01-05-2026, 22:25:30

Autor Tema: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija  (Posjeta: 70904 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
Odg: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija
« Odgovori #240 u: 16-09-2011, 20:41:53 »
sa killerom dobiješ samo još pad tlaka

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #241 u: 16-09-2011, 21:01:41 »
Evo moga misljenja: Svi znamo da na alfama dosta brzo odlaze termostati(ostane otvoren)  izades na autoput i temperatura je na 50 stupnjeva a ti po gasu da vidis kako to ide  :craz znaci podhladen motor je gazen u crveno i svaki put malo dobije po lampi na takvom izletu  :ok:
Varijator sekta

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #242 u: 17-09-2011, 02:01:51 »
sa killerom dobiješ samo još pad tlaka

Kojom logikom?

Offline yedwy

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Ford C-Max 1.8 duratec
    • Sesvete Zagreb
« Odgovori #243 u: 17-09-2011, 07:14:00 »
Evo moga misljenja: Svi znamo da na alfama dosta brzo odlaze termostati(ostane otvoren)  izades na autoput i temperatura je na 50 stupnjeva a ti po gasu da vidis kako to ide  :craz znaci podhladen motor je gazen u crveno i svaki put malo dobije po lampi na takvom izletu  :ok:

Ako se ulje redovno mjenja nebi smio, možda će motor prije bit za generalku jer će počet puhat na šipku na npr 250 000 umjesto na 400 000 (kolokvijalno govorim) ali moderna multigrade ulja niti u jednom djelu svog raspona nisu tako loša, osim toga niža temperatura, gušće ulje, veći tlak i čvršći (viskozniji) film dakle sam leteći bi po toj logici koju koristimo trebao bit u raju... :)

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #244 u: 17-09-2011, 10:56:21 »
ako ti je ulje podhlađeno ono je gušće, teže dolazi do mjesta gdje treba. Nije to samo tako.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #245 u: 17-09-2011, 14:02:30 »
pa za ovo sve nije kriv auto nego vozač...pa tko normalan tjera hladan auto u crveno i onda se čudi kad se motor rasipa,nema to veze sa kvaliteteom,i najbolji i nakvaliteteniji motor ubiješ takvim načinom.....ti,kao vlasnik,i onda ti netko drugi kriv,meni je termostat bio otvoren,pa sam ga promjenio,i nikad ne ganjam auto kad je hladan,niti ga idmah gasim poslije ganjanja

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #246 u: 17-09-2011, 14:21:53 »
 :icon_neutral:
« Zadnja izmjena: 09-11-2013, 00:01:16 od INTCP »

Offline Dean164

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 164 2.0 TS Super
    • Sisak
« Odgovori #247 u: 17-09-2011, 15:20:01 »
Ista stvar, 156 1.6 TS, 13 godina i 280 000 km, uglavnom normalne vožnje, motor nikad otvaran. Auspuh isto još original. Leteći nisu nikad ni provjereni. Mjenjan je kuplung, vilice, ležaj kotača, termostat, katalizator, cijev usisa i ono standardno, kočnice, varijator,remenje,svjećice....  Ostalo sve original.

:ok:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #248 u: 17-09-2011, 18:28:46 »
...tema je otvorena do kraja dana, pa ide na ključanje dok se ne pobrišu svi postovi koji nemaju veze sa popisom ljudi kojima je prolupala radilica, stoga svaki daljnji  :off vam je uzaludan...

HVALA!!!

...dakle ovako, obrisana je hrpa postova u zadnjih 10-15 stranica ovog topica, samo iz razloga što je na kraju došlo do međusobnih osobnih prepucavanja među članovima (nema potrebe da nabrajam te članove), "pljuvanja" po marki Alfa Romeo jer je nekome riknuo TS motor  :rolll: , veličanja drugih motora (nema potrebe za podje*avanjem u ovoj temi, dovoljna je muka kad se nekome desi da rikne motor), itd. - itd. ...možda su u toj hrpi postova, izbrisani neki "kvalitetniji", ali jednostavno im nije bilo mjesto u ovom topicu...

...tema je zamišljena na način:

- da se jave oni kojima se to desilo
- da napišu način na koji se to desio
- da se diskutira koji su mogući uzroci havarije
- da se savjetuje na što paziti, kako se to nebi desilo...

:alfisti:
« Zadnja izmjena: 17-09-2011, 22:29:36 od mareo »

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #249 u: 24-09-2011, 00:24:43 »
Ne znam, stavljali su tu neki mocal kilere s platom i termostatom,al ne na TS-a. Uzzy i Grdi...Treba i izbacit postojeću platu ispod filtera kroz koju ide voda i tako kao malo hladi ulje, al nedovoljno.  Onda treba instalirat kiler da se drži unutar branika. Malo kemije uglavnom.

Ovako:
http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,2688.2600.html

Offline zvrk

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #250 u: 24-09-2011, 12:08:17 »
Ja se neću stavljati na listu pošto ne vozim alfu već fiata, ali pošto je moj 1.8 16v konstrukcijski isti kao i 1.8 ts u donjem dijelu motora....praktično dođe na isto...
Meni je prolupala radilica na nešto manje od 212 000km (ako mu je to prava km, jer je došao iz ITA), na autoputu pod ful gasom i max. brzinom, ulja je bilo unutra na max. (Mobil 10w-40), ali se lupanje čulo tek kad sam naglo pustio gas i kad su okretaji pali sa 6000 rpm na 3500 rpm...

Nikad do sad nisam znao uzrok tome niti sam išao rastavljati taj blok (stavio sam blok od Coupea 1.8 16v), pa mi je zato ova tema zanimljiva.
Neznam dali su ležajevi u tom motoru bili original ili su već bili mjenjani (vjerojatno nisu), a mislim da je ovo Mobilovo ulje već bilo prešlo barem 10 000km koliko se sjećam....jer znam da sam planirao tada preventivno izmjeniti ležajeve, pa sam čekao da ulje odradi svoj interval da mogu u kompletu odraditi sve.
Međutim, iznenadilo me i preduhitrilo.
Do sada sam mislio da su krivci loši leteći ležajevi...koji su loše kvalitete, pa onda da je riječ o tim uljnim kanalima koji se daju zaštopati, i sada vidim da je ipak riječ o lošim pumpama ulja.

Pošto imam plin u autu, ja sam mijenjao ulje svakih 15 000km, a sada namjeravam staviti Racing, ali pošto radim 3000km prosječno mjesečno gradske vožnje, mislim da mi nije veći trošak mijenati nešto skuplje ulje 3 puta godišnje (svakih 12000km) umjesto do sada  2 puta godišnje (svakih 15000km) da bi bio miran...

Jedino me sada muči ta pumpa ulja....najrađe bi je zamijenio sa novom, ili ako se da reparirao...ili stavio neku drugu ako je moguće.....
« Zadnja izmjena: 24-09-2011, 12:09:57 od zvrk »
potrčko

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #251 u: 24-09-2011, 18:40:09 »
Ne znam dal se druga pumpa da staviti ili reparirati, al nova je oko 2-3000 kuna ak se ne varam

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #252 u: 24-09-2011, 18:55:46 »
možda se da reperirat, al evo boxeru ja zablokirao regulator i ostao u zatvorenom položaju.

nova pumpa je cca 260€ u slo.

Pumpa kad se otvori se mora provjeriti luf između zupčanika ako je prvelik treba nova ili izrada novih zupčanika kod tokara.

Ja sa pokušao tri komada otvoriti jednu novu i dve stare i na svakoj su mi šarafi provrtili, na starima je inbus ako se sijećam 4 na novima križni šaraf.

Kiler ulja se ukrade sa 145/6 TD jer sve paše na šaraf. 155 8v ima kile rulja ali pošto je tamo alfin TS mislim da ne paše sve na šaraf na 16V.
« Zadnja izmjena: 24-09-2011, 19:04:33 od Isus »

Offline zvrk

• Sa stažom
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #253 u: 24-09-2011, 20:11:41 »
bojim se zato jer sam mislio da sam promjenom bloka rješio problem, a sada mi nije svejedno ako je stvarno do pumpe jer je ona ostala ista...

kako izgleda kad pumpa zašteka? jel ostane zaštekana ili se sama odšteka..? nije mi baš jasno to...jer kod mene je ta ista pumpa koja je bila i prije, pa sam zato zabrinut...

možda je glupo pitanje....  :hehe:

i stvarno su skupe te pumpe.... :)

jednom kad te motor iznevjeri više nemaš povjerenja u njega...i uvijek se bojim da će se dogoditi neka havarija ako jačem stisnem gas.....jbg-a...ostalo je to u glavi....

tako da sada vozim dosta oprezno, a to opet nije dobro...jer taj motor voli okretaje a i snaga mu je gore...pa ga samo gušim preopreznom vožnjom...
potrčko

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #254 u: 24-09-2011, 20:29:37 »
1840kn košta kod nas s pdv-om ali ne u ovl, servisu, ja sam je naručio, dolazi u utorak :ok: Nema tu nikakve reparacije :ne2: :ne2: i originalna je upitna a kud tek reparirano :o000:

Kad vidim kako je napravljena opskrba motora uljem hvalim boga što nema još u tvorničkog hladnjaka ulja jer da je i on ovako polovično riješen krepao bi svaki drugi motor. Koliko vidim na svojem motoru uopće nije problem u pregrijavanju ulja, cijeli karter, svi okolni dijelovi su od aluminija i oni odlično odvode toplinu, temperatura ulja ne divlja jer nemka razloga, svi ti dijelovi  nisu na nedostupnim mjestima i s time problema nema. Problem je jednostavno loša izvedba uljnih kanala za dobavu ulja na radilicu ali i to bi guralo da je pumpu ulja napravio pametan čovjek a ne budala 3 dana prije godišnjeg :wal: Kad skroz rastavim motor onda ću sve dokumentirati i postaviti na forum da vidite kako motor izgleda, onda će i dušebrižnici vidjeti da nisu u pitanju nikakve godine neodržavanja i nikakve posljedice stajanja i slično jednostavno motor ima tvornički bug odnosno lošu pumpu ulja i to je to. Pitanje je kad će krepat ili neće krepat uopće, tempirana bomba jbg. Ostatak motora mi je u tako savršenom stanju da nema teorije da se po bilo čemu vidi ikakva potrošenost ili posljedice neodržavanja ili sličnog.
Ja sam bio na vagi stavit potpuno novi CF1 iz 155 koji stoji već 10 godina na paleti i došao je drito iz tvornice ili uzeti dobar polovni CF2, rastaviti ga skroz, sve napraviti nanovo i sastaviti i puknut u auto i onda mu hebat mater svaki put kad sjednem za volan, nek kur_a plati moje muke...

Odluka je pala na ovo drugo a rezultat ćemo vidjeti s vremenom ili nećemo :hap:
znači nećeš slagat svoj motor?
jel još kaj otišlo osim pumpe i radilice?
« Zadnja izmjena: 24-09-2011, 20:30:56 od mane »
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline zvrk

• Sa stažom
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #255 u: 24-09-2011, 20:32:31 »
na toliko sa do sada mijenjao jer su mi tako preporučili po formuli: stavi 20K koje se kao mijenja svakih 20 000km, ali ti prepolovi na 10 000km i dodaj 5000km jer se voziš na plin  :)

dobro....uglavnom su to bili intervali između 10 000 i 15 000km, a i promijenio sam ulja od 20K, preko Mobila 10w-40, Shella 10w-40 do nazad na 20K...

sada je unutra 20K i stavio sam to ulje na 233 830 km 20.05.2011, a sada imam 243 400 km, znači prošao sam 9570 km do danas.

napomena je da radim 8h dnevno gradske vožnje, palim i gasim auto min. 20-ak puta u danu, tako da je to najgore za motor i ulje. Na koliko da mijenjam ulje da koliko toliko budem miran sa podmazivanjem letećih ležajeva?
potrčko

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #256 u: 24-09-2011, 21:24:52 »
10000 ili jednom godišnje što prvo dođe.

Offline zvrk

• Sa stažom
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #257 u: 24-09-2011, 21:34:15 »
znači idući tjedan....tj. krajem tjedna ide Selenia Racing 10w-60, pa ćemo vidjeti... a i inače bi mi trebalo pasati to ulje, jer je 99% rada motora pri vrlo visokim temp., ventilator mi radi non-stop...
ne mogu si priuštiti da mi se to opet desi, pa ću čim budem mogao provjeriti i tu pumpu ulja...

kad bi barem mogao saznati dali je ista pumpa ulja na mom fiatu 1.8 i na alfi ts....i dali bi se riješio muka ako nekim čudom paše neka druga bolja pumpa koja nema taj feler...

i obavezno si moram složiti ćuku za kontrolu temp. ulja u kabini....imam konektor na karteru...trebaju mi samo žice i sat...  :craz
potrčko

Offline zvrk

• Sa stažom
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #258 u: 24-09-2011, 22:37:47 »
hvala box.....nema mi druge, već češće mijenjati ulje i redovito kontrolirati nivo i temp. ulja...  :ok:
potrčko

Offline nikola bozic

• Starosjedioc
    • Zadar
« Odgovori #259 u: 24-09-2011, 23:14:05 »
i obavezno si moram složiti ćuku za kontrolu temp. ulja u kabini....imam konektor na karteru...trebaju mi samo žice i sat...  :craz

Primarna ti je cukica za tlak ulja,a onda za temperaturu.
Alfa 75 3.0 V6 America - siva, Alfa 75 3.0 V6 America - crna, Alfa Gtv 6 2.5 V6 - crna,
Alfa Milano 2.5 V6 Automatic - srebrna, Alfa 33 1.3 Sport Wagon Mk. 2 - mat crvena
By Alfa 75:"Samo vi čekajte da grožđe dozori,Alfe se beru brzo i bez puno priče !!!"

Offline Role 156

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #260 u: 25-09-2011, 10:01:43 »
Jel se dalo izbijeci zaribavanje da si imao cukicu sa tlak ulja ili se to desi odmah nakon sto tlak padne  :?:
Varijator sekta

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #261 u: 25-09-2011, 18:00:19 »
Ma daj to složi i gas. Kaj si komplet već drugi motor nabavil ili tek buš?

Offline zvrk

• Sa stažom
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #262 u: 25-09-2011, 18:18:13 »
Temperatura ulja nema veze nego tlak

Primarna ti je cukica za tlak ulja,a onda za temperaturu.

:wal: da...tlak ulja.....uvijek to uspijem zamijeniti u priči sa temp.ulja...  :)
potrčko

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #263 u: 25-09-2011, 23:46:35 »
cisci motor valjda nisam vidio.. sve fino cisto nema naslaga, apoteka bi covijek reko.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline nikola bozic

• Starosjedioc
    • Zadar
« Odgovori #264 u: 26-09-2011, 00:10:13 »
Još se niti zaprljao nije a već se raspao...Bregaste se još nisu ni naokretale kako treba :wal: :wal:

(Image removed from quote.)

(Image removed from quote.)

Koje ulje si livao kad je ovako glava cista i sjajna???
Alfa 75 3.0 V6 America - siva, Alfa 75 3.0 V6 America - crna, Alfa Gtv 6 2.5 V6 - crna,
Alfa Milano 2.5 V6 Automatic - srebrna, Alfa 33 1.3 Sport Wagon Mk. 2 - mat crvena
By Alfa 75:"Samo vi čekajte da grožđe dozori,Alfe se beru brzo i bez puno priče !!!"

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #265 u: 26-09-2011, 00:22:09 »
Temperatura ulja nema veze nego tlak
ima veze itekako, ako se ulje preveć zagrije prije puca uljani film i ono ispari/izgori. 2.0 jako grije ulje, uz to još auspuh prolazi ispod kartera i grije ulje tamo. Puno stvari s emoralo bolje riješiti.

No tlak ulaj je primaran temp ulaj je dodatak.

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #266 u: 26-09-2011, 07:42:36 »
Taj sigurno i ulja troši i ima možda duplo km nego tvoj.
Radilicu bi ja premjeril,možda svejedno pobrusil, nitriral (makar vele da se 1. brušenjem taj tvrdi sloj ne skida) i onda složil

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #267 u: 26-09-2011, 09:20:40 »
A da stvis TS-a 8v  :hehe: :hehe: :hehe:
Cudi me da to nikad niko nije napravija

Offline Mike20