18-06-2026, 22:06:41

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2258157 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #17730 u: 17-10-2014, 18:57:14 »
kako da provjerim ključ,da li se to uopće nekako da ispitati?on mi je najsumljiviji jer  i nije neko oličenje izgleda kvalitetnog i dobrog ključa.da li moram sve zamjeniti ili? :thanks
nemaš rezervni ključ?
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17731 u: 17-10-2014, 18:58:12 »
:mah:
Kaj se tice pitanja homo zgloba, rijesio sam ga. U pitanju je bil vanjski (skroz raspadnut, samo ga manzeta drzala), al je i dalje lupalo pa je frend koji je to mijenjo rekao da je kriz pluosovine krepo.  Odem u servis s novim krizom da ga zamjene, kaze majstor nije to to nego unutarnji homo zglob, tako da je i to naruceno i rijeseno tako reci. SIMPTOMI su bili na pocetku lupkanje prilikom skretanja i ubrzavanja, a kasnije tresnja da je  :kosa: prilikom svega i svacega.
Kaj se tice lampica koje svijetle to je majstor rekel da je osla centrala ABS-a i centrala zracnog jastuka. koliko bi me dosli dijelovi da to zamjenim?

:thanks
novi jako skupo...potraži polovno
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Tbird

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #17732 u: 17-10-2014, 19:03:50 »
@renegad: kak mislis osla centrala airbaga?  Je to ts ili boxer?

Offline Renegade

• Na probi
  • *
    • Smilčić, Zadar
« Odgovori #17733 u: 17-10-2014, 20:32:40 »
Tak je majtoru izbacilo gresku na kompjuteru dok je trazil.
Lampica koja svijetli stalno, a prije hoce-nece je onaj crveni covjeculjak sa tockom velikom ispred sebe. Ja sam mislio da je od pojasa neki kontakt otiso ili osigurac al eto. Auto je AR 145 1.9 td
I tak, Alfu sam kupil. A sad i još jednu 🤪
Onaj osjećaj dok ostaviš auto iza sebe u dimu/magli "nesagorijelog" dizela...   ;)

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #17734 u: 17-10-2014, 21:29:37 »
Lampica koja svijetli stalno, a prije hoce-nece je onaj crveni covjeculjak sa tockom velikom ispred sebe. Ja sam mislio da je od pojasa neki kontakt otiso ili osigurac al eto. Auto je AR 145 1.9 td

to se mora nać jeftino,ja takve stvari kako iščupam iz auta tako bacim,jer nikom ne treba,no neki čuvaju pa pitaj po forumu one koji imaju 145 za dijelove

Tbird

• Gost
« Odgovori #17735 u: 17-10-2014, 22:36:13 »

Meni isto svjetli...promijenio sam centralu, i airbag jer je bio udaren jekad davno...centralu od auta koji nije ni udaran ni ista, i na testeru kao bilo ok, a kod mene svjetli...e sad...prico mi netko isto na 166 da mu svjetli jer negdke javlja neku gresku...bo, ne znam... Nemre centrala airbaga tek tako crknut, jedino ak nije do pojasa ili tak nesto pa javlja neki konflikt...

Offline slatki

• Učim polako
    • kašina
« Odgovori #17736 u: 18-10-2014, 09:26:44 »
nemaš rezervni ključ?

ne.nemam rezervni ključ.imam samo jedan i na tom jedinom ključu mi je ispala ona gumica sa strane,od centralnog zaključavanja.raspala se.e sad,predpostavljam da auto ima i alarm  i vjerujem da je tu negdje greška.nešto se sprčkalo a ja naravno ne znam sto.napominjem da u ključu imam onaj mali kao metalni dio,kod,auto nisam imao do prije neki dan tako da ne znam njegove mane.i kad sam ga uzeo nije mogao verglati jer mu je bio zaštekao alternator.što da radim?da li da probam nabaviti ključ i sve što ide uz njega pospajam na svoj auto,kod sa drugog ključa stavim u svoj,zbog brava i alarma ako ga uopće i imam,i probam upaliti ili?i gdje bi uopće mogao to nabaviti?ustvari posuditi.jer mi je glupo kupovati a ne znam da li mi je to uopće i krepalo....ili ima još koja mogućnost?molim za savjet...
« Zadnja izmjena: 18-10-2014, 09:33:24 od a.m.alfa »
bolje živjeti sto godina kao bogataš nego tjedan dana biti u bijedi😈

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17737 u: 18-10-2014, 10:06:29 »

ne.nemam rezervni ključ.imam samo jedan i na tom jedinom ključu mi je ispala ona gumica sa strane,od centralnog zaključavanja.raspala se.e sad,predpostavljam da auto ima i alarm  i vjerujem da je tu negdje greška.nešto se sprčkalo a ja naravno ne znam sto.napominjem da u ključu imam onaj mali kao metalni dio,kod,auto nisam imao do prije neki dan tako da ne znam njegove mane.i kad sam ga uzeo nije mogao verglati jer mu je bio zaštekao alternator.što da radim?da li da probam nabaviti ključ i sve što ide uz njega pospajam na svoj auto,kod sa drugog ključa stavim u svoj,zbog brava i alarma ako ga uopće i imam,i probam upaliti ili?i gdje bi uopće mogao to nabaviti?ustvari posuditi.jer mi je glupo kupovati a ne znam da li mi je to uopće i krepalo....ili ima još koja mogućnost?molim za savjet...
ak možeš probaj nabavit drugi ključ mada ta gumica što je pukla na njemu nema veze sa codeom... za dalje bi ti rađe preporučio da otpeljaš auto nekom ko zna i ima potrebnu opremu za pravu dijagnostiku

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #17738 u: 18-10-2014, 10:13:44 »
Pozdrav Seb!
Jucer odem na benzinsku,bio sam na rezervi i natocim do vrha,stalo je 60l,upalim auto a kazaljka od.kolicine goriva se ne dize,ostala na 0 i svijetli zuta lampica.
Zatim je auto stajao jedno 8 sati i kad sam ga upalio kazaljka se onako jedva podigla za koji mm,onda sam ga provozao i malo cima ljevo desno nek se malo promucka rezervar i tad se je nekako diglo i saf pokazuje da je pun.

Jel plovak negde zapinje pa se tesko dize il sta bi moglo bit?
Inace auto je 156 2.4 JTD.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17739 u: 18-10-2014, 10:19:43 »
Pozdrav Seb!
Jucer odem na benzinsku,bio sam na rezervi i natocim do vrha,stalo je 60l,upalim auto a kazaljka od.kolicine goriva se ne dize,ostala na 0 i svijetli zuta lampica.
Zatim je auto stajao jedno 8 sati i kad sam ga upalio kazaljka se onako jedva podigla za koji mm,onda sam ga provozao i malo cima ljevo desno nek se malo promucka rezervar i tad se je nekako diglo i saf pokazuje da je pun.

Jel plovak negde zapinje pa se tesko dize il sta bi moglo bit?
Inace auto je 156 2.4 JTD.
plovak...izvadit pumpu van i vidjet zašto je to tako

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #17740 u: 18-10-2014, 10:25:34 »
plovak...izvadit pumpu van i vidjet zašto je to tako

Hvala, a jos da te pitam jel to komplicirano za izvest il mogu i doma?
Pretpostavljam da je rezervar ispod zadnjeg sica dal je komplicirano izvadit pumpu?

Offline dmstan

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #17741 u: 19-10-2014, 18:08:17 »
Pozdrav Seb,

Molim te misljenje o ovim farovima sa linka...ako imas iskustva s njima ili za preporuciti neke druge zamjenske a da su sto blize originalima?
Koliko bi dosla montaza u tvom servisu i da li radite namjestanje snopa nakon montaze?
Hvala.

Lp

http://www.silux.hr/proizvodi/rasvjeta/farovi/132676/far-alfa-156-03?car=10702

Offline max

• Pripravnik
  • **
    • Metković
« Odgovori #17742 u: 19-10-2014, 19:53:55 »
jedno pitanje, malo sam tražio po forumu, ali ne mogu naći konkretne odgovore vezano za q-tronic mjenjače u 159-ki....kakvi su se pokazali, da li od toga bježati i tražiti klasični manuelni.... imam namjeru sebi uzeti 159 sw (najvjerojatnije 1.9 jtd) pa vidim da ih kod nas nema puno sa tim mjenjačem, ali  ukoliko se odlučim na uvoz po oglasnicima vani ih ima dosta.... ukratko kakav je, mogući problemi, prednosti, mane...???

Offline stečo

• Učim polako
    • labin
« Odgovori #17743 u: 22-10-2014, 19:45:34 »
Pozdrav Seb
Zanima me dali mi paše  motor od fiat coupe 2.0 16vt na mjenjač od alfe gtv 2.0ts 16v?

Offline Dooks

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Astra J 1.7CDTI
    • Samobor
« Odgovori #17744 u: 23-10-2014, 08:12:37 »
Seb

Koliko dođe termostat za 147micu JTD? šasija zar93700003066123

Zamjenski/orginal i koliko ruke...

Tnx
Video: Odabrao Đelo Hadžiselimović. Preveo Saša Kolka. Tekst čitao Miljenko Kokot

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17745 u: 23-10-2014, 08:18:56 »
Hvala, a jos da te pitam jel to komplicirano za izvest il mogu i doma?
Pretpostavljam da je rezervar ispod zadnjeg sica dal je komplicirano izvadit pumpu?
ak imaš alat i volju, nije ;)

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17746 u: 23-10-2014, 08:20:32 »
Pozdrav Seb,

Molim te misljenje o ovim farovima sa linka...ako imas iskustva s njima ili za preporuciti neke druge zamjenske a da su sto blize originalima?
Koliko bi dosla montaza u tvom servisu i da li radite namjestanje snopa nakon montaze?
Hvala.

Lp

http://www.silux.hr/proizvodi/rasvjeta/farovi/132676/far-alfa-156-03?car=10702
nemam iskustva ali mislim da bi trebalo bi tok
300,00 kn + pdv ... podešavanje uključeno u cijenu

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17747 u: 23-10-2014, 08:23:52 »
jedno pitanje, malo sam tražio po forumu, ali ne mogu naći konkretne odgovore vezano za q-tronic mjenjače u 159-ki....kakvi su se pokazali, da li od toga bježati i tražiti klasični manuelni.... imam namjeru sebi uzeti 159 sw (najvjerojatnije 1.9 jtd) pa vidim da ih kod nas nema puno sa tim mjenjačem, ali  ukoliko se odlučim na uvoz po oglasnicima vani ih ima dosta.... ukratko kakav je, mogući problemi, prednosti, mane...???
mjenjač je japanski AISIN i na žalsot već oko 100t km počinju problemi
možda nebi bilo tako da se češće mjenja ulje cca 30-40t km ali to nje po PSu i naravno niko ne radi tako da moj je savjet, bjež od toga

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17748 u: 23-10-2014, 08:24:48 »
Pozdrav Seb
Zanima me dali mi paše  motor od fiat coupe 2.0 16vt na mjenjač od alfe gtv 2.0ts 16v?
preslab je taj mjenjač za taj motor

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17749 u: 23-10-2014, 08:33:05 »
Seb

Koliko dođe termostat za 147micu JTD? šasija zar93700003066123

Zamjenski/orginal i koliko ruke...

Tnx
org 933,00 kn
neorg 650,00
rad 375,00
neorg nebi nikako preporučio jer od početka nijedan ne radi kako treba

fychozagorec

• Gost
« Odgovori #17750 u: 23-10-2014, 09:59:26 »
Pozdrav!
Punto 2 (2001 god) ABS PROBLEM
Dakle prilikom kočenja upali mi se ABS. Ne kog svakog pritiska kočnice, npr.  5 put da.. jedanput ne..
Čujem zujanje
Papučica podrhtava
Bilo da kočim sa 100km/h ili s 40km/h, dovoljno je da samo malo dodirnem papučicu.
Lampica na kontrolnoj tabli se ne pali..
Prednje pločice su u redu kao i diskovi
Zadnje pakne su nedavno promijenjene, sad smo ih podesili jednako koče i ručna lovi na 2. zub...
Ikakve ideje? Pada mi jedino još iti na dijagnostiku da nije neki od senzora..

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17751 u: 23-10-2014, 11:27:06 »
Pozdrav!
Punto 2 (2001 god) ABS PROBLEM
Dakle prilikom kočenja upali mi se ABS. Ne kog svakog pritiska kočnice, npr.  5 put da.. jedanput ne..
Čujem zujanje
Papučica podrhtava
Bilo da kočim sa 100km/h ili s 40km/h, dovoljno je da samo malo dodirnem papučicu.
Lampica na kontrolnoj tabli se ne pali..
Prednje pločice su u redu kao i diskovi
Zadnje pakne su nedavno promijenjene, sad smo ih podesili jednako koče i ručna lovi na 2. zub...
Ikakve ideje? Pada mi jedino još iti na dijagnostiku da nije neki od senzora..
na žalsot bez dijagnostike teško d amogu točno znat...vjerojatno od nekud mu zbog nečeg dolazi krivo info o brzini kotača

Offline fbajlo

• Starosjedioc
  • Freemont 2.0 mjt, Aprilia Atlantic 500,Monster 696
    • Zagreb
« Odgovori #17752 u: 23-10-2014, 13:12:32 »
Pozdrav Seb

Trebam tvoje mišljenje vezano za problem sa Puntom 1,2 8V MK2 2001 g.

Na tehničkom su mi rekli da mi negdje slini ulje sa gornjeg dijela motora, vrlo vjerojatno semering bregaste. Odvezem auto na servis (neću im raditi antireklamu, za sada) da mi to riješe jer sam primjetio da auto troši ulje (cca 1l/1000 km) ali mi je bilo čudno jer ništa ne dimi. Nakon nekog vremena su me nazvali i rekli mi da mi je glava napukla na dijelu gdje je na nju fiksiran gornji nosač motora i da bi mi najpametnije bilo naći drugu glavu. Tako sam i napravio, i u njihovom aranžmanu je glava odnešena na pregled, pobrušena, sređeni sicevi ventila, promjenjene sve gumice, semerinzi, brtve i sve ostalo što ide u paketu. Preuzmem auto, upalim, a auto dimi ko parna lokomotiva. Njihovo objašnjenje je bilo da je vjerojatno u ispušnu granu iscurilo ulja i rashladne tekućine dok su radili i da bi to trebalo prestati dimiti. Odem sa autom dom, ali ni u slijedećih par dana stvar sa dimljenjem se nije promjenila. Ono što me najviše zabrinjavalo je to što je dim ičio više na paru nego na dim od ulja. Nakon 4 dana i pređenih nešto više od 300 km šipka od ulja je bila suha. Osim toga auto je trokirao i povremeno radio na 3 cilindra. Vratio sam auto na servis i rekao im da to srede. ponovo su sve raskopali, ponovo ispitali glavu, sve opet složili ali auto i dalje dimi ko parna lokomotiva, trokira i ne vuče. Nakon kruga po njihovom parkingu vratim auto i tražim da riješe problem. Vratili su za probu nazad moju originalnu glavu ali rezultat je bio isti. Na moj stav da ne želim preuzeti auto sa servisa u 5 puta gorem stanju nego je bio prije servisa od njih dobijem slijedeći odgovor: Problem je u donjem dijelu motora, karike su istrošene i sada kad nova glava bolje brtvi ulje probija na karikama i izgara. Nisam mehaničar, ali mi to zvuči malo nevjerojatno. Ako je motor sa lošim karikama i lošom glavom trošio 1 litru ulja na 1000km, kako sad sa sređenom glavom može trošiti 3 litre ulja na 300 km? Drži li njihova priča vodu? Imaš kakav savjet?

Unaprijed hvala na odgovoru.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.

Offline stečo

• Učim polako
    • labin
« Odgovori #17753 u: 23-10-2014, 16:56:22 »
preslab je taj mjenjač za taj motor
[/ quote]
hvala
ma to bi mi bio samo za prvu ruku,zanimalo me je samo dali može sjest gore..

Offline Renegade

• Na probi
  • *
    • Smilčić, Zadar
« Odgovori #17754 u: 23-10-2014, 20:55:16 »
Znam da sam malo dosaddan, al da Vas pitam da li postoji kakav odusak na rezervaru ili onoj cijevi kroz koju se toci (onaj za benz/dizel pare)? To me muci jer dok tocim ne mogu vise od 10-20 kuna naliti a da ses ne zagrglja, tj. zakoci se pistolj ko dok je pun rezervar. Mogu naliti odredjenu cifru samo polako ako tocim i ako uspijem pogoditi neki kut. Znaci nema sanse iz susa naliti 50 kuna, a kamoli 100 ili 200.
Onaj osjećaj dok ostaviš auto iza sebe u dimu/magli "nesagorijelog" dizela...   ;)

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17755 u: 24-10-2014, 08:34:30 »
Pozdrav Seb

Trebam tvoje mišljenje vezano za problem sa Puntom 1,2 8V MK2 2001 g.

Na tehničkom su mi rekli da mi negdje slini ulje sa gornjeg dijela motora, vrlo vjerojatno semering bregaste. Odvezem auto na servis (neću im raditi antireklamu, za sada) da mi to riješe jer sam primjetio da auto troši ulje (cca 1l/1000 km) ali mi je bilo čudno jer ništa ne dimi. Nakon nekog vremena su me nazvali i rekli mi da mi je glava napukla na dijelu gdje je na nju fiksiran gornji nosač motora i da bi mi najpametnije bilo naći drugu glavu. Tako sam i napravio, i u njihovom aranžmanu je glava odnešena na pregled, pobrušena, sređeni sicevi ventila, promjenjene sve gumice, semerinzi, brtve i sve ostalo što ide u paketu. Preuzmem auto, upalim, a auto dimi ko parna lokomotiva. Njihovo objašnjenje je bilo da je vjerojatno u ispušnu granu iscurilo ulja i rashladne tekućine dok su radili i da bi to trebalo prestati dimiti. Odem sa autom dom, ali ni u slijedećih par dana stvar sa dimljenjem se nije promjenila. Ono što me najviše zabrinjavalo je to što je dim ičio više na paru nego na dim od ulja. Nakon 4 dana i pređenih nešto više od 300 km šipka od ulja je bila suha. Osim toga auto je trokirao i povremeno radio na 3 cilindra. Vratio sam auto na servis i rekao im da to srede. ponovo su sve raskopali, ponovo ispitali glavu, sve opet složili ali auto i dalje dimi ko parna lokomotiva, trokira i ne vuče. Nakon kruga po njihovom parkingu vratim auto i tražim da riješe problem. Vratili su za probu nazad moju originalnu glavu ali rezultat je bio isti. Na moj stav da ne želim preuzeti auto sa servisa u 5 puta gorem stanju nego je bio prije servisa od njih dobijem slijedeći odgovor: Problem je u donjem dijelu motora, karike su istrošene i sada kad nova glava bolje brtvi ulje probija na karikama i izgara. Nisam mehaničar, ali mi to zvuči malo nevjerojatno. Ako je motor sa lošim karikama i lošom glavom trošio 1 litru ulja na 1000km, kako sad sa sređenom glavom može trošiti 3 litre ulja na 300 km? Drži li njihova priča vodu? Imaš kakav savjet?

Unaprijed hvala na odgovoru.
na žalost vrlo lako bi bilo moguće da je to u pitanju...česta pojava kod TS 16v Alfinih motora...urediš glavu i onda počnu problemi koji prije nisu bili opče ili toliko manifestirani... moja pretpostavka zbog boljeg dihtanja ventila, vođica i ostalih dijelova u glavi motora dolazi do jačeg vakuma unutar cilindra di preko lošijih karika ulje iz motora ide u većoj količini nego prije u cilindar motora... na žalost glava treba dole, izvadit klipove i izmjerit zazor na karikama kada su unutar cilindra

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17756 u: 24-10-2014, 08:35:13 »
Znam da sam malo dosaddan, al da Vas pitam da li postoji kakav odusak na rezervaru ili onoj cijevi kroz koju se toci (onaj za benz/dizel pare)? To me muci jer dok tocim ne mogu vise od 10-20 kuna naliti a da ses ne zagrglja, tj. zakoci se pistolj ko dok je pun rezervar. Mogu naliti odredjenu cifru samo polako ako tocim i ako uspijem pogoditi neki kut. Znaci nema sanse iz susa naliti 50 kuna, a kamoli 100 ili 200.
koji auto i motor?

Offline Renegade

• Na probi
  • *
    • Smilčić, Zadar
« Odgovori #17757 u: 27-10-2014, 01:17:16 »
koji auto i motor?

AR 145 1.9 TD
I zast mi ne zakljucava centralno, tj. daljinski odradi svoje ali centralno ne otuce svoje :confusedbig:
« Zadnja izmjena: 27-10-2014, 01:21:03 od Renegade »

Offline ar_jurki

• Starosjedioc
  • Giulietta Veloce 1.8 tbi tct
    • Dubrovnik
« Odgovori #17758 u: 27-10-2014, 08:11:21 »
Seb pozdrav! Koje žarulje idu u za zadnju stop lampu na 147-ici, godište 2005, redizajnirana? Jučer riknula. I kako se mijenja?
Sport i elegancija

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17759 u: 27-10-2014, 08:54:16 »
AR 145 1.9 TD
I zast mi ne zakljucava centralno, tj. daljinski odradi svoje ali centralno ne otuce svoje :confusedbig:
imaš odušak pored nalivne cijevi