09-06-2026, 19:27:18

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2255370 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #6330 u: 22-06-2010, 19:59:09 »
...kakav PDV...tko te trazio racun.... to mi vako....  :craz

starkelja

• Gost
« Odgovori #6331 u: 24-06-2010, 13:51:37 »
Evo rekli mi na originalnom topicu da probam pitati ovdje  :mah:

Alfa 156, 2.4 JTD, 2000g, prva registracija 2004., 170.000km.

Jucer kupljena nakon mjerenja kompresije kod Zuzica u Remetama i (navodnog?) ispitivanja turbine. Kaze covjek, kompresija je takva kakva je (dobra) a turbina radi i puni. Malo se glasnije cuje (fijuce) ali to moze riknuti a i ne mora jos godinama.

Odvezem jedno 100km da se ufuram u novi auto, lagana voznja ne preko 120 i 2000 okretaja i dogodi se slijedece. Povremeno, na nekim okretajima, neovisno o saltanju i icemu drugome, kao da nesto "plopne", iskoci, otpadne nekakva prirubnica ili nesto i turbina pocinje umjesto svog fijukanja zavijati.

Zvuk koji proizvodi je glasniji od fijukanja barem par puta, a manifestira se kao kombinacija zujanja prezategnutog remena i (nemojte se smijati  :song: ) sirene od hitne pomoci; onaj dugacki zvuk koji ide od nize frekve u visu. Naravno, ne tako glasno...

Vracam se danas Zuzicu, kaze moramo skinuti turbinu i vidjeti jel nesto za reparaciju ili nije. Any thoughts?
Puno hvala unaprijed  :mah:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6332 u: 24-06-2010, 16:32:52 »
Evo rekli mi na originalnom topicu da probam pitati ovdje  :mah:

Alfa 156, 2.4 JTD, 2000g, prva registracija 2004., 170.000km.

Jucer kupljena nakon mjerenja kompresije kod Zuzica u Remetama i (navodnog?) ispitivanja turbine. Kaze covjek, kompresija je takva kakva je (dobra) a turbina radi i puni. Malo se glasnije cuje (fijuce) ali to moze riknuti a i ne mora jos godinama.

Odvezem jedno 100km da se ufuram u novi auto, lagana voznja ne preko 120 i 2000 okretaja i dogodi se slijedece. Povremeno, na nekim okretajima, neovisno o saltanju i icemu drugome, kao da nesto "plopne", iskoci, otpadne nekakva prirubnica ili nesto i turbina pocinje umjesto svog fijukanja zavijati.

Zvuk koji proizvodi je glasniji od fijukanja barem par puta, a manifestira se kao kombinacija zujanja prezategnutog remena i (nemojte se smijati  :song: ) sirene od hitne pomoci; onaj dugacki zvuk koji ide od nize frekve u visu. Naravno, ne tako glasno...

Vracam se danas Zuzicu, kaze moramo skinuti turbinu i vidjeti jel nesto za reparaciju ili nije. Any thoughts?
Puno hvala unaprijed  :mah:
čuli smo se telefonom :craz
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Suki_san

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTDm 16V SW SP
    • Đakovo
« Odgovori #6333 u: 25-06-2010, 17:07:29 »
Pitanjce jedno.
Mijenjam filter klime  (156, 2004) i izvadim oba van. Na svakom filteru sa strane gdje su oznake uz ostalo piše i Air flow sa strelicom.
Zanima me da li postoji određeni smjer kako se filter treba staviti s obzirom na Air flow i strelicu ili ne, budući da su ovi stari filteri stavljeni tako da je na onom drugom daljem strelica bila okrenuta prema van (motoru), a na onom bližem suvozaču strelica je bila okrenuta prema unutra :?:
Every night  I have the same dream
I'm hatching some plot, scheming some scheme!

Offline dumpors

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #6334 u: 25-06-2010, 21:32:49 »
evo da ustedim sebu malo posla, nedavno sam mijenjao,oba trebaju biti u istom smjeru obavezno i da strelica pokazuje prema kabini naravno.
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6335 u: 26-06-2010, 11:08:50 »
Pitanjce jedno.
Mijenjam filter klime  (156, 2004) i izvadim oba van. Na svakom filteru sa strane gdje su oznake uz ostalo piše i Air flow sa strelicom.
Zanima me da li postoji određeni smjer kako se filter treba staviti s obzirom na Air flow i strelicu ili ne, budući da su ovi stari filteri stavljeni tako da je na onom drugom daljem strelica bila okrenuta prema van (motoru), a na onom bližem suvozaču strelica je bila okrenuta prema unutra :?:
da strelica označava smjer strujanja zraka...iz vana u kabinu
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #6336 u: 26-06-2010, 12:11:01 »
Jedno pitanjce....blokirao sam EGR na 2.4m-jet pa mi se upalila lampica motora,a netko je tu na forumu spominjao da se to da ugasiti preko kompa.Inače auto je puno življi i manje dimi,ali me nervira to što svjetli. 
Da li ti to možeš ugasiti i koliko bi me to zadovoljstvo koštalo.
Hvala i pozdrav iz Osijeka.

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #6337 u: 26-06-2010, 12:16:52 »
Imam i ja jedan problemcic, nije nista strasno ali me zanima.
Naime, kada ostavim upaljena svijetla na autu, pri pokusaju paljenja u 90% slucajeva mi upali blokadu paljenja. Sa ugasenim svijetlima nikada. Isto se dogadja sa oba kljuca. E sad moze li to biti do akumulatora iako auto uredno pali,cak i zimus na minusu bez ikakvih problema. Pokusavam to da povezem sa drugim problemom, daljinsko na kljucu mi radi najdalje na 2-3 metra,najcese tek kad dodjem do vrata,stavljao sam vise razlicitih novih baterija ali isto uvijek. Cujem da nekim na 147 radi sasvim ok i sa 10 metara. Moze li i to biti do akumulatora,mozda mi daje znak da je vrijeme za promjenu.
Auto je 147 JTD 2002. 115ks
Hvala unaprijed.
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline Suki_san

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTDm 16V SW SP
    • Đakovo
« Odgovori #6338 u: 26-06-2010, 17:27:43 »
da strelica označava smjer strujanja zraka...iz vana u kabinu

Da, to je i logično izvana u kabinu.
Hvala lipa na odgovoru :ok:
Zbunilo me to što su tako stavljeni jer je auto zadnji put servisiran u AC-u u ZG. :gun:

PS dumpors imaš + sebu sam ionako dao već par komada. :craz
Every night  I have the same dream
I'm hatching some plot, scheming some scheme!

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #6339 u: 27-06-2010, 02:13:28 »
Bio sam neki dan pokrpati gumu jer sam naletio na neki saraf i probusio ju. Frajer mi je pokrpao to i balansirao gumu. Dva dana je bilo ok, no sad mi je nesto ozbiljno pocelo lupkati (osjeti se na volanu, cak sam i stao da vidim jesu mi sarafi na felgama stegnuti).

Jel moguce sad je to krivo balansirao pa da mi lupka pri brzinama ispod 60km/h?

Mogu doci u pon da to netko pogleda?

Offline yedwy

• Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #6340 u: 27-06-2010, 07:15:40 »
Mislim da ti je guma rekla doviđenja...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6341 u: 27-06-2010, 10:59:55 »
Jedno pitanjce....blokirao sam EGR na 2.4m-jet pa mi se upalila lampica motora,a netko je tu na forumu spominjao da se to da ugasiti preko kompa.Inače auto je puno življi i manje dimi,ali me nervira to što svjetli. 
Da li ti to možeš ugasiti i koliko bi me to zadovoljstvo koštalo.
Hvala i pozdrav iz Osijeka.
na žalost kod Mjet-a samo softwareski i to ne sa testerom nego opremom za tunig...ja to mogu napravit ali je meni trošak za to ko i da čipam auto pa je i taka cjena...2000 kn

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6342 u: 27-06-2010, 11:02:09 »
Imam i ja jedan problemcic, nije nista strasno ali me zanima.
Naime, kada ostavim upaljena svijetla na autu, pri pokusaju paljenja u 90% slucajeva mi upali blokadu paljenja. Sa ugasenim svijetlima nikada. Isto se dogadja sa oba kljuca. E sad moze li to biti do akumulatora iako auto uredno pali,cak i zimus na minusu bez ikakvih problema. Pokusavam to da povezem sa drugim problemom, daljinsko na kljucu mi radi najdalje na 2-3 metra,najcese tek kad dodjem do vrata,stavljao sam vise razlicitih novih baterija ali isto uvijek. Cujem da nekim na 147 radi sasvim ok i sa 10 metara. Moze li i to biti do akumulatora,mozda mi daje znak da je vrijeme za promjenu.
Auto je 147 JTD 2002. 115ks
Hvala unaprijed.
iskreno prvi takav slučaj...ovo za paljenje možda je do akumulatora no čisto sumnjam ali daljinski bi reko 99% da nije akumulator...zašto je tako kratak domet neznam na žalost

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6343 u: 27-06-2010, 11:04:21 »
Bio sam neki dan pokrpati gumu jer sam naletio na neki saraf i probusio ju. Frajer mi je pokrpao to i balansirao gumu. Dva dana je bilo ok, no sad mi je nesto ozbiljno pocelo lupkati (osjeti se na volanu, cak sam i stao da vidim jesu mi sarafi na felgama stegnuti).

Jel moguce sad je to krivo balansirao pa da mi lupka pri brzinama ispod 60km/h?

Mogu doci u pon da to netko pogleda?
nemože lupkat zbog balansa...možda di si je probušio je i oštečena i da se sad pojavila kvrga usljed pucanja platna i ona sad lupka...možda
navrati pa ču pogledat

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #6344 u: 27-06-2010, 13:54:07 »
Ok, vidimo se sutra ujutro :ok:

Onda cete mi i klimu pogledati da li treba dopuniti.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6345 u: 27-06-2010, 18:34:54 »
Ok, vidimo se sutra ujutro :ok:

Onda cete mi i klimu pogledati da li treba dopuniti.
:ok:

Offline Cube

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Spider 1.8 TS
    • Zagreb
« Odgovori #6346 u: 28-06-2010, 08:27:30 »
Bok,

zanima me kako se vraćaju cilindri na prednjim kočionim klještima  prilikom promjene pločica na spideru?
Jesu li na navoj ili se samo stisnu?

TNX
THE VARIATOR GANG

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6347 u: 28-06-2010, 11:02:20 »
Bok,

zanima me kako se vraćaju cilindri na prednjim kočionim klještima  prilikom promjene pločica na spideru?
Jesu li na navoj ili se samo stisnu?

TNX
samo se stisnu

oversound1965

• Gost
« Odgovori #6348 u: 28-06-2010, 15:34:00 »
Pozdrav,vlasnik sam 147 SS,2001 g.,130.000 km.Auto sam najnormalnije ugasio u 1 stupnju prenosa,i nakon izvadjenog kljuca cuo se zvuk pumpe kao da grebe po metalu.Nakon 2 sata auto nisam mogao upaliti posto je ostao u 1,nisam mogao niti ubaciti u N.Kod otvaranja vrata pumpa se necuje a i povukla je sve ulje u posudu selespeeda.Procitao sam ranije postove vezane uz ovaj problem,pokusao kvrcnuti kljucem pumpu,odpojiti bateriju,cak je i elektricar pokusao ga spojiti na racunalo ali nije uspjelo jer je javljo gresku.Pumpa,neki senzor ili nesto trece,Dali postoji mogucnost reparacije pumpe,ili bilo koji nacin da se auto osposobi.
Hvala
Drazen

starkelja

• Gost
« Odgovori #6349 u: 28-06-2010, 15:44:30 »
Evo samo da dovrsim pricu sa svojim autom, mozda nekom drugom pomogne dijagnoza prema zvuku ;)

Dakle, malo vise u threadu pisao sam o zavijanju turbine na 2.4 jtd i o sistanju zraka u prednjem desnom dijelu auta (gledano PREMA motoru)

- to zavijanje na turbini je navodno riknuo ventil rasterecenja. skinuli ju, odnijeli Pinjusicu i cekam sad popravak. mozda ce jos nesto biti s impelerom unutra ali to cemo vidjeti
- sistanje s prednje desne strane (gledano prema motoru) je ispustanje plina iz klime. neko crijevo (alu/plastika) se navodno prosupljilo

PozdraF!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6350 u: 28-06-2010, 16:48:07 »
Pozdrav,vlasnik sam 147 SS,2001 g.,130.000 km.Auto sam najnormalnije ugasio u 1 stupnju prenosa,i nakon izvadjenog kljuca cuo se zvuk pumpe kao da grebe po metalu.Nakon 2 sata auto nisam mogao upaliti posto je ostao u 1,nisam mogao niti ubaciti u N.Kod otvaranja vrata pumpa se necuje a i povukla je sve ulje u posudu selespeeda.Procitao sam ranije postove vezane uz ovaj problem,pokusao kvrcnuti kljucem pumpu,odpojiti bateriju,cak je i elektricar pokusao ga spojiti na racunalo ali nije uspjelo jer je javljo gresku.Pumpa,neki senzor ili nesto trece,Dali postoji mogucnost reparacije pumpe,ili bilo koji nacin da se auto osposobi.
Hvala
Drazen
jel ima ulja u posudi ss-a?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6351 u: 28-06-2010, 16:48:34 »
Evo samo da dovrsim pricu sa svojim autom, mozda nekom drugom pomogne dijagnoza prema zvuku ;)

Dakle, malo vise u threadu pisao sam o zavijanju turbine na 2.4 jtd i o sistanju zraka u prednjem desnom dijelu auta (gledano PREMA motoru)

- to zavijanje na turbini je navodno riknuo ventil rasterecenja. skinuli ju, odnijeli Pinjusicu i cekam sad popravak. mozda ce jos nesto biti s impelerom unutra ali to cemo vidjeti
- sistanje s prednje desne strane (gledano prema motoru) je ispustanje plina iz klime. neko crijevo (alu/plastika) se navodno prosupljilo

PozdraF!
:ok:

oversound1965

• Gost
« Odgovori #6352 u: 28-06-2010, 18:02:00 »
Da,posuda je povukla izgleda sve ulje jer je puna do vrha.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6353 u: 29-06-2010, 06:39:52 »
Da,posuda je povukla izgleda sve ulje jer je puna do vrha.
hm....ko da je napravljena depresija sistema...čudno...probaj ištekat pumpu i direkt joj dat struju sa akumulatora...ak neče radit onda ona ne valja

Offline gurdich

• Na probi
  • *
  • 156 1.9 JTDm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #6354 u: 29-06-2010, 10:07:19 »
Bok,

na 156 1.9mJET ponekad, najčešće nakon što pokrenem motor, događa se da jedva krenem (dok okretaji ne dođu na 2k). Držim stisnutu papučicu gasa, a ništa se ne događa...auto jedva ide.
Nakon toga auto ide normalno, i neko slijedeće kretanje je normalno.
Auto je chipan Rapidom.

Prije mjesec dana je očišćen CDA filter zraka. Gorivo je sa Tifona (od INE sam skužio da lošije vuče).

Na što prvo pada sumnja? (da ne dolazim odmah na servis, ako mogu sam provjerit)

p.s Puno slabiji 1.9 diesel službeni Golfovi su nevjerojatno osjetljiviji na papučicu gasa, odmah pri startu.

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #6355 u: 29-06-2010, 10:22:39 »
1.9 16v, počea je lagano neravnomjerno radit kad je hladan,na lergasu, nedavno promijenjeni filteri svega, ali i dalje isto  :?:
Inače ,kad se ugrije sve ok. Auto je zadnjih 8 mj stalno vožen samo po gradu i to su kratke relacije, pali - stigo - gasi, dali bi ga tribalo možda samo malo raspuhat van grada  :?:

Aditivi koji se dodaju u gorivo za čiščenje sustava da ili ne   :?:... i koji  :?:
Hvala  :mahm
« Zadnja izmjena: 29-06-2010, 10:23:29 od GTzadar »
.... sempre gilles ....

oversound1965

• Gost
« Odgovori #6356 u: 29-06-2010, 10:33:58 »
hm....ko da je napravljena depresija sistema...čudno...probaj ištekat pumpu i direkt joj dat struju sa akumulatora...ak neče radit onda ona ne valja

Pokusao sam,ali necuje se magicno zzzz,izgleda da je pumpa papa,dali postoji mogučnost reparacije pumpe ili se mora kupiti nova?Puno hvala na odgovorima. :ok:

Offline FAN

• Moderator
  • Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Zagreb
« Odgovori #6357 u: 29-06-2010, 11:05:01 »
:cigara: :cigara:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6358 u: 29-06-2010, 12:45:30 »
Bok,

na 156 1.9mJET ponekad, najčešće nakon što pokrenem motor, događa se da jedva krenem (dok okretaji ne dođu na 2k). Držim stisnutu papučicu gasa, a ništa se ne događa...auto jedva ide.
Nakon toga auto ide normalno, i neko slijedeće kretanje je normalno.
Auto je chipan Rapidom.

Prije mjesec dana je očišćen CDA filter zraka. Gorivo je sa Tifona (od INE sam skužio da lošije vuče).

Na što prvo pada sumnja? (da ne dolazim odmah na servis, ako mogu sam provjerit)

p.s Puno slabiji 1.9 diesel službeni Golfovi su nevjerojatno osjetljiviji na papučicu gasa, odmah pri startu.
EGR

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6359 u: 29-06-2010, 12:47:13 »
1.9 16v, počea je lagano neravnomjerno radit kad je hladan,na lergasu, nedavno promijenjeni filteri svega, ali i dalje isto  :?:
Inače ,kad se ugrije sve ok. Auto je zadnjih 8 mj stalno vožen samo po gradu i to su kratke relacije, pali - stigo - gasi, dali bi ga tribalo možda samo malo raspuhat van grada  :?:

Aditivi koji se dodaju u gorivo za čiščenje sustava da ili ne   :?:... i koji  :?:
Hvala  :mahm
meni je i moja kad god sam je upalio u provoj minuti rada lagano varirala...neznam točno zbog čega ali sumnjam da je to malo do injektora ili goriva...ja osobno nebi još ništa diro do trena ako bi počeo nešto jače zezat