Priča prva, zašto Giulietta?159-tka nakupila godina i kilometara

, u oglasniku je bila više od dvije godine(realno tek zadnja tri tjedna sam ju definitivno odlučio prodati, spustio cijenu i platio oglas). Nasljednik 159-te(Giulia) je dobrano kasnio, tako da sad u toj klasi se kod Alfe nema šta gledati, odluka je pala idemo klasu ili dvije ispod, ionako više nemam potrebe za većim autom. Dakle, Mito ili Giulietta.
Mito dizeli preslabi, benzinci imaju problema sa Multiair sustavom pa ništa od toga (iako sam bio blizu da odem po jednog Mita Maserati Edition - 170ks u full-u). A inače im je jako slaba oprema…tako da od Mitutača ipak ništa.
Giuliette što sam više gledao, gnjavio ljude sa pitanjima po susretima (tnx Marin i Igor

), sve su mi se više sviđale. Gledanjem naših oglasnika (nula bodova), stranjskih (Njemačka, Austrija), došao sam do minimalnih uvjeta koje Giu mora zadovoljiti.
Što se motora tiče, od benzinaca je u obzir dolazio jedino Multiair 170ks no i od njega se odustalo zbog poznatih problema sa Multiair sustavom. Slabiji benzinci su u pravilu pištolj oprema i imaju visok Co2… Dizeli, njih zbilja ima, od 105ks do 170ks – i iskreno skoro pa svaki od njih mi je bio prihvatljiv što se snage tiče.
Zašto 105/120ks, zar to nije premalo? Pa ne, iz više razloga. Taj auto će voziti žena na posao i ja povremeno na susrete dok se GTV projekt ne dovrši (
tko zna kad, tko zna gdje). Duža obiteljska putovanja će odrađivati službeni. To znači da ovaj auto godišnje neće prelaziti više od 10tkm… Tako da smo zaključili da je prihvatljivo i 105/120ks, ali bi bilo idealno pronaći čađaru sa 140/150ks, 170ks će ipak biti previše...bar sam tada tako mislio
Oprema. Bez full kožnih sjedala ili kombinacije koža/tekstil ne dolazi u obzir. To mi jednostavno toliko digne auto da je detalj bez kojeg ne kupujem Giuliettu. Točka. Od ostalih stvari, poželjno što više. No ajmo reći top pet stvari koje su poželjne su bili Xenon, 18“ felge (8C ili Turbine), Brembo, navigacija i Bose. Naći auto koji ima sve ovo je gotovo nemoguće, ali ima ih (vani, kod nas kao što sam već napisao nula bodova).
I sad potraga...mjesec-dva pregledavanje oglasnika (primarno
mobile.de i
autoscout24.de). Našlo se ajmo reći 20-tak auta po cijeloj Njemačkoj koji zadovoljavaju osnovne uvjete. Par komada se našlo i u Austriji ali sam ipak odlučio tamo ne ići zbog manje ponude i posljedično veće cijene. Kontaktiranje preko mailova…općenito praćenje kako Nijemci i Austrijanci dišu, tko spušta cijene i kada, koji se auti najbrže prodaju i tako...upoznavanje sa procedurom i sustavom uvoza, do sad nisam imao iskustva sa tim. Sve aute sam kupio u Hr...
Nastavak slijedi…