09-06-2026, 04:57:21

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 455064 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT
    • Solin
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #120 u: 24-08-2009, 16:50:15 »
da i ja malo ubacim  :off

konkratno radi se o 1.7D fiatovom motoru u tipu, zanima me kolika bi trebala biti kompresija?

motor ima 365 tkm, na 7tkm potroši 0.4-0.5l ulja, sjušajući druge 1.7d ovaj radi nevjerojatno "mekano", sad je li to dobro ili nije?
i jedan problem, prilikom hladnog starta moram malo držati gas i na auspuh ide sivi dim i malo trokira, kad se malo ugrije sve normalno, jesu li dizne i pumpa ili nešto drugo, mislim da gumice nisu jer zanemarivo troši ulja

Novi 36, granica generalke 24-25 bara. Sve mereno "na vruće".
To što radi mekano moguće je da je dlaku u "kasnijem" ubrizgavanju, zbog toga je moguće i to malo trokiranje kada upali na  hladno, a moguće je i da koji grijač ne radi.

Offline tipo 1.7d

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #121 u: 24-08-2009, 16:59:21 »
nisu grijaći, kad ne radi koji odma osjetim po paljenju, jedan ne radi=teže upali, dva ne rade=jedva upali, tri ili četiri ne rade=neče upaliti, to je sve iz iskustva
speed is a hazard addiction
drive diesel, be safe  :craz

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #122 u: 25-08-2009, 01:22:31 »
evo jedno pitanje u vezi Td.id motora koji se ubacivao u prvu seriju cromi (66 kw)dali netko ima iskustva sa njima.Nudi mi se jedna u dosta dobrom stanju za smješno malo novaca 90 godište i pošto mi treba drugi auto u kući a već sam bio vlasnik 3 komada,ali sa 2.5 motorima  :love3:(po meni najbolji dizel motori ikad izišli iz Fiat grupacije) ozbiljno razmišljam o kupnji.Sad ima jedan problem,kad se upali baca neko vrijeme plavi dim dok se ne isturira par puta,i tako svaki put kad se upali.motor radi dosta "uglađeno" i super vuče.Pa me zanima što bi to moglo biti,turbina,gumice ventila(ako uopće postoje ) ili nešto drugo.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #123 u: 25-08-2009, 08:08:24 »
nisu grijaći, kad ne radi koji odma osjetim po paljenju, jedan ne radi=teže upali, dva ne rade=jedva upali, tri ili četiri ne rade=neče upaliti, to je sve iz iskustva

Moja Alfa 1.9TD je recimo palila i sa samo jednim ispravnim grijačem (tako je bilo kada sam je kupio).

Ako ti slabo pali, stavi mu jedan zub ranije paljenje na bregastoj (to bi trebalo malo povećati kompresiju), a možda bi pomoglo i jedan zub ranije paljenje na pumpi (nakon tih zahvata Tipo mog susjeda koji nije imao šanse upaliti po zimi, sada pali iz prve).

I ja sam davno imao Tipa 1.7D, palio je odlično, ali taj definitivno nije radio ni malo mekano, znači vjerovatno ti je netko kod izmjene remena složio malo kasnije paljenje :da:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #124 u: 25-08-2009, 08:20:16 »
evo jedno pitanje u vezi Td.id motora koji se ubacivao u prvu seriju cromi (66 kw)dali netko ima iskustva sa njima.Nudi mi se jedna u dosta dobrom stanju za smješno malo novaca 90 godište i pošto mi treba drugi auto u kući a već sam bio vlasnik 3 komada,ali sa 2.5 motorima  :love3:(po meni najbolji dizel motori ikad izišli iz Fiat grupacije) ozbiljno razmišljam o kupnji.Sad ima jedan problem,kad se upali baca neko vrijeme plavi dim dok se ne isturira par puta,i tako svaki put kad se upali.motor radi dosta "uglađeno" i super vuče.Pa me zanima što bi to moglo biti,turbina,gumice ventila(ako uopće postoje ) ili nešto drugo.

Hm

Taj 1.9 TD.i.d (Turbo Diesel iniezione diretta) je u principu izveden iz klasičnog FIAT 1929ccm motora, ali TD.id ima direktno ubrizgavanje (znači drugačiji klipovi, kompletna glava, ...), a zbog direktnog ubrizgavanja ima i jaču visokotlačnu pumpu (pritisak od 250bara).
Zbog toga taj motor radi nešto uglađenije od 1.9TD, a verzije od 1991-> imaju i nešto veću snagu i okretni moment.

Možeš po mirisu otkriti što je u tom dimu, ako je nafta onda ništa strašno, ako je ulje onda je motor već dosta prošao pa troši ulje (na karikama, gumicama ventila...)

Inače sa tim motorom ne bi trebalo biti nekih posebnih problema, ali dosta su rijetki pa neznam koliko su pristupačni rezervni dijelovi.

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #125 u: 25-08-2009, 09:56:16 »
Moja Alfa 1.9TD je recimo palila i sa samo jednim ispravnim grijačem (tako je bilo kada sam je kupio).

Ako ti slabo pali, stavi mu jedan zub ranije paljenje na bregastoj (to bi trebalo malo povećati kompresiju), a možda bi pomoglo i jedan zub ranije paljenje na pumpi (nakon tih zahvata Tipo mog susjeda koji nije imao šanse upaliti po zimi, sada pali iz prve).

I ja sam davno imao Tipa 1.7D, palio je odlično, ali taj definitivno nije radio ni malo mekano, znači vjerovatno ti je netko kod izmjene remena složio malo kasnije paljenje :da:

moj je prošle zime palio bez problema na -17 sa 45Ah akumulatorom, danas ću pogledati fazu ako će mi se dati, inaće kad se neko vozi samnom i kad izađe van auta onda me tek pita "što je to diesel?", u normalnoj vožnji ne bi rekao da je diesel, nema vibracija i motor se skoro pa ne čuje

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #126 u: 25-08-2009, 12:33:38 »

Vjerojatno je to neizgorena nafta, jer da je ulje ne bi tek tako prestalo. A uzrok mož biti (najvjerojatnije) "kasnija"  faza Bosch pumpe. Inače motor je odličan, a potrošnja smiješno mala. Ima je moj prijatelj i troši mu oko 5,5 l/100 km mješovite vožnje.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #127 u: 25-08-2009, 12:37:54 »
Hm

Taj 1.9 TD.i.d (Turbo Diesel iniezione diretta) je u principu izveden iz klasičnog FIAT 1929ccm motora, ali TD.id ima direktno ubrizgavanje (znači drugačiji klipovi, kompletna glava, ...), a zbog direktnog ubrizgavanja ima i jaču visokotlačnu pumpu (pritisak od 250bara).
Zbog toga taj motor radi nešto uglađenije od 1.9TD, a verzije od 1991-> imaju i nešto veću snagu i okretni moment.

Možeš po mirisu otkriti što je u tom dimu, ako je nafta onda ništa strašno, ako je ulje onda je motor već dosta prošao pa troši ulje (na karikama, gumicama ventila...)

Inače sa tim motorom ne bi trebalo biti nekih posebnih problema, ali dosta su rijetki pa neznam koliko su pristupačni rezervni dijelovi.

Upravo obrnuto. Zbog direktnog ubrizgavanja radi kamionski i nešto je bučniji od TD motora. Ima na poklopcu glave zvučnu izolaciju tako da je prema vani malo prigušen, ali u kabini je kamionski zvuk. Ubrizgava sve u jednoj fazi i zato je bučan.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #128 u: 25-08-2009, 12:49:03 »
moj je prošle zime palio bez problema na -17 sa 45Ah akumulatorom, danas ću pogledati fazu ako će mi se dati, inaće kad se neko vozi samnom i kad izađe van auta onda me tek pita "što je to diesel?", u normalnoj vožnji ne bi rekao da je diesel, nema vibracija i motor se skoro pa ne čuje

Vrlo netipično za 1.7D :craz

Nije ti to problem provjerit, okreni motor na GMT (oznaku za radilicu vidiš na zamajcu i poravnaj sa zubom na getribi), skini poklopac od remenja i provjeri kako stoje oznake na bregastoj i na Bosch/Lucas pumpi (tamo imaš strelice na limu iza remenica).
Obično oznaka može biti pola zuba u ranijem ili pola zuba u kasnijem palenju u odnosu na strelicu, pa ti odmah sve bude jasno...

Upravo obrnuto. Zbog direktnog ubrizgavanja radi kamionski i nešto je bučniji od TD motora. Ima na poklopcu glave zvučnu izolaciju tako da je prema vani malo prigušen, ali u kabini je kamionski zvuk. Ubrizgava sve u jednoj fazi i zato je bučan.

Prema mom iskustvu (koliko sam čuo par tih 1.9 TD.i.d) rade malo tiše nego obični TD, zbog direktnog ubrizgavanja bi morao raditi glasnije, ali zato ima nešto veći pritisak ubrizgavanja (250bara u odnosu na 150bara kod TD-a) što očito smanjuje buku.

Što se tiče dizela sa direktnim ubrizgavanjem
Tek JTD sa full elektronskim ubrizgavanjem ima ubrizgavanje u dvije faze (Unijet) i pritisak 150-1350bara što dodatno smanjuje buku, a M-JET/JTDM ima i do 5 ubrizgavanja u jednom taktu (Multijet) i još veći pritisak ubrizgavanja pa zato radi još tiše od JTD-a.

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #129 u: 25-08-2009, 12:52:15 »
Šteti li tim starijim TD motorima eurodiesel?  :?: Konkretno ovome iz Prisme/Tipa/145/6. Ili ovome kojeg imamu Kappi?
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #130 u: 25-08-2009, 12:57:41 »
Šteti li tim starijim TD motorima eurodiesel?  :?: Konkretno ovome iz Prisme/Tipa/145/6. Ili ovome kojeg imamu Kappi?

Teško je reći

Neki kažu da više sumpora u običnom Dizelu pogoduje za podmazivanje visokotlačne pumpe, a i ti TD motori su konstruirani u vrijeme kad je najkvalitetnije dizel gorivo bilo lošije (više sumpora) od današnjeg običnog Dizela, pa bi prema tome trebalo sipati običan "crni" Dizel.

Ali opet ja recimo stalno vozim na Eurodizel pa još nisam primjetio neke negativne efekte...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #131 u: 25-08-2009, 13:14:49 »
Nije mi nikad bio jasan 1,4 TD od Una TD, bučniji je puno od 1,9 TD i nikakvim podešavanjem se ne može smanjiti. Ova Croma 1.9 i.d od prijatelja je bučnija od Delte 1,9 TD, to je 100%. Moguće da postoji tiših 1.9 i.d. i bučnijih 1.9 TD, jer postoje oscilacije u zvuku i  kod istih motora.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #132 u: 25-08-2009, 13:25:36 »
Nije mi nikad bio jasan 1,4 TD od Una TD, bučniji je puno od 1,9 TD i nikakvim podešavanjem se ne može smanjiti. Ova Croma 1.9 i.d od prijatelja je bučnija od Delte 1,9 TD, to je 100%. Moguće da postoji tiših 1.9 i.d. i bučnijih 1.9 TD, jer postoje oscilacije u zvuku i  kod istih motora.

Čudno je to, Uno 1.3D ima takav lajav/zveketav zvuk da imaš osjećaj da će se razletit, a recimo gledam te neke prastare Dizele (stari Mercedesi) koji rade kao urica :)

Što se tiče zvuka tih FIAT 1.9TD motora, buka vjerovatno najviše ovisi o tome kako je tko potrefio staviti remen  :da:

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #133 u: 25-08-2009, 13:36:32 »
je li netko došao na ideju napraviti visokotlačnu pumpu koja bi ubrizgavala u više faza?

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #134 u: 25-08-2009, 13:45:18 »
je li netko došao na ideju napraviti visokotlačnu pumpu koja bi ubrizgavala u više faza?

Nije, na visokim okretajima jedva ubrizga i onu jednu, jer je kratko vrijeme za ubrizgavanje.

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #135 u: 26-08-2009, 22:28:59 »
Hm

nije ulje,osjeti se nafta,a zaključili smo da valjaju samo 2 grijača i pali na akumulator od 55 Ah bez problema.malo je glasnija od TD motora ali motor tako mirno radi da je to čudo(puno mirnije nego na mojoj alfi)a što se tiče dijelova čovjek mi daje i kompletan auto sa motorom za dijelove gratis tako da ju KUPUJEM :pivo:

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #136 u: 26-08-2009, 22:36:47 »
Vjerojatno je to neizgorena nafta, jer da je ulje ne bi tek tako prestalo. A uzrok mož biti (najvjerojatnije) "kasnija"  faza Bosch pumpe. Inače motor je odličan, a potrošnja smiješno mala. Ima je moj prijatelj i troši mu oko 5,5 l/100 km mješovite vožnje.
dali se ta faza može kako pomjeriti,jel dovoljno provjeriti remen pa staviti za zub naprijed ili nazad ili baš treba na pumpi?

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #137 u: 26-08-2009, 22:46:27 »
diesel motori imaju također kut pred paljenja kao i benzinci, kao prvo sve bi remenice trebale biti u fazi, zatim se kut pred paljenja poštelava na pumpi zakretanjem same pumpe na naćin da se skine lajtung dizne prvog cilindra i na pumpu zašarafi kratak lajtung s krajem okrenutim prema gore, motor se okreće ručno i kad na taj lajtun lagano krene nafta pogleda se na zamašnjaku koji je kut i vidi se treba li ranije ili kasnije, za diesele kut pred paljenja ovisi o motoru a najčešće je od 0' do 4' +-1'

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #138 u: 26-08-2009, 22:49:43 »
diesel motori imaju također kut pred paljenja kao i benzinci, kao prvo sve bi remenice trebale biti u fazi, zatim se kut pred paljenja poštelava na pumpi zakretanjem same pumpe na naćin da se skine lajtung dizne prvog cilindra i na pumpu zašarafi kratak lajtung s krajem okrenutim prema gore, motor se okreće ručno i kad na taj lajtun lagano krene nafta pogleda se na zamašnjaku koji je kut i vidi se treba li ranije ili kasnije, za diesele kut pred paljenja ovisi o motoru a najčešće je od 0' do 4' +-1'
svaka čast,samo pitam se koji bi to majstor mogao odraditi u mom malo gradu :?:

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #139 u: 26-08-2009, 22:55:57 »
svaka čast,samo pitam se koji bi to majstor mogao odraditi u mom malo gradu :?:

svaki koji se imalo razumije u diesele

btw. koji motor?

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #140 u: 26-08-2009, 22:59:30 »
svaki koji se imalo razumije u diesele

btw. koji motor?
1.9 Td.i.d

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #141 u: 26-08-2009, 23:03:01 »
za tog ne znam kut pred paljenja, za obićni TD je 3'+-1'

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #142 u: 27-08-2009, 09:22:34 »
dali se ta faza može kako pomjeriti,jel dovoljno provjeriti remen pa staviti za zub naprijed ili nazad ili baš treba na pumpi?
Puno je 1 zub. Bosch pumpa je stegnuta sa 4-5 vijaka koje treba popustiti i pumpu zakrenuti u pravom smjeru (fino podešavanje faze). Pravilno podešavanje je sa mikrometrom čije se ticalo ubaci u otvor nakon što se odvije vijak koji stoji u centru na onom mjestu gdje izlaze 4 cjevčice za razvod goriva.
Druga metoda koja u puno slučajeva zna biti bolja je "na uho": popuste se svi vijci tek toliko da se može zakretati pumpa, motor se upali i onda se u radu pumpa pomiče i traži pravi zvuk. Zvuk ne smije biti ni premekan (faza u kasnijem) ni pretvrd (faza u ranijem). Obično se stavi u srednji položaj između tih krajnosti.

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #143 u: 07-10-2009, 13:31:17 »
Kako provjeriti grijače na Kappi 2,4 TDS? Treba ih skroz skinuti pa mjeriti otpor ili?  :?:
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #144 u: 07-10-2009, 17:15:49 »
kakav je motor 1.9TD iz brave  :?:
Varijator sekta

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #145 u: 07-10-2009, 19:01:20 »
Kako provjeriti grijače na Kappi 2,4 TDS? Treba ih skroz skinuti pa mjeriti otpor ili?  :?:

Ne treba, samo skinuti sa vrhova onu metalnu traku koja ih povezuje i onda vrh svakog posebno spajati na + pol i ako iskri pri spajanju dobar je.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #146 u: 07-10-2009, 19:02:19 »
kakav je motor 1.9TD iz brave  :?:

Iz njega je nastao JTD, imaju istu kubikažu. Odličan motor.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #147 u: 07-10-2009, 19:10:46 »
Iz njega je nastao JTD, imaju istu kubikažu. Odličan motor.
:ok:
Varijator sekta

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #148 u: 07-10-2009, 19:17:37 »
Ne treba, samo skinuti sa vrhova onu metalnu traku koja ih povezuje i onda vrh svakog posebno spajati na + pol i ako iskri pri spajanju dobar je.
:ne:najsigurnije je skinuti,nekad zna iskriti a kad ga skineš on samo slini,tj.zagrije se puno kasnje ili nikad koliko treba.doživio,mada mislim da ti na kappi treba na displeju svjetliti upozorenje

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #149 u: 07-10-2009, 19:21:36 »
:ne:najsigurnije je skinuti,nekad zna iskriti a kad ga skineš on samo slini,tj.zagrije se puno kasnje ili nikad koliko treba.doživio,mada mislim da ti na kappi treba na displeju svjetliti upozorenje

Ja sam jednom vidio 1 grijač kojemu se žarila sredina  a ne vrh. Taj ne valja iako bi iskrilo. Ali to je 1 od možda 50. Dobro ih je skinuti da se vidi jesu li "brzi" ili "spori". Brzi se užare za 4-5 sekundi , a spori 2-3 puta sporije.