07-05-2026, 11:58:32

Autor Tema: Podmazivanje je bitno; ulje  (Posjeta: 266646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Debeli

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Podmazivanje je bitno; ulje
« Odgovori #240 u: 10-05-2012, 17:01:02 »
10w60 ulje sigurno nije 120 cst na 40 st. nego prije oko 180. Isto tako 10w40 ulja su na 40 oko 100 cst. Otkud ti podaci? Ni ovo drugo se ne poklapa s onim što sam ja našao.

Podaci su copy paste iz diplomskog, to je pokus netko radio, samo primjera radi sam stavio jer dosta su slični rezultati na hladnom motoru, pa mislim da zato oba ulja spadaju u 10W kategoriju, a ne mogu reći da je to istina,ne znam jel uopće diplomirao frajer :D :D teško je naći podatke ,a da ne nađem opet neke kontra podatke, fakat bi se trebalo uzet ulje i dat na na analizu neko koje je prošlo , još da imamo ko ameri labose koji to rade .... Ovdje svatko svoje priča

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • RI
« Odgovori #241 u: 10-05-2012, 17:09:04 »
Podaci su copy paste iz diplomskog, to je pokus netko radio, samo primjera radi sam stavio jer dosta su slični rezultati na hladnom motoru, pa mislim da zato oba ulja spadaju u 10W kategoriju, a ne mogu reći da je to istina,ne znam jel uopće diplomirao frajer :D :D teško je naći podatke ,a da ne nađem opet neke kontra podatke, fakat bi se trebalo uzet ulje i dat na na analizu neko koje je prošlo , još da imamo ko ameri labose koji to rade .... Ovdje svatko svoje priča

Ja sam našao neku stranicu gdje ubaciš podatke od 40 i 100 st. i onda iscrta graf, s jedne strane viskozitet u cst, a dole temperatura, sad ne znam kako računa na temelju ta dva podatka koliko je viskozitet na npr. -10 i koliko je to točno. Al ako se sjećam negdje sam našao podatak za neko ulje na 150 st. i graf je točno izračunao na temelju 40 i 100 kolika je viskoznost na 150, poklapa se s tvorničkim podatkom. I traženje viskoznosti na 40 na temelju indeksa viskoznosti i viskoznosti na 100C isto točno izbaci.

Tu su već zadana neka ulja, al ubaci se podatak za ulje koje se traži.

http://www.widman.biz/English/Calculators/Graph.html
« Zadnja izmjena: 10-05-2012, 17:15:52 od INTCP »

Offline Zh0xX

• Starosjedioc
  • 166 3.0 V6 Zender
    • NA - OS
    • 166 3.0 V6 Zender
« Odgovori #242 u: 10-05-2012, 17:37:36 »
usporedi npr ona dva gore ulja od LM-a pa češ vidjet da su razlike u viskoznosti na hladno dosta velike između 10W-40 i 10W-60, bez obzira na oznaku 10W a ta se razlika sa temperaturama u minusu još više povečava :ok: naravno da po ljeti, pogotovo kad je auto na suncu cijeli dan, te razlike nisu tolike i motor se sporije hladi itd. ali s obzirom da kod nas zime nerijetko budu i ispod -20C 10W-60 nije po meni baš ulje preporučljivo za cijelu godinu... svakako ima tu još puno stvari na šta treba gledat, neki preporučuju jedno ulje za zimu drugo za ljeto, neki kažu da nije baš pametno stalno mijenjat različita ulja... s druge strane kad se usporedi viskoznost na 100C tu treba veći broj i tu se vidi prednost 50 ili 60 ulja gdje su brojke većinom preko 20mm²/s
« Zadnja izmjena: 10-05-2012, 17:49:46 od Zh0xX »
Kad srce kaže... a nema se para!

Offline Tare071

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #243 u: 10-05-2012, 17:54:05 »
usporedi npr ona dva gore ulja od LM-a pa češ vidjet da su razlike u viskoznosti na hladno dosta velike između 10W-40 i 10W-60, bez obzira na oznaku 10W a ta se razlika sa temperaturama u minusu još više povečava :ok: naravno da po ljeti, pogotovo kad je auto na suncu cijeli dan, te razlike nisu tolike i motor se sporije hladi itd. ali s obzirom da kod nas zime nerijetko budu i ispod -20C 10W-60 nije po meni baš ulje preporučljivo za cijelu godinu... svakako ima tu još puno stvari na šta treba gledat, neki preporučuju jedno ulje za zimu drugo za ljeto, neki kažu da nije baš pametno stalno mijenjat različita ulja... s druge strane kad se usporedi viskoznost na 100C tu treba veći broj i tu se vidi prednost 50 ili 60 ulja gdje su brojke većinom preko 20mm²/s

A zašto ne bi bilo pametno mijenjati vrste ulja? To su valjda isti oni koji tvrde da se nakon polusintetike ne valja prelaziti na sintetiku.  Jedno ulje gradacije 5w50 ili 0w40 je sasvim ok za čitavu godinu i odlično svoj posao odrađuje i zimi i ljeti - za sve one koji neće da se peglaju sa uljem.
« Zadnja izmjena: 10-05-2012, 17:56:37 od Tare071 »
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Offline Zh0xX

• Starosjedioc
  • 166 3.0 V6 Zender
    • NA - OS
    • 166 3.0 V6 Zender
« Odgovori #244 u: 10-05-2012, 18:03:05 »
A zašto ne bi bilo pametno mijenjati vrste ulja? To su valjda isti oni koji tvrde da se nakon polusintetike ne valja prelaziti na sintetiku.  Jedno ulje gradacije 5w50 ili 0w40 je sasvim ok za čitavu godinu i odlično svoj posao odrađuje i zimi i ljeti - za sve one koji neće da se peglaju sa uljem.
a zašto u to neću ulaziti, ima puno raznih tvrdnji npr. da se motor "navikne" na neko ulje, ne u doslovnom smislu ali tako nekako ali ništa nisam vidio dokazano tako da neću o tom... ulja tih gradacija su i po meni sasvim OK za cijelu godinu pa čak i 5W-40 tipa spomenuto Motul :ok: ovisi naravno i o načinu vožnje...
Kad srce kaže... a nema se para!

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #245 u: 10-05-2012, 18:39:21 »
a zašto u to neću ulaziti, ima puno raznih tvrdnji npr. da se motor "navikne" na neko ulje, ne u doslovnom smislu ali tako nekako ali ništa nisam vidio dokazano tako da neću o tom... ulja tih gradacija su i po meni sasvim OK za cijelu godinu pa čak i 5W-40 tipa spomenuto Motul :ok: ovisi naravno i o načinu vožnje...

Da da, ne doslovno naravno, više onako figurativno da ne kažem pjesnički  :smijeh
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Debeli

• Gost
« Odgovori #246 u: 11-05-2012, 10:49:56 »
Dečki još vas malo iskoristim, dolje ulje

MOTUL 8100 X-Cess 5W-40 ACEA A3/B4

Danas bi ga išao mijenjat, pa Tare ti si mi rekao da je dosta dobro to, i odlučio sam se za njega, samo ne znam jel jel ovaj ACEA A3/B4 za moj auto standard ili nije, pošto nemam manual, pa samo da mi netko napiše da ili ne.

147 jtd 8V , 115 PS

I hvala Vam puno, dečki , ne može me sad j.. netko da mi je gefufna na cincilatoru otišla :P Dosta se nauči na ovom forumu :)

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #247 u: 11-05-2012, 10:58:04 »
solidno ulje, tvrde da je potpuna sintetika.
b4 je odgovarajuce jer ako se varan jtd trazi b3 standard a b4 je strozi, tak d abud ebilo dobro. Moze se desiiti da ce ti u pocetku malo vise trositi ulja, i brzo pocrniti, to niej razlog za brigu samo cisti naslage od prijasnjih ulja.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline mali

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 155 2.0 T.spark, AR 145 1.6 T.spark
    • Rab
« Odgovori #248 u: 11-05-2012, 12:23:23 »
Dečki još vas malo iskoristim, dolje ulje

MOTUL 8100 X-Cess 5W-40 ACEA A3/B4

Danas bi ga išao mijenjat, pa Tare ti si mi rekao da je dosta dobro to, i odlučio sam se za njega, samo ne znam jel jel ovaj ACEA A3/B4 za moj auto standard ili nije, pošto nemam manual, pa samo da mi netko napiše da ili ne.

147 jtd 8V , 115 PS

I hvala Vam puno, dečki , ne može me sad j.. netko da mi je gefufna na cincilatoru otišla :P Dosta se nauči na ovom forumu :)
[/b]

:hehe: :hehe:
uživam u vožnji

Debeli

• Gost
« Odgovori #249 u: 11-05-2012, 16:28:02 »
Stavljen Motul 8100 xcess + Liqui moly ceramic  :ok:

Kocka je bačena :D prvi put bez Selenie :P

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #250 u: 12-05-2012, 08:20:56 »
Samo info  :mah: :

U Interspara je Shell Helix Ultra 5W40 full sintetika na akciji za 49,99 pakovanje od 1 litre. Stara cijena 99,99 kn.

Cuore79

• Gost
« Odgovori #251 u: 12-05-2012, 18:18:08 »

U Interspara je Shell Helix Ultra 5W40 full sintetika na akciji za 49,99 pakovanje od 1 litre. Stara cijena 99,99 kn.
vječno pitanje :craz "pa kako tako u duplo manje?" :?:

Offline irsq4

• Sa stažom
    • Vinkovci
« Odgovori #252 u: 12-05-2012, 22:29:08 »

a bjezim od ulja iz TC-a ko vrag od tamjana. Moj stari u Mazdu 6 nasuo ulje koje je kupio u Metrou,motor zaribo nakon 5tkm od izmjene. Cito sam po internetu da su ulja koja se prodaju u trg.centrima losije kvalitete

Offline goran86

• Trade Count: (+5)
  • Starosjedioc
    • Zabok
« Odgovori #253 u: 12-05-2012, 22:33:57 »
Navodno nemaju sve aditive,tako je pojasnio mom mehaničaru njegov dobavljač....

a ko opet tvrdi da u autodijelovima nemaju to isto ulje ko ovi u konzumu i slićnim centrima

denis147

• Gost
« Odgovori #254 u: 12-05-2012, 22:45:08 »

a ko opet tvrdi da u autodijelovima nemaju to isto ulje ko ovi u konzumu i slićnim centrima

isti je to đava

Offline Marcus

• Trade Count: (+22)
  • Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #255 u: 12-05-2012, 23:06:55 »

prijatelj moj koji je radio u jednoj vecoj trgovini autodijelovima u zagrebu je razvozio ulje koje oni prodaju u svom ducanu, po konzumovim prodavaonicama koje su oni pak prodavali po smjesnoj cijeni...tak da ja bi reko da je to ista stvar
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #256 u: 13-05-2012, 14:04:20 »
To ulje je trenutno na akciji do 15.05. Ostala ulja imaju normalne cijene. Npr. Shel polusintetika 10W40 košta 60 i nešto kn po litri.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #257 u: 13-05-2012, 14:26:38 »
Stavljen Motul 8100 xcess + Liqui moly ceramic  :ok:

Kocka je bačena :D prvi put bez Selenie :P
čemu keramika? to u motoru nije nis izgubilo, osim aka ga ne želiš prodat.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #258 u: 13-05-2012, 14:27:30 »
prijatelj moj koji je radio u jednoj vecoj trgovini autodijelovima u zagrebu je razvozio ulje koje oni prodaju u svom ducanu, po konzumovim prodavaonicama koje su oni pak prodavali po smjesnoj cijeni...tak da ja bi reko da je to ista stvar

...neznam za Konzum, ali znam da smo mi (firma gdje radim) Total ulje prodavali Gramatu...potpuno isto kao i bilo kome drugome...

...edit: samo oni nisu prodavali po nekim smješnim cijenama, nego regularnim...
« Zadnja izmjena: 13-05-2012, 14:28:16 od mareo »

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Debeli

• Gost
« Odgovori #259 u: 14-05-2012, 11:51:25 »
čemu keramika? to u motoru nije nis izgubilo, osim aka ga ne želiš prodat.

Pa preporučio mi mehaničar ako ću ga vozit da stavim, jezik pregrizao šta prodat tek sam ga složio kako treba :D

Gledao sam šta keramika laže, ako ima imalo istine u tome ne može štetit :) U najgorem slučaju sam izgubio 180kn, što mi nije problem kolko sam dao da se složi.

Jel ima neki problem što sam stavio keramiku? :D Da nisam samo još sj.. .nešto :D Znam  biti dosta nabrijan pa stavljat sve što mi kaže netko da je dobro, pa ne bi bio prvi put da napravim više štete nego koristi :S

Cuore79

• Gost
« Odgovori #260 u: 14-05-2012, 12:03:51 »
Ceramic Power Liquid je potekao iz njemačkih laboratorija koji se sustavno znanstveno bave istraživanjem izdržljivosti i trajnosti motora. Ceramic Power Liquid namjenjen je svim motorima s unutarnjim sagorjevanjem, a tajna sastava proizvoda je u kombinaciji visoko kvalitetnih ulja i mikro keramičkih čestica koje ulje koriste samo kao medij svoga djelovanja. Trajni keramički tretman motora oživljava performanse svakom motoru, posebice onim starijim i više pohabanim.

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #262 u: 14-05-2012, 14:15:56 »
Ceramic Power Liquid je potekao iz njemačkih laboratorija koji se sustavno znanstveno bave istraživanjem izdržljivosti i trajnosti motora. Ceramic Power Liquid namjenjen je svim motorima s unutarnjim sagorjevanjem, a tajna sastava proizvoda je u kombinaciji visoko kvalitetnih ulja i mikro keramičkih čestica koje ulje koriste samo kao medij svoga djelovanja. Trajni keramički tretman motora oživljava performanse svakom motoru, posebice onim starijim i više pohabanim.
osobno nisam pobornik te keamike, jer ti se nazalozi suvda i sad si misli to je fini keramicki prah, kaj to radi u unutrasnjosti.

Osobno sam misljenja da je to OK kad zelis prodat uvalit propuhanu masinu netkome pa da radi mirnije al inace, to ne bi h stavljao.

Cuore79

• Gost
« Odgovori #263 u: 14-05-2012, 14:36:09 »
osobno nisam pobornik te keamike, jer ti se nazalozi suvda i sad si misli to je fini keramicki prah, kaj to radi u unutrasnjosti.

Osobno sam misljenja da je to OK kad zelis prodat uvalit propuhanu masinu netkome pa da radi mirnije al inace, to ne bi h stavljao.
kao što piše na kraju teksta-stavljao bi samo u starije,više ishabane motore :ok:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #264 u: 14-05-2012, 14:40:16 »
moje skromno misljenje je da ne bus nis dobio s time. osobno to ne bih trpao u motor i s time se vozio, po meni takodjer to moze samo povecati habanje jer kermaicki prah koliko god bio fin je abrazivan.

jasno postoji i mogucnost da je moje misljenje pogresno, osobno to trpam u grupu s cudesnim aditivma kojei su se prodavali na TV prodaji. tipa 300 ml tekucine i motor radi bez ulja.
« Zadnja izmjena: 14-05-2012, 14:41:30 od Isus »

Cuore79

• Gost
« Odgovori #265 u: 14-05-2012, 14:54:55 »
moje skromno misljenje je da ne bus nis dobio s time. osobno to ne bih trpao u motor i s time se vozio, po meni takodjer to moze samo povecati habanje jer kermaicki prah koliko god bio fin je abrazivan.

jasno postoji i mogucnost da je moje misljenje pogresno, osobno to trpam u grupu s cudesnim aditivma kojei su se prodavali na TV prodaji. tipa 300 ml tekucine i motor radi bez ulja.
ne znam jesam li te zbunio :craz
osobno nikad ništa ne bi stavljao u motor osim kvalitetnog ulja-pa čak da znam da mi je motor na samrti :ok:
ovo sam pisao za kolegu "Debeli" koji je pitao zašto aditiv? :pivo:

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #266 u: 14-05-2012, 18:29:55 »
evo ja sam u svoju 159 2.4 u subotu nalio LM ceratec sa novim uljem,
pa vam javim ak mi se motor "raziđe"  :craz

Cuore79

• Gost
« Odgovori #267 u: 14-05-2012, 19:14:23 »
evo ja sam u svoju 159 2.4 u subotu nalio LM ceratec sa novim uljem,
pa vam javim ak mi se motor "raziđe"  :craz
kolega sve razumijem i prihvaćam u životu :craz  ALI zar ti je potrebno to kemijanje na novom autu :?:

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #268 u: 14-05-2012, 20:09:51 »
kolega sve razumijem i prihvaćam u životu :craz  ALI zar ti je potrebno to kemijanje na novom autu :?:

mogu ti reći da su me neki isto sputavali da to ne učinim jer kao to mi je nepotrebno,
 a neki su mi čak rekli (automehaničar) da bi mi mogao motor zaribati od toga  :craz
svi oni nisu nekakvi kemičari sa diplomama pa vjerujem da znaju o tome isto ko i ja..
ja vjerujem da je to napravljeno da koristi motoru, a ne da šteti motoru i tako razmišljam i sad..
s dvoje ljudi koji to koriste sam osobno razgovarao i imaju samo pozitivne komentare..
naravno da se na trošnijem motoru efekat bolje osjeti, pogotovo u potrošnji ulja i zvuku motora,
a noviji vjerujem da čuva od brže potrošnje

Cuore79

• Gost
« Odgovori #269 u: 14-05-2012, 20:17:16 »
mogu ti reći da su me neki isto sputavali da to ne učinim jer kao to mi je nepotrebno,
 a neki su mi čak rekli (automehaničar) da bi mi mogao motor zaribati od toga  :craz
svi oni nisu nekakvi kemičari sa diplomama pa vjerujem da znaju o tome isto ko i ja..
ja vjerujem da je to napravljeno da koristi motoru, a ne da šteti motoru i tako razmišljam i sad..
s dvoje ljudi koji to koriste sam osobno razgovarao i imaju samo pozitivne komentare..
naravno da se na trošnijem motoru efekat bolje osjeti, pogotovo u potrošnji ulja i zvuku motora,
a noviji vjerujem da čuva od brže potrošnje
:ok: :pivo: