ccccc.....Nije me bilo par dana tako da nisam baš pratio tok događanja na ovu temu....no idemo po redu.
Mlada dama zaista ima dara za kompleksne misli u pisanoj formi s tim da obično pisana forma izražena rečenicom ima svoj početak i kraj....što ovde nije slučaj. Početak je tu ali kraj barem u nekoj koherentnoj (smislenoj) formi se ne nazire, no nebitno.
Ja sve što sam napisao stojim uz to, ono što sam pokušao-neuspješno, da kažem je izgleda samo kolega TNT shvatio no dobro. Također Kolegice forum nije mjesto na kome se traže dokazi ili se traži da te neko nečemu pouči ili da ti nešto pokaže, možeš tražiti savjet ili mišljenje a za sve drugo tu su knjige i net pa se potrudi. Generalno znanje se i plaća, ako ti nije problem platiti da ti neko servisira turbinu na autu onda u čemu je razlika da platiš za znanje? Ja sam svoj studij poprilično platio...no nebitno da ne odemo preširoko. Znam kako funkcionišu patentni uredi jer je i to u okviru jednog od 37 pravnih predmeta koji se uče na studiju. Ja sam ti konkretno rekao odakle crpim svoju tvrdnju tako da lako možeš provjeriti, u biblioteku pa iznajmiš knjigu "autorsko pravo i ostala srodna patentna prava" a i da proguglaš našla bi je u PDFu pa izbjegla i iznajmljivanje knjige iz biblioteke. Evo ti link pa se malo zabavi ako želiš išta više od prazne priče http://manuals-search-pdf.com/all/autorsko-pravo.html
Nadalje ja nisam student zagrebačkog pravnog fakulteta što se da primjetiti kad se pogleda moja lokacija, no i to je nebitno, princip isti sve su ostalo nijanse barem za one koji hoće da razmišljaju.
Ima mala razlika između priznavanja prava na patent, gdje se pronalazaču priznaje da je baš on to nešto izmislio a ima opet druga stvar a to je kako se i pod kojim uslovima u ovisnosti o vrsti patenta i industriji taj patent licencira i koristi. Opet kažem, autoindustrija ima najliberalniji sistem patentiranja gdje je pravo priznato ali se daje pravo ostalim proizvođačima da tehnologiju koriste s tim da je nesmiju nazvati istim imenom kao što je naziv originalnog patenta. Zato recimo VW ima TDI motor, ford ima DTI ili DIT ne znam tačno, u hondi drugovoj je DITD4 motor...a u principu je tehnika "pumpa-dizna" na svim.....to bio bio recimo laički primjer. Ista stvar je i sa DSG mjenjačem na koji sam se več referirao i neću se ponavljati.
Na kraju opet kažem, što je izgleda samo kolega TNT shvatio, postoji razlika u odnosu na priznavanje pronalazačkog prava osobi X ali postoje i razlike u daljenjem licenciranju-upotrebi prava opet u ovisnosti o kojoj vrsti patenta se radi, ovo nije ni mjesto ni vrijeme da ja objašnjavam koje sve vrste patenata imaju a sve se može zaštiti od intelektualnog vlasništva, pisane riječi, izgovorene riječi, snimljene riječi (patenti na fonografske zapise), snimljene riječi emitovane u emisiji, slika, skulptura pa nadalje do industrijskog vlasništva gdje spadaju patenti autoindustrije.....
Stojim uz sve što sam rekao, pa ko shvati dobro za njeg

eh... ako je moj post imalo nejasan ne znam sto bi se reklo za tvoj... vrtis se u krug oko jednog te istog. na konkretna pitanja nisi dao konkretan odgovor! jedino sto se moze zakljuciti je da odgovore – ne znas! (sto se vidi iz linka koji si dao...

:)
„mlada dama“, svoje godine ne skriva i ne pravi se pametna u podrucju koje zna povrsno poput tebe mladicu. iza onoga sto ja pisem stoji znanje i iskustvo, da ne spominjem strucne kvalifikacije u podrucju intelektualnog vlasnistva. ja, naime, radim taj posao! i ne prepricavam rekla-kazala price s interneta ili povrsno procitane udžbenike.
ovdje bih sada mogla napisati toliko toga o autorskom pravu i pravu industrijskog vlasnistva (zigovima, patentima, industrijskom dizajnu, zemljopisnim oznakama) ali smatram da ovo nije mjesto za to. no ipak moram reagirati na nesto... dok nema patenta, nema licenciranja patenta, sto ti cijelo vrijeme pises kao da se radi o dvije razlicite stvari. isto tako, naravno da ne smiju koristiti nazive, zato ih stite zigovima
da zive i nakon isteka patenta.
na primjer, poznat ti je tempomat?
http://www.wipo.int/romarin/detail.do?ID=542gle cuda, zasticeno ime od 1975. od strane Daimler AG... (uzimam daimler cesto za primjer jer su najjaci u zastiti svog intelektualnog vlasnistva; fiat koncern je po tom pitanju jako los)
ovdje se nisam ukljucila da bih prodavala svoju pamet (da, u pravu si, to kosta) nego da ispravim krive podatke koji su ovdje izneseni. na kraju svega, svaka automobilska kompanija koja stiti nesto cini to preko tvrtke u kojoj ja radim pa... btw ako zelis nesto nauciti o intelektualnom vlasnistvu slobodno se obrati, ali molim, s konkretnim pitanjima.
a forum... pa na njemu se moze doznati mnogo toga zanimljivoga... i lijepo je kad ono sto procitas bude tocno i korisno za osobni razvoj.