Ajmo redom.
Giulia je fenomenalno slozen automobil, tehnicki, dizajnerski sigurno medju TOP 3 u klasi. Da bi se to postiglo imali smo razvoj u koji je ulozeno puno miliona eura (ne znam sada tacno) a to mora da se odrazi na prodajnu cijenu. Prodajni rezultati su takvi kakvi su i Alfa tu ne moze puno postici. Nadam se da ce se globalno postici prodajni rezultat na nivou Jaguara XE, a to je od 30000 - 3500 komada. To je osjetno manje i od Alfe 159, ali generalno D segment limuzina opada velikom brzinom i kupci se preorjentisu na SUV i crossover modele. Sada sam gledao na carsale bazi, Jaguar je za 2016. prodao oko 30000 komada F-Pace modela, pa se nadam da ce i Stelvio dostici bar 20000 komada za 7-8 mjeseci koliko ce se prodavati u 2017. godini. Stelvio je opet redefinisao crossover SUV klasu.
Giulia se do sada i proizvodila u jako maloj količini sa jako puno pilot proizvodnje za različita tržišta. I tek sada se malo pojačava proizvodnja. Tako da čak za puni potencijal neće biti dovoljna ni ova godine nego sljedeća. Onda ćemo pouzdano znati gdje su. No koliko znam prodaja(a to je za njih ka dileru) ide jako dobro i za sada su iznad svih očekivanja.
Što se Stelvia tiče on mora i vjerujem da će ići bolje nego F-Pace. Jednostavno previše je bolji da ne bi išao i kao što sam rekao sa Stelviom imaš tu komociju da voziš dizel mjesto benzinca, da podjednako troši, a ima bolje performanse.
Čak bih rekao da ta neka tehnološka nadmoć Giulie nad konkurencijom nije ni približna onome što je napravio Stelvio. Za Stelvia brojke uistinu potvrđuju da se vozi kao karavan. To do sada nitko nije postigao. I ovo je samo jedan razlog više zašto ne ići na karavan.
Ranije sam objašnjavao da bi ponuda Giulie SW u Europi donijela ukupno neke brojke Alfi ali bi ujedno za dobar dio smanjila prodaju Stelvia i Giulie.
Sa stavom da je na flotnoj prodaji mala marza, ne bih se slozio. VW grupa kojoj ogroman procenat prodaje pripada flotna prodaja je u prosloj godini imao rekordan profit i pored afera koje ga prate i odsteta. Mislim da je Giulia SW neophodna, jer svakako bar 2/3 prodaje Giulie otpada na Evropu. FCA u Kini i Indiji ima losu prodaju a cini mi se i poziciju pa nisam siguran da ce se to popraviti za zivota aktuelne Giulie. U ovu pricu ne bih mijesao Maserati i Jeep jer se oni obracaju drugom profilu kupaca koji je bitam brend, imidz i terenske sposobnosti, a nisam siguran koliko nekom Kinezu ili Indijcu znaci Alfa Romeo pored BMWa ili Audija. U SADu (ne znam sta je sa Kanadom, centralnom i Juznom Amerikom) je ako se ne varam za dva mjeseca prodato oko 200 komada i nadam se da ce se to popravljati u narednom periodu, tj mora se popraviti.
Audi daleko najviše proda karavana, daleko najviše benzinaca. I znaš što im se događa, a to je još kada uzmeš tu i ostala tržišta? Imaju duplo manju maržu kada sve zbroje i oduzmu naspram Mercedesa i BMW-a. E to nešto govori. A još dijele dosta u razvoju sa drugim brandovima.
Ali ima jedan drugi problem. Najveće tržište za to u EU je Njemačka i to daleko najveće. No većina firmi tamo čak i one u stranom vlasništvu imaju politiku da smiješ uzet kao zaposlenik samo njemačko vozilo. Naravno ukoliko već nemaju ugovor za baš određeno vozilo. Tako da im je i to u startu prekriženo.
Za Talijane sam već objašnjavao. Giulia SW + Giulia + Stelvio bi ti kod njih završli na približno kao Giulia + Stelvio. Tipo je tu neke stvari otkrio.
U SAD-u brojke nisu mjerodavne još iz jednostavnog razloga. Počele su tamo masovno stizati tek par dana pred kraj 1. mjeseca. Više ćemo znati možda već sutra. No prave brojke će biti one sredinom ove godine. No rekao sam da tamo kroz naredni period planiraju gotovo uduplati prodajnu mrežu s obzirom na to kakva je danas. Želja im je da većina te nove mreže bude u paru sa Maseratiem što je po meni ekstra solucija.
Kina je zamršena priča. Tamo ne igra jeftini Fiat, a mali 500 možeš prodati za dobre pare. I tu su se opekli. Nijemci i Ameri idu kao ludi. Od Talijana to bi mogao 500 u svim verzijama ali se nijedna tamo ne radi, a sigurno Maserati i Ferrari i vjerojatno Alfa. Alfa je ono što oni traže od Talijana. Neće od njih jeftin auto. I dobra je stvar što su na kraju odlučili da barem sada u startu ju stave u salone sa Maseratiem i tamo.
Pazi, tamo jedan Levante ide u preko 1000 komada mjesečno.
Opet kazem Giorgo platforma je jedan vrhunski proizvod za koji FCA po mom misljenju i nije racunao da ce se isplatiti na Alfi vec na buducim americkim modelima Jeepa i Dodgea. Chrysler je tu nebitan jer van Sjeverne Amerike nigdje nije pristuan.
Moje mišljenje je da će se isplatiti već na Alfi ako budu ustrajni, sve kasnije će biti bonus. Uostalom maser sada donosi dosta velik profit s obzirom na broj prodanih primjeraka, a samo su ulagali u razvoj.
Ono sto je kljucno je to da FCA ne zaspe i da vec u drugoj polovini ove godine mora imati spremne kozmeticke promjene i tehnicka dotjerivanja na Giulia-i po principu kako to radi Mazda, ne bi li se model odrzao svjezim pred dolazak novog BMW-a 3. Cujemo kritike na infotainment sistem, velicinu i brzinu rada te bi to trebalo popraviti, ubaciti LED, matrix svjetla i slicne novotarije.
Mislim da nije hitan nijedan takav update osim par softverskih zahvata na infotainment. Veličine i brzina nisu problem jer hardver koristi i BMW. To može pričekati neki facelift.
Ono što treba i što će biti dostupno ove godine vjerojatno kao softverski update je rad touchpada i Apple CarPlay i Android Auto. Rekoše u 6. mjesec i to se taman poklapa negdje sa početkom prodaje Stelvia u SAD-u.
Matrix ne smiješ prodavati u SAD-u npr. Proizvođači upiru da se mijenja. Onda ostaješ sa AFS LED maksimalno.