Čizs...ja ipak mislim da je jeste "fijatizacija" glavni krivac za nastalu "kvarnu" situaciju s motorima u Alfa Romeu ,realno gledajuć.... do preuzimanja jel bilo ikada problema s Alfinim motorima i autima uopće (ajd ,ak izuzmemo probleme s limarijama).... ,mislim da ni blizu kao od sredine 90tih.
1. Alfa je kriva što se dovela u situaciju da je preuzima FIAT - bio je i Ford u priči, ali je italijanska vlada rekla istorijsko NE
2. Motori su bili super, ali su limarija i struja bili katastrofalni - ako nije most, jest ćuprija, Alfa je pravila loše poteze i prije FIAT-a - možemo pričati da limarija nije toliko bitna, ali Lancija se srozala zbog limarije u 80-im, a eto Alfa je bolje prošla, ali sigurno da reputaciju nije zaradila samo u 90-im.
3. FIAT jeste spasio finansijski, ali i FIAT-izovao Alfu, uz par izuzetaka, generalno loš menadžment do bola
4. Alfa ima suštinski problem neprilagođenosti - ako napraviš Alfu da zadovolji široke mase, moraš žrtvovati tehnološke pikanterije tipa T. Spark (u odnosu na klasične benzince), sofisticirano vješanje posebno naprijed, bezvremenski dizajn (ali koji "običnim" ljudima često i ne sjeda) i ostalo, kužite o čemu pričam - samim tim Alfa postaje obično govno od A do B i gubi se u sopstvenom identitetu za koji se vežu inovacije, sofisticiranost i sl. S druge strane, ako želiš da održiš suštinske vrijednosti brenda, moraš praviti tehnološke pikanterije, koje traže skupa održavanja i imaju kratke rokove trajanja (pogotovo uz italijansku preciznost

)
5. Dobar primjer kompromisa su po meni JTD-om pokretane novije Alfe - mada, iskreno i dalje više uživam u T. Sparku nego u JTD-u. Ali eto, može proći
6. Nadam se da će novi TBi benzinci imati sličan uspjeh kao i JTD - da održe Alfu na tržitu, a opet da ne kvare petrolhead image auta mnogo.