19-04-2026, 02:53:26

Autor Tema: Eibach/Apex/Koni i ostale opruge  (Posjeta: 130801 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
Odg: Eibach/Apex/Koni i ostale opruge
« Odgovori #840 u: 11-02-2018, 20:44:54 »
Meni sa četvero u autu struže u tapecirung. I to ne samo na neravninama nego i u zavojima - iako to je možda i do tapecirunga (definitivno debilni tapecirung na 147 uzima dio zasluga).

Što se tiče visine od gume do blatobrana, ne mogu naći sliku (nažalost) a i izmjerio bih ti rado, ali auto mi trenutno nema stražnji trap tako da nisam u mogućnosti - ali ima Eibach stočetrdesedmica na forumu more jedno tako da ćeš sigurno dobiti odgovor.

Offline tkubasa

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #841 u: 11-02-2018, 21:23:36 »
Meni nis ne struze.... Nikad

Osim podnice  :)

Edit: Btw prokit -3cm
« Zadnja izmjena: 11-02-2018, 21:27:13 od tkubasa »

Offline Ivanov

• Sa stažom
  • AR 156 1.8ts & AR 159 1.9 8v
    • Zagreb
    • NA-VI Objekti
« Odgovori #842 u: 11-02-2018, 21:25:33 »
Meni struze ponekad kad nas je cetvoro ovisno o nasim tezinama i kakve sam volje za voznjom, al preko lezecih razvali koji put al nis strasno. Kao da osjetis blokadu i nejde dalje.
Al samo :drive: i pojacam radio i sve 5 ;) i naravno max 10km/h preko lezecih.
Mislim sto se tice zadnjih opruga naravno. Prednja strana ko beba.
Napisat cu na zadnjim vratima zabranjen ulaz osobama iznad 90kg
« Zadnja izmjena: 11-02-2018, 21:31:49 od Ivanov »

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #843 u: 11-02-2018, 21:42:29 »
drustvo, ako moze mala pomoc ekipe koja ima eibach na 147 1.9 (sa original amortizerima)...

dali kada se optereti zadnji kraj (tipa 4ero odraskih u atutu i slicno) na neravninama hoce zastrugat guma o unutarnji rub blatobrana?
i koliko imate lufta na zadnjem kraju izmedju gume i ruba blatobrana?

razmisljam da predjem sa H&R na eibach pa trazim iskustva i misljenja, samo moram jos i vidjet dali su original amortizeri gore ili su neki kraci

Ja sam na novitecu i orig amortizerima i iza je od poda do najviše točke blatobrana cca 65cm ( tj dva prsta između gume i blatobrana ). Struganja nemam , al to je mislim najviše šta kaže Vasko do stanja zadnjih debilinih tapecirunga, tj. koliko su se izvitoperili tokom godina...

Offline ftfool

• Pripravnik
  • **
  • trenutno bez alfe :(
    • Zagreb
« Odgovori #844 u: 12-02-2018, 09:24:52 »
Meni sa četvero u autu struže u tapecirung. I to ne samo na neravninama nego i u zavojima - iako to je možda i do tapecirunga (definitivno debilni tapecirung na 147 uzima dio zasluga).

Što se tiče visine od gume do blatobrana, ne mogu naći sliku (nažalost) a i izmjerio bih ti rado, ali auto mi trenutno nema stražnji trap tako da nisam u mogućnosti - ali ima Eibach stočetrdesedmica na forumu more jedno tako da ćeš sigurno dobiti odgovor.

meni kad jedna odrasla osoba sjedne na zadnju klupu zna zastrugat na neravninama (a bome i kad stavim bicikle na zadnji nosač)...
i to ne na tapecirung (novi stavljeni prošlo ljeto), nego zna zastrugnut u unutarnji rub blatobrana (vidi se na gumi di zastruze  :tooth )....

Meni struze ponekad kad nas je cetvoro ovisno o nasim tezinama i kakve sam volje za voznjom, al preko lezecih razvali koji put al nis strasno. Kao da osjetis blokadu i nejde dalje.
Al samo :drive: i pojacam radio i sve 5 ;) i naravno max 10km/h preko lezecih.
Mislim sto se tice zadnjih opruga naravno. Prednja strana ko beba.
Napisat cu na zadnjim vratima zabranjen ulaz osobama iznad 90kg

ma prednji nemaju nikavih problema, preko ležećih samo polako ako se nemože zaobić...
no zadnji me muće...

iskreno sve razmišljam da ju vratim natrag na original jer me ovo počelo jako boljet kad ju čujem...
ali tako dobro ovako izgleda pa pokušavam nać neko optimalno rješenje...

Offline Ivanov

• Sa stažom
    • Zagreb
    • NA-VI Objekti
« Odgovori #845 u: 12-02-2018, 10:20:38 »
Meni je prednji kraj -25 a zadnji kraj standar al su svejedno premekane opruge. Dobro bi mi dosle od sw samo mislim da bi mi zadnji kraj skocio gore. Gledam da su standardne visine al tvrde. A to jedino mozes dat napravit druge nema. Sportske su nize a standard mekane. U glavnom morat cu dat 500kn da se naprave. Jos ja sad montiram kuku za prikolicu pa moram. Sto se tice standard visine na 17 cola nize od toga iza ni netreba. Lijepo je i samo da su tvrde.
« Zadnja izmjena: 12-02-2018, 10:21:36 od Ivanov »

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #846 u: 12-02-2018, 17:34:16 »
Meni je prednji kraj -25 a zadnji kraj standar al su svejedno premekane opruge. Dobro bi mi dosle od sw samo mislim da bi mi zadnji kraj skocio gore. Gledam da su standardne visine al tvrde. A to jedino mozes dat napravit druge nema. Sportske su nize a standard mekane. U glavnom morat cu dat 500kn da se naprave. Jos ja sad montiram kuku za prikolicu pa moram. Sto se tice standard visine na 17 cola nize od toga iza ni netreba. Lijepo je i samo da su tvrde.

Radije stavi nove amortizere. Na standard ovjesu ako je sve ispravno ne smije bit struganja osim ako nešto nije u defektu.

Offline Hrvoje0102

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo GT 1.9 jtd 2008 👉
    • Bosiljevo
« Odgovori #847 u: 05-04-2018, 11:32:35 »
Gdje se u hrv mogu nabavit novitec opruge? Za GT -4 cm! :mehanic
GT 4ever 😁

Offline peco146

• Sa stažom
  • alfa 156 1.9 JTD
    • pula
« Odgovori #848 u: 07-05-2018, 17:24:34 »
Da li su opruge tvornicke od GT krace od 156, ako netko zna

Offline ferry013

• Učim polako
  • live long and prosper
    • Split
« Odgovori #849 u: 05-07-2018, 19:42:42 »
pitanje
za Mito, koje opruge su najbolje da je spustim na tvorničkim amortizerima??
ferry013

Offline elikeli

• Pripravnik
  • **
  • samo alfa
    • Stubičke Toplice
« Odgovori #850 u: 10-08-2018, 21:41:05 »
Ja imam neke crvene dosta je spusten mjenjao bi za sp

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #851 u: 21-08-2018, 12:47:59 »

Btw. Sto se tice struganja, lagani update   :)  nekako sam uspio poglodat unutarnji rub na desnoj gumi, ali me kao kad ga trap pojede, nego je ocito bilo da je guma derala u rukavac, otisak se vidio na rukavcu a i na gumi je bilo 2cm bas vidi se obruseno. Gume bile godinu niti stare asymetric 3 (odlicne stvarno) poderalo ih toliko da je ispustila tlak  :tooth
Dim original 215/45-17

Kupio sava intensa uhp (prilicno zadovoljan sad nakon par mj.) nista vise ne struze. Razlog?  :dontno:
Oem felge/et, prilicno blizu rub gume i rukavac ali to je ok, prst ne prodje bas ali sa obje strane isto. Lezaj se ne cuje, nema lufta, jedino mi pada na pamet u jednlm trenu sam imao jako mali tlak u gumama (1.4-5 bara po zimi) divljao sam, sad dali se mogla toliko uvit prazna ne znam. Sad vise nis ne struze. I naravni napumpane su  :)
Imao sam slike neda mi se sad traziti.

I btw bilstein b4 su nakon 18-ak tisuca km, cirka godina dana, gotovi... Kaput... :ne2:  Ili zbog prokit eibach opruga, ili sam kupio skart sa ebay-a.. Jos sam se cudio kako za 2000 i kusur km sa postarinom dodju 4 Bil.-a sa kapama (koje nisu pasale na osovinu od amortizera :clap:).  :smijeh

Od sad samo TRW za TI dumperi!

Offline Ivanov

• Sa stažom
    • Zagreb
    • NA-VI Objekti
« Odgovori #852 u: 21-08-2018, 13:44:31 »
Btw. Sto se tice struganja, lagani update   :)  nekako sam uspio poglodat unutarnji rub na desnoj gumi, ali me kao kad ga trap pojede, nego je ocito bilo da je guma derala u rukavac, otisak se vidio na rukavcu a i na gumi je bilo 2cm bas vidi se obruseno. Gume bile godinu niti stare asymetric 3 (odlicne stvarno) poderalo ih toliko da je ispustila tlak  :tooth
Dim original 215/45-17

Kupio sava intensa uhp (prilicno zadovoljan sad nakon par mj.) nista vise ne struze. Razlog?  :dontno:
Oem felge/et, prilicno blizu rub gume i rukavac ali to je ok, prst ne prodje bas ali sa obje strane isto. Lezaj se ne cuje, nema lufta, jedino mi pada na pamet u jednlm trenu sam imao jako mali tlak u gumama (1.4-5 bara po zimi) divljao sam, sad dali se mogla toliko uvit prazna ne znam. Sad vise nis ne struze. I naravni napumpane su  :)
Imao sam slike neda mi se sad traziti.

I btw bilstein b4 su nakon 18-ak tisuca km, cirka godina dana, gotovi... Kaput... :ne2:  Ili zbog prokit eibach opruga, ili sam kupio skart sa ebay-a.. Jos sam se cudio kako za 2000 i kusur km sa postarinom dodju 4 Bil.-a sa kapama (koje nisu pasale na osovinu od amortizera :clap:).  :smijeh

Od sad samo TRW za TI dumperi!

Evo nedavno stavio nove amortizere i opet struze kad su iza dvojca muskih. Priznajem da su mi iza 225/45/17. Dakle struze mi zadnji kraj preko lezecih i vecih neravnina. Prosle godine sam imao problema sa desnim kotacem. Nagib je bio los za dobrih 0.6 a stavio novu vilicu i gornje selene. Neda meni vrag mira odo ja po novi rukavac. I eto vraga. Nagib razlike 0.2 il manje. Rukavac koji je star 20 godina kad tad od samog vremena dobije po pic... Zima, ljeto po koji udarac i to ti je to. Lezaj bio u redu na starom rukavcu. Eto pa ak neko oce popravljat nagib. Uhvatis gurtlom za rukavac. Nategnes i grijes brenerom haha. Salim se.

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #853 u: 21-08-2018, 14:40:28 »
Evo nedavno stavio nove amortizere i opet struze kad su iza dvojca muskih. Priznajem da su mi iza 225/45/17. Dakle struze mi zadnji kraj preko lezecih i vecih neravnina. Prosle godine sam imao problema sa desnim kotacem. Nagib je bio los za dobrih 0.6 a stavio novu vilicu i gornje selene. Neda meni vrag mira odo ja po novi rukavac. I eto vraga. Nagib razlike 0.2 il manje. Rukavac koji je star 20 godina kad tad od samog vremena dobije po pic... Zima, ljeto po koji udarac i to ti je to. Lezaj bio u redu na starom rukavcu. Eto pa ak neko oce popravljat nagib. Uhvatis gurtlom za rukavac. Nategnes i grijes brenerom haha. Salim se.

Da palo mi je na pamet da je možda kriv rukavac ali nije bas tako slab pas mater nebi se to trebalo lako krivit. Uglavnom sa obje strane mi je podjednako blizu guma, a trap na optici (kajba) stelan nije mi spominjao nagib, mrvu je trosilo vise unutarnji na obje ali nis , to je moglo bit i sa praznijim gumama. Koliko si dao za rukavac?
Sa 225 koliko ti je od prilike razmak izmedju gume i rukavca? Si gledao ET, mozda su ti felge malo na van, pa ti ruse iza. Imas 17" sa vecim i manjim ET bar mi se tako cini, GT mislim da ima drugaciji za nekih 5-6mm

Offline Ivanov

• Sa stažom
    • Zagreb
    • NA-VI Objekti
« Odgovori #854 u: 21-08-2018, 15:03:08 »
naprijed su mi 215/45/17 i stane prst izmedu rukavca i gume. koji je et pojma nemam. Ma i meni se trosi unutarnji rub. Najvise zbog toga sto je spustena i jebat ga.Mislim da mi je nagib oko 1.56. To jedino da se moze stelat nagib pa onda ni nebi trosila unutarnji rub. Mislim i da je sa svake strane po 0.9 nagib sto je nemoguce kad spustis -3 jer nemozes stelat.... Opet bi trosila unutarnji rub al nevidljivo okom vec metrom za gume.

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #855 u: 21-08-2018, 15:57:40 »
Cekaj iza imas 225 a naprijed 215? :?

Pogledaj na unutarnjoj strani kraka et, mislim da bi felga trebala bit 7x17 i et 40.5, bar je tako na 147 jtd. Mislim da ima i 7.5x17 sa drugacijim et, manjim...

A sto se tice nagiba, ne znam koliki treba bit napamet ali i meni je spušten i minimalno se vidi da mrvu trosi vise unutarnji rub, nista sto bi bio problem ili derao gumu prekomjerno.

A iza nista nigdje ne struze nikad.  :dontno:

Pogledajte si et malo kome struze, 225 su mozda i malo presiroke a i znalo se dogodit da se onaj tepisic iza kotaca natopi vodom navodno nekima ja nemam taj problem, cini mi se da sam procitao negdje

Offline Ivanov

• Sa stažom
    • Zagreb
    • NA-VI Objekti
« Odgovori #856 u: 21-08-2018, 16:39:17 »
Da, prednje 215 a zadnje 225. Lijepo izgleda zguza jos fale distance i top izgled.

Offline tomizg33

• Učim polako
  • Giulia Veloce Ti, 2.0 280 Q2
    • Zagreb
« Odgovori #857 u: 01-10-2018, 23:22:19 »
Pozdrav,

da li je netko imao problema na tehničkom pregledu zbog sportskih opruga? Stavio sam Eibach, ali su crvene boje pa će odmah primjetiti da nisu tvorničke.

Offline mare-ri

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • 147 GTA & Stelvio 2.2
    • Fiume
« Odgovori #858 u: 05-10-2018, 17:21:40 »
Pozdrav,

da li je netko imao problema na tehničkom pregledu zbog sportskih opruga? Stavio sam Eibach, ali su crvene boje pa će odmah primjetiti da nisu tvorničke.
Da, poceli su gledati malo bolje.
Farbaj u crno, tako cu i ja na svojoj...

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

No turbo, No problem...

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #859 u: 05-10-2018, 20:47:14 »
Pozdrav,

Obuci ih u termo bužire , izgleda kao original.
Ovo je prije feniranja.  :)

A ovo nakon.

« Zadnja izmjena: 05-10-2018, 20:49:38 od Argor »

Offline tomizg33

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #860 u: 05-10-2018, 22:01:51 »
Da, tako dobro izgleda i neće nitko ništa ni pitati.

A da li zna tko nekoga gdje bi mogao to napraviti. Sumnjam da bi neki servis to radio, a na kraju bi cifra vjerojatno bila koliko su i nove crne.

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #861 u: 05-10-2018, 22:09:11 »
To ti nije neki problem napraviti sam ( mislim na oblačenje termobužirom).   

Offline tomizg33

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #862 u: 05-10-2018, 22:21:14 »
Opruge su mi na autu, znači demontaža, rad, montaža. A nisam takve stvari oko auta nikad radio, a i u stanu sam nemam nikakvu garažu ili slično. Baš bezvezna situacija... :what:

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #863 u: 06-10-2018, 10:14:39 »
Opruge su mi na autu, znači demontaža, rad, montaža. A nisam takve stvari oko auta nikad radio, a i u stanu sam nemam nikakvu garažu ili slično. Baš bezvezna situacija... :what:
To je onda problem,  mislio sam da su još u kutiji.  :Crazy

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #864 u: 23-10-2018, 18:50:22 »
Pozdrav,

jesam ja i vise necu ic na taj tehnicki  :)

kaze mi lik da se to da rijesit ako imas racun, homologira se... cirka 200-injak kn... nisam probao  :)

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #865 u: 23-10-2018, 22:09:43 »
Mislim da je više od 200kn, mislim da je bliže soma kuna. Možda se i sam odlučim na to bacanje novaca, a možda i ne.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #866 u: 24-10-2018, 00:25:59 »
Mini atest ko i za felge. Cca 350kn.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #867 u: 24-10-2018, 15:05:11 »
Za koji kukuruz ja to nisam onda napravio?

:smijeh :smijeh :smijeh :lol

Offline cava

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #868 u: 24-10-2018, 15:15:24 »
zašto jednostavno ne uzet crne Eibach opruge i rješija si sve probleme.
ako imaš i neke žute amorte, pukneš ih u crni plastidip i legalan si do iznemoglosti.  :mah:
Behind the red line

Offline branko156

• Sa stažom
  • Giulietta 2.0
    • Rupa
« Odgovori #869 u: 24-10-2018, 18:53:42 »
Atest opruga 825,00kn

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Vasko