07-05-2026, 13:11:08

Autor Tema: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija  (Posjeta: 71232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet,Brera
    • Vukovar
Odg: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija
« Odgovori #210 u: 16-09-2011, 10:23:07 »
ne na 1.4 12V je odlazila bregasta jer su se magsitrale ulja začepile.

To sam se i ja uvjerio i vidio uživo na nekoliko "kvaka" ,vrlo idiotski riješen princip podmazivanja :hehe:
Gas Guzzler

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #211 u: 16-09-2011, 10:32:47 »
       b jj
« Zadnja izmjena: 09-11-2013, 00:03:54 od INTCP »

Offline kile

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
    • Sveta Nedelja
« Odgovori #212 u: 16-09-2011, 10:46:12 »
ne na 1.4 12V je odlazila bregasta jer su se magsitrale ulja začepile.

:ok: :ok: :ok: ma znam da je nekaj rikavalo vezano uz ulje  :ok:
....sine, kada sudjeluješ u sportu, nije važno da li si pobjedio ili izgubio, već koliko se napiješ poslije svega....

Offline kinggo

• Starosjedioc
  • 147 2.0 TS
    • ZG Dumovec
« Odgovori #213 u: 16-09-2011, 10:59:02 »
a kak' se uopce manifestira prolupala radilica? Znam kako zvuci kad na BMWu padne ventil u cilindar i znam kak na vagenu zvuci kad se sastave ventili i klipovi.
... a htio sam crnu...

Offline clubber

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #214 u: 16-09-2011, 11:00:53 »
Čizs...ja ipak mislim da je jeste "fijatizacija" glavni krivac za nastalu "kvarnu" situaciju s motorima u Alfa Romeu ,realno gledajuć.... do preuzimanja jel bilo ikada problema s Alfinim motorima i autima uopće (ajd ,ak izuzmemo probleme s limarijama).... ,mislim da ni blizu kao od sredine 90tih.

1. Alfa je kriva što se dovela u situaciju da je preuzima FIAT - bio je i Ford u priči, ali je italijanska vlada rekla istorijsko NE  :craz
2. Motori su bili super, ali su limarija i struja bili katastrofalni - ako nije most, jest ćuprija, Alfa je pravila loše poteze i prije FIAT-a - možemo pričati da limarija nije toliko bitna, ali Lancija se srozala zbog limarije u 80-im, a eto Alfa je bolje prošla, ali sigurno da reputaciju nije zaradila samo u 90-im.
3. FIAT jeste spasio finansijski, ali i FIAT-izovao Alfu, uz par izuzetaka, generalno loš menadžment do bola

4. Alfa ima suštinski problem neprilagođenosti - ako napraviš Alfu da zadovolji široke mase, moraš žrtvovati tehnološke pikanterije tipa T. Spark (u odnosu na klasične benzince), sofisticirano vješanje posebno naprijed, bezvremenski dizajn (ali koji "običnim" ljudima često i ne sjeda) i ostalo, kužite o čemu pričam - samim tim Alfa postaje obično govno od A do B i gubi se u sopstvenom identitetu za koji se vežu inovacije, sofisticiranost i sl. S druge strane, ako želiš da održiš suštinske vrijednosti brenda, moraš praviti tehnološke pikanterije, koje traže skupa održavanja i imaju kratke rokove trajanja (pogotovo uz italijansku preciznost  :craz)

5. Dobar primjer kompromisa su po meni JTD-om pokretane novije Alfe - mada, iskreno i dalje više uživam u T. Sparku nego u JTD-u. Ali eto, može proći
6. Nadam se da će novi TBi benzinci imati sličan uspjeh kao i JTD - da održe Alfu na tržitu, a opet da ne kvare petrolhead image auta mnogo.

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #215 u: 16-09-2011, 11:03:22 »
1. Alfa je kriva što se dovela u situaciju da je preuzima FIAT - bio je i Ford u priči, ali je italijanska vlada rekla istorijsko NE  :craz
2. Motori su bili super, ali su limarija i struja bili katastrofalni - ako nije most, jest ćuprija, Alfa je pravila loše poteze i prije FIAT-a - možemo pričati da limarija nije toliko bitna, ali Lancija se srozala zbog limarije u 80-im, a eto Alfa je bolje prošla, ali sigurno da reputaciju nije zaradila samo u 90-im.
3. FIAT jeste spasio finansijski, ali i FIAT-izovao Alfu, uz par izuzetaka, generalno loš menadžment do bola

4. Alfa ima suštinski problem neprilagođenosti - ako napraviš Alfu da zadovolji široke mase, moraš žrtvovati tehnološke pikanterije tipa T. Spark (u odnosu na klasične benzince), sofisticirano vješanje posebno naprijed, bezvremenski dizajn (ali koji "običnim" ljudima često i ne sjeda) i ostalo, kužite o čemu pričam - samim tim Alfa postaje obično govno od A do B i gubi se u sopstvenom identitetu za koji se vežu inovacije, sofisticiranost i sl. S druge strane, ako želiš da održiš suštinske vrijednosti brenda, moraš praviti tehnološke pikanterije, koje traže skupa održavanja i imaju kratke rokove trajanja (pogotovo uz italijansku preciznost  :craz)

5. Dobar primjer kompromisa su po meni JTD-om pokretane novije Alfe - mada, iskreno i dalje više uživam u T. Sparku nego u JTD-u. Ali eto, može proći
6. Nadam se da će novi TBi benzinci imati sličan uspjeh kao i JTD - da održe Alfu na tržitu, a opet da ne kvare petrolhead image auta mnogo.

I da, upravo je volim zbog ove neprilagođenosti - jer je simbol vremena kad je auto bilo nešto više od javnog prevoza, a kad su korejci pravili digitrone

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #216 u: 16-09-2011, 11:09:52 »
a kak' se uopce manifestira prolupala radilica? Znam kako zvuci kad na BMWu padne ventil u cilindar i znam kak na vagenu zvuci kad se sastave ventili i klipovi.

Ovako nekako

2005 Subaru Outback 2.5L with Rod Knock

Miata Rod Knock

Šta bi trebali reć ovi ljudi sa relativno novim autima i to japancima? Čudno, al od toliko alfi s prolupanim TS-ima, niti jednog na youtubu. A japanaca pun kufer.
« Zadnja izmjena: 16-09-2011, 11:22:37 od INTCP »

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #217 u: 16-09-2011, 12:01:50 »

I da, upravo je volim zbog ove neprilagođenosti - jer je simbol vremena kad je auto bilo nešto više od javnog prevoza, a kad su korejci pravili digitrone

Precizno i u sred srede  :ok:
Imaš dodaj + od mene
I da dodam na tvoju priču, upravo se na giulietti sve što si naveo vidi, auto sigurno na tragu ehm germanske  konkurencije ali mu fali talijanske strasti uz koju ide i mušićavost i poneka prolupala radilica  :hap:
« Zadnja izmjena: 16-09-2011, 12:03:26 od Tare071 »
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #218 u: 16-09-2011, 12:28:16 »
Voziš se najnormalnije, počne lupkati metalno ko ventil, pustiš gas, 2 sekunde kasnije provibrira cijeli auto, 3 sekunde kasnije auto se trese ko da imaš kvargave gume, 5 sekundi kasnije niti gedora s 2 metarnom cijevi više nemože okrenuti radilicu... Moraš stisnut kvačilo o oslobodit kotače jer ako si prvi velikoj brzini eto te na bankini, u stupu nadvožnjaka ili nečem sličnom :hap:

I to je to :ok:

I tebi se to desilo pri 130kmh na auto putu ako se ne varam?  :kosa:
Crnjak

Offline gandi

• Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #219 u: 16-09-2011, 12:36:03 »
Boxer, što ti nije i marea pri sličnoj brzini prdnula?
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #220 u: 16-09-2011, 12:58:24 »
Ajd sad za nas koji nismo stručnjaci da netko pojasni princip podmazivanja dijelova u motoru.

Ak sam ja dobro shvatio uljna pumpa ne podmaziva radilicu i njene ležajeve, ona se podmaziva zapljuskivanjem i ulje ulazi u one koso izbušene kanale u njoj. Pumpa u biti tlakom podiže ulje prema glavi i podmazuje razvod ventila i sto tak "gura" ulje kroz filter.
 Daklem ak ulje ostane bez pritiska, radilica ima podmazivanje dok ventili i bregasta ostane na suhom-jel sam to ja dobro skužil?

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #221 u: 16-09-2011, 13:00:03 »
Ma nesmije se zgadit, trebam ga gladit i spomenik mu dići odmah do đamije :wal:

Nema veze, svijet ide dalje, sad se bar vozam u štedljivijem autu pa mi nešto ostane u novčarki :ok: Ovaj nek stoji do daljnjega jer od slaganja ništa, prodaja upitna jer neide za 5tkn koliko mi nude i tako to....

Ak je radilica stvarno ista ko u Fiatu 1.8 16V, znam ti za dva motora jedan za 200tinjak ojra, drugi za nešto više, nisu predaleko, 50km od ZG-a

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #222 u: 16-09-2011, 13:05:57 »
Nisam to proučaval-znači radilica je šuplja i kroz nju ulazi ulje pod pritiskom do letećih ili kak-taj dio mi nije jasan

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #223 u: 16-09-2011, 13:16:40 »
Ulje ide kroz blok na magistrale, kroz magistrale preko glavnih ležajeva u samu radilicu i iz glavnih rukavaca ukoso idu rupe u rukavce klipnjača odnosno do letećih

E to te pitam, sad je jasnije.

Znači leteći i njihovi dosjedi na klipnjačama tj. radilici se podmazivaju tlakom ulja koje proizvodi pumpa

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #224 u: 16-09-2011, 13:24:33 »
 :da: :da:
sistem zapljuskivanja imaju one male kosilice na guranje i neki slabiji modeli trakorčića za košnju trave, svaki malo ozbiljniji motor ima pumpu ulja.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #225 u: 16-09-2011, 13:31:49 »
šta nepostoji način da se to spriječi?mislim čudno je da se već na forumu raspalo 30ak TSova a nitko nema rješenje kako spriječiti

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #226 u: 16-09-2011, 13:34:53 »
istina  :craz

ali opet,mora postojat naćin tipa jaća pumpa,širenje uljnih kanala ili tako nešto,ja govorim napamet al netko ko ima TSa rastavljenog u garaži sogurno bi mogao nešta smisliti

Offline nikola bozic

• Starosjedioc
    • Zadar
« Odgovori #227 u: 16-09-2011, 13:36:20 »
šta nepostoji način da se to spriječi?mislim čudno je da se već na forumu raspalo 30ak TSova a nitko nema rješenje kako spriječiti

Ako se takve stvari dogadjaju sa kvalitetnim uljima tipa 10W-50 ili 10W-60 sa izmjenama na maximum 10 000 kilometara onda je sve ostalo stvar srece,a to je lose.
Alfa 75 3.0 V6 America - siva, Alfa 75 3.0 V6 America - crna, Alfa Gtv 6 2.5 V6 - crna,
Alfa Milano 2.5 V6 Automatic - srebrna, Alfa 33 1.3 Sport Wagon Mk. 2 - mat crvena
By Alfa 75:"Samo vi čekajte da grožđe dozori,Alfe se beru brzo i bez puno priče !!!"

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #228 u: 16-09-2011, 13:37:04 »
ima,  :da: nova pumpa ulja i nove letece.

kak ces prosirti kanale koji su uliveni u blok?

Jedino kako mozes je gore opisano, samo to nije jeftina zabava, pumpa ulja je 270€, glavni su ca 200 kn i leteci ca 250kn. Fedral mogul.
Onda tu ide remen, pa spaner i pumpa vode i izmjena svega toga ca 2000kn kod neovlastenog.
« Zadnja izmjena: 16-09-2011, 13:40:11 od Isus »
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #229 u: 16-09-2011, 13:37:52 »
i opet imaš isti problem nakon nekog vremena,a mjenjati svakih 100tkm pumpu i leteće nema smisla

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #230 u: 16-09-2011, 13:40:08 »
ima,  :da: nova pumpa ulja i nove letece.

Meni ovo liči na ono kad je prvobitan interval zamjene remenja na TS 16v bio 120 (mislim), pa ga smanjili na 60 ili 3 god (a i to ako imaš m*da)

Očito je da je ista stvar i sa pumpom i letećim, treba to učestalo mijenjati

JBG - T. Spark je tehnološka pikanterija u odnosu na švapske četvrtake ili slično, ali je zato osjetljiv u PM. Jbte, ko da je Maserati iz 80-ih  :sado:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #231 u: 16-09-2011, 13:44:47 »
nije TS nis tak revolucionarno ili komplicirano, na fiatovu 16V galavu je dodana jedna svjecica, i varijator nije to nis tak komplicirano.
ocito je negdj u proizvodnji nesto pod dimenzionirano i eto problema.  :wal: :wal:

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #232 u: 16-09-2011, 13:50:35 »
nije TS nis tak revolucionarno ili komplicirano, na fiatovu 16V galavu je dodana jedna svjecica, i varijator nije to nis tak komplicirano.
ocito je negdj u proizvodnji nesto pod dimenzionirano i eto problema.  :wal: :wal:

ma ok, u pravo si, nije čudo tehnike, ali je malo kao "napredniji" u odnosu na klasiku. Da je to malo samo bolje upakovano, bilo bi full, aj jbg

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #233 u: 16-09-2011, 17:53:36 »
    :kokice:
« Zadnja izmjena: 09-11-2013, 00:03:05 od INTCP »

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #234 u: 16-09-2011, 18:03:57 »
Danas sam iša minjat ulje i ostale preteće dijelove  ... pa sam malo pita meštra u zadru, za alfe, u čemu je kvaka, pa kaže loša konstrukcija motora, radilica .
Po njemu, loši materijali.
Pravila nema, kaže da neki vrte bez problema a neki jednostavno prolupaju.
Ima je slučajeva i kod novih od prvih vlasnika i uredno održavanih i bez nekog divljanja..pa isto...
I izminja ja kaže vagon motora TS.

.... sempre gilles ....

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #235 u: 16-09-2011, 18:41:09 »
Danas sam iša minjat ulje i ostale preteće dijelove  ... pa sam malo pita meštra u zadru, za alfe, u čemu je kvaka, pa kaže loša konstrukcija motora, radilica .
Po njemu, loši materijali.
Pravila nema, kaže da neki vrte bez problema a neki jednostavno prolupaju.
Ima je slučajeva i kod novih od prvih vlasnika i uredno održavanih i bez nekog divljanja..pa isto...
I izminja ja kaže vagon motora TS.

Moj majstor je meni također isto rekao....štedilo se na materijalima i u osnovi dobio se super motor koji se rado vrti ali radni vijek mu je od 150 do 200 hiljada kilometara.....
Za 2.0 kaže da je on najviše nafriziran u odnosu na konstrukcijski isti 1.6 i 1.8 pa da zato najviše i krepaje......nešto kao slaba konstrukcija i za 1.6 a ne za 2.0
 :o000:

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #236 u: 16-09-2011, 18:45:10 »
Jel ima netko da mu je zacvikao ts koji je od prvog dana na 10w60 ulju?

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #237 u: 16-09-2011, 18:54:18 »
to nitko nije ni furao jer je tek nedavno promjenjena preprouka sa 20K na racing.

Offline Kola156

• Starosjedioc
  • 156 1,8ts- 156sw 1.9
    • Bjelovar
« Odgovori #238 u: 16-09-2011, 19:01:24 »
 Ako je pumpa dobra stavi se 10w60 ulje i kiler ulja i novi leteći. Nema šanse da prolupa. Ako i tad prolupa onda nema spasa, leteći su od putra i gotovo. Mislim, sa 10w60 uljem pritisak je i 2 bara na toplo.
[/quote]s

Koliko bi doso kiler za ulje i njegovo montiranje????   :hap:

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #239 u: 16-09-2011, 19:49:48 »
Ako je pumpa dobra stavi se 10w60 ulje i kiler ulja i novi leteći. Nema šanse da prolupa. Ako i tad prolupa onda nema spasa, leteći su od putra i gotovo. Mislim, sa 10w60 uljem pritisak je i 2 bara na toplo.
s

Koliko bi doso kiler za ulje i njegovo montiranje????   :hap:

Ne znam, stavljali su tu neki mocal kilere s platom i termostatom,al ne na TS-a. Uzzy i Grdi...Treba i izbacit postojeću platu ispod filtera kroz koju ide voda i tako kao malo hladi ulje, al nedovoljno.  Onda treba instalirat kiler da se drži unutar branika. Malo kemije uglavnom.