Sad prelaze? A Tiguan na trzistu vec 10 godina.
SUV ne zamjenjuje karavana i vice versa. I gotovo. I svi ozbiljni proizvodjaci rade i jedno i drugo, i prodaju. Samo Alfa mora uvijek bit najpametnija. Zato i prodaju 1500 Giulia mjesecno, a C klasa ide preko 11000 komada.
Slazem se, ali djelimican razlog bolje prodaje SW modela kod njemaca je flotna prodaja koju FCA nikada nece moci dostici. Opet, na drugoj strani FRA, JPN proizvodjaci takodje nemaju jaku flotnu prodaju, ali cca 40% prodaje limuzina im pokrivaju SW modeli.
Iskreno ja nikada ne bih kupio SUV, a pogotovu crossover pored SW modela. Imao sam priliku da vozim Ford Kugu i pored Mondea SW je ne bih kupio. Auto je visoko, poprilicno se ljulja u zavojima, manje prostora od Mondea, vise trosi i sl.
Npr meni je uvijek A4 Avant bio ljepsi od limuzine. Da li se nesto gubi od voznih osobine? Ne
Kao razlog izostanka novog Punta vidim to da FCA nema novca za rasipanje i onda trenutno poizvidi modele samo na kojima odmah ima zaradu. Kod Punta bi vjerovatno godinu-dvije imali gubitke i onda poceli sa zaradom, a te gubitke sada ne mogu pokriti.
Prioritet im je trziste SAD-a.