Uvijek sam bio stava da kotač stoji isključivo na glavčini, a da ga vijci pridržavaju tamo da ne odleti.
Recimo to ovako: po mojem mišljenju su vijci bili opterećeni na vlak, dakle opirali se silama u zavojima kada se kotač hoće isčupati sa glavčine, dok je glavčina preuzimala smična naprezanja uslijed težine te dinamičkih sila prilikom prebacivanja težišta te kočenja. Naravno na vijke otpada i moment kotača prilikom ubrzavanja/kočenja, ali on se djelomično prenosi na kotač i samim trenjem.
Nakon ove rasprave sam se malo zamislio i pokušao doći do nekog zaključka pa sam eto malo bacio na papir par brojki:
Smično (tao) naprezanje raste linearno sa povećanjem sile te pada sa povećanjem poprečnog presjeka nosivog elementa.
Vijci na Alfi su M12x1,25 koliko mi je poznato, što znači da im poprečni presjek ima 88mm2. Kako je vijaka 5 možemo pomnožiti dobiveno sa 5 i dobiti ćemo 440mm2
Centralni prsten je promjera 58,1mm i ako uzmemo pretpostavku da mu je stijenka debela 5mm dolazimo do površine od 833,6mm2.
E sad, sama površina je (ukoliko je pretpostavka o 5mm točna) duplo veća na glavčini te bi se od toga moglo zaključiti da ona nosi više. Uz ovo bi trebalo dodati i napomenu da su vijci opterećeni kombinirano: smik uslijed vertikalnih i horizontalnih opterećenja, smik uslijed momenta te vlak uslijed stezanja vijka. U ovoj priči vijci malo djeluju kao slaba karika. No na kraju treba uzeti u obzir i činjenicu da su vijci napravljeni od poprilično čvršćeg čelika nego glavčina pa opet ne znamo gdje smo.
Uglavnom trebalo bi provrititi prave brojeve i doći do zaključka, a meni se to trenutno neda jer sam poprilično zahrđao u čvrstoći.
Ono što je sigurno jest da vijci + glavčina sigurno nose više nego sami vijci.
EDIT: Da se odmah demantiram malo, vozio sam grande punta na aftermarket felgama sa vijcima koji su imali pomični konus i to sve bez centrirajućeg prstena. Katastrofa, auto je pružao ekstazične orgazme ženskim putnicima pri brzinama većim od 70km/h dok je ostalima išao na živce. E pa dakle kotači koji su bili maseno i dimenzionalno van centra visili su na 4 vijka svaki i to je bilo to. Preživio sam jedno dva mjeseca takav auto dok nisu došle nove felge sa svime po PS-u. Uglavnom kotači nisu otpali, barem ne u to kratko vrijeme nježne vožnje.