25-07-2026, 00:46:04

Autor Tema: Giulia 2.0 RWD Rosso Alfa  (Posjeta: 13357 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline HrvojeP

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
    • Varaždin
Giulia 2.0 RWD Rosso Alfa
« u: 18-05-2019, 21:19:51 »
Izjalovio mi se i ove godine plan nabaviti GTV-jku jer je kolega opet odustao od prodaje  :Angry1: Tako da ću se morati zadovoljiti povremeno voziti novi auto koji smo kupili u firmi za kolegicu  :hshake:

Početni motor s navodno 200ks i ZF 8-brzinski automatik. Oprema je „super“ razina s nešto dodataka od kojih je najvažniji „lusso“ paket koji u sebi ima nappa kožu interijera, električno podešavanje s memorijom i drvo. Ne znam što je došlo u kojem paketu, ali auto sve u svemu ima solidnu opremu (navigacija, adaptivni bi-xenoni, adaptivni tempomat, automatsko kočenje, lane departure warning, grijanje sjedala i volana, rikverc kamera i još par sitnica).

Sve to manje je bitno u usporedbi kako je voziti taj auto. Prva impresija je bila užasno nervoznog auta koji skače na svakoj rupi i iznimno je osjetljiv na volanu. Skoro nemoguće držati ga u pravcu. Kad sam tlak u gumama skinuo s 4,0 na 2,2 i 2,4 bara, druga pjesma Drugi korak je DNA šalter prebaciti u „dynamic“ mod koji malo oteža volan pa je auto stabilniji na pravcu. Istovremeno, reakcija gasa je puno brža i auto, iako nominalno ima istih 200ks kao A4 2.0T koji je kolegica vozila prije toga, Alfa djeluje kao da ima 50 ks više. Malo čudno da crveno polje počinje na 5500 okretaja i zvuk nije neki… autu bi svakako bolje pasao kakav šestak. Za moje vozačke kapacitete i više nego dovoljan.

Jedna od stvari koje mi se, u usporedbi s konkurentima, jako sviđaju je da nema nikakvih tačskrinova i puno čačkanja po menijima, za sve postoje tipke. Upravljanje sustavima je tak-tak, neke stvari se odmah skuže, poput adaptivnog tempomata, neke su skroz debilne, poput navigacije. Navigacija je nekih 10 godina iza BMW-ove

Mjesta unutra više nego dovoljno, sjedala jako udobna, samo kaj se lusso paket ne može kombinirati sa sportskim sjedalima i shadowline lajsnama. Ima još par debilana u konfiguratoru, ali nema proizvođača koji ih nema. Alfa doduše prednjači.

Ne štedim ga prve dane pa je potrošnja oko 10 litara, očekujem da bude se u svakodnevnom životu to stabiliziralo oko 9. Mjenjač je isti ZF 8HP koji već desetak godina dolazi u BMW-ove modele. Jednako dobro, ako ne i bolje je usklađen s motorom (za razliku od istog tog mjenjača u Jaguaru XE koji je djelovao kao da ima svoju pamet), a ručno šaltanje pomoću ogromnih metalnih poluga je mrak. I po brzini i po osjećaju. Sitan detalj, a ogromna razlika u odnosu na BMW.

Sveukupno, kad mi za godinu dana istekne leasing za Golfa, mislim da ću se pomučiti naći bolji auto od ovoga za sebe. A i crvena boja mu najbolje paše

Par slika:

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Sinke

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
Odg: Giulia 2.0 RWD Rosso Alfa
« Odgovori #1 u: 18-05-2019, 21:21:09 »
Odlicna  :love:
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline MARIAL

• Član Alfa Kluba 9
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 18-05-2019, 21:37:15 »
Jao kako te frend zajebao :D
Nisam samo shvatio to ti je službeni od firme ili si ti uzeo od kolegice :tooth
U svakom slučaju jeben auto  :ok:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #3 u: 18-05-2019, 21:50:14 »
Elegantna kombinacija boja

Poslano sa mog Mate10 pro koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #4 u: 18-05-2019, 22:01:25 »
Nisam samo shvatio to ti je službeni od firme ili si ti uzeo od kolegice :tooth

Firma nam je zajednička, uzeli smo ga za nju, uz moju diskretnu uputu  :tooth

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #5 u: 18-05-2019, 22:02:30 »
Probao ju danas, još sam pod dojmom :-)

Poslano sa mog LG-H960 koristeći Tapatalk

Offline Surovi

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Croma 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 18-05-2019, 22:11:48 »
 :ok:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #7 u: 18-05-2019, 23:13:57 »
 :respect: :ok: :ok: :love:

Kako to da je tlak u gumama bio 4bar?  :tooth :what:
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #8 u: 19-05-2019, 12:21:56 »
Dobraaaa  :ok:

"Some cars take your breath away"

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #9 u: 19-05-2019, 12:34:20 »
Zbunjuje me RWD u naslovu...zar taj motor postoji i kao Q4?

Offline Guerrini

• Član Alfa Kluba 7
  • Trade Count: (+9)
  • Starosjedioc
  • *
  • Alfa Romeo Giulia 2.0/Spider 2.0 TS/Giulietta 1.6
    • Novi Vinodolski
« Odgovori #10 u: 19-05-2019, 12:58:37 »
Jako dobra kombinacija. :love:
Glavni cigo u mahali? ALFA ROMEO

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #11 u: 19-05-2019, 13:35:16 »
odlična...super mi izgleda ta svjetla unutrašnjost plus drvo...felge su mi fora i baš bi volio vidjeti kakav dojam bi davale u 19 cola...
MiTo

Offline Sinke

• Član Alfa Kluba 16
  • Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfa Romeo 156 GTA
    • Čakovec
« Odgovori #12 u: 19-05-2019, 16:24:46 »
 :love:

Predivna , kolega...

Čestitke i sretno...

Baci pogled na
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=7581.msg1919536#new , pa naleti koji put na kavu
« Zadnja izmjena: 19-05-2019, 16:28:26 od Sinke »

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #13 u: 19-05-2019, 16:41:24 »
 :ok: :hello:

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #14 u: 20-05-2019, 08:16:11 »
Zbunjuje me RWD u naslovu...zar taj motor postoji i kao Q4?

Mislim da ne postoji, ali koliko kužim 280KS verzija u Europi ne postoji kao RWD, zato sam stavio RWD da se zna koji je  :)

Kako to da je tlak u gumama bio 4bar?  :tooth :what:

Pitaj onog tko je radio nulti servis  :Hihi: Na samoj gumi piše maksimalan tlak od 3,5  :fp

odlična...super mi izgleda ta svjetla unutrašnjost plus drvo...felge su mi fora i baš bi volio vidjeti kakav dojam bi davale u 19 cola...

Fora s tamnim feglama je da ni u manjoj dimenziji ne izgledaju onako poddimenzionirano kao srebrne  ili dijamantno rezane. Obzirom na preferencije osobe koja će auto najviše voziti, 17" su bile najbolji izbor, osobno bi uzeo 18" i sjajnocrno lakiran okvir prozora (ne može se dobiti uz lusso paket).

Nakon par dana mogu izdvojiti sjedala kao najuočljiviji nedostatak na auto. Dobra su za normalnu vožnju, ali jako im fali bočne potpore za malo žešću vožnju. S druge strane, adaptivni tempomat je fantastičan, prekjučer sam vidio susjeda na zaobilaaznici, uključio tempomat i odvezao se do doma bez diranja kočnice ili gasa  :tooth

Offline IgoRR

• Član Alfa Kluba 9
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 20-05-2019, 09:59:05 »
odličan  :love:

meni po mjeri :D

boja, motor, ZF  :drive:

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156, Giulietta, Stelvio, Junior
    • Kraljevica
« Odgovori #16 u: 20-05-2019, 11:24:46 »
Dobra  :ok:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #17 u: 20-05-2019, 12:03:19 »

Pitaj onog tko je radio nulti servis  :Hihi: Na samoj gumi piše maksimalan tlak od 3,5  :fp

To nema nikakve veze. Taj netko je onda totalno promasio.... meni su npr zimske gume dosle dostavom i tlak je bio 3.2bar.
Ispumpao sam ih na tlak koji pise u knjizi auta....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #18 u: 20-05-2019, 12:31:49 »

To nema nikakve veze. Taj netko je onda totalno promasio.... meni su npr zimske gume dosle dostavom i tlak je bio 3.2bar.

Pa sve jasno - niti treba auto isporučiti s takvim tlakom u gumama, niti bi netko u prvom redu gumu trebao napumpati 0,5bar iznad maksimuma koji je propisao proizvođač.

Inače lijepo vidjeti da se auto isporučuje na top gumi (Conti Sportcontact 5), a ne na nekom jeftilenu.

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #19 u: 20-05-2019, 15:36:03 »
Netko fuša . Svaki vulkanizer napumpa gumu preko 3 bara kod montaže, pa je onda spušta na propisani tlak. Ovdje očito zaboravi ovu zadnju stavku.

Tapatalk

Offline Alanq4

• Starosjedioc
    • Ljubljana - Slovenija
« Odgovori #20 u: 20-05-2019, 17:38:54 »
ufff to je to, takvu bi ja :)
Zna li netko ima ta verzija sa rucnim mjenjacem? Na mobile.de ne nadjem ni jedne...

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #21 u: 20-05-2019, 18:25:30 »
ufff to je to, takvu bi ja :)
Zna li netko ima ta verzija sa rucnim mjenjacem? Na mobile.de ne nadjem ni jedne...

Benzinka samo AT  :drive:

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #22 u: 22-05-2019, 19:10:28 »
Izvrsna  :love:
Meni se ova lamperija jako svidja unutra.... samo isto tako lamperija se ne moze nikako dobiti u Veloce sicevima  :confus: oni i njihov konfigurator

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #23 u: 02-01-2020, 20:46:47 »
Evo, nakon pređenih skoro 5000km u zadnjih mjesec i pol, mislim da mogu napisati ozbiljnu recenziju novih kola. U tih 5000km izredalo se i grada i autoceste i regionalnih putova. Fali jedino neka ozbiljnija solo jurnjava da vidim kako se auto ponaša na sport postavci ovjesa.

Dizajn

Nakon prvog šoka, priviknuo sam se na intenzivno plavu boju i uz naknadnu pamet mogu reći da mislim da nije moglo bolje ispasti. Boja odlično izgleda u svim svjetlosnim uvjetima, ima puno perle i naglašava konture lima na autu. Možda bih jedino radije neku tamniju nijansu crvene, ali kako sam već rekao, uz M-paket nije moguće dobiti nikakvu crvenu, kao ni dosta drugih boja. Ne kužim tu politiku da se uz sportski paket ne može naručiti agresivna boja, osim ako ne ispucaš brdo love (4000 EUR+) za neku individualnu boju. Mislim da bi auto izgledao bomba i u melbournerot i u imolarot.

Moguće da mi dojam boje popravlja i zimski set koji je u 17” i klasičnijeg dizajna nego ljetni set. Stvarno mi je žao da se auto može naručiti samo uz jedan set staggered 18” kotača, a ako se bilo što želi mijenjati, mora se ići na 19”. Za daily driver mi to nije bila prihvatljiva opcija. Šteta da se ne može uzeti niti neki 18” set koji ide uz sport paket. Ako netko želi mijenjati svoje 18” za moje 18”, dogovorimo se Ovaj 17” zimski set je za G30 i dizajnom mi puno bolje paše na G20 nego kičaste 18” koje daju uz M-paket.

U interijeru je više-manje sve oku ugodno, s time da bi primijetio da je dizajn kožnih sjedala (vernasca koža) malo predizajniran na štetu komfora - ima puno šavova i poruba koji (debela je koža) znaju žuljati na dulje relacije. Lajsne interijera u tamnosivom drvu izgledaju lijepo, ali kad se detaljnije pogleda, vidi se da je drvo baš obojano pretjeranom količinom mat boje, umjesto da se vidi tekstura. Šteta, jer kad se to dobro izvede ispadne bomba, ovako je malo sirotinjski dojam.

Bijela vernasca koža se lako ofarba plavim hlačama, ali jednako lako očisti mokrom maramicom. Dosta se magle stakla, nadam se da je to do toga kaj je novo. Tačskirn ubija otiscima prstiju, idrive je 100x bolja opcija.

Karoserija

Ponuda prostora je dobra u svim smjerovima. Disclaimer ide na račun toga da se u autu nije još nitko iznadprosječne stature vozio pa ne znam kako bi to izgledalo. Meni (179cm) ima dovoljno mjesta za noge, laktove i glavu, a jednako tako ima više nego dovoljno mjesta za mene iza mene. Primjetio sam jedino da je naslon sjedala neobično nagnut unatrag, a obično volim okomit naslon sjedala. U tom slučaju mi kćer iz sjedalice nogama udara po stražnoj strani naslona.

Prtljažnik je solidnih dimenzija. Kod mene nema rezervne gume i nema nikakvih skrivenih pretinaca za odlaganje. Kaj se vidi kad se otvori hauba, to je to. Pravilnog je oblika, uz iznimku da prema naslonu ide ukošenje prema gore. Konačno u seriji preklapanje 40-20-40 i otvor za skije Ukupno je manje praktično nego karavanče koje sam vozio ranije, ali će mi barem žena nositi manje pizdarija na put

Izrada interijera je na visokom nivou, nema lupkanja, nema škripetanja, materijali fini sve u krug, neusporedivo bolje nego F30, rekao bih negdje na nivou F10. Par sitnica je moglo bolje, recimo pretinci u vratima su obična plastika bez ikakvog materijala pa klize kovanice. Ergonomija bez zamjerke, sa svime sam se brzo snašao, instrumenti pregledni, brdo informacija. Ako moram izdvojiti kaj mi fali - nema više pokazivač temperature ulja, ponovo je temperatura vode i na displeju nema pokazivača ceste da vidiš kakav ti zavoj slijedi. To volim imati pred sobom kad je nepoznata cesta.

Kaj se tiče praktičnosti, odlični su pretinci za flaše u vratima, taman za po litrene boce. Uz njih je još puno mjesta za odlaganje u vratima. Ispred mjenjača za mobitel/naočale, pretinac ispod naslona za ruku. Naravno, kad konfiguriraš auto, ne padne ti na pamet da neke pretince treba doplatiti pa tak auto nema nikakve mrežice u gepeku, mrežice na naslonima prednjih sjedala. Nema pretinca ispod komandi svjetala… uglavnom, dio ciganluka našeg najdražeg proizvođača. Uz to, samo je jedan USB priključak, drugi je USB-C i to je to. Ako imaš veći USB stick (bolje rečeno - uobičajene veličine) s muzikom, ne možeš zatvoriti poklopac

Infotainment je jako dobar. Navigacija radi vrlo brzo, interaktivno, karta se update-a u realnom vremenu, prepoznaje gužve, zastoje, predlaže alternativne rute, gotovo da ne griješi u odabiru rute i karta je jako detaljna. Usporedbe radi, rutu od 550 kilometara izračuna unutar sekunde, dok Alfi za istu destinaciju treba preko petnaest. I display za navigaciju i mali display unutar instrument table su visoke rezolucije, dovoljno pregledni i čitki.

Sinkronizacija s telefonom radi bez greške, auto uredno prepoznaje glasovne naredbe iz imenika i jednostavnije naredbe za navigaciju. Mikrofon je odličan i može se razgovarati bez vikanja. Za audio sustav sam već rekao da je solidan, ali ništa više od toga. Uredno prepoznaje razne digitalne formate i još nisam našao fajl koji ne bi htio učitati.

Motor i mjenjač

E sad, ako auto ima neku standout karakteristiku, to je kombinacija motora i mjenjača. Nemam pojma kroz kakve je sve kure B47 prošao da dobije dodatak TU1, ali u direktnoj usporedbi s F30 318d je neusporedivo mirniji. Nema apsolutno nikakvih vibracija na volanu, ni kod hladnog paljenja. I apsolutna razina buke je bitno manja. Auto radi i mirnije i tiše nego F10 s B47 motorom. I primjetno bolje ubrzava. Kod 200km/h još uvijek pristojno povuče. Ide i puno bolje od Golfa sa 150ks. Realno, jači motor od toga ne treba baš nikome.

Bez obzira na ovo, ne može se sakriti činjenica da je dizel, zvuk je tu i iako nema vibracija i nije glasan, karakteristično je dizel. Smiješno za primijetiti, ali kad upalim Golfa i G20 jedan kraj drugog, G20 je gotovo ni ne čuje.

Mjenjač je 99% do perfektnog. Kod svake razine ubrzavanja šalta mekano, bez ikakvog cukanja. Recimo, ubrzavaš sa 80% gasa do 140km/h, doslovno se ne osjeti nijedna promjena brzine. Posloženo je bolje i nego kod Giulie, jedino su pedale mjenjača malo premale i ni blizu tako lijepe za šaltanje kao na Alfi. Razlika u odnosu na F10/30 je da sada i u comfort modu prebacuje u ler i ne koči motorom, ovi su to radili samo u eco-pro. Jedina primjedba koju imam je da se kod dodavanja gasa, još uvijek primijeti tih pola sekunde prije nego prešalta u nižu.

Prosjek potrošnje u prvih 4500 kilometara vrlo iznenađujuće niskih 6,2 litre. Zadnja tura kroz Italiju uz dosta vožnje po planinama skoro nevjerojatnih 5,3 litara/100km.

Komfor

U usporedbi s drugim autima koje vozim, G20 bi se, po komforu vožnje, najbliže mogao usporediti s F10. Nešto je tiši i nešto tvrđi. Kod mene je M adaptivni ovjes i 17/18” felge. Gume su normalne, nisu RFT. Prema komentarima koje sam čitao po stranim forumima, M adaptivni ovjes je i dalje M-ovjes, dakle, riječ je o spuštenom ovjesu u odnosu na serijski i prema komentarima u “comfort” modu je tvrđi nego serijski a u “sport” modu mekši nego standardni M-ovjes. Ja sam 95% vremena u “comfort” modu. “Sport” je baš tvrd i do sada nisam bio previše u prilici voziti u njemu, osim malo za probu i po nekim dijelovima autoceste.

Kako sam već napisao, auto je vrlo tih i na recimo 140km/h nema nikakvog zvuka motora, čuje se nešto vjetra i to je to. Uredno se može slušati radio i na 160-180.

E sad dolazimo do najveće zamjerke. Sjedala. Sport sjedala u koži, ručno podešavanje. Previše tvrda, bez bočne potpore u sjedećem dijelu, izraženi neudobni šavovi i porubi. Električna komanda podešavanja širine naslona, ali U SERIJI NEMAJU LUMBALNU POTPORU. Jebote, dođe auto, krenem podešavati, nigdje tipke, izađem van - a na sjedalu samo izrez plastike gdje dolazi tipka. Idem čačkat po cjeniku i vidim da je doplata od nekih 2000 kuna koju nisam skužio. Potpuno neshvatljivo. Uglavnom, trebalo mi je dosta vremena da skužim kako namjestiti sjedalo da bude dovoljno udobno i to je malo nagnuto unatrag. No, ni tako se sjedala ne mogu usporediti s najobičnijim sjedalom u starom V60, niti sa sjedalima u A4 B7, ni sa F10, ni sa sportskima u Golfu, a da ga jebeš i sportska u Astri H su bila bolja.

Vozna svojstva

Nema agilnost E36 ili Giulie, ali auto je tri svjetlosne godine ispred Volva, dvije ispred A4 B7 i svjetlosnu godinu ispred F10/30. U “comfort” modu leži potpuno neutralno, ne naginje se previše (bitno manje nego F10!), proklizava ujednačeno prednjim i zadnjim krajem kad se pretjera, ESP se pali dovoljno kasno i može se skroz deaktivirati, a upravljivost je jako dobra, bez da je auto nervozan na autocesti. Osjeti se da je lakši od F10 i u vožnji odaje dojam manjeg auta od svojih 470cm. Uredno se može potjerati kroz kombinaciju zavoja bez ikakve nervoze. Trakcija odlična i uredno se osjeti kroz koji se par kotača prenosi snaga.

Kočnice su nešto mekše nego u ranijim generacijama i malo dužeg hoda papučice, ali se mogu perfektno dozirati. Prošao ovaj tjedan nekoliko serpentina sa visinskim razlikama od 1000-1300m bez da se osjetio ikakav zamor. Ručna je elektronska i ne pali se automatski gašenjem auta.

Sigurnost

Set sustava pasivne sigurnosti je već godinama identičan, a od pomagala aktivne sigurnosti ima upozorenje na prelazak iz trake koji uredno funkcionira na “medium” osjetljivosti - lagano vibrira volan. Opcija automatskog vraćanja u traku je opasno agresivan i isključio sam ga u tri navrata kad sam ga greškom resetirao i uključio. Kamera koja čita znakove radi odlično i do sada još nisam primijetio da bi negdje pogriješila. Uredno zanemaruje znakove s dopunskim pločicama za kamione, a ako postoje dva ograničenja (za aute i kamione), očita onaj za aute. Sustav je vezan uz tempomat i pritiskom na tipku tempomat preuzima aktualno ograničenje.

Auto ima i sistem za automatsko kočenje koji (navodno) radi u tri stupnja - svjetlosno upozorenje, zvučno upozorenje i kočenje. Do sada sam par puta ima svjetlosno upozorenje u vidu crvenog auta na instrument ploči, ove više stupnjeve nisam probao

Za pohvaliti su odlična adaptivna LED svjetla, u odnosu na bixenon na F10/30 puno bolja. Bolja su i od adaptivnog bixenon sistema na Golfu (upalio ih paralelno u garaži, G20 ima viši i intenzivniji snop) i negdje na nivou bixenona na Alfi i adaptivnog LED-a na novoj Astri. Posebno je dojmljiv skok naprijed u odnosu na F10, s kojim sam napravio dosta noćnih kilometara ljetos u Italiji i baš se osjeti manjak praćenja zavoja. LED na G20 je jako homogen, svjetao, a odlična su i duga svjetla. Nemam automatsko paljenje dugih. Komande su dovoljno inteligentne da auto ne dozvoli gašenje svjetala u vožnji.

Preglednost je solidna, uz iznimku “na osam sati” koje pokriva široki B-nosač. Retrovizori dobri, senzori prednji i zadnji odlični - konačno se prednji sami pale, ali reagiraju dosta kasnije nego na F10 pa sam prvi put skoro opalio auto iza sebe.

Bočno uparkiravanje je na knap u većini situacija, ali taman je toliko kraći od petice da stane tamo gdje petica ne bi stala. Baš iznenadi kako je to česta situacija da je tih 20cm odlučujuće.

Financije i oprema

E sad…. Cijenu sam već bio napisao i takva je kakva je. Auto nije jeftin i za te novce se može dobiti ozbiljan G11/30, ako tko voli veće aute. Meni to jednostavno nije bila opcija. Razmišljao sam o malo rabljenom G30, ali sam odustao jer mi ne treba tako velik auto, a ako trebam odvagnuti udobnost i dinamičnost, trojka mi je auto po mjeri.

Iz popisa opreme koji je na ranijim stranicama stvarno ne znam što bih posebno izdvojio, odnosno što bi promijenio. Da u autu ne vozim klince, mislim da bi uzeo merino kožu i danas definitivno lumbalnu potporu. Izbacio ne bih ništa. Tko ne želi M-paket i ne treba adaptivni ovjes, može dosta love uštedjeti kroz sport/luxury pakete. U cijenu je uključeno 100.000km besplatnog održavanja, ali po računalu koje predviđa servise svakih cca. 25.000 kilometara, kaj mi ne pada na pamet.

Nisam uočio nikakve dječje bolesti za sada, auto je očito na tržište izbačen jako dorađen.

Usporedba

Tu sam mislio napisati malo u usporedbi s ostalim autima koje sam u zadnje vrijeme vozio, ali fakat mi se više neda

U usporedbi s prethodnikom je ogroman skok naprijed u svakom pogledu. Nema stvari koja nije poboljšana. Rekao bih da je riječ o najvećem koraku naprijed za seriju tri još od E36. Ako kažem da je jedina stvar koja je na F30 bolja pokazatelj temeprature ulja, mislim da sam sve rekao.

U usporedbi s F10 auto je također korak naprijed, prije svega u dinamici vožnje. U udobnosti je F10 malo naprijed, prostranost straga prednost G20, motor/mjenjač mala prednost G20, u izradi interijera su otprilike tu negdje. Sve u svemu, osjetno manji i dinamičniji auto uz minimalan zaostatak u udobnosti.

Novi Volvo S60 ima daleko bolja sjedala, napravljen je s više stila i osjetno je jeftiniji. S druge strane, 320d po testovima ide bolje nego T5, ne želim znati kako bi naprao T4. Udobnost, upravljivost i ergonomija daleko bolji u G20.

Konačno, moj raniji favorit - Alfa Giulia je i dalje vozno aktivniji auto, ljepšeg interijera i s više stila. Kvaliteta nešto lošija, malo neudobniji, nešto jeftiniji. Svakako auto koji se prodaje daleko preslabo u odnosu na kvalitete.

Zaključak

Sve u svemu, odličan auto, fantastičan daily driver. Sve kvalitete petice u nešto sportskijem i kompaktnijem pakiranju. Odlično se vozi, odlično izgleda, još uvijek nije preglomazan za grad, dovoljno mjesta, dovoljno udoban i granično prihvatljive cijene.

Da bi bio perfektan, fale mu sjedala iz Volva i redni benzinski šestak od nekih 300 konja

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #24 u: 02-01-2020, 21:44:51 »
Kako god da je .... meni ok , procitao review - posteno  :ok:

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: shadowfax

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #25 u: 02-01-2020, 21:50:38 »

Da bi bio perfektan, fale mu sjedala iz Volva i redni benzinski šestak od nekih 300 konja

Trebao si M340i uzeti  :tooth

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #26 u: 02-01-2020, 21:52:00 »
Sorry, sad sam vidio da mi nije prošao uvod u post - stvarno sam imao namjeru uzeti Giuliu, sličnu kolegičinoj, ali misano plavu, žuta kliješta i 18" sport felge. Na žalost, od strane zastupnika nikakve reakcije na moj upit, opet nije bilo cjenika, nije se znalo kad će isti doći, kad će se uopće moći napraviti narudžžba i nakon dva tjedna čekanja jednostavno sam naručio BMW.

Za M340i mi fali još pedesetak soma EUR :D

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #27 u: 02-01-2020, 22:03:39 »
Sorry, sad sam vidio da mi nije prošao uvod u post - stvarno sam imao namjeru uzeti Giuliu, sličnu kolegičinoj, ali misano plavu, žuta kliješta i 18" sport felge. Na žalost, od strane zastupnika nikakve reakcije na moj upit, opet nije bilo cjenika, nije se znalo kad će isti doći, kad će se uopće moći napraviti narudžžba i nakon dva tjedna čekanja jednostavno sam naručio BMW.

Za M340i mi fali još pedesetak soma EUR :D

Pa nije baš toliko skuplji od 318d M Sport  :?
U Tomića dodje oko 75k mislim,  a vani bi se našlo i jeftinije vjerovatno

Online Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
Giulia 2.0 RWD Rosso Alfa
« Odgovori #28 u: 02-01-2020, 22:03:55 »
Dobro si se potrudio napisati osvrt......

Ne znam kak ti se dalo toliko tipkati...

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 07-06-2025, 11:41:21 od Cobra »

Offline HrvojeP

• Na probi
  • *
    • Varaždin
« Odgovori #29 u: 02-01-2020, 22:06:40 »
Pa nije baš toliko skuplji od 318d M Sport  :?
U Tomića dodje oko 75k mislim,  a vani bi se našlo i jeftinije vjerovatno

Sad vidim da nisam napisao ni koji je model  :thanks

320d je.

Da, 340i će biti zanimljiv kao (dvo)godišnjak...