22-06-2026, 06:45:32

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2259906 vremena)

0 Članova i 10 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #9990 u: 02-12-2011, 12:45:16 »
Kaj nije paraflu crveni antifriz??

ja sada imam zeleni, a uskoro planiram promjenu antifriza pa me zanima dal mogu bez problema prijeći na crveni?
možeš
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #9991 u: 02-12-2011, 12:49:44 »
:ok: utocit cu onda to unutra kak kazes hehe

btw blok bi trebao biti aluminijski na V6 ja mislim... :ok:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #9992 u: 02-12-2011, 13:17:00 »
:ok: utocit cu onda to unutra kak kazes hehe

btw blok bi trebao biti aluminijski na V6 ja mislim... :ok:
je alu blok na V6 ali gore na onaj post sam mislio da se radi o TS-u...sad vidim da sam pogrešio
« Zadnja izmjena: 02-12-2011, 13:17:31 od Seb »
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #9993 u: 02-12-2011, 13:26:27 »
 :ok: 

al znači svejedno da utočim ovaj što je plavkast...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #9994 u: 02-12-2011, 13:28:18 »
Kaj nije paraflu crveni antifriz??

ja sada imam zeleni, a uskoro planiram promjenu antifriza pa me zanima dal mogu bez problema prijeći na crveni?

Paraflu up je crveni, ovaj je zeleni ili plavi... navodno ima i žuti još...

i za alu blokove se i pričalo kao da je crveni, al ubiti to je za novije motore... tako sam bar dobio isto objašnjenje u AC-u i Mrkši...  uglavnom uvijek je u mojem bio zeleni, i večini što sam vidio šestaka je zeleni taj... tako da i dalje točim taj, kad ga nađem  :hehe:  :ok:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #9995 u: 02-12-2011, 13:32:12 »

al znači svejedno da utočim ovaj što je plavkast...

Offline wiking

• Trade Count: (+4)
  • Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #9996 u: 02-12-2011, 14:19:02 »
seb nismo se dugo vidjeli  :hap: pa neznam jel bi sutra mogao doci,crko mi opet 1 grijac .a ljepo mi ljudi rekli da se mjenjaju u paru e sad jel to istina,kolko vidim ima nesto u tome :craz
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #9997 u: 02-12-2011, 14:39:06 »
seb nismo se dugo vidjeli  :hap: pa neznam jel bi sutra mogao doci,crko mi opet 1 grijac .a ljepo mi ljudi rekli da se mjenjaju u paru e sad jel to istina,kolko vidim ima nesto u tome :craz
Do dva ak su riknula onda mjenjamo samo te ak ih je riknulo 3 od 4 ili 5 onda treba sve

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #9998 u: 02-12-2011, 14:48:38 »
Do dva ak su riknula onda mjenjamo samo te ak ih je riknulo 3 od 4 ili 5 onda treba sve

jel se moze onda doci sutra ujutro,dosao bi rano odmah u 8h.neznam jel subotom to radite,ak ne onda ponedjeljak :?:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #9999 u: 02-12-2011, 14:58:42 »
jel se moze onda doci sutra ujutro,dosao bi rano odmah u 8h.neznam jel subotom to radite,ak ne onda ponedjeljak :?:
ajd pliz rađe u ponedjeljak

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #10000 u: 02-12-2011, 15:08:50 »
ajd pliz rađe u ponedjeljak

Offline pajo_patak

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #10001 u: 02-12-2011, 18:00:31 »
pozdrav seb, može jedan mali savjet?
radi se o lanciji dedri 2.0T... nekad mi na semaforu desi auto neće upadne u prvu...tj išlo bi ali na silu...ako ga samo malo popustim da se jedva kotrlja upadne ko u maslo. sa neke brzine mu je ušaltat prvu nepoznat pojam al nećemo cjepidlačit, nek mu bude. druga brzina mi recimo na topal motor kad je prešaltam samo mrvicu brže upadne skoro pa savršeno. ako idem šaltat sporije, malo padnu okretaji, javi se nakakav otpor pri šaltanju i više neide tako meko. problem se javlja kod šaltanja niže brzine, dakle iz treće u drugu...jednostavno neće da lipo upadne glatko kad je motor u okretajima, kad bi je iša odma ubost pruža otpor, dakle šalta se ona, ali sporo, međugas mrvicu popravi situaciju, ali opet ne skroz...treća je isto blaži oblik druge brzine, sa istim simptomima. četvrta upada kao u maslo u svim mogućim situacijama šta bi trebalo bit normalno. peta nije toliko bitna i više manje se dobro šalta, mada i ona kao da ima nekakav mali zub kad je se sporije prešalta. znači brzine ne krče kad se šaltaju, samo zapinju, tj. pružaju otpor
problem je šta dolaze zimski dani i kad je auto hladno ti simptomi su baš izraženi, prva neće dok ne stanem, druga dosta teško, treća da mrvicu otpora. kad se malo ugrije, sve radi kao šta je gore opisano. sa ugašenim motorom se brzine šaltaju normalno, bez zapinjanja
ulje u mjenjaču je novo, tutela 80w90 po preporuci, šaltung nema nimalo lufta, sve gumice promjenjene i sve podmazano.
meni sve smrdi na to da je problem u nečemu oko kumpluga, mada šta se tiče odvajanja ponaša se normalno...počne odvajat na nekih 1/3, nije tvrdo i ne kliže.
imaš li ti kakav savjet u vezi ovog...nešto oko kumpluga, getriba ili oboje pomalo?
« Zadnja izmjena: 02-12-2011, 18:01:47 od pajo_patak »

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #10002 u: 02-12-2011, 20:37:16 »
Paraflu up je crveni, ovaj je zeleni ili plavi... navodno ima i žuti još...

i za alu blokove se i pričalo kao da je crveni, al ubiti to je za novije motore... tako sam bar dobio isto objašnjenje u AC-u i Mrkši...  uglavnom uvijek je u mojem bio zeleni, i večini što sam vidio šestaka je zeleni taj... tako da i dalje točim taj, kad ga nađem  :hehe:  :ok:

u mojoj alfi je tvornički bio crveni antifriz..imam fotku auta kad je bio nov...

ne znam tko i zašto je kasnije stavio zeleni...

mjerili su mi u servisu za plin i kažu da mi antifriz drži do -10 samo tako da uskoro idem na zamjenu i stavit ću Paraflu UP crveni....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10003 u: 03-12-2011, 07:21:06 »
pozdrav seb, može jedan mali savjet?
radi se o lanciji dedri 2.0T... nekad mi na semaforu desi auto neće upadne u prvu...tj išlo bi ali na silu...ako ga samo malo popustim da se jedva kotrlja upadne ko u maslo. sa neke brzine mu je ušaltat prvu nepoznat pojam al nećemo cjepidlačit, nek mu bude. druga brzina mi recimo na topal motor kad je prešaltam samo mrvicu brže upadne skoro pa savršeno. ako idem šaltat sporije, malo padnu okretaji, javi se nakakav otpor pri šaltanju i više neide tako meko. problem se javlja kod šaltanja niže brzine, dakle iz treće u drugu...jednostavno neće da lipo upadne glatko kad je motor u okretajima, kad bi je iša odma ubost pruža otpor, dakle šalta se ona, ali sporo, međugas mrvicu popravi situaciju, ali opet ne skroz...treća je isto blaži oblik druge brzine, sa istim simptomima. četvrta upada kao u maslo u svim mogućim situacijama šta bi trebalo bit normalno. peta nije toliko bitna i više manje se dobro šalta, mada i ona kao da ima nekakav mali zub kad je se sporije prešalta. znači brzine ne krče kad se šaltaju, samo zapinju, tj. pružaju otpor
problem je šta dolaze zimski dani i kad je auto hladno ti simptomi su baš izraženi, prva neće dok ne stanem, druga dosta teško, treća da mrvicu otpora. kad se malo ugrije, sve radi kao šta je gore opisano. sa ugašenim motorom se brzine šaltaju normalno, bez zapinjanja
ulje u mjenjaču je novo, tutela 80w90 po preporuci, šaltung nema nimalo lufta, sve gumice promjenjene i sve podmazano.
meni sve smrdi na to da je problem u nečemu oko kumpluga, mada šta se tiče odvajanja ponaša se normalno...počne odvajat na nekih 1/3, nije tvrdo i ne kliže.
imaš li ti kakav savjet u vezi ovog...nešto oko kumpluga, getriba ili oboje pomalo?
druga uvjek malo zapinje n ahladno
po tvom opisu je tipičan simptom kao kad se počne raspadat srce lamele ali probaj sa 75W-85 uljem

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10004 u: 03-12-2011, 07:21:30 »
u mojoj alfi je tvornički bio crveni antifriz..imam fotku auta kad je bio nov...

ne znam tko i zašto je kasnije stavio zeleni...

mjerili su mi u servisu za plin i kažu da mi antifriz drži do -10 samo tako da uskoro idem na zamjenu i stavit ću Paraflu UP crveni....

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #10005 u: 03-12-2011, 10:52:00 »
druga uvjek malo zapinje n ahladno
po tvom opisu je tipičan simptom kao kad se počne raspadat srce lamele ali probaj sa 75W-85 uljem

tako sam i mislia, hvala. nebi još eksperimentira sa rjeđim uljima, kad se auto baš dobro zagrije, opet mi ide mrvicu teže...valjda je ulje pogođeno za neke srednje temperature.
prominit ću lipo novi set kvačila kad budem pri nekim novcima i valjda će bit dobro onda...eventualno neko kvalitetnije ulje.
hvala :ok:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10006 u: 03-12-2011, 11:36:04 »
tako sam i mislia, hvala. nebi još eksperimentira sa rjeđim uljima, kad se auto baš dobro zagrije, opet mi ide mrvicu teže...valjda je ulje pogođeno za neke srednje temperature.
prominit ću lipo novi set kvačila kad budem pri nekim novcima i valjda će bit dobro onda...eventualno neko kvalitetnije ulje.
hvala :ok:

Offline mali

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 155 2.0 T.spark, AR 145 1.6 T.spark
    • Rab
« Odgovori #10007 u: 03-12-2011, 12:08:03 »
Pozdrav majstore!

Neznam da li se sjećaš moje ljubičaste 155-ice prije god. dana sam bio kod tebe sa problemima sa strujom, pa sam te zaboravio pitat za mjenjač. Ručica mjenjača mi se non stop trese, znači nije čvrsta, mislim na onu polugu skupa sa ručicom i kad šaltam brzine ako ne pustim odma ručicu zastruže. Najviše u 3 i 4 brzini tako. Pri većim brzinama kad šaltam dosta vibrira kuplung kad sam se zavuko ispod auta vidio sam da po rubu mjenjača slini malo ulje, ne curi samo slini. Imaš kakvu ideju možda???
uživam u vožnji

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10008 u: 03-12-2011, 12:36:25 »
Pozdrav majstore!

Neznam da li se sjećaš moje ljubičaste 155-ice prije god. dana sam bio kod tebe sa problemima sa strujom, pa sam te zaboravio pitat za mjenjač. Ručica mjenjača mi se non stop trese, znači nije čvrsta, mislim na onu polugu skupa sa ručicom i kad šaltam brzine ako ne pustim odma ručicu zastruže. Najviše u 3 i 4 brzini tako. Pri većim brzinama kad šaltam dosta vibrira kuplung kad sam se zavuko ispod auta vidio sam da po rubu mjenjača slini malo ulje, ne curi samo slini. Imaš kakvu ideju možda???
za ručicu treba vidjet di je dobila zračnost na cijelom sistemu prenosa

vibriranje pedale odokativno upučuje na set kvačila

ulje curi ili negdje iz motora ili mjenjača...trebo bi to pogledat da znam bolje procjneit

Offline mali

• Ovisnik o alfistima
    • Rab
« Odgovori #10009 u: 03-12-2011, 14:45:34 »
za ručicu treba vidjet di je dobila zračnost na cijelom sistemu prenosa

vibriranje pedale odokativno upučuje na set kvačila

ulje curi ili negdje iz motora ili mjenjača...trebo bi to pogledat da znam bolje procjneit

:ok: zaboravio reć da je kuplung set promjenjen
uživam u vožnji

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #10010 u: 03-12-2011, 16:13:22 »
je alu blok na V6 ali gore na onaj post sam mislio da se radi o TS-u...sad vidim da sam pogrešio

Znači u TS bolje crveni?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10011 u: 03-12-2011, 16:16:11 »
:ok: zaboravio reć da je kuplung set promjenjen
hm, neznam trebo bi to malo probat ... jesi tokario zamajac?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #10012 u: 03-12-2011, 16:16:31 »
Znači u TS bolje crveni?
ma isto je  :craz

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #10013 u: 03-12-2011, 16:26:08 »
ma isto je  :craz

pa to sam i ja mislio da je isto, al vidim da se priča da plavi više nagriza aluminij  :?:

Offline mali

• Ovisnik o alfistima
    • Rab
« Odgovori #10014 u: 03-12-2011, 17:25:24 »
hm, neznam trebo bi to malo probat ... jesi tokario zamajac?

ma nisam ništa tokario, mislio sam možda da se sjećaš ali nema veze, budem navratio jedan dan, e da i sa čega sve pašu getribe na moju, moja je na polugu jel tako??? A ove novije su na sajle ili se varam :?:
uživam u vožnji

Minketa

• Gost
« Odgovori #10015 u: 03-12-2011, 22:54:22 »
Seb, pali mi se lampica za nizak pritisak ulja. Znači, pri hladnom startu treba do 10 sekundi da se lampica ugasi. Pri mlakom startu se ugasi za 2-3 sekunde. Na radnoj temperaturi, na leru, pogotovo dok stojim na semaforu, hoće da zatreperi lampica. Tokom vožnje se nikad ne pali. Nisam merio pritisak ulja ali sam promenio davač pritiska - ništa se nije promenilo. Pitanje: ako je problem u pumpi ulja, da li se ona isključivo zamenjuje novom ili se postojeća može popraviti (očistiti, i slično)?

slanni

• Gost
« Odgovori #10016 u: 04-12-2011, 12:58:17 »
poštovanje seb,samo sam te htio pitat,auto mi je prešlo 200  tisuća,kod mene je od 160 tisuća,znači nekih godinu ipo,počeo mi se čut remen,dali sad sve remenje treba promjenit ,i te španere,neznan točno šta još...............

• Gost
« Odgovori #10017 u: 04-12-2011, 13:26:07 »
zdr seb izgleda da je riknlaturbina definitivno
sonoc kad saj je vozio do kraj u 4 brzinu nesto je pocelo da cuji i zakaca kako letal na metal pocela je dadimi kao lokomotiva
radi se zaalfom 156 2.4 jtd 99 godiste...
hocu da te pitam kolko kosta turbina kod vas za 2.4 jtd 99 godiste    VNT 25

hvala   seb

Offline kinggo

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • 147 2.0 TS
    • ZG Dumovec
« Odgovori #10018 u: 04-12-2011, 16:20:09 »
 :mah:
Mislim da mi je crko senzor okretaja jer mi auto ne zeli upaliti kad je topli.
Danas ga normalno upalio, otisao na benzinsku, opet normalno upalio, otisao kilometar dalje do ducana i opet normalno upalio no onda sam napravio nekih 25km da zaokruzim pravi broj na listicu i kad sam ga htio upaliti nista. Vergla i to je to. Dok sam ja proucavo osigurace koji su svi OK valjda se dovoljno ohladio pa je upalio normalno ali mi je bacio motor control system failure. Probao sam ga jos par puta upaliti i ugasiti i svaki put je upalio no greska je ostala. Odvezao sam se nekih kilometar bez problema i ugasio auto. Nakon par minuta kad sam htio dalje opet nije htio upaliti ali nakon jedno 15 minuta je upalio i opet sam normalno napravio 25km do doma. Parkam, ugasim, probam upaliti i opet nece. No kad sam probao nakon jedno sat vremena opet je upalio normalno.  :?:
Akumulator je novi i jedino kaj sam jos nedavno radio je mijenjao termostat, ali to ne bi trebalo imati veze. Valjda. Ako je senzor, koliko je to love sa zamjenom? Radi se o 2.0 TS.
... a htio sam crnu...

Offline wiking

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD
    • zagreb
« Odgovori #10019 u: 04-12-2011, 20:24:27 »
moja isprika Seb al nemogu doci ujutro moram na sprovod malo dalji put :redf: bar cu jos km nakupit pa uz grijac, budem filtere i ulje mjenjao.javim kad bude lufta i kod tebe i mene