Reklama ne djeluje odmah gotovo nikad, isprobao na vlastitoj koži i poslu 
A to se i ja nadam
Zanimljiv grafikon
Valjda nisi lažirao podatke da jos malo podkopas 159 
Meni se isto čini da je 155 zakazala. Inaće je tih auti jako malo, a meni iskreno nikad niti nije sjela. Uvijek mi je djelovaka ko Tempra
. Iz tog vremena 164 mi je dalko najdraža Alfa.
Normalno bilo bi OK kad bi se rasčlanilo to po modelima. Velik rast u prodaji je napravila 156, ali to je i radi toga što je do njene pojave prodaja bila u komi, a i ponuda modela.
Malo me čudi da npr. redizajn 156 u 2002. i krajem 2003. su jos umanjili prodaju. A tu vrijeme je 147 sigurno dobro išla. Isto tako 2004 je bio pad, a pojavila se GT koja je bila te godine najprodavaniji Coupe u evropi.
159 nije ispunila očekivanja, ali teško da se moglo ponovit uspjeh 156 koja je bila senzacija po povoljnoj cijeni. Osim toga i konkurecija 97 nije bilo kao danas.
Ako ne vjeruješ google is your friend.
155 jednostavno nije bila dovoljno dobro pogođen auto na tržištu i eto zakazala je, već sa 145/146 se situacija bitno popravila.
A što se tiče redizajna 156-ice to je stiglo već malo prekasno, dosta se ljudi u to vrijeme odlučivalo na 147 umjesto 156, a kada je izišla GT ona je uzela još ponešto kupaca 156-ice i sa 18-19.000 komada godišnje u 2004-2005 nije mogla pokriti taj pad prodaje..
Što se tiče 159 mislim da se trebalo pričekati još bar godinu dana i složit taj auto kak spada u startu i onda bi rezultati bili puno bolji.
Ovako odmah u prvoj godini imaš skoro duplo podbacivanje proizvodnje, Alfa Romeo trenutno na godišnjoj razini gubi oko 100.000.000 Eur (a najavljivali su veliku zaradu na 159), nakon 2 godine imaš MY2008 i vatrogasno skidanje kilaže, sljedeća stvar je MY2009 i izbacivanje JTS motora (u koje je ulupano brdo para) koje bi trebali zamjeniti 1.8 T-JET.
Najviše od svega me živcira to odugovlačenje sa promjenama:
- Brera je kao koncept imala V8 motor, a ni dan danas u proizvodnji nema ultimativne verzije.
- Za 159 se od početka pričalo o GTA ali kako stvari stoje izgleda da ništa od toga (BMW ne čeka dugo sa M3 ili Audi sa S4), te ultra verzije ne donose novac i ne prodaju se mnogo ali puno znače za image marke.
- 1.9 TwinTurbo JTD se već godinu dana ugrađuje u Saab, a neznam što se čeka s njim u 159.
- ...
Nije mi bila namjera polemizirati o očekivanjima prodaje vodstva Alfa Romea pojedinog modela i ispunjenja te kvote, nego čisto da se gledanjem ovog grafa bez detaljnijeg poznavanja situacije u pozadini mogu izvući vrlo tricky zaključci što sam i napisao u prethodnom postu. Koliki je bio pad prodaje 156-ice recimo u 2000. godini da se može govoriti o apsolutnom uspjehu 147-ice to se ne vidi iz grafa. Nemam nažalost toliko vremena da čačkam po starom forumu o konkretnim brojkama, niti imalo sumnjam u istinitost tvojih izvora, samo htjedoh napomenuti da graf, kao i statistika općenito, može navesti na vrlo krive zaključke onoga tko ne poznaje stvari malo bolje.
A gledaj ovo je samo moje mišljenje (a pošto mi brojke govore u prilog zato sam ih i stavio).
Čak iako ne znaš koliko se prodaje ovih ili onih modela, iz grafa se lijepo vidi da su trenutne brojke otprilike u rangu sa onima iz 1995. kada je Alfa Romeo bila u priličnoj krizi i problemima, što govori dosta.
Alfu 159 svi gledaju kao nasljednika 156, ali po dimenzijama je skroz slična Alfi 166. Imaju isti međuosovinski razmak (159 i 166), Alfa 159 je nešto šira, ali i nešto kraća. Sa dimenzijama je prešišala ostalu trenutnu konkurenciju iz klase bar za pola broja. Na većim autima je i veća zarada po komadu, ali ih se proda manje.
Kada je 156 naslijedila 155 bila je 1 cm kraća od pthodnice i malo šira tako da je ostala u istoj klasi.
Sve je to OK, ali dimenzije auta nisu nikakav kriterij. 156 se nije prodavala bolje od 155 jer je bila 1cm kraća, nego zato što je auto nevjerovatno dobro pogođen za tržište što 159 definitivno nije.
Svaki noviji auto je luksuzniji, bogatije opremljen, ima nove matrijale, tehnologije, nove motore i uglavnom napredak je u svim smjerovima pa ne znači da se treba prodavati slabije od prethodnika...
Pravi primjer ti je 155, jer je 156 bila neusporedivo bolji, napredniji, ali i skuplji auto, pa se nije prodavala slabije od 155, nego bar 5 puta bolje.