23-04-2026, 20:07:04

Autor Tema: JTS motori  (Posjeta: 139766 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
Odg: JTS motori
« Odgovori #270 u: 23-04-2015, 13:39:02 »
Pa jos najbolje da nije. Tvoja je krama otkad je izasla iz tvornice sa tim polumotorom.

:kokice: :cool-smiley-027:
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #271 u: 23-04-2015, 13:42:11 »
Pa jos najbolje da nije. Tvoja je krama otkad je izasla iz tvornice sa tim polumotorom.

a zasto onda imas na avataru jedino orginalni dio svojeg motora  :dontno:

Offline signo

• Trade Count: (+27)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #272 u: 23-04-2015, 13:52:07 »
sta najcesce zariba na JTS-u?
uzeo sam bio 156 2.0JTS, 2002 god (unutra FL vani ne), i svidila se kolegi pa sam je njemu proslijedio a sebi uzeo drugu. on otiso u CH po nju i u putu (skoro pred kucom) prolupala  :?:
jel i njoj radilica ''problem'' tj lezajevi kao i na TS-u ili da se pripremi drugačijaza nesto gore?
Nije radilica problem ka na Ts-u, vjerojatno je taj auto trosija dosta ulja sta Jts-u nije strano ali prijatelj nije bija pripremljen na tu opciju, vjerojatno je bija problem u ulju.
Teško je naci dobrog tj uredno održavanog Jts, po meni bolji motor od Ts-a u svakom segmentu
A izgleda da je jeftiniji i od JTD-a održavati na duži period sudeći po količini frustracija pojedinih vlasnika Jtd-a, hm , Jos imate vrimena pojedini da se pribacite na oktane a ne cetane!
« Zadnja izmjena: 23-04-2015, 14:06:19 od signo »

Offline Luka_ri

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #273 u: 23-04-2015, 14:52:23 »
a zasto onda imas na avataru jedino orginalni dio svojeg motora  :dontno:
Sta nije tragedija da fijat radi bolje motore od Alfe? Jedini dobar dio moje alfe je fijat :P
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline Big D

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #274 u: 23-04-2015, 15:03:13 »
sta najcesce zariba na JTS-u?
uzeo sam bio 156 2.0JTS, 2002 god (unutra FL vani ne), i svidila se kolegi pa sam je njemu proslijedio a sebi uzeo drugu. on otiso u CH po nju i u putu (skoro pred kucom) prolupala  :?:
jel i njoj radilica ''problem'' tj lezajevi kao i na TS-u ili da se pripremi za nesto gore?

Nek ju je malo jače gonio da vidi kak ide, put od 1500 km i lako se moglo desiti da je pred kraj ostala bez ulja i "prolupala".

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #275 u: 23-04-2015, 15:32:51 »
I sta se palite bzvz. Malo sprdancije ne skodi
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #276 u: 23-04-2015, 15:33:18 »
Da  neka pogleda stanje na stangici ulja jer to je nasljednik TS-a koji mora malo uzet a ako se tera jako uzet ce i vise.JTS iz 159/Spider/Brera ne jedu ulje jer je GM blok
Varijator sekta

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #277 u: 23-04-2015, 15:47:10 »
a eto desilo se sta bi, javim vam sta je bilo u pitanju tacno. moguce da je i staro ulje u autu, da je stajo dugo na placu prodavo se i jbg

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #278 u: 23-04-2015, 15:59:59 »
Nek ju je malo jače gonio da vidi kak ide, put od 1500 km i lako se moglo desiti da je pred kraj ostala bez ulja i "prolupala".

to se i meni cini kao lako moguci problem. kad ju bas lozic oce popit pola litre do splita i nazad

Tbird

• Gost
« Odgovori #279 u: 23-04-2015, 17:06:45 »
:kokice: :cool-smiley-027:

:funny: :funny: :funny:  :hehe:

Tbird

• Gost
« Odgovori #280 u: 23-04-2015, 17:33:58 »
Sta nije tragedija da fijat radi bolje motore od Alfe? Jedini dobar dio moje alfe je fijat :P

:o000: nije fiat nikad radio bolje motore od alfe...fiat i njihova kemija je to sto je sjebalo sve sta je u ar vrijedilo. Famozni ts16v je fiatova kemija na alfine glave itd...
Zadnje autenticne alfine masine: V6busso, TS8V, boxer...jel imaju neke konstrukcijske nedosljednosti, greske? NE!
Ja o tom JTS-u nemam pojmma, ali moguce da je motor vec bil ubijen, moguce da je i ulje stajalo tko zna kolko, i tko zna kad mjenjano...mozda kriva gradacija lijevana itd. Treba otvorit, vidit sta je, promijenit i vozi dalje.

Ak se nije upalila lampica onda ziher nije ostal bez ulja.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #281 u: 23-04-2015, 23:50:04 »
Lampica za ulje se upali kad ti fali litra do minimuma

Tbird

• Gost
« Odgovori #282 u: 24-04-2015, 10:52:48 »

To govoris za jts?  :?:
Sta ima dva sustava upozorenja, za min.kolicinu i za min.tlak?  :?:

Offline Bero

• Ovisnik o alfistima
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #283 u: 24-04-2015, 12:51:05 »

Litra do minimuma je zapravo ulje na maksimumu, jer između min-max ima točno 1 litra...

Ili...????  :dontno:
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Tbird

• Gost
« Odgovori #284 u: 24-04-2015, 13:30:30 »
Litra do minimuma je zapravo ulje na maksimumu, jer između min-max ima točno 1 litra...

Da, baš...ja isto gledam wtf   :clap:
A cuj...tko ce ga znat  :dontno: mozda je on vec zatuko pa bio zato u prodaji...sa nekim kvazihipenolom u masini da se prikrije stanje, pa na putu do hr oslo sve u pakrac  :kosa:

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #285 u: 24-04-2015, 13:44:12 »
Ne kuzim kako sam vas uspio zbuniti. Kad ti se upali upozerenje za level ulja u motoru fali litra do minimuma. Ulijes litru i ulje je na minimumu. Ulijes jos litru i ulje je na max.
I to mi se upalila lampica kad sam parkirao na uzbrdici inace tko zna kad bi se upalila.
Znaci przis po autoputu motor koji grije ulje kao lud a unutra 2 litre ulja ukupno

Offline signo

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #286 u: 24-04-2015, 13:47:24 »

Jakov je reka kad fali litra ispod minimuma da se pali lampica sta znaci da je tada u motoru malo vise od 2 litre, uostalom cemu se cudit ovakovom ishodu kad se auto plati 300- 400 Eur ili manje, koliko para toliko muzike uvik je bilo, naravno sta neznaci da je ovde to bija slucaj.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #287 u: 24-04-2015, 13:55:45 »
:o000: nije fiat nikad radio bolje motore od alfe...fiat i njihova kemija je to sto je sjebalo sve sta je u ar vrijedilo. Famozni ts16v je fiatova kemija na alfine glave itd...
Zadnje autenticne alfine masine: V6busso, TS8V, boxer...jel imaju neke konstrukcijske nedosljednosti, greske? NE!
Ja o tom JTS-u nemam pojmma, ali moguce da je motor vec bil ubijen, moguce da je i ulje stajalo tko zna kolko, i tko zna kad mjenjano...mozda kriva gradacija lijevana itd. Treba otvorit, vidit sta je, promijenit i vozi dalje.

Ak se nije upalila lampica onda ziher nije ostal bez ulja.

Nisu ni alfine glave, to je 16V Fiat glava. Za alfu su samo zborali rupu za svijecicu i deli varijator.

Ukratko, sve kaj nije alu blok ak je redni ili boxer je krama, a 16V je uvreda za poluproizvod.

Jebes motor koji popizdi kad mu malo zmesas ulje  :tooth:
« Zadnja izmjena: 24-04-2015, 13:57:40 od Isus »
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #288 u: 24-04-2015, 14:01:06 »
Ja se sjecam dosta godina nazad kad sam poceo pratiti alfisti.hr forum koliko se pljuvalo po boxer motorima, nesto kao sada po ts-u.
Sad je boxer dobar kad se sav kukulj sa nekom greskom izdvojiom isto ce biti sa tsom. Oni koji su mazeni ce raditi puno godina i govorit ce se kako su to super motori a ne ovo fiatovo 1.4 turbo govno, koje nakon 7 godina nersvisiranja se raspada.
Za boxere dovoljno govori to sta je rijetka koja 33-ojka sa orginalnim motorom, a 33 sama po sebi istruli brzo

Tbird

• Gost
« Odgovori #289 u: 24-04-2015, 14:46:21 »
Ne kuzim kako sam vas uspio zbuniti. Kad ti se upali upozerenje za level ulja u motoru fali litra do minimuma. Ulijes litru i ulje je na minimumu. Ulijes jos litru i ulje je na max.
I to mi se upalila lampica kad sam parkirao na uzbrdici inace tko zna kad bi se upalila.
Znaci przis po autoputu motor koji grije ulje kao lud a unutra 2 litre ulja ukupno

:hehe: to su one matematičke fore sa natjecanja  :tooth: ...a jbg, tko pozorno ne cita :redf: al u svakom slucaju si uspil  :ok:

uostalom cemu se cudit ovakovom ishodu kad se auto plati 300- 400 Eur ili manje, koliko para toliko muzike uvik je bilo, naravno sta neznaci da je ovde to bija slucaj.

:o000: sta 300eur ga platio?  :hmmm:

Tbird

• Gost
« Odgovori #290 u: 24-04-2015, 14:50:45 »
Nisu ni alfine glave, to je 16V Fiat glava. Za alfu su samo zborali rupu za svijecicu i deli varijator.
Ukratko, sve kaj nije alu blok ak je redni ili boxer je krama, a 16V je uvreda za poluproizvod.
Jebes motor koji popizdi kad mu malo zmesas ulje  :tooth:

Ja se sjecam dosta godina nazad kad sam poceo pratiti alfisti.hr forum koliko se pljuvalo po boxer motorima, nesto kao sada po ts-u.
Sad je boxer dobar kad se sav kukulj sa nekom greskom izdvojiom isto ce biti sa tsom. Oni koji su mazeni ce raditi puno godina i govorit ce se kako su to super motori a ne ovo fiatovo 1.4 turbo govno, koje nakon 7 godina nersvisiranja se raspada.
Za boxere dovoljno govori to sta je rijetka koja 33-ojka sa orginalnim motorom, a 33 sama po sebi istruli brzo

Nemoj kakit isus, dobar je boxer, znas i sam kolko ih je natuko 300+ samo, nije za gazenje, i ne za krivu gradaciju ulja (kao ni ts16v) :da:
TS je ok motor, sam jbg, ima neke konstrukcijske nedorecenosti, tipa varijator (kako na hgt-u dela bez greske), pa ta famozna uljna i grijanje ulja, i kasniji modeli one spanere cini mi se plastifiko,da se ustedi...

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #291 u: 24-04-2015, 15:06:33 »
Pa znam da boxeri mogu, moj prvi auto je bila tatina 33-ojka 1.3s iz '84-te. Motor je debelo 300tkm pregazio cak blizu 400. Na ini delta 5 ulju. Ja sam mu satrao uljne karike, ipak mi je to bio prvi auto.
Dva ljeta nazad dok sam cekao da se karamboli srede sam kupio 33 1.5 ti, 85-to godiste. Isto prva serija i radio je ok.
Cini mi se da te prve serije dulje traju.

Ali samo kazem kako je bilo 10 godina nazad kad su lose idrzavani boxeri poceli prditi u rosu.
Isto je sad sa ts-ovima
Isto ce biti za 10 godina sa ovim novim turbacima. Tek ce tu biti veselja kad uz mehaniku imas 10 vitalnih senzora radi turba.

Evo cak su i jtdovi dosli u vec u fazu od "nemoguce razvaliti" do skoro pa osjetljivog motora, malo ekologija, malo turbo, malo glava...

Na jtsu isto iz nekog razloga varijator ne odlazi a pumpa ulja je drugacija. Jedino su ga po meni na racun te ekologije malo zafrknuli pa ima te nesretne ultra tanke karike zbog sto manjeg otpora pa trosi ulje i hoce se zacadit.
Mislim da ga treba samo prziti i onda nema problema. Barem je tako kod mene.
Je da malo vise potrosi ali nema sta benzinac sa momentom na 3500 i snagom na 6400 raditi ispod 3000.

Offline signo

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #292 u: 24-04-2015, 15:46:46 »
:hehe: to su one matematičke fore sa natjecanja  :tooth: ...a jbg, tko pozorno ne cita :redf: al u svakom slucaju si uspil  :ok:

:o000: sta 300eur ga platio?  :hmmm:
Kolega  Ti   sve  doslovno  shvatiš,  , ima  primjera  da  im  se  ne  isplati  vozit  na  otpad na  reciklažu   jer  bi  morali platit  pa  takovi  završe
u regionu  za  siću i onda   se  dešava  ovako  nešto i  pljuje  se  po  jts-u   itd, poznato kome   :da:
« Zadnja izmjena: 24-04-2015, 15:48:28 od signo »

Offline ANTE

• Član Alfa Kluba 13
  • Sa stažom
  • *
    • SPLIT
« Odgovori #293 u: 24-04-2015, 19:59:03 »
koliko mene pamćenje služi da jts nema level ulja kao jtd pa to paljenje na uzbrdici ili nizbrdici lampe ulja odnosno upozorenja na bordu je da nema tlaka ulja šta znaći da motor radi na suho jer je potegao zrak, a tim svim motorima bi treba hladnjak od ulja a ne ono ono od izmjenivaća šta stoji ispod filtera ulja a u stare motore ide 6 litara ulja na izmjeni a kad motor ima dovoljno ulja da ga nemožeš pregrijati  i pretvoriti u vodu da pa se dogodi to da padne tlak i zariba radilica pa još izleti klipnjaća kroz blok. za aute koji se ganjaju ili gaze treba stavit ćuke unutra i gas kad je ulje na 90 stupnjeva i tlak na minimumu ne ispod jedan bar.
AR 75 Turbo & 3.0 AMERIKA, AR 147 GTA NOVITEC, ALFA 147 Blackline, APRILIA SPORTCITY 300 cube & DUCATI 748 & Vespa GTS 300

Tbird

• Gost
« Odgovori #294 u: 25-04-2015, 00:10:40 »
Isto ce biti za 10 godina sa ovim novim turbacima. Tek ce tu biti veselja kad uz mehaniku imas 10 vitalnih senzora radi turba.

Evo cak su i jtdovi dosli u vec u fazu od "nemoguce razvaliti" do skoro pa osjetljivog motora, malo ekologija, malo turbo, malo glava...

Ovo si odlicno sazeo,kad eksploatirana masina zadje u godine, pa malo ovo pa ono, pa pet hiljada el.uredjaja za ovo pa ono...rupa bez dna. Ja sam odustal od jtd-a bas radi toga.

@signo: ma znam da,te uvaljotke, kak to ide, samo ne pratim temu pozorno  :tooth:

Kao sta ante kaze, za te "novije" benzinjare, treba stvarno urica za temp, i tu i tam tlak kontrolirat, pogotovo ak se kupuje polovno, jer sve drugo je skok u slijepo...jednostavno nema drugog nacina da vidis stanje masine. Ak mu se upalila lampica ostal ke bez tlaka, i to je to. A zasto je ostal bez t., mozemo samo nagadjat  :dontno:

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #295 u: 25-04-2015, 00:24:37 »
koliko mene pamćenje služi da jts nema level ulja kao jtd pa to paljenje na uzbrdici ili nizbrdici lampe ulja odnosno upozorenja na bordu je da nema tlaka ulja šta znaći da motor radi na suho jer je potegao zrak, a tim svim motorima bi treba hladnjak od ulja a ne ono ono od izmjenivaća šta stoji ispod filtera ulja a u stare motore ide 6 litara ulja na izmjeni a kad motor ima dovoljno ulja da ga nemožeš pregrijati  i pretvoriti u vodu da pa se dogodi to da padne tlak i zariba radilica pa još izleti klipnjaća kroz blok. za aute koji se ganjaju ili gaze treba stavit ćuke unutra i gas kad je ulje na 90 stupnjeva i tlak na minimumu ne ispod jedan bar.

prije 156-ice sam vozio punta sportinga kojeg sam novog bas uzeo. totalno sam izgubio pojam gledanja razine ulja, jer je on vozio 10tkm intervale a da fali deci ulja.
kad sam uzeo 156-icu uopce nisam isao za tim da bi mogla trositi ulja.
sjecam se da sam parkirao na rikverc uzbrdo i upalila mi se na bc-u alarm bas za nivo ulja. usla mi je cijela limenka racinga unutra a nije doslo bas do max.
imao sam srece, mogao sam protuci motor od 80tkm i onda bi i ja pljuvao sada kako je taj jts smece od motora i kako mi je netko uvaljao kantu.
evo sad je na 160tkm izgleda da mi je oprostio.
a sad trazim kiler ulja za njega, pase od jtd-a.
sad trebam karter promjeniti napokon pa sam mislio mozda i letece promjeniti kad je vec.karter dole, ali nisam jos siguran dal da cackam nesto sto radi.dobro.

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #296 u: 25-04-2015, 11:21:48 »

Ovo si odlicno sazeo,kad eksploatirana masina zadje u godine, pa malo ovo pa ono, pa pet hiljada el.uredjaja za ovo pa ono...rupa bez dna. Ja sam odustal od jtd-a bas radi toga.

Bas kakite obojica. JTD motor kao motor, blok, radilica, klipnjace, klipovi je gotovo neunistivo. Sve ostalo, turbo, bla bla su prateci agregati i ne mogu se svrstati u kategoriju motor, a nisam bas cuo, barem ja nisam, da nesto puno ljudi ima problema s glavama na JTD-u osim famoznog 2.4 iz 159 sa 200 KS. Kad zbrojimo prolupale radilice na TS, JTS i boxerima i usporedimo sa brojem puknutih glava na JTD-u...jel. 

Na kraju price svaki eksploatirani, a ne odrzavani auto ce sljedecem vlasniku zadavat glavobolju. Svaki. 1.4 turbak je stara provjerena masina doradena novom tehnologijom. Naravno da ce nakon 10 godina pocet problemi, al ljudi auto od 10 i vise godina je, ruku na srce, krama. Koji god. 5-7 godina i nakon toga mjenjava osim ako u 7 godina nisi napravio samo 65000 ko ja sa zafirom.
Zamislite situaciju....ja sam u 10 mjeseci sa Bravom napravio 40000 sto je 4000 mjesecno dakle 48000 godisnje. Tim tempom nakon 10 godina taj bi auto imao 480000. Iako ga odrzavam u ovlastenom servisu i radi se sve po knjizi i sa original dijelovima....nakon tih 10 godina i s tom kilometrazom taj auto je jedino za otpad.
« Zadnja izmjena: 25-04-2015, 11:25:04 od buzz11 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #297 u: 25-04-2015, 11:31:49 »
Ja mislim da ako se auto odrzava kako spada da moze trajat zauvjek

Problem je sta ljudima dosadi auto, ne zele ulagat u njega i normalno za deset godina auto je groblje

Tbird

• Gost
« Odgovori #298 u: 25-04-2015, 15:41:52 »
Bas kakite obojica. JTD motor kao motor, blok, radilica, klipnjace, klipovi je gotovo neunistivo. Sve ostalo, turbo, bla bla su prateci agregati i ne mogu se svrstati u kategoriju motor, a nisam bas cuo, barem ja nisam, da nesto puno ljudi ima problema s glavama na JTD-u osim famoznog 2.4 iz 159 sa 200 KS. Kad zbrojimo prolupale radilice na TS, JTS i boxerima i usporedimo sa brojem puknutih glava na JTD-u...jel. 

Najlakse izuzet izutzet kardinalne cinjenice iz konteksta,pa pricat o necemu kak je med i mlijeko  :tooth:
Zaboli me lijevi džon od prolupale cipele skupa s desnim smanjenim jajetom  :hehe: sta masina ide pol milijona ko od sale (to bi bil super da se radi o nekom sdi-ju), i o tom ne govorim, neg bas o raznim agregatima bez kojih je sama masina neupotrebljiva. Zamasnjak,dizne,turbina,nosaci masine,bosch pumpa, razni filteri cađe i sta ja sve ne znam sta je specificno za moderni td, koji svi imaju rok trajanja 100-200t km, kako kod koga... I na sve to dodaj klasicno odrzavanje uobicajeno za svakog n/a; ulje,voda,distribucija...da ne nabrajamo cimbenike van motornog prostora ak si kupio polovnjaka :hap:
You get the point...kad krene, nahebo si ko grlica  :hehe:

prije 156-ice sam vozio punta sportinga kojeg sam novog bas uzeo. totalno sam izgubio pojam gledanja razine ulja, jer je on vozio 10tkm intervale a da fali deci ulja.
kad sam uzeo 156-icu uopce nisam isao za tim da bi mogla trositi ulja.
sjecam se da sam parkirao na rikverc uzbrdo i upalila mi se na bc-u alarm bas za nivo ulja. usla mi je cijela limenka racinga unutra a nije doslo bas do max.

I clio sport trosi ulje ko sumanut, kao i ts16v...postoji razlog zasto je tako.

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #299 u: 25-04-2015, 15:52:31 »
Najlakse izuzet izutzet kardinalne cinjenice iz konteksta,pa pricat o necemu kak je med i mlijeko  :tooth:
Zaboli me lijevi džon od prolupale cipele skupa s desnim smanjenim jajetom  :hehe: sta masina ide pol milijona ko od sale (to bi bil super da se radi o nekom sdi-ju), i o tom ne govorim, neg bas o raznim agregatima bez kojih je sama masina neupotrebljiva. Zamasnjak,dizne,turbina,nosaci masine,bosch pumpa, razni filteri cađe i sta ja sve ne znam sta je specificno za moderni td, koji svi imaju rok trajanja 100-200t km, kako kod koga... I na sve to dodaj klasicno odrzavanje uobicajeno za svakog n/a; ulje,voda,distribucija...da ne nabrajamo cimbenike van motornog prostora ak si kupio polovnjaka :hap:
You get the point...kad krene, nahebo si ko grlica  :hehe:

I clio sport trosi ulje ko sumanut, kao i ts16v...postoji razlog zasto je tako.

Tih kardinalnih cinjenica ima i kod jednih i kod drugih, al zanimljivo je kako se kod dizelasa isticu, a kod benzinaca ne  :hap:
Vozio sam 6 dizela jednog za drugim. Satro sam ih od kilometara. Jedino sto od svega navedenog mijenjao je kvacilo na 156 i to bez zamasnjaka koji je pregazio preko 250 tkm. Sve ovisi tko i kako vozi. U velikoj vecini slucajeva.
Novi benzinci turbaci su ista pasta. Turbo, filteri, hrpa senzora, dual mass zamasnjak, itd, itd.  O jednoj od neizljecivih bolesti novijih benzinaca koja se zove lambda sonda ne treba ni pricat. Ta mi je zivot pozderala na dva auta. O tome da vjecito cukaju i nacukavaju sto dizeli ne rade isto ne treba pricat. I benzinci i dizli imaju svojih prednosti i mana. Tu se svi svrstaju u jedan klan i onda pljuju po drugom. Nije problem kad na TS-u klipnjaca iskoci kroz blok, al je sranje od auta kad na JTD ode turbina. Mislim.
Dizlo nije za nekoga tko se iskljucivo vozi po gradu i radi 10000 godisnje ako i toliko. Taj rezim rada za dizel je ubojstvo.
Problem je kupovna nemoc ljudi kod nas. Ne samo da ne mogu kupovat nove aute nego ne mogu ni propisno odrzavat stare.
« Zadnja izmjena: 25-04-2015, 15:54:47 od buzz11 »