Tare i Zh0xX , jedno pitanje, ako je prednji broj 5W, 10W oznaka za Winter, tj. viskoznost na -18 stupnjeva(ako je znam čitat ,a mislim da znam) zašto onda imaju izračunato na 40 stupnjeva i 100 stupnjeva , kad vidim da se viskoznost mijenja iz stupanj u stupanj, al 10W 40 i 10W60 spadaju u istu zimsku gradaciju, tj. do 40 stupnjeva , ovo ja kao laik čitam , pa slobodno me ispravite, al eto uzeo sam naučit o tome pa sam našao Ostwaldovu metodu ispitivanja viskoznosti(našao sam nečiji diplomski o Ostwaldovoj metodi:) )
U biti kažu viskozititet je gustoća tekućine u datoj temeraturi,brzina istjecanja tekućine u datoj temperaturi(to je u motorima brzina podmazivanja) što znači da je viskozitet drugačiji po temperaturi. I zanima me onda ,ako ne određuju tu gradaciju, oznaku štagod 5,10,15 na tim temperaturama šta onda koji .. znači a 40 i 100 stupnjeva, ok na 100 stupnjeva dosta znači ,al su razlike koliko sam gledao zaista male, dok na -18 pa do 40 stupnjeva ogromne razlike, ipak ako je 10W znači da zadovoljava 10W zimski standard, i da su u prosjeku isti , e sad pošto ulja nisu iste kemijske baze naravno da se nijedno neće potrefit s drugim npr. da je 10W40 sa drugim 10W40 isti na svakoj temperaturi, to u prosjeku samo zadovoljava taj standard, glava mi je puna svega pa vrlo moguće da griješim,al dao sam si malo vremena da bolje razumijem to.
Ovo me zanimalo, šta mi vrijedi ''hladan start'' ljeti na +45 kad je auto na suncu
Znači do 40 stupnjeva su dosta slična ulja
Grade................0degC............10degC...... .........40degC..............
10w-40...............842cst............ 430cst..................88cst...............
10w-60.............874cst.............440cst .................120cst................
Još jedno pitanje, u startu je potrebno da se ulje ''brže kreće'' dok na temperaturi od 100 stupnjeva sporije??