09-06-2026, 20:42:33

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2255421 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cube

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo Spider 1.8 TS
    • Zagreb
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #6180 u: 25-05-2010, 10:07:40 »
Jučer sam na spajderici zatvaral prozor i kad je došlo do kraja nije prestao zatvarati nego se čulo neko rondanje i preskakanje, tj. uopće nije prekinul motorić kad je došlo do kraja, nego je nastavil dalje. Spušta se i diže normalno, samo na tom kraju kad dođe u GMT preskače u nedogled. Kao da mu ne "prekine struju".

Kaj bi moglo bit?
THE VARIATOR GANG

DelGuz

• Gost
« Odgovori #6181 u: 25-05-2010, 10:40:04 »
ulje i filtere...kontrola cijelog auta
a ovaj zatezac staznog, original ili?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6182 u: 25-05-2010, 11:06:26 »
Jučer sam na spajderici zatvaral prozor i kad je došlo do kraja nije prestao zatvarati nego se čulo neko rondanje i preskakanje, tj. uopće nije prekinul motorić kad je došlo do kraja, nego je nastavil dalje. Spušta se i diže normalno, samo na tom kraju kad dođe u GMT preskače u nedogled. Kao da mu ne "prekine struju".

Kaj bi moglo bit?
nešto na mehnaizmu podizača stakla je riknulo
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6183 u: 25-05-2010, 11:06:57 »
a ovaj zatezac staznog, original ili?
pa kak hočeš
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

dubravko

• Gost
« Odgovori #6184 u: 25-05-2010, 19:41:25 »
 :sado: pozdrav svima,evo da ti odgovorim,prilikom otvaranja vrata ne cuje se zujanje selespeed pumpe,onda komande na volanu za visu brzinu radi nekad,a za nizu nikada:)) nemoguce je iskljuciti sustav protiv proklizavanja.znam mnogi ce reci stavi ga na kompjuter,stavio sam ,traze brdo para,a nista  ne nadju,dajte neke odgovore ,hvala

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6185 u: 26-05-2010, 06:45:13 »
:sado: pozdrav svima,evo da ti odgovorim,prilikom otvaranja vrata ne cuje se zujanje selespeed pumpe,onda komande na volanu za visu brzinu radi nekad,a za nizu nikada:)) nemoguce je iskljuciti sustav protiv proklizavanja.znam mnogi ce reci stavi ga na kompjuter,stavio sam ,traze brdo para,a nista  ne nadju,dajte neke odgovore ,hvala
ak se ne čuje pumpa onda il ne valja ona li iz nekog razloga ne dobiva struju
vjerojatno ne valjaju prekidači
kad stisneš gumb trebala bi se upalit lampica i sustav je deaktiviran...ak to ne radi onda isto bi prvo posumnjo u prekidač

dubravko

• Gost
« Odgovori #6186 u: 26-05-2010, 11:27:24 »
hvala,sustav protiv proklizavanje se moze iskljuciti na sekundu,dve onda se automatski ponovo ukljuci,bez obzira stiskao ja botun ili ne.isto tako kada se truba spoji ,stalno svira ,nesto je u kratkom spoju.

dubravko

• Gost
« Odgovori #6187 u: 26-05-2010, 11:35:59 »
e,jos nesto-variator faze mi je u banani,radi kada ga upalis kao diesel sek,dve.sta se moze desiti ako se variator razleti prilikom voznje?i da li se moze razletiti u voznji?koliko mogu voziti jos sa takvim variatorom?puno hvala

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6188 u: 26-05-2010, 14:51:50 »
hvala,sustav protiv proklizavanje se moze iskljuciti na sekundu,dve onda se automatski ponovo ukljuci,bez obzira stiskao ja botun ili ne.isto tako kada se truba spoji ,stalno svira ,nesto je u kratkom spoju.
da vjerojatno..to bi trebalo malo bolje pogledat...ovak teško da mogu nešto pametno reč

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6189 u: 26-05-2010, 14:52:46 »
e,jos nesto-variator faze mi je u banani,radi kada ga upalis kao diesel sek,dve.sta se moze desiti ako se variator razleti prilikom voznje?i da li se moze razletiti u voznji?koliko mogu voziti jos sa takvim variatorom?puno hvala
nije se još nikad nikom razletio...u krajnjoj fazi motor počne malo lošije radit...ko da je razfažen

Offline Damson

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Alfa mužjak
    • Split
    • Gilles Villeneuve - Sempre Gilles - Moja Web Stranica
« Odgovori #6190 u: 26-05-2010, 17:13:32 »
Pozdrav Seb,

Upućen sam da tebe pitam...
Dakle, izlizane su mi komande na volanu u Alfi 147, 2007 godiste, pa me zanima je li moguce te tipke nabaviti ikako?

http://www.alfisti.hr/forum/index.php?topic=44091.0
http://www.sempregilles.com - Gilles Villeneuve - Moja Web Stranica

Offline Alen166

• Pripravnik
  • **
  • alfa 166 2.4 jtd
    • Velika Gorica
« Odgovori #6191 u: 26-05-2010, 19:48:04 »
Opet ja  :rol: ,danas perem auto i čistim mrežicu naprijed na autu i vidim mrlje ulja na hladnjaku od ulja,ima ulja po zaštiti od auta i one dvije cijevi što vode do hladnjaka ulja isto sline na spoju...a za mjesec dana idem na more pa bi to htio čim prije riješiti da ne procuri totalno na putu negdje  :wal: a taman skupio još love za neke projekte i eto.Koliko bi me sve došlo s djelovima i poslom i koliko bi dečkima trebalo da to obave vremenski.hvala

Offline suspenzija

• Trade Count: (+4)
  • Starosjedioc
    • Makarska
« Odgovori #6192 u: 27-05-2010, 01:39:59 »
pozdrav
ispod vozaceva sjedala i suvozaca sam primjetio da su jackovi iskljuceni, znaci kabel je istekan odnekud...sta bi to moglo bit i za sto služi???
radi se o alfi 147 1,6ts 2001god...hvala :mah:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6193 u: 27-05-2010, 06:47:10 »
Pozdrav Seb,

Upućen sam da tebe pitam...
Dakle, izlizane su mi komande na volanu u Alfi 147, 2007 godiste, pa me zanima je li moguce te tipke nabaviti ikako?

http://www.alfisti.hr/forum/index.php?topic=44091.0
po epr mi nudi 4 vrste prekidča s obzirom na broj šasije...idu oba prekidača u paru (ne možeš kupit samo jedan)...daj mi broj šasije

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6194 u: 27-05-2010, 06:48:57 »
Opet ja  :rol: ,danas perem auto i čistim mrežicu naprijed na autu i vidim mrlje ulja na hladnjaku od ulja,ima ulja po zaštiti od auta i one dvije cijevi što vode do hladnjaka ulja isto sline na spoju...a za mjesec dana idem na more pa bi to htio čim prije riješiti da ne procuri totalno na putu negdje  :wal: a taman skupio još love za neke projekte i eto.Koliko bi me sve došlo s djelovima i poslom i koliko bi dečkima trebalo da to obave vremenski.hvala
treba vidjet di pušta...najvjerojatnije na cjevima...one su skupe i nemam ih na stanju...u večini slučaja ja to nosim na reparaturu ali se ne sječam točno kolko uzimaju za popravak

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6195 u: 27-05-2010, 06:50:25 »
pozdrav
ispod vozaceva sjedala i suvozaca sam primjetio da su jackovi iskljuceni, znaci kabel je istekan odnekud...sta bi to moglo bit i za sto služi???
radi se o alfi 147 1,6ts 2001god...hvala :mah:
vjeroajtno predpozicija za grijače siceva ili električne komande sica

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #6196 u: 27-05-2010, 11:24:17 »
Pozdrav Seb,

s obzirom da vjerojatno najbolje kužiš ovo, molio bih te da malo pojasniš ovo u citatima. Naime nitko ne kuži na kojem principu to radi?

Dakle na TS motorima koji su ispravni zanima me kako komp "zna" da se auto još kreće?

Da elaboriram. Kad se vozimo i stisnemo kuplung ili ubacimo u ler okretaji padnu na cca. 1200 okr/min i tu stoje sve dok se auto ne zaustavi, dok kotači ne stanu. Onda ga uredno spusti na 900 okr/min. Mene zanima kako to funkcionira, odnosno kako on zna da kad smo stisnuli kuplung u vožnji da se auto još kreće pa ga drži na tom malo višem broju okretaja. Odnosno kako zna da stojimo ako na mjestu stisnemo gas i on ga ne digne na taj broj okretaja? Jel ima neki senzor ili kaj?

potpisujem i ja. na mojem ista stvar, tek kada full stanne padne tura, čak sam se poigrao da od 70 do 0 bude u leru sa 20ak sekundi usporavanja ali nikakve razlike....
jedino kaj mi je palo na pamet (a nije cigla...) da možda nekak nekim čudom lamela i korpa malo pomažu radilici da se lakše vrti ali niti to baš ne "drži vodu" jer opet komp sa brizgalicama održama min. turažu.....

to je neka misterija
THE VARIATOR GANG

Offline Alen166

• Pripravnik
  • **
  • alfa 166 2.4 jtd
    • Velika Gorica
« Odgovori #6197 u: 27-05-2010, 11:29:23 »
evo malo bolje sam išao to pogledati i ipak ne pušta na hladnjaku već ulje slini na onom gumenom djelu malo,ima ga i na onom djelu što se priključuje na motor i tamo gdje su cjevi stisnute nekom pločicom i šerafom...koliko je isplativa ra reparacija???

AbF

• Gost
« Odgovori #6198 u: 27-05-2010, 12:46:26 »
Pozdrav Seb,

s obzirom da vjerojatno najbolje kužiš ovo, molio bih te da malo pojasniš ovo u citatima. Naime nitko ne kuži na kojem principu to radi?
Prvo isprika što upadam (a nisam pozvan), ali dok se Seb ne javi možda pomogne...
Razlog, svemu navaedenome, je prvenstveno sigurnosni !! Nemojte ovo shvatiti kao kritiku (svatko ima pravo raditi kaj hoće sa svojim autom :)), ali to što radite (izbacivanje iz brzine dok se krećete) se smatra smatra nesigurnom radnjom i po svim propozicijama, ne smije se raditi (čak i po zakonu). S obzirom da to konstruktori znaju, svaki elektronsko upravljivi motor (moto managment) ima nazovimo ga "safeti protocol", koji u takvim siduacijama drži povišenu "turu" zbog sigurnosti. Sigurnos je ovdje direktno povezana sa kočnicama i volanom, jer se za njihovo funkicioniranje koristi servo i/ili pumpa. S obzirom da su i servo i većina pumpi povezani sa radom motora, zbog rizika od gašenja motora, moto managment dri višu turu dokle god se vozilo ne zaustavi. :hap:
Nadam se da sam bar malo pomogao.
Pozdrav svima :hap:

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #6199 u: 27-05-2010, 13:13:43 »
Prvo isprika što upadam (a nisam pozvan), ali dok se Seb ne javi možda pomogne...
Razlog, svemu navaedenome, je prvenstveno sigurnosni !! Nemojte ovo shvatiti kao kritiku (svatko ima pravo raditi kaj hoće sa svojim autom :)), ali to što radite (izbacivanje iz brzine dok se krećete) se smatra smatra nesigurnom radnjom i po svim propozicijama, ne smije se raditi (čak i po zakonu). S obzirom da to konstruktori znaju, svaki elektronsko upravljivi motor (moto managment) ima nazovimo ga "safeti protocol", koji u takvim siduacijama drži povišenu "turu" zbog sigurnosti. Sigurnos je ovdje direktno povezana sa kočnicama i volanom, jer se za njihovo funkicioniranje koristi servo i/ili pumpa. S obzirom da su i servo i većina pumpi povezani sa radom motora, zbog rizika od gašenja motora, moto managment dri višu turu dokle god se vozilo ne zaustavi. :hap:
Nadam se da sam bar malo pomogao.
Pozdrav svima :hap:

Ok, ali i dalje nam nisi odgovorio na pitanje. Kako zna da li se vozilo kreće ili stoji? Gdje je senzor ili kaj već. Nema veze sa servom i pumpom jer kad ubacim auto u ler sve rotacije linkane na radilicu se smanje, a nekaj ga idalje drži. Drži ga vjerojatno ler motor koji dobije informaciju od ECU-a, ali kako ECU zna da se krećemo, jedini dio koji se još rotira su kotači i diff.... Pojasnite molim.
THE VARIATOR GANG

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #6200 u: 27-05-2010, 13:16:55 »
abs maybe  :?:

a ovo gore-možda auto oćekuje da ćeš ubaciti u višu i opterećenjem smanjiti obrtaje,ne za puno,no na 900 bi se moglo desit da crkne  :?:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6201 u: 27-05-2010, 14:26:27 »
Pozdrav Seb,

ECU motora prima signal od ABS-a kolko auto ide brzo...sw u ECU motora je programiran da tako radi

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6202 u: 27-05-2010, 14:27:15 »
evo malo bolje sam išao to pogledati i ipak ne pušta na hladnjaku već ulje slini na onom gumenom djelu malo,ima ga i na onom djelu što se priključuje na motor i tamo gdje su cjevi stisnute nekom pločicom i šerafom...koliko je isplativa ra reparacija???
nisam baš skužio reparacija čega?

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #6203 u: 27-05-2010, 14:44:33 »
ECU motora prima signal od ABS-a kolko auto ide brzo...sw u ECU motora je programiran da tako radi

Je li moguće da ako su čitači ABS-a u banani da zbog toga okretaji skaču ko blesavi? Znaš ono kaj mi se događa već godinu dana vremena?
« Zadnja izmjena: 27-05-2010, 14:45:19 od Cube »
THE VARIATOR GANG

Offline Alen166

• Pripravnik
  • **
  • alfa 166 2.4 jtd
    • Velika Gorica
« Odgovori #6204 u: 27-05-2010, 15:27:06 »
tih cjevi koje vode ulje od motora do hladnjaka ulja...jel se isplati reparacija i koliko je to dobro obavljeno,a nove koliko dođu okvirno...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6205 u: 27-05-2010, 16:07:06 »

Je li moguće da ako su čitači ABS-a u banani da zbog toga okretaji skaču ko blesavi? Znaš ono kaj mi se događa već godinu dana vremena?
ne...prvo če reagirat centrala ABS-a a od motora neče opče
šta te još to zeza???
i daj mi dofuraj onu moju ECU

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #6206 u: 27-05-2010, 16:25:55 »
ne...prvo če reagirat centrala ABS-a a od motora neče opče
šta te još to zeza???
i daj mi dofuraj onu moju ECU

Centralinu dobiš prvom prilikom kad idem prema gorici. Zeza me onaj ler gas kaj pada i diže se non stop. Nabavio sam novu centralu, poslije one koju smo kod tebe slagali. Bio sam kod Barića u sisku, stavili smo novi motorić, auto je radio ispravno cijela 2 tjedna, nakon toga je opet počeo bacat cajger gore dolje na leru. Od 300 do 1500 okr/min. Nekako sumnjam da je motorić problem. Čuo sam još a postoji mogućnost da je tlak goriva na leru u banani, da može biti do pumpe goriva. Jel to moguće izmjeriti kod tebe? I misliš li ad to uopće može biti problem?
THE VARIATOR GANG

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6207 u: 27-05-2010, 16:37:11 »
Centralinu dobiš prvom prilikom kad idem prema gorici. Zeza me onaj ler gas kaj pada i diže se non stop. Nabavio sam novu centralu, poslije one koju smo kod tebe slagali. Bio sam kod Barića u sisku, stavili smo novi motorić, auto je radio ispravno cijela 2 tjedna, nakon toga je opet počeo bacat cajger gore dolje na leru. Od 300 do 1500 okr/min. Nekako sumnjam da je motorić problem. Čuo sam još a postoji mogućnost da je tlak goriva na leru u banani, da može biti do pumpe goriva. Jel to moguće izmjeriti kod tebe? I misliš li ad to uopće može biti problem?
sumnjam da je tlak...to bi osjetio priej po radu motora pod opterečenjem nego na leru
mogu vidjet tlak

AbF

• Gost
« Odgovori #6208 u: 27-05-2010, 17:10:00 »
Ok, ali i dalje nam nisi odgovorio na pitanje. Kako zna da li se vozilo kreće ili stoji? Gdje je senzor ili kaj već. Nema veze sa servom i pumpom jer kad ubacim auto u ler sve rotacije linkane na radilicu se smanje, a nekaj ga idalje drži. Drži ga vjerojatno ler motor koji dobije informaciju od ECU-a, ali kako ECU zna da se krećemo, jedini dio koji se još rotira su kotači i diff.... Pojasnite molim.
Točno. Dobro si to povezao, a ja nisam pojašnjavao, moj bed, sori  :redf: :redf: Sensori ABS-a detektiraju kretanje i daju signal ECU-u, a on naredbu ler motoru. Ovo sa servom i pumpom sam spomenuo zato što su direktno vezani na rad motora i potrebni za druge funkcije. Ak se motor zgasi, nema serva... Na svu sreću, vidim da se Seb javio  :happ: :happ: koji to sve sigurno bolje zna od moje malenkosti.  :mah:

Offline gvija

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • tristac
    • Zagreb - Medvescak
« Odgovori #6209 u: 27-05-2010, 18:44:04 »
 :mah: Seb

kolko bi izasel varijator i ruke :?: (1.4 TS)
The Variator Gang
"Ich liebe dihtung."