Ja se neću stavljati na listu pošto ne vozim alfu već fiata, ali pošto je moj 1.8 16v konstrukcijski isti kao i 1.8 ts u donjem dijelu motora....praktično dođe na isto...
Meni je prolupala radilica na nešto manje od 212 000km (ako mu je to prava km, jer je došao iz ITA), na autoputu pod ful gasom i max. brzinom, ulja je bilo unutra na max. (Mobil 10w-40), ali se lupanje čulo tek kad sam naglo pustio gas i kad su okretaji pali sa 6000 rpm na 3500 rpm...
Nikad do sad nisam znao uzrok tome niti sam išao rastavljati taj blok (stavio sam blok od Coupea 1.8 16v), pa mi je zato ova tema zanimljiva.
Neznam dali su ležajevi u tom motoru bili original ili su već bili mjenjani (vjerojatno nisu), a mislim da je ovo Mobilovo ulje već bilo prešlo barem 10 000km koliko se sjećam....jer znam da sam planirao tada preventivno izmjeniti ležajeve, pa sam čekao da ulje odradi svoj interval da mogu u kompletu odraditi sve.
Međutim, iznenadilo me i preduhitrilo.
Do sada sam mislio da su krivci loši leteći ležajevi...koji su loše kvalitete, pa onda da je riječ o tim uljnim kanalima koji se daju zaštopati, i sada vidim da je ipak riječ o lošim pumpama ulja.
Pošto imam plin u autu, ja sam mijenjao ulje svakih 15 000km, a sada namjeravam staviti Racing, ali pošto radim 3000km prosječno mjesečno gradske vožnje, mislim da mi nije veći trošak mijenati nešto skuplje ulje 3 puta godišnje (svakih 12000km) umjesto do sada 2 puta godišnje (svakih 15000km) da bi bio miran...
Jedino me sada muči ta pumpa ulja....najrađe bi je zamijenio sa novom, ili ako se da reparirao...ili stavio neku drugu ako je moguće.....