12-06-2026, 18:24:08

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2256761 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #13860 u: 18-01-2013, 21:24:52 »
mislim da to nema veze s kilometrazom nego jednostavno to kvacilo nije predvideno za jaci motor kao vjerojatno i jos neke komponente motora...e to sad na vidjelo dolazi ono o cemu se bas ne prica kod remapa i sl.stvari...ne mozes promjenit parametar a da ne utjece na parametar b koji je neki inzenjer predvidio...dokazuje se sad u praksi

nikada tako ne vozim da u 5brzini iz niskih okretaja poklapam ful gas tako da zato to nisam vjerovatno osjetio, i kada se ovaj set podere stavljam serijski i sve 5, klizi meni astra na 90tkm a nema remap jednostavno dizeli imaju dosta momenta i nekad nešto mora popustiti još ako imaš dobre gume ne provrti tu mora tamo to ti je tako
Nije bolest sve što boli

Offline Fenris

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #13861 u: 18-01-2013, 21:32:29 »
Seb, evo čini se da sada nema one greške za egr, nadam se da je neće biti i dalje :D
Senzori zezaju i dalje ali to ću doći kad ti se vrati električar.Sajla od ručne je sada super isto  :ok:
Uglavnom, hvala tebi i dečkima!
Super i vrlo povoljno odrađen posao  :da:
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #13862 u: 18-01-2013, 22:16:16 »
nikada tako ne vozim da u 5brzini iz niskih okretaja poklapam ful gas tako da zato to nisam vjerovatno osjetio, i kada se ovaj set podere stavljam serijski i sve 5, klizi meni astra na 90tkm a nema remap jednostavno dizeli imaju dosta momenta i nekad nešto mora popustiti još ako imaš dobre gume ne provrti tu mora tamo to ti je tako
ma ne vozim ni ja inace, ali omaklo mi se pa sam osjetio...sad imam zimske gume pa mpzda i zato ko ce ga znat...inace ovako ne bi reko ni blizu da nesto sa kvacilom nije u redu..uredno odvaja, šalta, ne trese...ali recimo to nikad nisam osjetio kod promjena brzina pri visim okretajima...iznad 2300 kod naglog dodavanja gasa nista ne proklize ni u kojoj brzini...moze bit ono sto je Seb reko da malo ode kod vrha okretnog momenta na oko 2000 okr

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13863 u: 19-01-2013, 09:47:00 »
da, zato mi to i nije bas bilo jasno zasto se trosi posto nema šaltanja na otvorenoj cesti i zasto proklize kad je vec u brzini i krece se...ok...što mislis koliko cu s ovim kvacilom i normalnim stilom voznje moci odvaliti jos km? s obzirom da je povecanje snage nekih 15%...po tvom remapu...i kakvo bi to kvacilo trebao staviti da eliminiram problem i koliko bi to naravno kostalo :?:...(btw, da li ti se jos netko javio sa slicnim problemom kome si radio remap?)
reko sam već da ne reagiraju svi auti jednako na isiti remap
ili ga ne teraj da proklizava ili treba smanjit moment ili stavit novo serisko kvačilo
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13864 u: 19-01-2013, 09:48:04 »
i meni je isto tako u 5.brzini kod punog gasa s tim da ima 93.000 km. I mene zanima cijena jaceg seta kvacila?
za 159 ga nema...samo stavit serisko kvačilo novo i ako treba malo smanjit moment
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13865 u: 19-01-2013, 09:49:54 »
mislim da to nema veze s kilometrazom nego jednostavno to kvacilo nije predvideno za jaci motor kao vjerojatno i jos neke komponente motora...e to sad na vidjelo dolazi ono o cemu se bas ne prica kod remapa i sl.stvari...ne mozes promjenit parametar a da ne utjece na parametar b koji je neki inzenjer predvidio...dokazuje se sad u praksi
ima i sa jednim i sa drugim...ako je kvačilo jače potrošeno normalno da če x Nm momenta prije popustit ili ču tolko, ko na svojoj, momenta odmah roknut da ne drži ni novi seriski kuplung

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13866 u: 19-01-2013, 09:50:33 »
Seb, evo čini se da sada nema one greške za egr, nadam se da je neće biti i dalje :D
Senzori zezaju i dalje ali to ću doći kad ti se vrati električar.Sajla od ručne je sada super isto  :ok:
Uglavnom, hvala tebi i dečkima!
Super i vrlo povoljno odrađen posao  :da:
:ok:

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #13867 u: 19-01-2013, 11:18:42 »
za 159 ga nema...samo stavit serisko kvačilo novo i ako treba malo smanjit moment

Zar nisi ti na svojoj GT stavio jace kvacilo?? Za GT ima a za za 159 nema? :gun:

A ssto je s onim za 1.050 Eura sto je kolega Plavac naveo?
« Zadnja izmjena: 19-01-2013, 11:19:39 od AriVatanen »

Offline prskaloa

• Učim polako
    • mostar
« Odgovori #13868 u: 19-01-2013, 12:38:03 »
ležaj spojničke kad ode obično se čuje na leru kad je pušteno kvačilo da nešto lupa u mjenjaču ili kad se voziš i pustiš gas onda mjenjač počne proizvodit određeni zvuk
u mene se cuje na leru samo prvih par minuta kad ujutro upalim a vani je hladno. Od proljeca do zime se ne cuje jer nisu niske temperature. Mislim da je do ulja dok se ne ugrije pa onda nema problema. Mijenjao sam ulje i nema opiljaka u starom ulju pa mislim da nije do zupcanika.  Kvacilo ne proklizava i nema problema sa saltanjem. Je li moguce da je do druk lagera koji je hidraulicki pa dok ne prokola ulje on lupa?
Zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #13869 u: 19-01-2013, 12:39:05 »
Ovako se isto i meni cuje i svi kazu lezaj spojniicke.
Cuore Sportivo

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #13870 u: 19-01-2013, 20:06:12 »
ima i sa jednim i sa drugim...ako je kvačilo jače potrošeno normalno da če x Nm momenta prije popustit ili ču tolko, ko na svojoj, momenta odmah roknut da ne drži ni novi seriski kuplung

hvala na odgovorima Seb :ok:...moj zakljucak je da me na kraju zaboli za kvacilo :cool-smiley-027:...dok ide ide, kad ne bude stavljam novo i gotovo..nema tu puno filozofije-ne terat ga gasom do poda u preniskim okretajima i stvar sljaka dok sljaka...to je prava alfa kad puca od snage-bes motor koji ne moze kvacilo natjerat na proklizavanje :clap:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13871 u: 20-01-2013, 17:33:38 »
Zar nisi ti na svojoj GT stavio jace kvacilo?? Za GT ima a za za 159 nema? :gun:

A ssto je s onim za 1.050 Eura sto je kolega Plavac naveo?
Jesam...kod mog dobavljaća nema...koje?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13872 u: 20-01-2013, 17:34:32 »
u mene se cuje na leru samo prvih par minuta kad ujutro upalim a vani je hladno. Od proljeca do zime se ne cuje jer nisu niske temperature. Mislim da je do ulja dok se ne ugrije pa onda nema problema. Mijenjao sam ulje i nema opiljaka u starom ulju pa mislim da nije do zupcanika.  Kvacilo ne proklizava i nema problema sa saltanjem. Je li moguce da je do druk lagera koji je hidraulicki pa dok ne prokola ulje on lupa?
Zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav
Ne

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13873 u: 20-01-2013, 17:35:17 »
hvala na odgovorima Seb :ok:...moj zakljucak je da me na kraju zaboli za kvacilo :cool-smiley-027:...dok ide ide, kad ne bude stavljam novo i gotovo..nema tu puno filozofije-ne terat ga gasom do poda u preniskim okretajima i stvar sljaka dok sljaka...to je prava alfa kad puca od snage-bes motor koji ne moze kvacilo natjerat na proklizavanje :clap:
:ok:

Offline medojtd

• Trade Count: (-1)
  • Na probi
  • *
  • 156 2.4 jtd 150ks
    • Zagreb
« Odgovori #13874 u: 21-01-2013, 18:41:40 »
poz seb , pišem u ime frenda , njega zanima izmjena prednjih vilica , kolika je cijena , kolika je garancija i koje vilice ugrađujete , radi se o alfi 146 ts , 1998 god. , motor je 1.4  hvala unaprijed

Apitov

• Gost
« Odgovori #13875 u: 21-01-2013, 21:04:24 »
Pozz Seb, nedavno sam na svojoj alfi imao problem..lupkala je na prednjem desnom dijelu i tresla se kad dam jaci gas.. mijenjao sam desnu lafetu i stabilizator na balansici da ubijem lupkanje.. a morao sam mijenjati obe poluosovine ili kako vec da mi auto ne trese.. (a nisam nigdje udario auto pa da pocne gubiti balans)..pa mi objasni i zasto mi se to desilo sa osovinama..
A nisam se ni lupkanja rijesio u prednjem desnom dijelu..prosle godine sam stavio Apex opruge na postojece amortizere i majstor mi je rekao da postoji mogucnost da nesto oko toga lupka (iako prije nije)..

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13876 u: 22-01-2013, 07:29:42 »
Pozz Seb, nedavno sam na svojoj alfi imao problem..lupkala je na prednjem desnom dijelu i tresla se kad dam jaci gas.. mijenjao sam desnu lafetu i stabilizator na balansici da ubijem lupkanje.. a morao sam mijenjati obe poluosovine ili kako vec da mi auto ne trese.. (a nisam nigdje udario auto pa da pocne gubiti balans)..pa mi objasni i zasto mi se to desilo sa osovinama..
A nisam se ni lupkanja rijesio u prednjem desnom dijelu..prosle godine sam stavio Apex opruge na postojece amortizere i majstor mi je rekao da postoji mogucnost da nesto oko toga lupka (iako prije nije)..
poluosovine nisi moro mjenjat nego križeve i šalice na njima

Gargamel

• Gost
« Odgovori #13877 u: 22-01-2013, 22:26:22 »
Bok Seb,
imam situaciju koju mi neznaju riješiti (AR 156 1.9 JTD 85kW, 2001.). Kvačilo mi je bilo pri kraju pa sam dao da mi zamjene komplet (kvačilo, korpa i ležaj). Zanimljivo je da im je puknuo ležaj nakon prve probe pa je sve fućkalo pa su ga mijenjali ponovo ?!?! Nakon toga je bilo sve mekše i kremastije :) osim kad krećem. Osjetile su se jake vibracije pa su mi rekli da mi je riknuo zamašnjak i da je to relativno česta stvar kada se mijenja set kvačila jer jednostavno više kvačilo i zamašnjak ne naliježu kako treba jer su različito potrošeni. Kada su i to zamjenili sve je bilo super točno 23 sata. Nakon toga je sve ponovo počelo tresti. Onda su mijenjali nosače motora i uspjeli su stišati situaciju kojih 20ak %. Dakle servis nije bio niti malo jeftin niti brz, sreća da sam imao auto na raspolaganju pa sam sve to trpio. Sada nakon toga svega opet imam auto koji trese kada krećem (lagani gas u 1. brzini, kolone i slično) trese jako kada palim mi gasim auto. Jednostavno mi volan vibrira cca 2 cm gore i dolje i to je dosta iritantno. Čovjek koji je to radio me uvjerava da je to normalno sa Alfama ali mi nezna objasniti taj jedan dan nakon zamjene zamašnjaka kada je sve radilo bez ikakvih vibracija.

Da li je još nešto u pitanju ili me je netko zavaljao? Kvačilo i zamašnjak sam dobio "u gepek" tako da su stvarno mijenjani...

Hvala unaprijed!
Dragan Šimić.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13878 u: 23-01-2013, 07:10:13 »
Bok Seb,
imam situaciju koju mi neznaju riješiti (AR 156 1.9 JTD 85kW, 2001.). Kvačilo mi je bilo pri kraju pa sam dao da mi zamjene komplet (kvačilo, korpa i ležaj). Zanimljivo je da im je puknuo ležaj nakon prve probe pa je sve fućkalo pa su ga mijenjali ponovo ?!?! Nakon toga je bilo sve mekše i kremastije :) osim kad krećem. Osjetile su se jake vibracije pa su mi rekli da mi je riknuo zamašnjak i da je to relativno česta stvar kada se mijenja set kvačila jer jednostavno više kvačilo i zamašnjak ne naliježu kako treba jer su različito potrošeni. Kada su i to zamjenili sve je bilo super točno 23 sata. Nakon toga je sve ponovo počelo tresti. Onda su mijenjali nosače motora i uspjeli su stišati situaciju kojih 20ak %. Dakle servis nije bio niti malo jeftin niti brz, sreća da sam imao auto na raspolaganju pa sam sve to trpio. Sada nakon toga svega opet imam auto koji trese kada krećem (lagani gas u 1. brzini, kolone i slično) trese jako kada palim mi gasim auto. Jednostavno mi volan vibrira cca 2 cm gore i dolje i to je dosta iritantno. Čovjek koji je to radio me uvjerava da je to normalno sa Alfama ali mi nezna objasniti taj jedan dan nakon zamjene zamašnjaka kada je sve radilo bez ikakvih vibracija.

Da li je još nešto u pitanju ili me je netko zavaljao? Kvačilo i zamašnjak sam dobio "u gepek" tako da su stvarno mijenjani...

Hvala unaprijed!
Dragan Šimić.
kakv je zamšnjak stavljen?

Apitov

• Gost
« Odgovori #13879 u: 23-01-2013, 12:04:29 »
poluosovine nisi moro mjenjat nego križeve i šalice na njima

Mislim i da nije mijenjao sve..nego samo to sto si naveo (izvini nisam se dobro izrazio)

a de molim te reci mi moze li opruga biti uzrok ovog lupkanja naprijed desno (apex)..jer su lafeta i stabilizator novi a nervira me ovo :(

hvala puno!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13880 u: 23-01-2013, 14:46:59 »
Mislim i da nije mijenjao sve..nego samo to sto si naveo (izvini nisam se dobro izrazio)

a de molim te reci mi moze li opruga biti uzrok ovog lupkanja naprijed desno (apex)..jer su lafeta i stabilizator novi a nervira me ovo :(

hvala puno!
opruga baš ne ali može bit amortizer

Gargamel

• Gost
« Odgovori #13881 u: 23-01-2013, 18:22:47 »
kakv je zamšnjak stavljen?

I kvačilo i zamašnjak je Valeo ako sam dobro zapamtio.

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV 3.0, GT 1.9, Giulia 2.2 JTDM, Giulia 2.0 Turbo
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #13882 u: 23-01-2013, 19:08:42 »
Evo, samo da javim da 156 1.9JTD opet operativan! Nakon što smo eliminirali sve relativno trivijalne kvarove koji su mogli prouzročiti da ne pali, na kraju se ipak svelo na ono najgore - na visokotlačnu pumpu.

No, sama pumpa uopće nije bila pohabana, problem je bio u nevjerojatno prljavom gorivu! Kada je otvorena unutra je sve bilo doslovno puno blata! Filter goriva je bio mijenjan prije 4 mjeseca, tankam podjednako na INA-i i OMV-u.

Seb, ali i ostali - imate li kakav savjet kako to spriječiti? Postoje li ikakvi super-filteri za gorivo koji su u stanju hendlati to naše smeće od goriva?

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
« Odgovori #13883 u: 24-01-2013, 00:32:28 »
Filter - ne tankaj na INA-i  ::)

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13884 u: 24-01-2013, 07:18:56 »
I kvačilo i zamašnjak je Valeo ako sam dobro zapamtio.
manje više sve što može radit naveden probleme je zamjenjeno sad jedino da nešto od novih dijelova nije opet otišlo  :rolll:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13885 u: 24-01-2013, 07:20:19 »
Evo, samo da javim da 156 1.9JTD opet operativan! Nakon što smo eliminirali sve relativno trivijalne kvarove koji su mogli prouzročiti da ne pali, na kraju se ipak svelo na ono najgore - na visokotlačnu pumpu.

No, sama pumpa uopće nije bila pohabana, problem je bio u nevjerojatno prljavom gorivu! Kada je otvorena unutra je sve bilo doslovno puno blata! Filter goriva je bio mijenjan prije 4 mjeseca, tankam podjednako na INA-i i OMV-u.

Seb, ali i ostali - imate li kakav savjet kako to spriječiti? Postoje li ikakvi super-filteri za gorivo koji su u stanju hendlati to naše smeće od goriva?
na žalost nema tu ljeka...ne postoje neki super filteri a kad dobiš tako sr.nje na pumpi ... jbga  :rolll:

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #13886 u: 24-01-2013, 13:29:46 »
pozdrav seb,evo bio si komentirao u temi di sam pisao o trzanju na 147 jtd...pa si rekao da blokiram egr...

To je napravljeno,i blokiran je samo gore na ulazu u igpušnu granu,ne vidim potrebe i blokirati ga na ulazu u egr..Osjetim malo da bolje auto potegne nakon ovog,i uopce ne dimi crno vise...koliko god da ga stisnem....

Moje pitanje je da li mogu tako ostavit ili blokirati i na ulazu,vidim da dosta ljudi tu pise da treba na dve strane....a iskreno ne vidim zasto... :?:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #13887 u: 24-01-2013, 14:31:56 »
pozdrav seb,evo bio si komentirao u temi di sam pisao o trzanju na 147 jtd...pa si rekao da blokiram egr...

To je napravljeno,i blokiran je samo gore na ulazu u igpušnu granu,ne vidim potrebe i blokirati ga na ulazu u egr..Osjetim malo da bolje auto potegne nakon ovog,i uopce ne dimi crno vise...koliko god da ga stisnem....

Moje pitanje je da li mogu tako ostavit ili blokirati i na ulazu,vidim da dosta ljudi tu pise da treba na dve strane....a iskreno ne vidim zasto... :?:
sve jedno dali blokiran na grani, na ulau u egr ili između egr i usisne grane...samo stavi dovoljno debeli lim i najbolje ga je zatvorit dole na ispušnoj grani jer nekad znaju puknut ove metalne cjevi koje vode plinove do egr-a a ovako neće moći jer plinovi više nejdu kroz nju

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #13888 u: 24-01-2013, 17:04:07 »
ok,hvala,sta je to tako lako moguce da pukne ta cijev?

Offline aumarko

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS 2001.
    • Zagreb
« Odgovori #13889 u: 24-01-2013, 17:30:36 »
ok,hvala,sta je to tako lako moguce da pukne ta cijev?

Sorry Seb na uletu...

Da moguće je. Puklo meni na nissan navari. Lim od te cijevi je bio tanak kao list papira.