Fiat zaradi u cijelom svijetu (osim Europe) oko 3 milijarde eura, a u Europi ima gubitak od oko 700 milijuna eura. Što znači, da još uvijek zarađuje oko 2,3 milijarde eura godišnje.
Iako je procjena da će ove godine operativna dobit biti oko 3,5 milijarde eura.
Inače, Fiat ima 197 000 zaposlenih ljudi u cijelom svijetu, a od toga 80 000 je radnika iz Italije.
I kad sam malo pogledao i usporedio brojke zaposlenih po regijama i njihov učinak u prihodima, vidi se koliki je to uteg Fiatu...i da to nije političko pitanje...da se recimo radi o zaposlenima u Mexicu...već odavno bi Fiat zatvorio sve tvornice koje mu ne donose dobit, i dao svima otkaze...
Ako treba, mogu ja dati i grafički prikaz...ali ovo je tema o preuzimanju VW-a, pa neću puno u off 

to su podaci sa kraja 2011. godine, otada se dosta toga promijenilo:
prema zvanicnim konsolidovanim finansijskim izvjestajima Fiat grupe za prvo polugodiste 2012. godine (najsvjeziji), Fiat grupa ukljucujuci Chrysler je ostvarila 737 miliona EUR dobiti, iskljucujuci Chrysler u pitanju je gubitak od 519 miliona EUR. jasno se tu vidi o cemu se radi, pogotovo uzme li se u obzir da je Chrysler prosle godine pravio gubitke, a Fiat (bez Chryslera) je imao na polugodistu 2011. cak 1,4 milijarde EUR dobiti. u prvom polugodistu 2012., Fiat bez Chryslera je imao 17,9 milijardi EUR operativni prihod, dok u istom periodu 2011. godine 19,2 milijarde EUR, sto je nekih 6,7% manje. problem su dugovi, koji su se u posmatranom periodu gotovo uduplali i koje Fiat ne moze da servisira.
ukratko receno, Chrysler je veliki posao, po prihodu 30% veci od kompletnog ostatka Fiat grupe, i donosi ozbiljan novac, ali to moze prouzrokovati gasenje ostalog biznisa i gubitaskih brendova grupe.
btw. operativna dobit kao termin ne postoji, u pitanju je operativni prihod-iliti prihod iz redovnog poslovanja (osim ako nije domaci prevod nekog engleskog racunovodstvenog termina...), osim ako se ne misli na NETO operativni prihod kao razliku op. prihoda i op. rashoda...

nebitno

uglavnom, Fiatu se ne pise dobro i po svemu sudeci ce se ovakav negativni trend na domacem terenu nastaviti, sto znaci da ce se firma spasavati kako moze, a sto sigurno nece donijeti dobra marginalnim brendovima Alfa Romeo i Lancija (u zvanicnim finansijskim izvjestajima to su mass brendovi, a performance&luxury su Maserati i Ferrari)...
tako da glede eventualne rasprodaje brendova, do toga vrlo lako moze doci, a VW ce cekati u prikrajku jer ne znaju sta ce od love
tako su se ljudi isto gnusali kad je Fiat sredinom 80ih preuzeo Alfa Romeo, sto se zaboravilo godinama nakon toga
a samo me zanima gdje je otisla zarada od prodaje preko 700.000 156ica, naravno gazdi Fiatu a ne u razvoj novih modela

sa cisto tehnicke strane, mada to nije moja struka, Fiat je upropastio sve i jedan benzinski motor koji je u Alfama valjao, boxer, twin spark, v6, sve su sfuserili dok nisu upropastili :violent-smiley-043: