pozdrav
!!! vlasnik sam alfe 146, 1.6 boxer, a zanima me radna temperatura za navedenu alfu... naime, kad je auto hladan i kad ga upalim jako mu dugo treba da postigne radnu temperaturu, a nekad ne prelazi 70stupnjeva.. a kad malo duže stojim u gradu temperatura se uobičajeno popne mrvicu ispod 90 i pale se ventilatori, sad mi nije jasno tj. mislim da možda termostat nije ostao otvoren?? da sad ne nabrajam bezveze, motor je u odličnom stanju, generalka pred 2mjeseca, majstor rekao da je termostat u redu i da ga ne diram... a čuo sam priče da je taj motor dosta osjetljiv, nesmije se NI SLUČAJNO naganjat dok ne postigne radnu temperaturu i treba dobro pazit na ulje.. ISPRIČAVAM SE ZBOG DUGAČKOG POSTA ALI NISAM ZNAO KAKO DA SVE OBJASNIM U PAR RIJEČI... HVALA i molim one koji imaju taj motor u autu u koji znaju nešto o tome da se jave... :confusedbig:
Ovako je meni, voda cirkulira konstantno kroz sustav i ne može se brzo (čitaj relativno 3-10min) postići radna temperatura ... tj. termostat je ostao otvoren, a to što je bio ispravan prije 2 mjeseci ne znači ništa, danas je ispravan sutra nije ... najbolje provjeriti ... i mrvicu ispod 90 C je u radnoj temp ... 80 je ideala, ali do 100 je ok, ovisno o načinu vožnje ... a preko je

a i što bi rekao Cuore79 možda nije ništa, najbolje provjeriti
kolega da te pitam,kod mene se desava da kad vozim svoju alfu 156 1.9jtd preko 150 pocne mi dizati temperaturu i cim popustim gas pada i temperatura!!dali moze biti da mi termostat ne otvara do kraja??
:
a i može bit da ti ventilator ne pali 2 brzinu ... svakako provjeriti ...
Kod mene nije palio 2 brzinu, temp po brdima 110C i da termostat je ostao otvoren

... sada hladnjak spojen direkt ... tako da preko 80C

i blokiran ulaz hladnog zraka (iza maske) i brže diže radnu temp i ne ide preko 80C ... a prije da sam vozio sat vremena, sat ne bi se digla radna temp, alfu mučiti sat vremena do 3.000 okr ... hmmm ... pa onda bolje da nije Alfa