23-04-2026, 00:27:31

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2244385 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Rijeka
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #8370 u: 15-04-2011, 08:07:22 »
defintivno je do nekgo nosača ili svih po malo...na žalsot nemam nešto da odlazi na njima pa da ti ovak mogu pomoć
:ok:

rickie075

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #8371 u: 15-04-2011, 08:10:07 »
Pozdrav Seb!

Evo prevrnih forum naglavačke, ali nikako da nađem neki post gdje pišeš o podvozju za 166 2,4 jtd. Čini mi se da sam to pročitao prije nekih 9-10 mjeseci, ali sad to ne mogu nikako naći.

1. Naime, imam 166 2,4 jtd, 2001, 103 kw, sa sada 250+ kkm I pukla mi je prednja lijeva opruga, ok, to nije bed, i mislim kupiti zamjenske jer čujem da original puca i inače. Pa ću promjeniti obe, ali želim promjeniti obe donje prednje vilice i želim srediti gornje. Dali se gornje daju promjeniti seleni, i dali ti to radiš?

2. Zadnja lijeva donja vilica izgleda da ne valja, naime jednom mi je majstor na optici (prije godinu dana) rekao da VELIKI selen izgleda da nije dobar, i da će mi auto u desnoj okuci zanositi... I to se i događa kada u određenom trenu centrifugalna sila koja djeluje na auto pređe određenu granicu, jednostavno autu se zadnji kraj zanese, osjećaj je loš, i nesiguran.

3. prestalo mi je raditi zaključavanje zadnjih lijevih vrata.... koje su opcije tu?

Znači, zanima me cijena prednjih donjih vilica (obe), seleni za gornje vilice, zadnje donje lijeve vilice, i ako je promjena bravice jedina opcija, koliko ona košta, i molim te još rad. E, da, i koliko bi koštao rad za napraviti sve to skupa ako ti djelovi ne budu skpi? :hap:

Boxer

• Gost
« Odgovori #8372 u: 15-04-2011, 09:31:59 »
neznma...to bi trebalo malo bolje proučit (kompresioni prostor u glavi,ventile,bregaste,...) pa onda suma sumarum vidjet dali su te razlike pozitivne ili negativne

Koliko sam vidio glave su potpuno iste :da:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8373 u: 15-04-2011, 10:47:20 »
Koliko sam vidio glave su potpuno iste :da:
na oko...treba proučit u manualu ili izmjerit
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline dado099

• Na probi
  • *
  • 156 1.8 TS & 159 1.9 JTDm SW
    • Karlovac
« Odgovori #8374 u: 16-04-2011, 09:21:47 »
Pozdrav Seb!Trebo bi dovest auto na dijagnostiku i pregled ovjesa pa me zanima jel radite iducu subotu i kolko je cijena,hvala.

Offline Drago

• Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #8375 u: 16-04-2011, 14:36:58 »
Pozdrav Seb,

evo jutros sam nešto radio po motoru (malo uštrcavao Kentov sprej za čišćenje usisne) i primjetio sam da mi neki konektor visi ne spojen na dnu one cjevi kroz koju se dolijeva tekućina za stakla. Znači točno iznad rezervara za tekućinu. Pošto mi se ne pali lampica kada trebam doliti tekućinu pretpostavljam da bi to moglo biti od senzora razne tekućine za stakla. Jesam u pravu? I ako jesam gdje ga trebam uštekat jer nigdje ne vidim muški dio konektora?
Na slici se sve vidi.

Hvala. Pozdrav!

Jeremy Clarkson:
With the exception of the simply appalling Arna, I’ve loved all Alfas. In fact I’ve argued time and again that nobody can be a petrolhead until they’ve owned one. It’s a rite of passage. Think of it as the great sex that leaves you with an embarrassing itch.

Offline jaxo

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Alfa u srcu-bmw u garazi
    • Stavanger-Norveska
« Odgovori #8376 u: 16-04-2011, 18:25:14 »
Vec sam te SEB X puta pitao za isti problem, ali nikad da to rijesim konkretno,
posto nemogu naci pravog majstora da spoji auto na comp i onda ga provoza.

Kada ubrzavam onako muski i obrtaji se dignu iznad cca 3500 obrtaja desava mi se da baca motor u
safty mode. Kad ubrzavam polako, na cca 2000 obrtaja mi pocne trzati motor, kao da poskakuje.

Dali je moguce da je prljav EGR ventil?

Jer kad sam kupio auto, MAF je bio iskopcan, jer je bio crkao i tad mi se to nije desavalo, ali nakon sto
sam ubacio novi MAF, poceo sam osjecati te probleme i nakon nekih 7 dana od ugradnje MAFa, prvi put mi je bacio
u SAFTY MOD, ali da sve bude jos ljepse, nakon sto auto ugasim i ponovo upalim, SAFTY MOD se iskljuci, a nakon 3-4 paljenja i greska na BC nestaje, ali
ostaje zabiljezena i moj majstor kaze da mu izbacuje gresku.... Pazi sad: "NESTO SA ZRAKOM"... kaze on.... :wal:  :wal:  :wal:

Radi se o: 156SW 2.4 129kw, 2003g.

ismarm

• Gost
« Odgovori #8377 u: 16-04-2011, 21:35:31 »
AUTOMATIC INSTRUMENT
PANEL LIGHT DIMMER
To give max. visibility and comfort under
whatever driving conditions (e.g.:
lights on in daylight, tunnels, etc…),
the speedometer is fitted with a sensor
for adjusting automatically, after fitting
the electronic key into the ignition device
and pressing button START/
STOP, the light intensity of the indications
given on the instrument panel
display, sound system display (for versions/
markets, where provided), climate
control system display, radionavigation
system display (for versions/markets,
where provided), and instrument panel
gauges (fuel level gauge, engine oil
temperature gauge (petrol versions) or
supercharger pressure gauge (diesel versions)
and engine coolant temperature
gauge).
danas testirao. na ulazu i izlazu iz tunela se mijenja intenzitet osvjetljenja. samo me interesuje gdje je smjesten i koji to senzor motri na osvijetljenost okoline.
ja imam verziju progresion, znaci bez senzora za kisu i svjetlosnog senzora.

zoxGT

• Gost
« Odgovori #8378 u: 16-04-2011, 21:56:10 »
Imam pitanje.
Kupio bih xenon farove za moju GT. S farovima ne dobivam pripadajuću elektroniku (sami farovi sa žaruljama-rabljeni).
Šta je još potrebno i di to mogu kupit? Koliko je zahtjevno postojeće farove zamijenit novima?

Hvala na odgovorima...

Leopard

• Gost
« Odgovori #8379 u: 17-04-2011, 19:04:27 »
Pozdrav Seb,
Rastavio sam body i pod povećalom sam ugledao "probijeni" regulator napona ST VNQ810M , dali je on mogao uzrokovati sve one probleme oko imobilizera, pedale gasa i gašenja auta te znaš li možda gdje se može naručiti ovaj regulator napona.

Hvala unaprijed

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8380 u: 18-04-2011, 07:02:48 »
Pozdrav Seb!Trebo bi dovest auto na dijagnostiku i pregled ovjesa pa me zanima jel radite iducu subotu i kolko je cijena,hvala.
Ne
cijena pregleda auta ništa a dijagnostike cca 200 kn + pdv ovisno šta če se sve radit
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8381 u: 18-04-2011, 07:03:58 »
Pozdrav Seb,

evo jutros sam nešto radio po motoru (malo uštrcavao Kentov sprej za čišćenje usisne) i primjetio sam da mi neki konektor visi ne spojen na dnu one cjevi kroz koju se dolijeva tekućina za stakla. Znači točno iznad rezervara za tekućinu. Pošto mi se ne pali lampica kada trebam doliti tekućinu pretpostavljam da bi to moglo biti od senzora razne tekućine za stakla. Jesam u pravu? I ako jesam gdje ga trebam uštekat jer nigdje ne vidim muški dio konektora?
Na slici se sve vidi.

Hvala. Pozdrav!

nema on signal z akoličinu
reko bi da je možda predviđen konektor za motor za pranje farova

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8382 u: 18-04-2011, 07:05:32 »
Vec sam te SEB X puta pitao za isti problem, ali nikad da to rijesim konkretno,
posto nemogu naci pravog majstora da spoji auto na comp i onda ga provoza.

Kada ubrzavam onako muski i obrtaji se dignu iznad cca 3500 obrtaja desava mi se da baca motor u
safty mode. Kad ubrzavam polako, na cca 2000 obrtaja mi pocne trzati motor, kao da poskakuje.

Dali je moguce da je prljav EGR ventil?

Jer kad sam kupio auto, MAF je bio iskopcan, jer je bio crkao i tad mi se to nije desavalo, ali nakon sto
sam ubacio novi MAF, poceo sam osjecati te probleme i nakon nekih 7 dana od ugradnje MAFa, prvi put mi je bacio
u SAFTY MOD, ali da sve bude jos ljepse, nakon sto auto ugasim i ponovo upalim, SAFTY MOD se iskljuci, a nakon 3-4 paljenja i greska na BC nestaje, ali
ostaje zabiljezena i moj majstor kaze da mu izbacuje gresku.... Pazi sad: "NESTO SA ZRAKOM"... kaze on.... :wal:  :wal:  :wal:

Radi se o: 156SW 2.4 129kw, 2003g.
trebo bi znat točno sve što piše kao greška
ja bi reko da je u pitanju tlak turba

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8383 u: 18-04-2011, 07:06:49 »
danas testirao. na ulazu i izlazu iz tunela se mijenja intenzitet osvjetljenja. samo me interesuje gdje je smjesten i koji to senzor motri na osvijetljenost okoline.
ja imam verziju progresion, znaci bez senzora za kisu i svjetlosnog senzora.
normalno je da se to promjeni..mislim da je gore na vrhu instrument ploče

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8384 u: 18-04-2011, 07:08:13 »
Imam pitanje.
Kupio bih xenon farove za moju GT. S farovima ne dobivam pripadajuću elektroniku (sami farovi sa žaruljama-rabljeni).
Šta je još potrebno i di to mogu kupit? Koliko je zahtjevno postojeće farove zamijenit novima?

Hvala na odgovorima...
moraš imat pripadajuču elektroniku ali je to skupo...kupi rađe neki aftermarket xenon i nešto iskombiniraj

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8385 u: 18-04-2011, 07:09:05 »
Pozdrav Seb,
Rastavio sam body i pod povećalom sam ugledao "probijeni" regulator napona ST VNQ810M , dali je on mogao uzrokovati sve one probleme oko imobilizera, pedale gasa i gašenja auta te znaš li možda gdje se može naručiti ovaj regulator napona.

Hvala unaprijed
vjerojatno je....neznam, ne bavim se popravkom takvih stvari

Offline patrik_s

• Na probi
  • *
  • Giulietta
    • Varaždin
« Odgovori #8386 u: 18-04-2011, 08:57:07 »
meni se čini da bi senzor trebao biti kod brzinomjera
kod ikone za ABS

lancia t

• Gost
« Odgovori #8387 u: 18-04-2011, 09:25:45 »
seb ima  pitanjekako znat koji podizać ide na koji ventil za auto lancia thema 2.0 i.e -120 ks  jer su mi se slucajno pobrkali molim ako možeš da mi objasniš kako da to izmjerim  koji kamo ide jer vidim da su razlićitih debljina ploćice na podizaćima-pozdrav unaprijed zahvaljujem.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8388 u: 18-04-2011, 09:29:30 »
seb ima  pitanjekako znat koji podizać ide na koji ventil za auto lancia thema 2.0 i.e -120 ks  jer su mi se slucajno pobrkali molim ako možeš da mi objasniš kako da to izmjerim  koji kamo ide jer vidim da su razlićitih debljina ploćice na podizaćima-pozdrav unaprijed zahvaljujem.
ako si ih pomješo ne možeš znat koji ide kamo ali i nema veze...ionako moraš štelat ventile prije paljenja tako da ih metni kak hočeš ali obavezno ventile preštelat

lancia t

• Gost
« Odgovori #8389 u: 18-04-2011, 09:46:40 »
seb-   kako misliš ventile preštelat   -pozdrav

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8390 u: 18-04-2011, 09:50:09 »
seb-   kako misliš ventile preštelat   -pozdrav
8v motori nemaju hidraulićno podešavanje ventila nego manualno...moraš podesit zazor između bregaste i pločice koja se nalazi u šalici iznad ventila

lancia t

• Gost
« Odgovori #8391 u: 18-04-2011, 10:02:11 »
seb -sory šta opet gnjavim ali kako se to štela šta se stavljaju druge ploćice ili  kako se podešava zazor  ako nije problem da mi to malo detaljno objasniš -pozdrav

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8392 u: 18-04-2011, 10:41:38 »
seb -sory šta opet gnjavim ali kako se to štela šta se stavljaju druge ploćice ili  kako se podešava zazor  ako nije problem da mi to malo detaljno objasniš -pozdrav
da, moraš imat pločice svih dimenzija i alat za vađenje pločica i mjerne listiće tako zvane špijune ili ventilera...ak nemaš isustva sa tim bolje ne diraj nego daj nekom ko zna da ti to napravi

lancia t

• Gost
« Odgovori #8393 u: 18-04-2011, 10:59:57 »
seb-- još jedno pitanje šta bi bilo kad nebi napravio podešavanje zazora ventila šta bi se moglo dogodit  -pozdrav

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8394 u: 18-04-2011, 11:19:14 »
seb-- još jedno pitanje šta bi bilo kad nebi napravio podešavanje zazora ventila šta bi se moglo dogodit  -pozdrav
možda ništa ak nisu jako raštelani, možda nebi dobro radio,na duže vrijeme ak su stisnuti može izgorit ventil

rickie075

• Gost
« Odgovori #8395 u: 18-04-2011, 11:34:11 »
Pozdrav Seb!

Evo prevrnih forum naglavačke, ali nikako da nađem neki post gdje pišeš o podvozju za 166 2,4 jtd. Čini mi se da sam to pročitao prije nekih 9-10 mjeseci, ali sad to ne mogu nikako naći.

1. Naime, imam 166 2,4 jtd, 2001, 103 kw, sa sada 250+ kkm I pukla mi je prednja lijeva opruga, ok, to nije bed, i mislim kupiti zamjenske jer čujem da original puca i inače. Pa ću promjeniti obe, ali želim promjeniti obe donje prednje vilice i želim srediti gornje. Dali se gornje daju promjeniti seleni, i dali ti to radiš?

2. Zadnja lijeva donja vilica izgleda da ne valja, naime jednom mi je majstor na optici (prije godinu dana) rekao da VELIKI selen izgleda da nije dobar, i da će mi auto u desnoj okuci zanositi... I to se i događa kada u određenom trenu centrifugalna sila koja djeluje na auto pređe određenu granicu, jednostavno autu se zadnji kraj zanese, osjećaj je loš, i nesiguran.

3. prestalo mi je raditi zaključavanje zadnjih lijevih vrata.... koje su opcije tu?

Znači, zanima me cijena prednjih donjih vilica (obe), seleni za gornje vilice, zadnje donje lijeve vilice, i ako je promjena bravice jedina opcija, koliko ona košta, i molim te još rad. E, da, i koliko bi koštao rad za napraviti sve to skupa ako ti djelovi ne budu skpi? :hap:

Jesi me Seb slučajno ili namjerno preskočio? Čekam na tvoju ponudu!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8396 u: 18-04-2011, 13:00:06 »
Pozdrav Seb!

Jesi me Seb slučajno ili namjerno preskočio? Čekam na tvoju ponudu!
slučajno...danas sam složio ponudu ali sam zaboravio ko i di me to pito

1. regularno se nedaju zamjenit osim nekih varijanti tipa Powerflex ili nešto slično ali nisam to radio do sada
2. ako ima lufta u selenima po ps-u ide nova
3. najvjerojatnije brava...nova ili polovna ali treba još vidjet prije točno što je

ORG/NEORG
1          vilica prednja doljnja lijeva          2029/1800

2          vilica prednja doljnja desna         2029/1800

3          rame oscilirajuće desno             585/697 –TRV

4          rame oscilirajuće lijevo               585/697-TRV

5          vilica stražnja desna                  2054/805

Svi dijelovi dostupni u roku 1-2 dana osim stražnje zamjenske vilice 14 dana

« Zadnja izmjena: 18-04-2011, 13:00:48 od Seb »

rickie075

• Gost
« Odgovori #8397 u: 18-04-2011, 14:09:21 »
SEB Hvala puno!

Sad mi još reci koja je cijena za rad? I još nešto: Ja sam iz Zadra, pa me zanima, ako dogovorimo termin, dali se da napraviti posao unutar jednog radnog dana?
Zamjena prednjih vilica (sve), zamjena opruga donio bi ih sa sobom, ili ako imaš nešto oko 800-900 kn za par. uzeo bi kod tebe; vidjet ću što se djelova tiče.
Zamjena stražnje vilice.
Nisam u djelovima doma, pa mi "TRV" ništa ne znači. Jeli taj dio koji nije u vrećici Fiat/ALfa/Lancia dobar, jeli trajan, jeli vrijedo uzeti taj jeftiniji dio?
Reparirati prednje desne kočione čeljusti (cijena reparacije)

Što se tiče bravice za zaključavanje zadnjih vrata, ne znam što bi.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8398 u: 18-04-2011, 16:05:39 »
SEB Hvala puno!

Sad mi još reci koja je cijena za rad? I još nešto: Ja sam iz Zadra, pa me zanima, ako dogovorimo termin, dali se da napraviti posao unutar jednog radnog dana?
Zamjena prednjih vilica (sve), zamjena opruga donio bi ih sa sobom, ili ako imaš nešto oko 800-900 kn za par. uzeo bi kod tebe; vidjet ću što se djelova tiče.
Zamjena stražnje vilice.
Nisam u djelovima doma, pa mi "TRV" ništa ne znači. Jeli taj dio koji nije u vrećici Fiat/ALfa/Lancia dobar, jeli trajan, jeli vrijedo uzeti taj jeftiniji dio?
Reparirati prednje desne kočione čeljusti (cijena reparacije)

Što se tiče bravice za zaključavanje zadnjih vrata, ne znam što bi.
zamjena prednjih gornjih i donjih vilica i federa 600 kn + pdv
zamjena zadnej vilice 200 kn + pdv ako če iči dole kako treba...ak mi se zapeku šarafi ili nešto slično da izgubim puno više vremena
TRV je prva ugradnja
treba vidjet šta je sa čeljusti...možda treba samo razradit a možda komplet reparirat tj mjenjat gumice

lancia t

• Gost
« Odgovori #8399 u: 18-04-2011, 18:55:14 »
SEB MOLIM TE AKO NI MOŽEŠ DAT INFORMACIJU NA KOLIKO KILA  SE STEŽE GLAVA  NA LANCI THEMI 2.0 I.E 120 KS-POZDRAV