Slažem se da Mercedes ima bolji motor, zadovoljava bolje eko norme po kW i slično. No kao auto sigurno zagađuje barem duplo više od jednog jugića jer ima 8 puta više kW, 3 puta više kg, duplo šire gume, duplo veću prosječnu putnu brzinu i slično.
Neznam koliko je točan podatak ali za Yugo sam našao da ima 172g/km CO2 dok spomenuti AMG ima 345g/km.
To su prvi podaci na koje sam naletio ali se čine logicni. Svatko tko zna išta o motorima sa unutarnjim sagorijevanjem zna da se snaga dobija loženjem nekog goriva. Ako hoćeš više snage, daj više goriva i više zraka. Tu možemo pričati o suvremenijim motorima o poboljšanju iskoristivosti, o čistijim gorivima i neznam što sve ne. Ali bottom line je da jedan vrlo snažni auto za isti učinak samelje više goriva, potroši više dragocjenog nam kisika, proizvede više CO2 od jednog vrlo slabašnog rudimentarnog auta. I svaki put kada se povede ta debata netko spomene hibride, koji su kao EKO auti, a kompletan eco footprint im je gori od bilo kojeg wartburga. (samo sa proizvodnjom i deponiranjem baterija)
Slažem se da treba raditi reda i da ne treba dopustiti da se ljudi voze u autima za koje nije sigurno ni da li će krenuti ni da li će stati kada to vozač zaželi, a kamoli nešto više. Ali činjenica je da ovi u STP-ima više to ne rade nego provjeravaju papire i certifikate. Spomenut je primjer mog oca koji je instalirao certificiranu kuku u ovlaštenom servisu za te kuke, pa je imao 4 dana posla da je upišu u knjižicu.
Druga točka je bio xenon - Jens je ugrađivao svojedobno Morimoto leće za nekih 2000 +/- koja kuna. Prvoklasni ksenon možda i bolji od većine OEM. Ali onda auto mora imati perače, hm hm, ajde neka. Onda su se sjetili mora auto imati automatsku nivelaciju - Zašto? Zato da xenon ne zasljepljuje vozače koji dolaze ususret kada natovariš auto. Pa imaš ručnu nivelaciju i kada nakrcaš auto spustiš svjetla. Ali onda će nevjerni Tome reći: e da a šta je sa onima koji ne spuste snop? Mislim da onda ni ne igra da li je ksenon, halogen, led ili laser jer loše poštelani far zasljepljuje bez obzira na način pretvorbe električne energije u svjetlosnu (ok jača svjetla zasljepljuju jače - logicno). Probajte jednom staviti na "divlje" ksenon u auto bez leća bez išta i naštimajte visinu kako treba. Usporedite to sa autom koji ima 8 paketa pločica u prtljažniku pa svijetli nebu pod oblake sa običnim 8 kunskim halogenim romantično žućkastim svjetlima. Kome će nailazeći promet više blendati?
Ponavljam, slažem se da treba napraviti reda na cestama i da se sa sigurnošću u prometu nije za igrati, ali previše je činjenica koje opovrgavaju njihovu brigu o sigurnosti na cestama.
Nisu dečki u STP-ima krivi, kriv je sistem, barem po mojem skromnom mišljenju. Sistem koji je krut i tvrd do bola, a koji opet onda dopušta da se registrira sve i svašta što možemo svakim danom vidjeti na cestama.