Vidim tu jedan drugi, vrlo velik problem, a ne to što kasno dolaze na tržište sa malim SUV-om; mislim da ekipa u marketingu kompletno promašuje tko su kupci Alfe i kako i zašto se Alfa Romeo kupuje.
Nikada nitko nije kupio Alfu jer "nudi najbolji omjer brojki na papiru i cijene" ili jer "ima najveću zapreminu prtrljažnika" ili "jer je sjajan auto za cijelu obitelj", a tržište danas najviše guta SUV jer je to moda kod onih kupaca koji uopće ne gledaju koji auto kupuju, jednako im je kupiti SUV bilo kojeg proizvođača ako je cijena ok, ima gomilu opreme, velik ekran i sviđa se ženi.
Kao što su nekada bili u modi obiteljski monovolumeni koji su zapravo bili besmisleni (kako je Clarkson lijepo rekao - što ljude rade s tim extra prostorom iznad glave?), tako su sada SUV moda, a korist od ekstra klirensa vidim samo u tome da se takvi u gradskoj gužvi mogu popeti na pločnik ili travnatu površinu jer nije bilo mjesta. Malo tko od njih ikada izađe sa SUV-om van asfalta.
I da, ok, ima nekih koji je kupe Alfu samo zato jer "ajme kako je lijepa", ali generalno Alfa Romeo publilka je publika sportskih sklonosti, a cijela SUV kategorija je antiteza sportskog, na silu nategnuta kategorija, realno nepotrebna, kako Davide Cironi kaže: "Zvali su me da testiram Stelvio jer znaju koliko ne volim SUV, da mi pokažu da i SUV može biti sportski." I ok, složio se on da je to najbolji SUV ikada, ali i dalje to nije nešto što tradicionalni alfista želi i što bi ciljano kupio kao auto za svoj gušt.
I ok, slažem se da će se naći par "glava obitelji" kojima bolja polovica prijeti rastavom ako kupe coupe, pa će kompromis naći u obiteljskom Tonaleu, ali generalno kupac Alfe želi dobar coupe ii dobru sportsku limuzinu ili karavan. I kada kupuje taj auto, baš ga briga što nude drugi, jer on kupuje Alfu.
A stvar je jednostavna, Giuliju treba zadržati uz dobar refresh i stalno je držati up-to-date s novim setovima opreme, felgama i slično, a ono što bi vjerojatno mnogi od nas kupili je jeftin, dnevno upotrebljiv coupe u klasi Giuliette, ono što je zadnje bila GT. Ne govorim sada o nekom skupom nasljedniku GTV na bazi Giulije koji je bio u planu, to je ok, ali to je malo tržište na rubu zone Maseratija, a ono gdje se Alfa raširila i gdje su je mnogo zavoljeli su bili dostupni sportski modeli, znači klasa Giuliette po cijeni. Ne razumijem da to ne žele i ne vide, Fiat tu nema ništa u ponudi, Lancia pogotovo, zadnje što su izdali je bila Brera, ali ona je imala problem što nije dnevno upotrebljiva osim za parove bez djece jer je stražnja klupa potpuno neupotrebljiva. GT je tu bila sjajan kompromis. Čak bez neke velike filzofije, da uzmu Giuliettu i od nje naprave coupe s modernom opremom, mislim da bi taj auto imao gomilu kupaca među onima koji žele baš Alfu. Uostalom, zašto ne bi uzeli Tonale, složili coupe verziju i zabili ga na pod? Sve može ostati isto, cijela platforma, motori i oprema.
Da sada dobijem na lutriji i da moram kupiti novu Alfu, jedino što ima smisla je Giulija, a to je zaista uzak izbor, ako je cijeli brend spao na jedan smislen model sportske limuzine i to bez coupea u ponudi (4C se više ne proizvodi koliko znam, a i on je i skup i ekstreman za imati ga kao jedini auto).
Ne znam je li IKADA u povijesti Alfa bila bez coupea u ponudi?