Tko ju ne prizna?
Imas firmu, zastupnik si nekog branda, evo recimo FIAT.
Vendor (u ovom slucaju FIAT) priznaje garanciju ako dodjes na popravak u FIAT servis ali ako tvoja firma (koja je i nekakav FIAT zastupnik) to popravi i ti potrazujes troskove unutar garancije prema vendoru (FIAT), a ovi nedaju...tko tu onda ne priznaje??
Pa naravno ako je to doista slucaj da bi ti kao vlasnik firme rekao, I'm sorry ali mi taj rad moramo naplatiti jer nam vendor ne zeli platiti.
Logicno zar ne?
Hrvatski zastupnik za Alfa Romeo ne priznaje tvorničko jamstvo za vozila kupljena van tertiorija RH.
U ovlaštenom servisu, u sustavu je vidljivo da je auto pod jamstvom, jave zastupniku i isti im odgovori da to moraju naplatiti, jer im zastupnik to neće pokriti, a onda se vlasnik vozila može "refundirati" "tamo gdje ga je kupio".
Potvrdjeno i od AlfaCare International.
Kažu da za Slo i Hr, imaju probleme sa zastupnikom, a zastupnik kaže da ima probleme sa principalom (FCA) od kojeg ne mogu ništa naplatiti.
Za kupca začarani krug...
Otvorio sam preko 10 "ticketa" u ovom peirodu i za sad bez ikakvog rezultata.
Priložit ću dva maila od Alfa Care International, gdje je vidljivo da su dali naputak FCA Austrija za refundiranje troškova (još nije uplaćeno), i da očito nemaju načina da natjeraju zastupnika na korektan jamstveni postupak, već prakticiraju refundiranje troškova (ako ikad bude napravljeno).

U drugom mailu potvrdjuju da je auto pod jamstvom (krivo napisan datum isteka ali nema veze), i da će upoznati Alfa Romeo Managera za Hrvatsku sa problemom. Inače radi se o gospodinu Giorgio Gaggero (FCA, Alfa Romeo division)
Kontaktirao sam zastupnika po pitanju "recall" kampanje (na engleskom forumu sam saznao da nije ništa krucijalno), no prvo bi mi naplatili neke prethodne "update" koje moraju napraviti prije ovog službenog.
Znači trenutno ništa od jamstva... koliko je to daleko od ovog proklamiranog "MAXIMUM CARE"

Napominjem da je u kupoprodajnom ugovoru sa njemačkim prodavačem definirano EU jamstvo (valjano na području cijele EU), što je i potvrdjeno mailom FCA.
Niti neću napominjati koliko je teško komunicirati sa Alfa Romeo podrškom, jer telefon kriju kao zmija noge, na neki ticket odgovaraju promptno (ako je poslan kroz Great Britain CMS, a ako je direktno napisano obično odgovore tek nakon drugog maila).
Budući da sam veliki zaljubljenik Alfe pokušat ću još neko vrijeme situaciju riješiti u direktnoj komunikaciji.
Ukoliko to ne budem uspio, po savjetu pravnika morat ću se obratiti Europskoj ECC službi za prekogranične prijevare. Jedino u tom slučaju druga stana će biti Njemački prodavač, koji je zbilja bio korektan i nema realnu odgovornost.
Nevjerojatno je da europska garancija ne vrijedi u jednoj EU članici.

Ujedno koristim priliku da zahvalim svim članovima na podršci, i nadam se da ću ovo riješiti i radi eventualnih budućih kupaca Alfe, koji se odluče kupiti vozilo sa njemačkim ili austrijskim jamstvom.
Isprika za dugi post.