U prvom postu sam spomenuo da je kod mene preko godinu dana, a da je druženje bilo idilično prvih 10 mjeseci. Onda je jednom bacilo grešku lambda sonde, pa su obje gornje promijenjene jer je ona od stražnjeg reda bila loša, a ipak je to potrošna roba... Onda mjesec dana zatišja pred buru
Dakle negdje krajem trećeg mjeseca sam ostao s autom kod prijatelja u dvorištu, neposredno nakon ove slike

Sve žive greške upaljene, VDC, Immobilizer, auto vergla i ne pali, klapna klikće. Brzinsko surfanje Alfaownerom upućuje na čestu grešku kod 3.2 modela - crknutu centralu. Otpojim klapnu gasa i auto pali, znači skoro sigurno centrala.

U šumi postova o ECU failovima nalazim par koji imaju nekog smisla, ispada da je centrala postavljena točno iznad ispušnih grana koje imaju pretkatalizatore koji isijavaju groznu toplinu i postupno prijevremeno unište centralu, odnosno da bi se ta priča s izgorenim centralama izbjegla ili uvelike smanjila da auti i dalje imaju grane bez predkatova. U stanju plakanja nad prolivenim mlijekom, odmah drugi dan kupujem CF2 grane sa 166 3.0 koje ću kao montirati prvom prilikom.
U međuvremenu kod prijatelja raskopaju dvorište pa auto ne može par dana nikamo, nakon toga ide kod Marina u Iku gdje zaključimo da je izgorila centrala jer se ne može spojiti na nju. Polovne nema nigdje, a nitko nije siguran je li ista centrala kod GTA, GT i 166 3.2 pa je i traženje malo teže. Dvojica majstora testiraju centralu i daju različite dijagnoze kvara, ali isti zaključak - hibridna centrala se ne može popraviti nego treba nova ili polovna koju se reprogramira. Na kraju se i može naći polovnu za 900e, ali nepoznata kilometraža i sve skupa mi se ne dopada pa se odlučujem na novu repariranu preko Seba. Tu kreće 3 mjeseca natezanja s Autocommerceom koji svaki tjedan odgodi datum isporuke, dok auto stoji u garaži i čeka bolje dane. Na kraju ispada da niti nova ne postoji, navodno se čeka proizvodnja, ali sustav isporuke dijelova to ne priznaje nego mi daju odgodu svaki tjedan. Tu odlučujem prekinuti s Autocommerceom i probati na svoju ruku naći novu centralu.
U ovom dijelu priče oko narudžbe definitivno trebam pohvaliti Seba na komunikaciji i transparentnosti tijekom cijele situacije, i na povratu sredstava u roku 15 minuta nakon opoziva narudžbe, za što još nikad nisam čuo.

U nastavku priče pokušavam dobiti centralu preko Autolusso-a koji mi pošalje sljedeći link:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-gta/1080658-autolusso-gta-ecu-replacement-kit.html i kaže da centrale ne postoje nove niti će se proizvoditi više i da tko ima centralu je možda može prodati, ali da se ne nadam previše jer oni rastavljaju najmanje jednu GTA svakih par mjeseci zbog tih problema. Ovaj kit koji nude kao plug and play za "samo" 1800 funti zahtijeva po njima jednostavan zahvat u kojem se prebrika samo 74 žice, ali mi nisu spremni poslati kit jer su ga probali samo na 147 GTA i nisu sigurni da je sve isto, ali savjetuju da se strpim koji mjesec pa možda naiđe neka GT sa spaljenom centralom ili da im na neki način dostavim svoj auto u Englesku pa će se već oni snaći.
Na kraju uspijem naći novu OE centralu kod Gusa u AlfaTune-u, koji mi kaže da je to zadnja centrala za GT 3.2 koja postoji na stanju, a da za GTA postoje još samo 3 centrale. Usput mi je i riješio milenijsko pitanje - koja je razlika između 3.2 automobila? Fizička razlika u motorima ne postoji, nego je jedina razlika u mapi gdje su GTA modeli malo jači, dok GT i 166 3.2 imaju slabije mape, odnosno nježniji odaziv na gas i manju snagu. Drugim riječima, GTA zaista ide bolje od GT 3.2 kada su obje stock. Logično, slijedi novo pitanje - a može li se GT V6 remapirati u GTA? Kaže da ne može jer ne želi prodavati Alfin proizvod kao modifikaciju, ali može utočiti pojačanu mapu za GTA kojih je prodao par stotina i imao odličan response GTA zajednice

Drugo milenijsko pitanje, koji ECU paše gdje? Svi 3.2 motori imaju FIZIČKI JEDNAKE ECU-e, odnosno sa svakog 3.2 modela se može reprogramirati ECU da paše u svaki drugi 3.2 model, a pašu i s nekih late model slabijih V6, sve dok je centrala Motronic 7.3.1. Također, samo novi ili "virginized" ECU se može spojiti u auto, jednom kada se upari sa Body Computerom postaje neupotrebiv u drugim autima.
Usput smo izmijenili par mailova što se može napraviti na Busso motorima kao smislene prepravke koje zaista dižu snagu a nemaju neki negativan utjecaj, i on mi potvrđuje da je CF2 ili Wizard ispuh koji eliminira predkatalizatore odlična ideja i da se s time i remapom na stock 3.2 motoru dolazi do cca 270 konja. Super.
I tako je put Hrvatske krenula remapirana nova centrala i nakon 5 dana se pojavio paketić...

Kreće montaža CF2 grana...

... i gle čuda, nije ni blizu plug&play-u, niti pašu kutevi, niti prirubnice, a izvaditi zadnju granu bez da se skida motor ili most je posao za završiti na psihijatriji

Kada je već plenum morao van sam ga odlučio očistiti iznutra, ali su me mučili tragovi lijevanja na dijelovima koji su važni za protok, tako da je i to riješeno, kao i one kromirane cijevi koje spajaju plenum s glavom i njihovi izvodi.

U usputne poslove spada i zamjena gornjeg nosača motora s PU verzijom, promjena O-ringa na klimi, promjena svih brtvi oko plenuma i TB, oko ispuha, nove svjećice kada je već sve raskopano...

Htio sam da nove grane ulaze na vidu u stare pozicije, pa sam napravio šablone za sve i mic po mic poštelao da sve bude kompatibilno. Na kraju je ispalo da je dobro da sam uzeo "krive" grane od 166 jer sa onima od 156 koje imaju utor za lambdu na stražnjoj grani (cil 1-3) treba kriviti cijevi ulja i sve je jako na usko. Meni je uspjelo poštelati sve da ulazi kao tvornički. Prirubnice sam izvukao u CAD-u iz brtve ispuha i dao sve zavariti...

Nakon toga je otišlo u TH Performance na Jet Black ceramic coating, s idejom da dodatno smanjim temperature u motornom prostoru. Finiširano izgleda super, a na dodir je kao porculanski tanjur.

I tako je to sve nekako ušlo nazad i nadao sam se da je konačno sve tip top.