VIĐENI U HRVATSKOJ: Alfa Romeo SZ u Zagrebu

Alfa Romeo SZ

!!!!!!!!!!!!!!!!ure

Što je to?
U fazi dok je bio prototip, Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato) nosio je naziv ES-30, što je oznaka koja raščlanjivanjem daje izraz Experimental Sportscar 3,0-litre (eksperimentalni sportski automobil s trolitrenim motorom). Razvijen je krajem 1980-ih godina kao pokušaj izrade vozačkog automobila koji je trebao skrenuti svjetsku pozornost na Alfu Romeo i podići mišljenje javnosti o tvrtci na novu razinu. Pozornost je zasigurno uspio dobiti s obzirom na to da raspolaže izgledom koji je knjiški primjer pojma „polarizirajući“. Ili obožavate njegovu ekscentričnost, ili ju mrzite. Zanimljivo je spomenuti da, unatoč tome što nosi naziv Zagato kao i njegove oznake, za veći dio posla oko dizajna umjesto tog dizajnerskog studija i karoserista zapravo je odgovoran Fiatov centar iza kojeg su stajali Mario Maioli i Robert Opron.

Zašto je bitan?
Bitan je zato što se radi o doista rijetkom automobilu. Koliko mi je poznato, primjerak koji sam ulovio jedini je u Hrvatskoj, dok se na cijelom svijetu (najvećim dijelom u Europi) nalazi tek njih 1036. Svi primjerci kupe verzije (postoji još rjeđi Roadster Zagato) bili su crvene boje s tamnosivim krovom, osim jednog jedinog koji je bio kompletno crni, a izrađen je specijalno za Dr. Andreu Zagata.

Koja verzija točno?
Jedan od brojeva hrvatske verzije Evo magazina davne je 2007. godine imao priču upravo o ovoj Alfi Romeo, pa sam iz nje uspio otkriti da se radi o 844. proizvedenom primjerku s tek nekoliko dorada u odnosu na serijski model. Od njih valja izdvojiti po dvije ispušne cijevi sa svake strane umjesto jedne na lijevoj strani, veće i šire kopije originalnih naplataka i AP Racing kočne čeljusti. SZ pogoni 3,0-litreni V6 motor od lake aluminijske legure, koji daje 210 KS i 245 Nm okretnog momenta. Automobilu do stotke treba oko sedam sekundi, a najviše može postići brzinu od 245 km/h.

Gdje je viđen?
Vjerujem da je automobil garažiran i čuvan pod plahtom, pa je prava sreća da sam ga uspio pronaći u Španskom na otvorenom parkiralištu.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!e

Ostatak galerije : http://www.klipmagazin.com/2015/08/videni-u-hrvatskoj-alfa-romeo-sz-u-zagrebu/

Objavljeno 30.08.2015. u kategoriji : VIĐENI U HRVATSKOJ
Piše: Dino P.
Fotografije: Klip Magazin
copy:  www.klipmagazin.com

Comments are closed.