MAF mi je malo u banani :rolll:
kuzim ga tocno na 3000 kako zagusi auto
majcicu mu
pitao sam seba kaze cca 1200 kn
pa jel ima gdje jeftinije, tokic, ovo-ono....
ajmo iskustva, originali, zamjenski, pare, trajanje.....
Hm, teško je tako napamet reći da ti zbog MAF-a auto ide slabije (ispravnost MAF-a se lako provjeri na dijagnostici).
pozdrav.koliko je ''pametno i dobro'' zatvoriti EGR ventil???sluzi li on samo kako neki kazu za smanjenje emisije stetnih gasova i eko normi???ili ima jos nesto?mislim da bi svi ti inzinjeri ako je samo to u pitanju smislili drugaciji nacin a ne vracanjem dijela ispusnih plinova u usisnu granu ponovo.mislim da auto postize brze radnu temperaturu kad nije zatvoren a samim tim zimi ce se brze zagrijati.koliko znam dizel motore nije dobro gaziti na hladno a koliko ko od nas ceka da se to zagrije krenes na posao pali i vozi :-)znaci ipak utice na dugotrajnost motora sa te strane.neki sto su ga zatvorili zale se da ne moze postici 90C ni poslije pola sata i vise voznje.i drugo moje pitanje je je li citavo mapiranje motora razni proracuni vazduha goriva itd.za ECU uradjeno sa uracunatim dijelovima gasova koje idu preko EGR u granu??i da li njegovim zatvarnjem se rementi to sve i normalna smjesa??da li ga je dobro zatvoriti na motorima sa turbo punjacima?i imaju li ti ispusni gasovi koji se propustaju preko EGR ikakve veze sa normalnim radom i pritiskom turbine?jer onda svi gasovi idu na auspuh logocno ako se zatvori.ima li on ikakve veze sa racunanjem ECU i mjerenjem MAF-a koliko ce zraka propustiti u granu?logicno mi je da ima jer vjerovatno treba vise ili manje zraka ovisno je li egr otvoren ili zatvoren u voznji.kako biti siguran sad recimo da ce se svi ti parametri sami od sebe nariktati kad zablindiramo fizicki EGR ako je sve povezano sa mapom motora??vjerovatno se moze zatvoriti bez posljedica na starijim dizelasima koji su vakuumski i nisu toliko vezani za elektroniku a ne bi trebalo na novijim motorima.a i skoro mi je prijatelj mehanicar rekao samo jednu stvar svi koji su mi dosli sa kvarom na turbini su imali zablindiran EGR .znaci zatvaranje EGR za i protiv?pozdrav
Nema ništa loše u zatvaranju (manje čađe u usisu, više snage na malim okretajima...)
Na JTD se može fizički zatvoriti bez problema.
Na M-JET/JTDM/MJT treba provjeriti je li ispravan (da nije slučajno stalno otvoren) i onda ga softwerski isključiti u ECU (jer se inače javlja greška, i ECU određuje smjesu uzimajući u obzir plinove iz EGR-a).
Ja sam vozio jedno mjesec dana sa zatvorenim EGR-om, naručen je bio novi pa dok je stigao i dok sam ja stigao to promijeniti .... motor bez egr-a drugačije radi, turbina se pali nekako agresivnije, zašto neznam
:....
Uglavnom, kad je montiran novi EGR lako je bilo za primijetiti da motor radi uglađenije, nekako mekše.... zašto ?..opet neznam... nisam istraživao previše. Ali razlika postoji.
Također , SEb mije nešto napomenuo da ima veze sa radom turbine , što i kako nisam pitao dalje nego kupio novi
i
.
Prekjučer sam bio na tehničkom , i parametri su bili daleko bolji od većina drugih auta (turbodizela) ... dali to ima veze sa egr-om ili načinom vožnje, neznam , trebalo bi malo ispitati. Recimo da ga nikad ne vozim ispod 2000 o/min.... e sad , koliko je to ok
:
:
: ...po parametrima ispada da je ok. I to što ja vozim oko 70% gradske vožnje..
Normalno je da malo bolje povuče sa niskih okretaja kada je blokiran EGR (jer je u smjesi samo friški zrak).
Upravo zato kada zašteka EGR u otvorenom položaju auto uopće nema snage do 2000rpm.
Na višim okretajima se to toliko ne osjeti.
Da li je neko imao slican problem kao kod mene a evo o cemu se radi
Kada auto upalim dok je hladan nema nikakvih problema medjutim kad dostigne radnu temperaturu tj.kada je vruc desava se da duze vergla i nekad(ne uvjek) se toliko trese kad upali da je to uzas u tom trenutku su i obrtaji ispod min ustvari kazaljka se maltene i ne pomeri,sve to traje kratko jer ja tad ugasim motor i ponovim startanje i tad je ok.Nikakvih dodatnih problema nema prilikom voznje osim tog sto se motor trese,ponavljam nikad kad je hladan.
Pitao sam Seba ali on kaze da moze biti mnogo faktora zato ja ovdje postavljam pitanje cisto onako da slucajno neko nije imao isti ili slican slucaj.
Umalo da zaboravim motor je 1,9 jtd 115ks 2002god. a ja vlasnik nepun mjesec dana i odma problemi .
Kako ti je Seb rekao može biti svašta, šteka klapna na usisu, začađeni usisni ventili, loši injektori...