12-06-2026, 01:30:44

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2256491 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #5460 u: 08-01-2010, 17:07:21 »
A dali to bi moglo skoditi mog auto
Misli do sad sam koristio jedan brend(mobill) ulja a sad odjenom drugi(castrol)
ne...može doči jedino do promjene u potrošnji ulja da bude veča ili manja a to znači da ono ulje sa kojim je manja mu više odgovara...može doči i do promjene  iu tlaku ulja ali ako je motor ok nebi smjelo smetat ako je sa nekim uljem malo manji tlak jer on bi i dalje trebo bit u granicama normale
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Alfamen

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #5461 u: 08-01-2010, 17:09:40 »
jesi probo sa ključem?

jesam, ključ koji mi otvara vrata na alfi, ne paše na bravi za gepek-to i je problem :)

DjomlaN

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #5462 u: 08-01-2010, 19:15:54 »
Seb da li je moguce da 1.9 jtd vuce odlicno i prima gas iz prve na svim obrtajima a da ipak VGT krilca budu malo zastopana/zaprljana?

100% sam siguran da se pomjeraju jer vuce i na manjim i na vecim obrtajima,nema lenjosti,trzanja,nikakav problem sa odzivom gasa,ali mi se jaljva MCSF error u 4-oj na oko 3600 obrtaja a u petoj na 4000 nakon 5sec voznje max brzinom. Danas sam stavio novi MAP senzor i isto je. EGR blokiran,nov MAF,creva dobra sva. U prve tri brzine i na leru nema greske. Ne otvara mi se turbina zbog ciscenja osim ako nekako mogu biti siguran da su krilca zaprljana ali onda bi valjda imalo uticaja na perfomanse.

Offline st-lancia

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • alfa 145 1.8ts
    • split
« Odgovori #5463 u: 08-01-2010, 22:36:58 »
Seb da li je moguce da 1.9 jtd vuce odlicno i prima gas iz prve na svim obrtajima a da ipak VGT krilca budu malo zastopana/zaprljana?

100% sam siguran da se pomjeraju jer vuce i na manjim i na vecim obrtajima,nema lenjosti,trzanja,nikakav problem sa odzivom gasa,ali mi se jaljva MCSF error u 4-oj na oko 3600 obrtaja a u petoj na 4000 nakon 5sec voznje max brzinom. Danas sam stavio novi MAP senzor i isto je. EGR blokiran,nov MAF,creva dobra sva. U prve tri brzine i na leru nema greske. Ne otvara mi se turbina zbog ciscenja osim ako nekako mogu biti siguran da su krilca zaprljana ali onda bi valjda imalo uticaja na perfomanse.
mozda je do overboost ventila :?:

Offline silvestar13

• Učim polako
  • Alfa 147 JTD 16V
    • zagreb
« Odgovori #5464 u: 09-01-2010, 01:18:40 »
Pitanjce. Kad upalim auto (Alfa 147 jtd) pojavi mi se nesto kao žaruljica s uskličnikom u sredini, pa se zgasi pa se upali, kaj je to?
hvala

DjomlaN

• Gost
« Odgovori #5465 u: 09-01-2010, 02:14:38 »
mozda je do overboost ventila :?:

Pa od svih elemenata turbo sistema jedino taj ventil ( tzv. Pierburg ventil) jos nisam promjenio. Mada ne znam koliko je do njega opet kontam auto dobro vuce a da je on u kvaru imao bih sigurno neke simptome i pre maksimalnih obrtaja.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5466 u: 09-01-2010, 08:54:36 »
jesam, ključ koji mi otvara vrata na alfi, ne paše na bravi za gepek-to i je problem :)
huh..to sad treba vidjet...kroz zadnji naslon za ruku kroz rupu di obočno se gurnu skije ili nešto drugo probat napravit...probat nekak zadnji naslon odšarafit pa odškrinut...mora se napravit neka provala sa što manje štete
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5467 u: 09-01-2010, 08:56:39 »

može...obično tako i biva da auto ide puno bolje za štekajučim krilicima jer je veći tlak turba...treba još vidjet el. ventil VGT-a

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5468 u: 09-01-2010, 08:57:21 »
Pitanjce. Kad upalim auto (Alfa 147 jtd) pojavi mi se nesto kao žaruljica s uskličnikom u sredini, pa se zgasi pa se upali, kaj je to?
hvala
reko bi da fali ulja u kočnicama

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5469 u: 09-01-2010, 08:58:31 »
Pa od svih elemenata turbo sistema jedino taj ventil ( tzv. Pierburg ventil) jos nisam promjenio. Mada ne znam koliko je do njega opet kontam auto dobro vuce a da je on u kvaru imao bih sigurno neke simptome i pre maksimalnih obrtaja.
nije to Pierburg no nema veze...el. ventil jednostavno kad treba odradit određenu radnju iz nekog razloga ne odradi i problem može bit kakav si opiso

DjomlaN

• Gost
« Odgovori #5470 u: 09-01-2010, 10:48:50 »
može...obično tako i biva da auto ide puno bolje za štekajučim krilicima jer je veći tlak turba...treba još vidjet el. ventil VGT-a

Jel to ovaj Pierburg ventil kod hladnjaka sa kojeg idu ova dva mala crevca?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5471 u: 09-01-2010, 11:39:47 »
Jel to ovaj Pierburg ventil kod hladnjaka sa kojeg idu ova dva mala crevca?
da..samo nije to PIERBURG ventil nego elektro ventil VGT-a...vrši sličnu funkciju ko pierburg ali se ne zove tako, no kužimo se o čem pričamo... :ok:

DjomlaN

• Gost
« Odgovori #5472 u: 09-01-2010, 11:47:48 »
Pa da ne kuzim tacno,objasni mi gdje se nalazi i ja cu znati sta je. :ok: Pa ako mi nije previshe skupo sada da i to zamjenim.

Jedino sto jos nisam zamjenio to je taj ventil iznad hladnjaka iz kojeg idu dva mala vakuum crijevca,jedno na onaj aktuator krilaca turbine pored nje (onaj metalni kao casica sto izgleda) a drugo crijevo ide u glavu motora negdje na vakuum rezervoar valjda. Jel to taj ventil?

Ima li neki nacin da se on provjeri da li je ispravan a da ga ne mjenjam?
« Zadnja izmjena: 09-01-2010, 13:08:37 od DjomlaN »

Offline st-lancia

• Starosjedioc
  • alfa 145 1.8ts
    • split
« Odgovori #5473 u: 09-01-2010, 13:14:45 »
Pa da ne kuzim tacno,objasni mi gdje se nalazi i ja cu znati sta je. :ok: Pa ako mi nije previshe skupo sada da i to zamjenim.

Jedino sto jos nisam zamjenio to je taj ventil iznad hladnjaka iz kojeg idu dva mala vakuum crijevca,jedno na onaj aktuator krilaca turbine pored nje (onaj metalni kao casica sto izgleda) a drugo crijevo ide u glavu motora negdje. Mislio sam da je to taj elektro ventil ili je on vezan tu negdje?
ja san imao problem sa istim , kad bi auto stisnija na nekih 4000rpm upalila bi mi gresku imora bi je resetirat na diagnostici.snage je auto imalo brutalno jedino sta bi izbacila čađe kad bi je stisnija .nakon izmjene ventila auto radilo odlicno bez  čađenja.kolega sa posla ga isto mjenjao na 1.9jtdcijena ventila je bila oko 500knkoliko se sijecam u ovlastenom servisu,
meni je minjan u garanciji.
 :drive:

Offline st-lancia

• Starosjedioc
  • alfa 145 1.8ts
    • split
« Odgovori #5474 u: 09-01-2010, 13:15:51 »
500kn je negdi oko 65-70 eura

Offline Alfamen

• Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #5475 u: 09-01-2010, 16:22:58 »
huh..to sad treba vidjet...kroz zadnji naslon za ruku kroz rupu di obočno se gurnu skije ili nešto drugo probat napravit...probat nekak zadnji naslon odšarafit pa odškrinut...mora se napravit neka provala sa što manje štete

sicevi kad se skinu ostaje pregrada podignuta i nemože se u gepek :roll: budem ja probao nabaviti onu ploču sa gumbima pa da otvorim električno, ova mi i par puta prije nije htjela otvarati, pa se tokom vožnje znao otvoriti sam od sebe, ali par puta- sad neće uopšte:roll:
nego imaš li ti možda taj panel:?:

cvijetic_vila

• Gost
« Odgovori #5476 u: 10-01-2010, 13:28:10 »
Pozdrav, opet ja sa svojom alficom 156 1,6 16v  ts 2003 godiste. Od kada sam je kupila imam prilicno problema sa njom i hocu da ih rjesim al evo idem malo po malo. dakle, od kada sam je uzela znala sam da u leru ona turira tj. raste i spusta se broj obrtaja konstantno. motoric ler gasa provjeren na aparatima, nastelovan na tvornicke postavke do njega nije, dijagnoza ne pokazuje nikakav vise ekektronicki dio, tj. prvi pregled je bilo stelovanje i nije pokazalo nista a vec drugi put je pokazao elektromagnetni varijator (onaj izmedju dvije dizne - dozvoljeni otpor pise 10 - 14 oma, a pri mjerenju varira 40 - 20 - 60 i tako).
i ovaj koji radi dijagnostiku misli da je to krvar, medjutim mene muci jer auto kada se pali pali na 1500 - 2200 obrtaja i jako je bucan, radi kao dizel, a to sam vidjela prema vasim opisima da je varijator. auto je preslo 108000 km i interesuje me dal da mjenjam varijator + spaner + kais il da prvo pokusavam sa ovim elektromagnetnim varijatorom (ne znam koja mu je cijena uopste)???? koja je tvoja preporuka?
auto sada turira konstantno bez obzira da li je u leru ili se vozi, da li je ugrijan ili ne

pozdrav iz mostara
« Zadnja izmjena: 10-01-2010, 13:30:11 od cvijetic_vila »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5477 u: 11-01-2010, 06:51:23 »

Jedino sto jos nisam zamjenio to je taj ventil iznad hladnjaka iz kojeg idu dva mala vakuum crijevca,jedno na onaj aktuator krilaca turbine pored nje (onaj metalni kao casica sto izgleda) a drugo crijevo ide u glavu motora negdje na vakuum rezervoar valjda. Jel to taj ventil?

Ima li neki nacin da se on provjeri da li je ispravan a da ga ne mjenjam?
to je taj
nema

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5478 u: 11-01-2010, 06:52:52 »
sicevi kad se skinu ostaje pregrada podignuta i nemože se u gepek :roll: budem ja probao nabaviti onu ploču sa gumbima pa da otvorim električno, ova mi i par puta prije nije htjela otvarati, pa se tokom vožnje znao otvoriti sam od sebe, ali par puta- sad neće uopšte:roll:
nego imaš li ti možda taj panel:?:
nemam na žalost

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5479 u: 11-01-2010, 06:55:59 »
Pozdrav, opet ja sa svojom alficom 156 1,6 16v  ts 2003 godiste. Od kada sam je kupila imam prilicno problema sa njom i hocu da ih rjesim al evo idem malo po malo. dakle, od kada sam je uzela znala sam da u leru ona turira tj. raste i spusta se broj obrtaja konstantno. motoric ler gasa provjeren na aparatima, nastelovan na tvornicke postavke do njega nije, dijagnoza ne pokazuje nikakav vise ekektronicki dio, tj. prvi pregled je bilo stelovanje i nije pokazalo nista a vec drugi put je pokazao elektromagnetni varijator (onaj izmedju dvije dizne - dozvoljeni otpor pise 10 - 14 oma, a pri mjerenju varira 40 - 20 - 60 i tako).
i ovaj koji radi dijagnostiku misli da je to krvar, medjutim mene muci jer auto kada se pali pali na 1500 - 2200 obrtaja i jako je bucan, radi kao dizel, a to sam vidjela prema vasim opisima da je varijator. auto je preslo 108000 km i interesuje me dal da mjenjam varijator + spaner + kais il da prvo pokusavam sa ovim elektromagnetnim varijatorom (ne znam koja mu je cijena uopste)???? koja je tvoja preporuka?
auto sada turira konstantno bez obzira da li je u leru ili se vozi, da li je ugrijan ili ne

pozdrav iz mostara
što se tiče motorića min nije dobro radit dijagnostiku na kontu nekih parametara sa testera nego ga treba probat promjenit
kad ste ispucali sve adute što se tiče elektronike onda odite na mjenjanje remena i varijatora jer jako neispravan varijator isto može radit take probleme

Offline Alfamen

• Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #5480 u: 11-01-2010, 11:19:11 »
nemam na žalost

:ok: hvala

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #5481 u: 11-01-2010, 11:38:54 »
Koliko košta bočni žmigavac za GT, 2006g. ?..
..i još jedan mali problemčić, škripi ovjes pri prolasku kroz veće rupe na cesti, što bi moglo biti ? U vožnji je sve ok, nema zanošenja, vibracija, ništa, inače ima 60 000 km... hvala !
.... sempre gilles ....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5482 u: 11-01-2010, 14:36:27 »
Koliko košta bočni žmigavac za GT, 2006g. ?..
..i još jedan mali problemčić, škripi ovjes pri prolasku kroz veće rupe na cesti, što bi moglo biti ? U vožnji je sve ok, nema zanošenja, vibracija, ništa, inače ima 60 000 km... hvala !
187 kn
vjerojatno gornje vilice ili balans štanga ali prije bi reko gornje vilice

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #5483 u: 11-01-2010, 20:48:29 »
Kad mi auto stoji dan, dva cuje se prilikom kretanja i prvih parsto metara voznje stuganje (rekao bih plocica o diskove) i isto tako i kod kocenja onako kao u intervalima ABS-a. Pogotovo sam to sad primjetio kad je stajao 10ak dana. Cak i prilikom kretenja se osjetio jaki trzaj, kao da su plocice bile "zaljepljene" za diskove.

Auto ima 85 000km i do sada nisu mjenjani diskovi (imaju na dodir rub od nekih 1mm), za plocice nisam siguran kada su.

Pretpostavljam da bi trebalo zamjeniti plocice (mozda i diskove) i naprijed i nazad. Daj mi molim te neke cijene za 1.9 115ks prednjih/zadnjih plocica/diskova i cijenu za rad.

superfly tnt

• Gost
« Odgovori #5484 u: 12-01-2010, 01:28:30 »
to i meni radi. vlaga je u zraku pa se primi hrdja.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5485 u: 12-01-2010, 06:46:01 »
Kad mi auto stoji dan, dva cuje se prilikom kretanja i prvih parsto metara voznje stuganje (rekao bih plocica o diskove) i isto tako i kod kocenja onako kao u intervalima ABS-a. Pogotovo sam to sad primjetio kad je stajao 10ak dana. Cak i prilikom kretenja se osjetio jaki trzaj, kao da su plocice bile "zaljepljene" za diskove.

Auto ima 85 000km i do sada nisu mjenjani diskovi (imaju na dodir rub od nekih 1mm), za plocice nisam siguran kada su.

Pretpostavljam da bi trebalo zamjeniti plocice (mozda i diskove) i naprijed i nazad. Daj mi molim te neke cijene za 1.9 115ks prednjih/zadnjih plocica/diskova i cijenu za rad.
ne mora značit da ih treba mjnejat...diskovi su od takvog materijala koji brzo pohrđa kad ima vlage i onda se javljaju simptomi kaki si naveo...

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #5486 u: 12-01-2010, 10:39:05 »
Hmm, onda znaci ne moram zuriti s izmjenom tu u NA, budemo se onda vidjeli pa da tvoji decki to pogledaju.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5487 u: 12-01-2010, 13:01:27 »
Hmm, onda znaci ne moram zuriti s izmjenom tu u NA, budemo se onda vidjeli pa da tvoji decki to pogledaju.
koji god disk da staviš on če na vlagi pohrđat....pogotovo ak stoji 2 dana ili više...to je normalno

Offline IvanGT

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #5488 u: 12-01-2010, 14:50:06 »
Bok Seb,

dali se mogu nabaviti djelovi pod brojem 3,5,7 i 11 sa slike?
To su djelovi koji drže vrata na šarkama (145ica 2000.god).
Istrošio se malo na vozačevoj strani pa mi vrata vise.
I koja bi bila cjena, da ne tokarim sam ako nije skupo..  :craz

Pozdrav

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #5489 u: 12-01-2010, 16:34:25 »
bok seb, nije kvar već molba za razjašnjenjem

Kod TS 16V cf1 i cf2 kako okidaju svjećice i bobine, a kako kod cf3-

Naime sike i ja trenutno vodimo raspravu kako koja okida, svatko je uvjeren u ispravnost svog razmišljanja.

"Both of the plugs fire on compression and on the exhaust stroke, due to the way in which the coils are paired (1&4 and 2&3)."
Zar nije da svjećice okidaju u različitim intervalima?

Ako je ovo gore ispravno koji je onda smisao promjene kablova na cf3 gdje su obije svećice na istoj bobini, te da li ima koristi/nedostatka ako se cf1 prebaci na takav sistem ako uopće može ( u što sumnjam).
Kockasti auto, najbolji auto.