13-06-2026, 03:54:45

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2256890 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

frenky147

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #1920 u: 27-03-2008, 15:43:57 »
evo da i ja upitam nesto... :craz

naime jucer sam skinuo krovne nosace sa alfe :love3: koju sam nedavno kupio...nosaci su navodno na autu bili od prvog dana ...znaci proveli su gotovo 6 godina na krovu...

i da skratim pricu...skinem ih i na 2 mjesta gdje su bili manijak koji ih je pricvrscivao je udubio lagano krov :mad:...sad me zanima dal postoji neka okvirna cijena kolko bi dosla takva sanacija i na koji nacin se to moze sanirati...napominjem lak nije ostecen,a udubljena se vide kad se gleda pod kutem...

unaprijed zahvaljujem... :mah:

Delta

• Gost
« Odgovori #1921 u: 28-03-2008, 00:16:45 »
Pozdrav Seb,kak smo kaj ima :mah:

Frend pronasao sebi 146-icu 1.8TS pa otisao probat auto i sve kak to ide...

I gas na pod i auto preko 5000 zadimi,nije to strasno al baci crni dim :?:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1922 u: 28-03-2008, 09:26:26 »
Pozdrav Seb,kak smo kaj ima :mah:

Frend pronasao sebi 146-icu 1.8TS pa otisao probat auto i sve kak to ide...

I gas na pod i auto preko 5000 zadimi,nije to strasno al baci crni dim :?:

treba ga spuhat ili kemiski pročistit
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1923 u: 28-03-2008, 09:27:58 »
evo da i ja upitam nesto... :craz

naime jucer sam skinuo krovne nosace sa alfe :love3: koju sam nedavno kupio...nosaci su navodno na autu bili od prvog dana ...znaci proveli su gotovo 6 godina na krovu...

i da skratim pricu...skinem ih i na 2 mjesta gdje su bili manijak koji ih je pricvrscivao je udubio lagano krov :mad:...sad me zanima dal postoji neka okvirna cijena kolko bi dosla takva sanacija i na koji nacin se to moze sanirati...napominjem lak nije ostecen,a udubljena se vide kad se gleda pod kutem...

unaprijed zahvaljujem... :mah:

cca 1500 kn + pdv...da se popravi a ne lakira...moro bi još vidjet točno oštečenje ali cca kak sam reko
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Jelena_13

• Gost
« Odgovori #1924 u: 28-03-2008, 10:20:44 »
Radi se o Alfi 166 2.0 TS,2002 godina,prešla je blizu 100 000 km,uvezena iz Italije,redovito sevisirana u ovlaštenom servisui nekidan počela trokirati u vožnji.Odveli je u ovlašteni servis,prvo čovjek kaže neki cilindri,remeni,šta ja znam,7500 kn popravak, ok, šta ću, onda zove da treba motor cijeli mijenjat...

Sad ja vas pitam je li moguće da se motor treba mijenjati na autu starom ne još 6 god,nakon samo 100000?

Mislim meni je to jako čudno, otac mi ima Megana iz 1999. god,prešao je više od 500.000 km, a motor nije mijenjao.

Kako je to moguće?

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #1925 u: 28-03-2008, 11:12:33 »
Evo da prepišem šta kaže na dijagnostici, javlja greške:
PO 220 - farfalla aspirazione/pedale B (leptir usisa i nekakva pedala B) :?:
PO 404 - errore sistema EGR - (Začepljen mi je)

Evo mene opet,  :redf:

Provjeravali pedalu od gasa na dijagnostici i sve radi u najboljem redu, dodaje koliko treba (ono u %), usisava dovoljno zraka, brizga dovoljno nafte i pod dovoljnim pritiskom, očišćena je usisna grana, EGR zatvoren sa limom i opet javlja te dvije greške.

PO 220 Farfalla aspirazione/pedale B i PO 404 EGR

E sad, da li i inače na 1.9 JTD 105 KS (prva generacija) javlja na dijagnostici problem s EGR-om, ako ga se začepi ili je to rezervirano samo za novije JTD-e?
On stalno javlja i nekakav leptir na usisu, a leptira nema nigdje na tom autu... :?:

Ne mogu reći da sam očajan, jer auto ide najnormalnije, ali me smeta.

Hvala unaprijed
« Zadnja izmjena: 28-03-2008, 11:15:25 od JTD_Hunnter »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1926 u: 28-03-2008, 13:02:34 »
Radi se o Alfi 166 2.0 TS,2002 godina,prešla je blizu 100 000 km,uvezena iz Italije,redovito sevisirana u ovlaštenom servisui nekidan počela trokirati u vožnji.Odveli je u ovlašteni servis,prvo čovjek kaže neki cilindri,remeni,šta ja znam,7500 kn popravak, ok, šta ću, onda zove da treba motor cijeli mijenjat...

Sad ja vas pitam je li moguće da se motor treba mijenjati na autu starom ne još 6 god,nakon samo 100000?

Mislim meni je to jako čudno, otac mi ima Megana iz 1999. god,prešao je više od 500.000 km, a motor nije mijenjao.

Kako je to moguće?

huh....malo teško pitanje s obzirom da nemam nikakvo objašnjenje što je sa motorom...no ako se pita dali može bit kvar na 100t km da je motor tolko uništen da se neisplati ili se neda popravit odgvor je, DA!!!!!!zašto,kako???iz više ralzloga...neadekvatno održavan,vožen,posljedica neka tvornička greška koja se tek sad ispoljila,....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1927 u: 28-03-2008, 13:06:32 »
Evo mene opet,  :redf:

Provjeravali pedalu od gasa na dijagnostici i sve radi u najboljem redu, dodaje koliko treba (ono u %), usisava dovoljno zraka, brizga dovoljno nafte i pod dovoljnim pritiskom, očišćena je usisna grana, EGR zatvoren sa limom i opet javlja te dvije greške.

PO 220 Farfalla aspirazione/pedale B i PO 404 EGR

E sad, da li i inače na 1.9 JTD 105 KS (prva generacija) javlja na dijagnostici problem s EGR-om, ako ga se začepi ili je to rezervirano samo za novije JTD-e?
On stalno javlja i nekakav leptir na usisu, a leptira nema nigdje na tom autu... :?:

Ne mogu reći da sam očajan, jer auto ide najnormalnije, ali me smeta.

Hvala unaprijed

moguće je da ako testira sa neorg testerom da je zado u testeru kao da testira novi model elektronike di ima ta farfala a pošto ju tvoj auto nema zato baca grešku

JTD_Hunnter

• Gost
« Odgovori #1928 u: 28-03-2008, 14:17:20 »
moguće je da ako testira sa neorg testerom da je zado u testeru kao da testira novi model elektronike di ima ta farfala a pošto ju tvoj auto nema zato baca grešku

Istina, radi se o neoriginalnom testeru, ali na moje oči je u testeru odabrao Alfa Romeo 145 1.9 JTD 105 KS...

Neznam stvarno...hvala svejedno :ok:

Jelena_13

• Gost
« Odgovori #1929 u: 28-03-2008, 14:26:44 »
Servis danas kaže da su otišli klipovi,cilindri i svječice i da bi jeftinija varijanta bila nabavit novi motor nego to sve ići popravljati,u što se ja ne razumim..
Auto kje zadnji put bilo na servisu u 12 mj., i sad meni nije jasno kako oni tad nisu vidili da se ovakvo nešto sprema...

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #1930 u: 28-03-2008, 14:28:23 »
Servis danas kaže da su otišli klipovi,cilindri i svječice i da bi jeftinija varijanta bila nabavit novi motor nego to sve ići popravljati,u što se ja ne razumim..
Auto kje zadnji put bilo na servisu u 12 mj., i sad meni nije jasno kako oni tad nisu vidili da se ovakvo nešto sprema...

:o000: :o000: :o000:  na 100000km  :o000: :o000: :o000:
Spider 115

Jelena_13

• Gost
« Odgovori #1931 u: 28-03-2008, 14:34:15 »
Točno to je bila i moja reakcija,a ovaj moj je toliko tvrdoglav da neće da ga vodi u nijedan drugi servis,a mene boli od same pomisli na tu cifru

Offline golfkiller

• Pripravnik
  • **
  • 33 1.7 16v QV
    • Zlatar-Bistrica
« Odgovori #1932 u: 29-03-2008, 14:39:45 »
dal mi mozes reci kolko bi kostal senzor temperature za 33 16v , i koliko bi kostala ugradnja plina  u nju??hvala unaprijed

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1933 u: 29-03-2008, 16:02:27 »

iskreno,malo ču te razočarat ali nisu mogli predvidjet takvu unutarnju havariju...tj opet to samo predpostavljam jer neznam zašto se to dogodilo (možda oni nisu vidli,recimo,da je remen dotrajao,pa je puko ili prezubio,slomio ventil koji je unuštio cilindar,klipo,svječice,...to bi bio njihov propust)...novi motor nije isplativ nego neki polovni ispravn po mogučnosti sa nekom garnacijom da je ok...prije ugradnje prekontrolirat remenje i zatezače,vidjet da nije slučajno nešto friško i već prije otvaran taj motor (znači da nešto već nije štimalo pa bjež od toga)

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1934 u: 29-03-2008, 16:03:26 »
dal mi mozes reci kolko bi kostal senzor temperature za 33 16v , i koliko bi kostala ugradnja plina  u nju??hvala unaprijed

za senzor me cimni u pon na pp a plin BRC direktno seq ubrizgavanje za sad na akciji 9500 kn

Delta

• Gost
« Odgovori #1935 u: 29-03-2008, 16:51:01 »
Seb kakva iskustva imas s 2.5 V6 u 166-ici,na kaj treba pazit kod kupnje :?:

Jelena_13

• Gost
« Odgovori #1936 u: 29-03-2008, 16:55:54 »
Jedan član ovog foruma poslao mi je broj od jednog servisera šta ima takav polovni napravljeni motor,čovjek kaže da je sve mijenjano i novo i da će ga dati za 1200 eura,te da daje garancije koliko hoću,to mi se nekako čini ok,a sad je li otvaran,šta je s njim,samo Bog nek mi pomogne da me ne zaj...koliko se mi razumimo,tako da ga u pon vodim tamo

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1937 u: 29-03-2008, 17:25:27 »
Seb kakva iskustva imas s 2.5 V6 u 166-ici,na kaj treba pazit kod kupnje :?:

niš posebno u odnsu na druge motore...stanje cijelog auta,zupčasti remen,rad motora,napravit dijagnostiku,...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1938 u: 29-03-2008, 17:27:26 »
Jedan član ovog foruma poslao mi je broj od jednog servisera šta ima takav polovni napravljeni motor,čovjek kaže da je sve mijenjano i novo i da će ga dati za 1200 eura,te da daje garancije koliko hoću,to mi se nekako čini ok,a sad je li otvaran,šta je s njim,samo Bog nek mi pomogne da me ne zaj...koliko se mi razumimo,tako da ga u pon vodim tamo

otvaran je sigurno kad veliš da ga je on slago no to je jedna od dobrih stvari :ok:

Offline Mario

• Učim polako
    • Sisak
« Odgovori #1939 u: 31-03-2008, 15:22:23 »
Seb, poslije izmjene zračnog filtera sa nekim tipa K&N da li je potrebno nešta mijenjati i na software-u? (AR 159 1.9JTDM,150)

Delta

• Gost
« Odgovori #1940 u: 31-03-2008, 21:40:36 »
Seb kad bi kod tebe kupio novi auto i zelio ugradit plin kod tebe,dali gubim garanciju na vozilo :?:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1941 u: 01-04-2008, 07:10:17 »
Seb, poslije izmjene zračnog filtera sa nekim tipa K&N da li je potrebno nešta mijenjati i na software-u? (AR 159 1.9JTDM,150)

u principu ne ali bolje je reči da ga se neisplati stavljat dok nemaš chip

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1942 u: 01-04-2008, 07:10:38 »
Seb kad bi kod tebe kupio novi auto i zelio ugradit plin kod tebe,dali gubim garanciju na vozilo :?:

ne gubiš

zenica

• Gost
« Odgovori #1943 u: 01-04-2008, 13:43:07 »
Pozdrav majstore, imam problem na alfi 164, ne radi mi ventilacija, ne puše nikako, kad upalim auto, bilo koju temp. stavim i brzinu puhanja, al neće da puše, čuje se iz haube nešto ko da zuji, djeluje mi ko da nemože pokrenut ventilatore ako imaju uopšte, radilo je sve normalno kad sam uzeo auto, nakon 10 dana je prestalo, sad me interesuje gdje se nalazi motor koji pokreće ventilaciju, i mogul išta vidjet ako rastavim unutra, poskidam one plastike, il da gledam pod haubom, auto je 1989 godište, Hvala

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1944 u: 01-04-2008, 16:45:16 »
Pozdrav majstore, imam problem na alfi 164, ne radi mi ventilacija, ne puše nikako, kad upalim auto, bilo koju temp. stavim i brzinu puhanja, al neće da puše, čuje se iz haube nešto ko da zuji, djeluje mi ko da nemože pokrenut ventilatore ako imaju uopšte, radilo je sve normalno kad sam uzeo auto, nakon 10 dana je prestalo, sad me interesuje gdje se nalazi motor koji pokreće ventilaciju, i mogul išta vidjet ako rastavim unutra, poskidam one plastike, il da gledam pod haubom, auto je 1989 godište, Hvala

treba vidjet dal ventilator radi punom snagom...ne sječam se,jer već dugo nisam radio na 164,dal se dolazi sa strane brisača do ventilatora (mislim da da) ili kod suvozačevih nogu...

smoranjkic

• Gost
« Odgovori #1945 u: 01-04-2008, 23:30:36 »
pozdrav Seb,

danas sam vam već slao mail na bertol-automobili.hr jer nisam imao pristup unosu pitanja na forumu.

Naime imam problem sa startanjem auta. Radio sam kompjutersku dijagnostiku i tom prilikom je greška vezana za senzore koji se nalaze na bregastoj osovini i radilici a tiče se sinhronizacije među njima. Predloženo mi je da zamjenim oba senzora jer kao što rekoše "Moraš početi mijenjati dijelove dok ne nađemo šta je". Problem je što nisu sigurni je li problem u senzorima i nemaju ih na skladištu. U neovlaštenom servisu, majstor koji ima dosta iskustva mi je rekao da senzori možda i nisu u kvaru nego ih treba doštelovati?!? Međutim on ne servisira Alfine motore i preporučio mi je da potražim Alfin servis. Nakon ovih odlazaka u servise jedino što su mi uspjeli pomoći je da su mi preporučili da u slučaju da motor neće da upali da koristim tzv "Start sprej" koji ubrizgam u motor. Motor tada starta i poslije nekoliko dana radi bez problema.

Danas mi se desilo da upalim normalno auto poslije posla, odvezem se 3 kilometra izađem iz auta na dvije minute vratim se i auto neće da starta. Nekoliko puta sam pokušavao ubrizgati START SPREJ ali bezuspješno, nije upalilo. Ostavim auto na miru 15-tak minuta i onda upali.

br šasije: ZAR93000004175371
br motora: 1753663

hvala, Sanel

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #1946 u: 02-04-2008, 07:21:05 »
pozdrav Seb,

danas sam vam već slao mail na bertol-automobili.hr jer nisam imao pristup unosu pitanja na forumu.

Naime imam problem sa startanjem auta. Radio sam kompjutersku dijagnostiku i tom prilikom je greška vezana za senzore koji se nalaze na bregastoj osovini i radilici a tiče se sinhronizacije među njima. Predloženo mi je da zamjenim oba senzora jer kao što rekoše "Moraš početi mijenjati dijelove dok ne nađemo šta je". Problem je što nisu sigurni je li problem u senzorima i nemaju ih na skladištu. U neovlaštenom servisu, majstor koji ima dosta iskustva mi je rekao da senzori možda i nisu u kvaru nego ih treba doštelovati?!? Međutim on ne servisira Alfine motore i preporučio mi je da potražim Alfin servis. Nakon ovih odlazaka u servise jedino što su mi uspjeli pomoći je da su mi preporučili da u slučaju da motor neće da upali da koristim tzv "Start sprej" koji ubrizgam u motor. Motor tada starta i poslije nekoliko dana radi bez problema.

Danas mi se desilo da upalim normalno auto poslije posla, odvezem se 3 kilometra izađem iz auta na dvije minute vratim se i auto neće da starta. Nekoliko puta sam pokušavao ubrizgati START SPREJ ali bezuspješno, nije upalilo. Ostavim auto na miru 15-tak minuta i onda upali.

hvala, Sanel

najčešći problem kod problema paljenja na toplo bude sa senzorom na radilici kad neče upalit izmejrite njegov otpor

smoranjkic

• Gost
« Odgovori #1947 u: 02-04-2008, 08:55:17 »
najčešći problem kod problema paljenja na toplo bude sa senzorom na radilici kad neče upalit izmejrite njegov otpor

koja vrijednost otpora je normalna, 900 ohma?.  Da li se kod vas u servisu moze nabaviti i po kojoj cijeni.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #1948 u: 02-04-2008, 12:54:31 »
...slichan problem sam i ja imao, zamjenio senzor na radilici i sad je ok...ako ti sluchajno nije dobar senzor na bregastoj, imam ti ja novi originalni za alfu 156 1.9 jtd 8naruchio sam oba, pa mi ovaj ostao jer je bio isparavan  :wal:)...mislim da odgovara na tvoju 146-icu, pa ti dam u pola cijene od novoga... :ok:

...Seb, ako mozhesh ti, probaj utrpat taj senzor, da mi ne stoji bezveze doma... :hap:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline matko_145

• Ovisnik o alfistima
  • AR159
    • Split
« Odgovori #1949 u: 02-04-2008, 14:57:59 »
pozdrav Seb,

hvala, Sanel

prijatelj mi ima isto taj problem i baš smo o tome pričali nekidan na meet-u.... auto kad se zagrije neće da upali.... privremeno rješenje je da nosiš bocu vode sa sobom i kad ti se to dogodi ljepo digneš haubu i poliješ vodom (ohladiš) senzor na radilici koji se u boxera i ts-a nalazi na spoju getribe i motora.... pa valjda i u dizela.... provjereno da djeluje....  :ok:
« Zadnja izmjena: 02-04-2008, 14:59:32 od matko_145 »