Pa nemas nikakvu blokadu na zadnjoj brzini na manje od 4000okr da ne ide vise. Drugo je pitanje koliko joj treba (recimo da to sad ovisi od pojedi og vozila) ali mora ici u posljednjoj brzini na 4000okr.
Sent from my GT-N5110 using Tapatalk
Znas li kako raste otpor zraka u odnosu na krivulju snage? To sta sama snaga raste do 4000 rpm ne znaci da svaki auto mora puniti zadnju brzinu do okretaja gdje je najveca snaga.
I da sad ne ulazimo u pretjerani off...
Meni krajnja brzina ne pokazuje nista jer na autoputu ne mozes tvrditi da je igdje pravac dug 5 kilometara sa tocno 0% nagiba. Ili je blaaaaga uzbrdica ili nizbrdica. Na 200+ brzinama to znaci 5 kmh gore ili dole u odnosu na cistih 0%nagiba odnosno ja cu mozda hvatati 210 a onaj iz suprotnog smjera 220. A pistu na raspolaganju nemam pa.samim time ni moj izmjereni podatak tesko da je tocan.
Dalje, na max brzinu utjece i hrpa parametara poput velicine i istrosenosti guma, vanjska temperatura, kakvoca i kolicina goriva i jos hrpa gluposti. Opet, tko ce sve uzeti u obzir.
Takoder, na BMW forumu uvazeni clan kaze da Golf VI ili VII, ne znam tocno, 2.0 tdi nacipan na 170 konja ide 245km/h. Dapace, i sliku je nakacio. A inace lik nema bas razloga lagati. Pa toliko o tome, da se ja brinem ide li 210 ili 215 kad me obicni golf rastavi na cestice.
I zakljucno, bacite oko malo na fiziku i matematiku. Mislim da auto ne moze u istom stupnju prijenosa ici 120 na 2000rpm a 220 na 4000rpm. Takoder, otpor zraka raste sa kvadratom brzine a snaga se ne povecava tako pa je jasno da ne mora ni ubrzavati do podrucja najvece snage. Ako vam se da raspravljat na temelju matematickih i fizikalnih zakona vrlo rado na PM.
I nemojte ovo krivo shvatiti, samo ne zelim vise spamati u ovom topicu. Da ste blize s gustom bi i na pivi o ovim temama. Ali argumentirano...