22-04-2026, 10:16:15

Autor Tema: Distance  (Posjeta: 28524 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
Odg: Distance
« Odgovori #120 u: 25-02-2016, 10:39:10 »
Sto je pjesnik htio reci :?

Cinjenica je da taj tanki dio tesko da sve drzi, a opet nije tu bez razloga, stoga ovo sto je jakov napisao mi zvuci najlogicnije..

A opet kolega Davor se kuzi malo vise u to, jer mu je to i ajmo reci struka, tako da sumnjam da pise bzvz.. A posto ga poznajem jako dobro, vjerujem mu na rijec kada nesto tvrdi

I konkretno na mojoj gtv su vec godinama 12mm iza sa tim prstenom za centriranje..
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 10:43:29 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #121 u: 25-02-2016, 10:52:07 »
Pjesnik zeli reci da se sali  :)

btw 1 mm2 vara drzi 60 kg

probaj izracunati koliko mm2 ima u tom "malom" prstenu
i to sto ljudi ostavljaju 5 mm da viri je glupost... taj prsten u originalu viri 10 mm i vise je nego sposoban ponjet tezinu 1/4 auta
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 10:54:13 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #122 u: 25-02-2016, 11:09:56 »
Taj prsten sluzi samo da se olaksa montaza ili demontaza i kod otpustanja vijaka dok je kotac na podu, tada se felga osloni na taj prsten umjesto na sarafe. Nikakve funkcije to nema u voznji kad je sve stegnuto. Kotac se oslanja na to samo ako se otpuste sarafi i tada je bolje imati prsten. Cim se kotac stisne sarafima prsten je odmah rasterecen tezine auta. Sarafi su ti koji stisnu i drze kotac uz glavcinu. Oslonac gubi funkciju cim se stegnu saarafi.
A kao dokaz tome je sto postoje auti koji uopce nemaju taj oslonac na glavcini.
I na kraju, kod tankih distanci je nemoguce napraviti oslonac ako se koristi felga s rupom istog promjera kao oslonac na glavcini.

« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 11:37:36 od tool75 »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #123 u: 25-02-2016, 11:13:17 »
Pjesnik zeli reci da se sali  :)

btw 1 mm2 vara drzi 60 kg

probaj izracunati koliko mm2 ima u tom "malom" prstenu
i to sto ljudi ostavljaju 5 mm da viri je glupost... taj prsten u originalu viri 10 mm i vise je nego sposoban ponjet tezinu 1/4 auta

:ok: zbunio me drugi smajlic hehe

:ok:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #124 u: 25-02-2016, 12:06:43 »
Taj prsten sluzi samo da se olaksa montaza ili demontaza i kod otpustanja vijaka dok je kotac na podu, tada se felga osloni na taj prsten umjesto na sarafe. Nikakve funkcije to nema u voznji kad je sve stegnuto. Kotac se oslanja na to samo ako se otpuste sarafi i tada je bolje imati prsten. Cim se kotac stisne sarafima prsten je odmah rasterecen tezine auta. Sarafi su ti koji stisnu i drze kotac uz glavcinu. Oslonac gubi funkciju cim se stegnu saarafi.
I na kraju, kod tankih distanci je nemoguce napraviti oslonac ako se koristi felga s rupom istog promjera kao oslonac na glavcini.

Koji auti? Fico, R4 i td?

kod tankih distanci nema niti potrebe jer do 8 mm centar jos viri van a kod debljih se moze i mora napraviti...

uostalom, ja za sebe znam, tko hoce neka cuje a tko nece nek riskira  :mah:

Nakon prve ide druga...

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #125 u: 25-02-2016, 12:14:19 »
Koji auti? Fico, R4 i td?

kod tankih distanci nema niti potrebe jer do 8 mm centar jos viri van a kod debljih se moze i mora napraviti...

uostalom, ja za sebe znam, tko hoce neka cuje a tko nece nek riskira  :mah:

Kako bi ti to napravio na 10-15mm distanci, ajde opisi mi molim te.  :craz Jesi kad drzao distancu u rukama uopce koja ima isti promjer utor za oslonac na glavcini i isti za felgu tj. za original felgu. Razmisli malo. 
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 12:16:38 od tool75 »

Offline Davor

• Član Alfa Kluba 16
  • Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • *
  • GTV, Giulia Q2
    • Zagreb
« Odgovori #126 u: 25-02-2016, 12:23:31 »
Eto poštedio si me pisanja

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: 156 sp1 rosso

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #127 u: 25-02-2016, 12:27:14 »
na svakom autu sam probao bez prstena kad sam kupio felge i čekao prstene, TRESE bez centralnog prstena, baš na svakom, moje iskutvo, možda nekom ne trese eto

Kako se ponaša onda s pomičnim konusom?

Možeš prsten imat i na 5 10 15 20mm distanci, na 5 ostane vani, i na 10-13 ostane vani, na 16 je več na distanci i tako dlaje
a ako ga i nema, onda nabiješ u glavčinu prsten unutra, amlo kemije ali opet isto, da produžiš originalni

Offline Davor

• Član Alfa Kluba 16
  • Starosjedioc
  • *
  • GTV, Giulia Q2
    • Zagreb
« Odgovori #128 u: 25-02-2016, 12:38:54 »
na svakom autu sam probao bez prstena kad sam kupio felge i čekao prstene, TRESE bez centralnog prstena, baš na svakom, moje iskutvo, možda nekom ne trese eto

Kako se ponaša onda s pomičnim konusom?

Možeš prsten imat i na 5 10 15 20mm distanci, na 5 ostane vani, i na 10-13 ostane vani, na 16 je več na distanci i tako dlaje
a ako ga i nema, onda nabiješ u glavčinu prsten unutra, amlo kemije ali opet isto, da produžiš originalni
Treslo ti je zbog pogrešnog stezanja... Treba prvo lagano rukom dotegnut vijke pa u križ pritezat. Naravno da je puno lakše kad imaš prsten da ti drži felgu... Kada konus vijka primi kako spada rasterecuje se taj prsten i na njemu više nema opterecenja. Zato neki proizvođači rade plastične prstene kod univerzalnih aftermarket felgi...
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 12:39:38 od Davor »

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #129 u: 25-02-2016, 12:44:46 »
Ja sam po ovom pitanju svoje rekao

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #130 u: 25-02-2016, 13:00:53 »
Ja sam po ovom pitanju svoje rekao

Sent from my ajfon

To sto si rekao ti bilo koji inzinjer koji zna , moze matematicki opovrgnuti.
Na vijak koji je stegnut na 100Nm nema poprecnih sila. Barem ne toliko da nadmase ili se uopce priblize imalo sili kojom je stegnut saraf. Da bi saraf eventualno puknuo ako nema oslonca onda mora dovoljno popustiti da pocne preuzimati ulogu poluge umjesto sarafa. 
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 13:11:52 od tool75 »

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #131 u: 25-02-2016, 13:03:01 »

Kako bi ti to napravio na 10-15mm distanci, ajde opisi mi molim te.  :craz Jesi kad drzao distancu u rukama uopce koja ima isti promjer utor za oslonac na glavcini i isti za felgu tj. za original felgu. Razmisli malo.

Na 10 se da s kemijom na 15 bez problema. Sve se da napraviti bez brige

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #132 u: 25-02-2016, 13:08:08 »
Na 10 se da s kemijom na 15 bez problema. Sve se da napraviti bez brige

Sent from my ajfon

da, mozes nabiti prsten u glavcinu koji ce viriti,  ali i dalje imas ravnu distancu + taj dodatak. Na samoj distanci od 10 mm ne mozes napraviti zub s oem felgom, jedino da otokaris centralnu rupu na felgi na veci promjer. Tako da s ovim distancama u oglasu tko hoce, moze si napraviti taj dodatak.
« Zadnja izmjena: 25-02-2016, 13:10:09 od tool75 »

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #133 u: 25-02-2016, 13:15:39 »
Pa jel tko rekao da ne moze?
Receno je da to fali i da je bitno.

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #134 u: 25-02-2016, 14:11:05 »
Marekk dobro pitanje  :) Dakle vijci sa pomičnim konusom, to mora da auto skače sa 50 km/h  :p
Varijator sekta

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #135 u: 25-02-2016, 15:16:28 »
To sto si rekao ti bilo koji inzinjer koji zna , moze matematicki opovrgnuti.
Na vijak koji je stegnut na 100Nm nema poprecnih sila. Barem ne toliko da nadmase ili se uopce priblize imalo sili kojom je stegnut saraf. Da bi saraf eventualno puknuo ako nema oslonca onda mora dovoljno popustiti da pocne preuzimati ulogu poluge umjesto sarafa.
Ajd inzinjeru izracunaj koliko svaki kotac trpi sile pri nekom "naganjanju" pa to prenesi na šarafe pa se malo zagledaj... Sama vrtnja kotača jako opterećuje šaraf poprečno a di su ostale sile odn opterećenja

Al kak veli ss, vi se slobodno vozite bez ruba a mi ostali glupani cemo po svome i imat rub...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #136 u: 25-02-2016, 15:33:12 »
Ma pusti Chakija ... Tu sam naucio da ljudi mahom ne priznaju i prepoznaju dokaze i istinu nit kada im nabijes na nos, nego i dalje ganjaju inat, ego i slicno... Pa sam se manio objasnjavanja.

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Davor

• Član Alfa Kluba 16
  • Starosjedioc
  • *
  • GTV, Giulia Q2
    • Zagreb
« Odgovori #137 u: 25-02-2016, 15:34:21 »
Aj nemojte vrijeđat. Pa valjda svako ima pravo na svoje mišljenje, ma kakvo da bilo

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #138 u: 25-02-2016, 15:38:46 »

Aj nemojte vrijeđat. Pa valjda svako ima pravo na svoje mišljenje, ma kakvo da bilo

A tko koga tu vrijeda? Imas puno primjerenijuh mjesta na forumu reagirati, gdje zaista vrjedjanja i ima. Ovdje ga ja ne vidim

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #139 u: 25-02-2016, 15:57:36 »
Varijator sekta

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #140 u: 25-02-2016, 19:31:02 »
Ajd inzinjeru izracunaj koliko svaki kotac trpi sile pri nekom "naganjanju" pa to prenesi na šarafe pa se malo zagledaj... Sama vrtnja kotača jako opterećuje šaraf poprečno a di su ostale sile odn opterećenja

Al kak veli ss, vi se slobodno vozite bez ruba a mi ostali glupani cemo po svome i imat rub...

Nitko ne kaze da se treba vozit bez ruba. Uvijek sam za rub. Al kazem, nije to toliko koliko mislite jer onda ne bi postojali auti bez ruba na glavcini. Danas svi imaju rub, ali nekad je bilo auta bez ruba i brzih. Npr. neki englezi.

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #141 u: 25-02-2016, 19:33:10 »
Ma pusti Chakija ... Tu sam naucio da ljudi mahom ne priznaju i prepoznaju dokaze i istinu nit kada im nabijes na nos, nego i dalje ganjaju inat, ego i slicno... Pa sam se manio objasnjavanja.

Sent from my ajfon

Ja tvoje dokaze nisam vidio, pa ni ovaj video nista ne dokazuje nego misljenje onoga tko objasnjava koji mi se ne cini ne znam kako strucan. Al nije ni bitno vise. U svakom slucaju je bolje imati rub nego ne imati.  :kokice:

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #142 u: 25-02-2016, 23:09:06 »
ja sam samo spomenuo d ami je na svakom autu treslo, a znam šrafiti kotače fla abogu kolko sam se setova felgi namijenjao itd itd, ali na Defenderu koji ima 1700kg (110model ima 2000kg) idu kotači koji su 2-3x teži nego na autu (imaju 40kg svaki) i nema prstena i ne tresu, gume su balansirane, a isto ih stežem unakrsno ko na autu, jedino Def ima pržune i matice sistem ko japanci, matica sve centrira, a da ne govorim kolke su sile na te vijke po makadamu iskopanom s tolkom težinom, 2 različita iskustva  :D

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #143 u: 25-04-2016, 20:30:23 »
Uvijek sam bio stava da kotač stoji isključivo na glavčini, a da ga vijci pridržavaju tamo da ne odleti.

Recimo to ovako: po mojem mišljenju su vijci bili opterećeni na vlak, dakle opirali se silama u zavojima kada se kotač hoće isčupati sa glavčine, dok je glavčina preuzimala smična naprezanja uslijed težine te dinamičkih sila prilikom prebacivanja težišta te kočenja. Naravno na vijke otpada i moment kotača prilikom ubrzavanja/kočenja, ali on se djelomično prenosi na kotač i samim trenjem.

Nakon ove rasprave sam se malo zamislio i pokušao doći do nekog zaključka pa sam eto malo bacio na papir par brojki:
Smično (tao) naprezanje raste linearno sa povećanjem sile te pada sa povećanjem poprečnog presjeka nosivog elementa.

Vijci na Alfi su M12x1,25 koliko mi je poznato, što znači da im poprečni presjek ima 88mm2. Kako je vijaka 5 možemo pomnožiti dobiveno sa 5 i dobiti ćemo 440mm2

Centralni prsten je promjera 58,1mm i ako uzmemo pretpostavku da mu je stijenka debela 5mm dolazimo do površine od 833,6mm2.

E sad, sama površina je (ukoliko je pretpostavka o 5mm točna) duplo veća na glavčini te bi se od toga moglo zaključiti da ona nosi više. Uz ovo bi trebalo dodati i napomenu da su vijci opterećeni kombinirano: smik uslijed vertikalnih i horizontalnih opterećenja, smik uslijed momenta te vlak uslijed stezanja vijka. U ovoj priči vijci malo djeluju kao slaba karika. No na kraju treba uzeti u obzir i činjenicu da su vijci napravljeni od poprilično čvršćeg čelika nego glavčina pa opet ne znamo gdje smo.

Uglavnom trebalo bi provrititi prave brojeve i doći do zaključka, a meni se to trenutno neda jer sam poprilično zahrđao u čvrstoći.

Ono što je sigurno jest da vijci + glavčina sigurno nose više nego sami vijci.

EDIT: Da se odmah demantiram malo, vozio sam grande punta na aftermarket felgama sa vijcima koji su imali pomični konus i to sve bez centrirajućeg prstena. Katastrofa, auto je pružao ekstazične orgazme ženskim putnicima pri brzinama većim od 70km/h dok je ostalima išao na živce. E pa dakle kotači koji su bili maseno i dimenzionalno van centra visili su na 4 vijka svaki i to je bilo to. Preživio sam jedno dva mjeseca takav auto dok nisu došle nove felge sa svime po PS-u. Uglavnom kotači nisu otpali, barem ne u to kratko vrijeme nježne vožnje.

« Zadnja izmjena: 25-04-2016, 20:47:17 od Vasko »

Offline Surovi

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Croma 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
« Odgovori #144 u: 25-04-2016, 21:17:36 »
Sad sam se sjetio distanci bez ruba i felge koja je pukla pri naletu na poprečni kanal u asfaltu.
Zašto je pukla felga, a ne šarafi?

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #145 u: 25-04-2016, 21:26:54 »
Pa šarafi su čelik 10.1, a felga relativno mekani aluminij  :dontno:

Offline Surovi

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Croma 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
« Odgovori #146 u: 25-04-2016, 21:30:34 »
Jasno mi je to, al zašto se onda bojimo pucanja šarafa?
Kopam malko po glavi znanja iz fizike i padaju mi neke sile na pamet, al ne znam baš tolko fizike da bi mi se to posložilo pa pitam   :tooth

Ako nije dobro centrirano ili stegnuto, trest će i puknuti, jasno.
Što ako je dobro centrirano i stegnuto?

Offline kovar

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2,4 JTD
    • Raša-Istra
« Odgovori #147 u: 25-04-2016, 21:32:25 »
Sarafi su cvrsci od felgi:-)
Felgu bez centralnog prstena je tesko namjestit da ne trese kod neke brzine pa koliko god da se pazi i pokusava namjestit da  je u "nuli".
To je samo moje iskustvo-nikad vide nisu popustile ili pukle....

Tapatalk

Offline Mikula

• Ovisnik o alfistima
  • Ubit će me žena
    • Split
« Odgovori #148 u: 25-04-2016, 21:42:11 »
Vozio giuliettu 4 godine na distancama od 9mm  bez prstena, jedina razlika bi bila to da trese volan ako bi netko osim mene zavidavao felgu. Tako odvozio 3 grobnika, preko nekoliko kronometra i preko 15000 km na nož. Vjerujem da je sigurnije sa prstenom
I muskarci placu, ali i žene prde

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #149 u: 27-04-2016, 08:59:09 »
Uvijek sam bio stava da kotač stoji isključivo na glavčini, a da ga vijci pridržavaju tamo da ne odleti.

Recimo to ovako: po mojem mišljenju su vijci bili opterećeni na vlak, dakle opirali se silama u zavojima kada se kotač hoće isčupati sa glavčine, dok je glavčina preuzimala smična naprezanja uslijed težine te dinamičkih sila prilikom prebacivanja težišta te kočenja. Naravno na vijke otpada i moment kotača prilikom ubrzavanja/kočenja, ali on se djelomično prenosi na kotač i samim trenjem.

Nakon ove rasprave sam se malo zamislio i pokušao doći do nekog zaključka pa sam eto malo bacio na papir par brojki:
Smično (tao) naprezanje raste linearno sa povećanjem sile te pada sa povećanjem poprečnog presjeka nosivog elementa.

Vijci na Alfi su M12x1,25 koliko mi je poznato, što znači da im poprečni presjek ima 88mm2. Kako je vijaka 5 možemo pomnožiti dobiveno sa 5 i dobiti ćemo 440mm2

Centralni prsten je promjera 58,1mm i ako uzmemo pretpostavku da mu je stijenka debela 5mm dolazimo do površine od 833,6mm2.

E sad, sama površina je (ukoliko je pretpostavka o 5mm točna) duplo veća na glavčini te bi se od toga moglo zaključiti da ona nosi više. Uz ovo bi trebalo dodati i napomenu da su vijci opterećeni kombinirano: smik uslijed vertikalnih i horizontalnih opterećenja, smik uslijed momenta te vlak uslijed stezanja vijka. U ovoj priči vijci malo djeluju kao slaba karika. No na kraju treba uzeti u obzir i činjenicu da su vijci napravljeni od poprilično čvršćeg čelika nego glavčina pa opet ne znamo gdje smo.

Uglavnom trebalo bi provrititi prave brojeve i doći do zaključka, a meni se to trenutno neda jer sam poprilično zahrđao u čvrstoći.

Ono što je sigurno jest da vijci + glavčina sigurno nose više nego sami vijci.

EDIT: Da se odmah demantiram malo, vozio sam grande punta na aftermarket felgama sa vijcima koji su imali pomični konus i to sve bez centrirajućeg prstena. Katastrofa, auto je pružao ekstazične orgazme ženskim putnicima pri brzinama većim od 70km/h dok je ostalima išao na živce. E pa dakle kotači koji su bili maseno i dimenzionalno van centra visili su na 4 vijka svaki i to je bilo to. Preživio sam jedno dva mjeseca takav auto dok nisu došle nove felge sa svime po PS-u. Uglavnom kotači nisu otpali, barem ne u to kratko vrijeme nježne vožnje.

Zar nebi spoj trebao biti "spojka" odnosno da se vijcima osigura dovoljno veliko trenje izmedu felge i glavcine i da su oni onda opterećeni samo na vlak?
« Zadnja izmjena: 27-04-2016, 09:00:06 od sime22 »