13-05-2026, 15:32:17

Autor Tema: Termostat  (Posjeta: 154380 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Felini81

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
Odg: Termostat
« Odgovori #450 u: 13-12-2012, 10:20:45 »
Mene ovo takodje zanima jer kad ukljucim grejanje padne mi radna temp.i to je donekle normalno medjutim citam ovde ako sam dobro shvatio da bih to smanjenje radne tmperature bilo manje ako je ukljucena recirkulacija(svijetli lampica)  to nisam isprobavao dosad medjutim zanima me koja je vanjska a koja unutarnja recirkulacija ili se to odnosi samo na ono dugmence za recirkulaciju kad svetli lampica onda je unutarnja a kad ne svetli vanjska recirkulacija i ova zadnja dosta smanji radnu temperaturu jesam li u pravu?

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #451 u: 13-12-2012, 10:25:05 »
Evo isto sam uključio recirkulaciju zraka i sada drži cijelo vrijeme na 90c pa i kad je grijanje na maximumu.
Čini se da je nesreća proradila :)
 :thanks za tip!

sa uključenom recirkulacijom će ti se magliti stakla užasno

Offline Fenris

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #452 u: 13-12-2012, 10:26:37 »
Ali evo makar se nesmrzavam.
Nisu mi se čak ni stakla, barem ovo prednje maglilo.
Evo rješene su gume, sada sam trebam felge pa kad ti paše...1000kn, godinu stare i 4000km na njima 205/55/16.
Definitvno si zaslužio i ručak i pijaču danas  :ok: :thanks
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline Fenris

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #453 u: 13-12-2012, 10:28:00 »
Izletila mi neka cura maloprije...morao sam u snjeg da je neudarim.
Gleda da nemogu stati i ona prelazi...mozak amebe, reakcije paraplegičara  :gun: :gun: :gun:
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #454 u: 13-12-2012, 10:56:58 »
Seb, molim pomoć.

Imam problem sa ovom nesrećom od auta.
Auto se zagrije na 90C, vozim ga neko vrijeme i sve ok, drži temperaturu.
Upalim grijanje (iz nekoga razloga se nepali žaruljica za klimu) i temperatura počne naglo padati na oko 70C.

Nije mi to nikako jano niti normalno.
Tim više što sam promjenio termostar prošlu zimu i zakucao 900kn za to smeće.
Nije vrag da je opet? :mad:
Pogledaj ovdje: http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=39574.0

Pa sve je normalno, klima ne radi ispod 2 C a kod pokretanja grijanja, sav hladan antifriz iz hladnjaka grijanja , pomješa se sa antifrizom u rashladnom sustavu motora i eto pada temperature.
Točno :da:

Online Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #455 u: 13-12-2012, 11:42:45 »
Mene ovo takodje zanima jer kad ukljucim grejanje padne mi radna temp.i to je donekle normalno medjutim citam ovde ako sam dobro shvatio da bih to smanjenje radne tmperature bilo manje ako je ukljucena recirkulacija(svijetli lampica)  to nisam isprobavao dosad medjutim zanima me koja je vanjska a koja unutarnja recirkulacija ili se to odnosi samo na ono dugmence za recirkulaciju kad svetli lampica onda je unutarnja a kad ne svetli vanjska recirkulacija i ova zadnja dosta smanji radnu temperaturu jesam li u pravu?

:da:

Offline Fenris

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #456 u: 13-12-2012, 14:34:03 »
Evo sada radi kako treba, nešto joj je jučer bio dan u banani  :craz
 :thanks za odgovor.
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline luka05

• Trade Count: (+4)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #457 u: 13-12-2012, 23:05:11 »
Pitanje za termostat za ove sta su stavljali sa renault5 termostat, je li sve rade kako treba, drzi na 90 i da li problem smontirat tj hoce li se majstor tit zahebavat s time?

Offline amar147

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • Ex 145 boxer & 147 jtd
    • Sarajevo, BiH
« Odgovori #458 u: 13-12-2012, 23:23:22 »
Evo da i ja napokon ispricam svoja iskustva...ipak alfica nije za otpada(jos uvijek) :funny:

Termoprekidac sam promijenio jer sam mislio da mi mozda kazaljka laze,da se ne desava to s temperaturom toliko jer sam i dalje imao solidno grijanje bez obzira koliko je ona padala...medjutim situacija je i dalje bila ista!

Bio kod majstora danas i rekao mi je isto sto i Seb i da je to sve ok...da je to tako kod jtd motora i da su talijani takav sistem napravili prvenstveno zbog ljeta, da nebi auto moglo prokuhati tako lahko...tako da znaci sve je ok samo treba kad je auto u mjestu, malo smanjiti brzinu ventilatora i to je to ili malo mijesati sa recirkulacijom i nece biti problema  :ok:

Sto se tice potrosnje, ostala je ista, nije porasla, danas sam bas testirao i tu je negdje oko 7-7,5 a po kompu je tacno 7,6... znaci da je ipak sve ok  :mah:

Fenris nista jos od otpada mada ako zelis mi se mozemo zamijeniti za auta  :craz

Offline amar147

• Starosjedioc
  • Ex 145 boxer & 147 jtd
    • Sarajevo, BiH
« Odgovori #459 u: 13-12-2012, 23:58:26 »
Pitanje za termostat za ove sta su stavljali sa renault5 termostat, je li sve rade kako treba, drzi na 90 i da li problem smontirat tj hoce li se majstor tit zahebavat s time?

Ja ti to nebi preporucio...mislim da je to jako lose rjesenje al eto opet svako ima pravo na svoje misljenje... :mah:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #460 u: 14-12-2012, 01:04:56 »
Ja ti to nebi preporucio...mislim da je to jako lose rjesenje al eto opet svako ima pravo na svoje misljenje... :mah:

;) :)

Offline Fenris

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #461 u: 14-12-2012, 07:44:51 »
Bok,

E sada znači imamo potvrdu da je to normalno ponašanje.
Odmah lakše...wuuuush....

Izvukle su se u zadnji trenutak :)

Hehehe evo ako kupim Breru neku napucanu, nešto ćemo es dogovoriti iako ovaj auto planiram vozizi dok je živ i zdrav.
Što zbog financija a što zbog užitka :)

Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline amar147

• Starosjedioc
  • Ex 145 boxer & 147 jtd
    • Sarajevo, BiH
« Odgovori #462 u: 14-12-2012, 18:17:45 »
Bok,

E sada znači imamo potvrdu da je to normalno ponašanje.
Odmah lakše...wuuuush....

Izvukle su se u zadnji trenutak :)

Hehehe evo ako kupim Breru neku napucanu, nešto ćemo es dogovoriti iako ovaj auto planiram vozizi dok je živ i zdrav.
Što zbog financija a što zbog užitka :)

Znaci jos malo  :funny: alfa je to  :craz

Offline Fenris

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #463 u: 17-12-2012, 10:09:14 »
Hahaha ovo zezanje na račun Alfe je viši stadij frustracije kada nešto ode :)
Onda smijehom odagnat tugu  ::)
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa & Omega

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #464 u: 17-12-2012, 11:48:02 »

tako je,svako ima svoje misljenje,a neki znaju i iz iskustva.

evo mene nakon punih godinu dana s termostatom od renaulta 4. Ceh: 60kn termostat+ ugradnja 0kn  (ugradio sam,sat vremena zezancije +2 zulja na rukama od guranja u cijev,pa preporucam rukavice)

Dojmovi su da bolje ne moze,termostat je savrseno odradjivao posao i po nedavnom paklenom ljetu,ne sjecam se da sam uopce vidjao skalu da se penje preko 90. Zimi isto odlicno odradjuje posao, drzi na 90, osim u leru ili full malom gasu dok je vani temperatura od kojih -5 pa na nize,tad zna malo pocet padat temperatura dok se neda gas...ali to nije do termostata vec do JTD motora, jer termostat zatvara savrseno.

Zakljucak: opet bi napravio isto,i osobno ne vidim razloga sto je lose u tom rijesenju

@Luka05

Sto se tice toga dali je problem smontirat,zapravo je lakse i brze smontirat nego standardni alfin termostat, jer je dovoljno izvaditi samo onu debelu dolaznu cijev, i nabiti termostat u nju. Naravno paziti na koju stranu okrenes termostat!! I dobro zagrijati cijev sa vrucom vodom (i po par puta ako treba), nauljiti unutrasnjost cijevi da termostat lakse gurnes unutra
« Zadnja izmjena: 17-12-2012, 11:52:12 od Robertino »

Offline gt

• Pripravnik
  • **
  • 147 blacksmoke
    • Zagreb
« Odgovori #465 u: 17-12-2012, 15:06:06 »
Potpuno se slažem s Robertinom... ja sam već bio kupio origigi zamjenski termostat i ipak ga na kraju vratio i odlučio se za termostat iz R4 kojem je redovna cijena 79kn..... potpuno je ista stvar osim što je u originalu taj termostat zaliven u aluminijsko kučište i ima 4-5 izvoda inače termostat ko termostat a barem mi neće bit žao love kaj bi dao za zamjenski original 600-700kn + 250 za zamjenu i da mi rikne za pol godine godinu..... :wal:

S tehničke strane ja ne vidim da može nešto bit bitno promjenjeno nego s originalom, eto nek netko stručniji obrazloži ako ima koji razlog protiv....

Sama zamjena je da skineš jednu šelnu (potrgaš je s kombinirkama ako nemaš alat za skidanje tih šelni kaj su gore u originalu) malo rashladne tekučine kaj pobjegne nadoliješ novu, zagriješ cijev da lakše ulazi, paziš na koju stranu guraš, malo namastiš da lakše klizi i ja sam se poslužio jednom aluminijskom cijevi da ga ljepše pravilnije i lakše unutra zguram. Staviš novu šelnu i to je to.... sam si ga zamjeniš za pol sata

Vozim se već jedno mjesec dana i temperatura kad se auto zagrije je stalno na 90 tj na sredini.... bez obzira dal upalim u autu grijanje il se vozim po autoputu 150 il po lokalnoj 70-80km/h uvijek je kazaljka tu na sredini... pri ovim nižim temperaturama nezam jer sam ga vozio samo na kraće relacije do 5-6km.... uglavnom prezadovoljan sam a svatko ima pravo da sam odluči što želi i izabere :ok:
vozim sve i svašta na različite načine

Offline SALE-82

• Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #466 u: 17-12-2012, 15:24:05 »
tako je,svako ima svoje misljenje,a neki znaju i iz iskustva.

evo mene nakon punih godinu dana s termostatom od renaulta 4. Ceh: 60kn termostat+ ugradnja 0kn  (ugradio sam,sat vremena zezancije +2 zulja na rukama od guranja u cijev,pa preporucam rukavice)

Dojmovi su da bolje ne moze,termostat je savrseno odradjivao posao i po nedavnom paklenom ljetu,ne sjecam se da sam uopce vidjao skalu da se penje preko 90. Zimi isto odlicno odradjuje posao, drzi na 90, osim u leru ili full malom gasu dok je vani temperatura od kojih -5 pa na nize,tad zna malo pocet padat temperatura dok se neda gas...ali to nije do termostata vec do JTD motora, jer termostat zatvara savrseno.

Zakljucak: opet bi napravio isto,i osobno ne vidim razloga sto je lose u tom rijesenju

a dali ti auto sad sporije postiže radnu temp ili isto kao kad je bio i original
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline tosa985

• Pripravnik
  • **
    • vodnjan istarska zupanija
« Odgovori #467 u: 17-12-2012, 20:07:08 »
Potpuno se slažem s Robertinom... ja sam već bio kupio origigi zamjenski termostat i ipak ga na kraju vratio i odlučio se za termostat iz R4 kojem je redovna cijena 79kn..... potpuno je ista stvar osim što je u originalu taj termostat zaliven u aluminijsko kučište i ima 4-5 izvoda inače termostat ko termostat a barem mi neće bit žao love kaj bi dao za zamjenski original 600-700kn + 250 za zamjenu i da mi rikne za pol godine godinu..... :wal:

S tehničke strane ja ne vidim da može nešto bit bitno promjenjeno nego s originalom, eto nek netko stručniji obrazloži ako ima koji razlog protiv....

Sama zamjena je da skineš jednu šelnu (potrgaš je s kombinirkama ako nemaš alat za skidanje tih šelni kaj su gore u originalu) malo rashladne tekučine kaj pobjegne nadoliješ novu, zagriješ cijev da lakše ulazi, paziš na koju stranu guraš, malo namastiš da lakše klizi i ja sam se poslužio jednom aluminijskom cijevi da ga ljepše pravilnije i lakše unutra zguram. Staviš novu šelnu i to je to.... sam si ga zamjeniš za pol sata

Vozim se već jedno mjesec dana i temperatura kad se auto zagrije je stalno na 90 tj na sredini.... bez obzira dal upalim u autu grijanje il se vozim po autoputu 150 il po lokalnoj 70-80km/h uvijek je kazaljka tu na sredini... pri ovim nižim temperaturama nezam jer sam ga vozio samo na kraće relacije do 5-6km.... uglavnom prezadovoljan sam a svatko ima pravo da sam odluči što želi i izabere :ok:
a zanima me dali moras orginal termostat iscupati vani iz cijevi i kako???

KarloDelPontiac

• Gost
« Odgovori #468 u: 17-12-2012, 20:15:59 »
a zanima me dali moras orginal termostat iscupati vani iz cijevi i kako???

ne moraš jer ovaj originalni i tako pušta više antifriza nego bi htio, odnosno nego što će ga propuštati taj R-4 termostat... znači, sa tople strane R-4 termostata će biti veća količina antifriza nego što će ga on sam propustiti na hladnu...

Offline gt

• Pripravnik
  • **
  • 147 blacksmoke
    • Zagreb
« Odgovori #469 u: 17-12-2012, 21:53:08 »

KarloDelPontiac

• Gost
« Odgovori #470 u: 17-12-2012, 22:53:21 »

zanima me jedino kako ga mislish izvaditi kad rikne? brijem da chesh morati mijenjati cijelo crijevo jer ako tako teshko ide nutra, van se ne bu dal..

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #471 u: 18-12-2012, 01:06:26 »
lakše ga je izvuč nego nabit unutra,po meni odlično rješenje i čim se natjeram radim isto,samo neznam zašto su svi skeptični i dali bi 10x više novaca za ''original''

Offline gt

• Pripravnik
  • **
  • 147 blacksmoke
    • Zagreb
« Odgovori #472 u: 18-12-2012, 09:21:12 »
zanima me jedino kako ga mislish izvaditi kad rikne? brijem da chesh morati mijenjati cijelo crijevo jer ako tako teshko ide nutra, van se ne bu dal..

Primiš ga s kombinirkama i povučeš iako ide i samo "izgurivanjem".... dok sam ga stavljo probo sam ga i malo van izgurat i išo je dost lagano, okej bilo je sve podmazano al kad rikne dat će se izvadit jer ne ide to duboku u crijevo... gurneš ga da se kraj termostat poravna sa krajem crijeva i to je to....

A i u nekom slučaju da zapne iako je to skoro pa nemoguće odrež i skratiš crijevo tih 5-6cm jer ga ionak ima dovoljno bar kod mene :hehe:

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #473 u: 18-12-2012, 10:06:06 »
lakše ga je izvuč nego nabit unutra,po meni odlično rješenje i čim se natjeram radim isto,samo neznam zašto su svi skeptični i dali bi 10x više novaca za ''original''
neznam ni ja zašto ima skeptika ali ko ima love nek troši...ionako će se vratit na jeftiniji sistem jer kako kažu u servisu da i original ima vijek trajanja 10tkm  :mad:
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

KarloDelPontiac

• Gost
« Odgovori #474 u: 18-12-2012, 18:10:22 »
Primiš ga s kombinirkama i povučeš iako ide i samo "izgurivanjem".... dok sam ga stavljo probo sam ga i malo van izgurat i išo je dost lagano, okej bilo je sve podmazano al kad rikne dat će se izvadit jer ne ide to duboku u crijevo... gurneš ga da se kraj termostat poravna sa krajem crijeva i to je to....

A i u nekom slučaju da zapne iako je to skoro pa nemoguće odrež i skratiš crijevo tih 5-6cm jer ga ionak ima dovoljno bar kod mene :hehe:

nisam ja skeptik, nego me jednostavno zanima iz iskustva drugih.. meni se to rješenje sviđa i, osim što me zanimalo to sa vađdnjem, ne vidim drugi razlog protiv.... kod sljedeće zamjene termostata i ja ću napraviti to rješenje...

skidam kapu onome tko se dosjetio tome

Offline VIPER999

• Ovisnik o alfistima
  • 155 & Alfetta in progress
    • Malinska, Otok Krk
« Odgovori #475 u: 18-12-2012, 19:30:49 »
Evo konkretno, meni je riknuo termostat ... stavio sam od R4 ... sve vrhunski, jer termostat od R4 otvara na 92-98C ... ovisi o proizvođaću, dok Alfini na 92C (ako me ne vara memorija), probušio sam malu rupicu na vrhu tj. na kapi termostata da voda cirkulira zbog efekta ekspanzije i smanjenih protoka jer je sistem termostat u termostatu ... iako kad je originalan krepao i ostao otvoren nema veze... Izvadio ga prije par dana jer mi je pri ruke došao drugi originalni polovni i inikave muke sa skidanjem, malo cvikcange i laganini rotacija malo ljevo malo desno i van ... prikopčao originalni a ovja od R4 čuvam u gepeku za ne daj bože jer izmjena traje cca. 10min. (naravno alat je uvijek u gepeku)  :ok:

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #476 u: 18-12-2012, 21:12:24 »
a dali ti auto sad sporije postiže radnu temp ili isto kao kad je bio i original

nebi znao,jer kad sam kupio auto,original je vec bio u banani. ali ako kuzis princip rada termostata onda ces znat da razlike u postizanju radne temp jednostavno ne smije biti jer svaki ispravni termostat je potpuno zatvoren sve dok se ne stvori radna temperatura na koju je on bazdaren.

Offline VIPER999

• Ovisnik o alfistima
  • 155 & Alfetta in progress
    • Malinska, Otok Krk
« Odgovori #477 u: 19-12-2012, 10:32:51 »
nebi znao,jer kad sam kupio auto,original je vec bio u banani. ali ako kuzis princip rada termostata onda ces znat da razlike u postizanju radne temp jednostavno ne smije biti jer svaki ispravni termostat je potpuno zatvoren sve dok se ne stvori radna temperatura na koju je on bazdaren.

Točno tako  :ok:

Offline Alen166

• Pripravnik
  • **
  • alfa 166 2.4 jtd
    • Velika Gorica
« Odgovori #478 u: 02-01-2013, 17:27:39 »
Posjedujem alfu 166 redizajn 2.4 jtd 150 ks...prvo ču napisati svoje iskustvo ovdje vezano za temperaturu motora spomenutog vozila a onda bi molio i vas sve ostale koji imate 166-ce sa jtd motorom da to napravite pa da vidimo kako konkretno stvari stoje sa 166 jer se o njima najmanje priča,a forum je uglavnim pun informacija o toj temi samo o 147 i 156 alfama.Dakle od kad sam kupio auto prije 3 godine u ljetnim vremenima i temperaturama iznad 5 stupnjeva motor se vrlo brzo zagrije i dođe do temperature od 90 celzija no u zimsko doba kad su vanjske temperature ispod 0 celzija druga prića.Mnogo je hladnjie i da motoru treba duže da se zagrije a kod mene to funkcionira ovako:upalim motor i nakon par min upalim ventilaciju na toplo da mi puše te nakon 5 km max vožnje puše toplo unutra,kazaljka se diže i jako brzo dođe do 70 stupnjava i tamo stane i tu uvjek stoji bez obzira radi li grijanje ili ne u autu.Jedino kad odem na autoput i vozim iznad 120 digne temperaturu na 85 stupnjeva i tako ju drži kad usporim padne polako na 70 stupnjeva a tako stoji i kad se normalno polako vozim i u gradu u gužvi.Auto grije super da napomenem...to je moje iskustvo i tako već 3 godine,a tako je bilo i na prijašnjoj 147 jtdmjet 140 ks.Znam za svu problematiku vezanu oko alfinih termostata itd, i tih stvari i neznam sam da li ga mjenjati novim pa vidjeti kako če biti al mislim da se neče baš punotoga promjeniti.Zanima me što se dešava vama i kakva iskustva imate po pitanju toga na vašim jtd 166 cama  :?: :da:
« Zadnja izmjena: 02-01-2013, 17:29:49 od Alen166 »

Offline Dean164

• Ovisnik o alfistima
  • 164 2.0 TS Super
    • Sisak
« Odgovori #479 u: 02-01-2013, 18:35:38 »
Upadam mada nemam 166 ali imam Citroena C5 dizela... generalno JTD motori, HDi motori, TDi motori... svima je zajedničko slabo grijanje preko zime zbog same konstrukcije motora , puno te topline zadržavaju za sebe...

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: SomeOne