25-04-2026, 20:58:34

Autor Tema: Statistike prodaje  (Posjeta: 80760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
Odg: statistike prodaje
« Odgovori #150 u: 15-12-2007, 14:35:54 »
pa 159ka i drži prodaju....147ica pada... :hap:

Koliko se ja sjećam 159 nije ispunila plan prodaje ni u prvoj godini
Pa su rekli da će prodaja rasti 20-30% ove godine, a ona se nije ni pomakla od te prve "loše" godine, pa možemo reći da drži prodaju :hap:

147 je model na zalasku  :hap:

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #151 u: 15-12-2007, 15:13:49 »
kaj ne naprave neki mali kockasti lijepi auto sa 2 motora npr 120 i 160 ks za 10,000 eura (hint reinkarnacija 145-ice)  :craz
kako bi se to prodavalo, ali neeeeeeee.......
moramo biti premium  :puke:

Zagorar

• Gost
« Odgovori #152 u: 15-12-2007, 15:24:09 »
Nisam preveliki pristalica ove teme, jer ne vidim kako prodaja na svjetskom tržištu utječe na nas ovdje, odnosno kako bi mi mogli bitnije utjecati na nju. (Osim da otkrijemo koji se modeli slabije prodaju pa tražimo da im i u AC-u spuste cijenu, a to, na žalost, ne možemo. Nisu kooperativni!)  :hap:

Ipak moram ukazati na izvjesnu nedoljednost u postovima LOŠE koji je, ne tako davno, kad je prodaja AR-a bila relativno dobra to pripisivao poglavito uspjehu 147-ice, koja, eto, "izvlači" slabu prodaju 159-ke i srodnih modela.

No, istina je to da se 147-ica i u Italiji i na drugim tržištima već dugo, godinama zapravo, prodaje znatno slabije nego u njenim najboljim danima. Zato je, npr. u Italiji, 147-ica na konstantnim raznoraznim akcijama - krediti i leasing s akcijskom kamatom od samo 1%, ili 2%, bogati paketi opreme koji idu uz to, da posebne, krasno opremljene modele niti ne spominjemo. I usprkos tome mjesečna prodaja u Italiji jedva da prelazi 3000 komada, dok je u najboljim danima prelazila i 5000, skoro i dodirujući bojku od 6000. Alfa 147 je prekrasan auto, meni posebno omiljen, ali, s obzirom na sve, tvornica je trebala ipak malo požuriti s nasljednicom.

Uh, sad sam upotrijebio izraz "tvornica je trebala", a takve rečenice i rasprave smatram totalnim promašajem.  :redf:

Jer sve što je tvornica "trebala", "mogla", "morala" i slično već je sigurno sigurno i uradila. Zato i imaju ljude koji su (dobro) plaćeni da misle o tome i od kojih svatko vrlo vjerojatno zna o automobilskoj industriji i kretanjima na tržištu više od svih članova svih foruma zajedno. Kad tako ne bi bilo onda bi oni bili na forumu, a mi u upravi FIAT-a. Dobra promjena za forum,  :hap:  ali za FIAT, AR i sve okolo njih bila bi pogubna - profitirao bi eventualno jedino stečajni upravitelj. :hehe: 
« Zadnja izmjena: 15-12-2007, 15:25:50 od Zagorar »

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #153 u: 15-12-2007, 15:56:51 »
Nisam preveliki pristalica ove teme, jer ne vidim kako prodaja na svjetskom tržištu utječe na nas ovdje, odnosno kako bi mi mogli bitnije utjecati na nju. (Osim da otkrijemo koji se modeli slabije prodaju pa tražimo da im i u AC-u spuste cijenu, a to, na žalost, ne možemo. Nisu kooperativni!)  :hap:

Tema ti se ne sviđa vjerovatno zato što je jedina na forumu koja barata sa činjenicama (čitaj brojkama), ali i u takvim uvjetima vidim mnogi osporavaju brojke...

Ipak moram ukazati na izvjesnu nedoljednost u postovima LOŠE koji je, ne tako davno, kad je prodaja AR-a bila relativno dobra to pripisivao poglavito uspjehu 147-ice, koja, eto, "izvlači" slabu prodaju 159-ke i srodnih modela.

No, istina je to da se 147-ica i u Italiji i na drugim tržištima već dugo, godinama zapravo, prodaje znatno slabije nego u njenim najboljim danima. Zato je, npr. u Italiji, 147-ica na konstantnim raznoraznim akcijama - krediti i leasing s akcijskom kamatom od samo 1%, ili 2%, bogati paketi opreme koji idu uz to, da posebne, krasno opremljene modele niti ne spominjemo. I usprkos tome mjesečna prodaja u Italiji jedva da prelazi 3000 komada, dok je u najboljim danima prelazila i 5000, skoro i dodirujući bojku od 6000. Alfa 147 je prekrasan auto, meni posebno omiljen, ali, s obzirom na sve, tvornica je trebala ipak malo požuriti s nasljednicom.

Nema nedosljednosti u mojim postovima, u trenutku kada sam komentirao prodaju 147-ice ona je bila otprilike jednaka ili neznatno bolja od prodaje 159-tke...

Normalno je da prodaja 147-ice sada pada, jer je model na zalasku, a raznim akcijama se pokušava održati na profitabilnom nivou.

Ja mislim da nema razloga za žurbu sa nasljednikom, bolje neka oni to odrade kako treba.
Požurili su se sa 159 pa eto kako je to završilo, nakom samo 3 godine najavljuje se nova lakša konstrukcija šasije, apsolutno svi novi benzinski motori, redizajn, još uvjek nema top modela koji bi konkurirao Audi-u i BMW-u itd...

Uh, sad sam upotrijebio izraz "tvornica je trebala", a takve rečenice i rasprave smatram totalnim promašajem.  :redf:

Jer sve što je tvornica "trebala", "mogla", "morala" i slično već je sigurno sigurno i uradila. Zato i imaju ljude koji su (dobro) plaćeni da misle o tome i od kojih svatko vrlo vjerojatno zna o automobilskoj industriji i kretanjima na tržištu više od svih članova svih foruma zajedno. Kad tako ne bi bilo onda bi oni bili na forumu, a mi u upravi FIAT-a. Dobra promjena za forum,  :hap:  ali za FIAT, AR i sve okolo njih bila bi pogubna - profitirao bi eventualno jedino stečajni upravitelj. :hehe: 

U pravi si kad govoriš "tvornica je trebala" jer su neke stvari trebali napraviti drugačije.
Ovo ne kažem ja jer sam prepametan, nego to govore prodajni rezultati koji podbacuju.
Očito je da su ti ljudi donijeli neke krive odluke, krivo procjenili tržiše ili nešto treće.

Ako kažeš da se 147 prodaje slabije nego u najboljim danima onda možemo reći da 159 nikad nije ni imala najbolje dane, nikad nije ni ostvarila plan, a nakon 3-4 godine na tržištu i najavljenog velikog kostrukcijskog redizajna nemože se ni očekivati da će prodaja rasti tako da sam tu vrlo pesimističan...

Prodaju Brere i Spidera uopće ne želim ni komentirati u ovoj priči jer je to tragedija sama za sebe...

Fiat je kao vlasnik također zabrinut jer mu Alfa radi ogromne gubitke koje ni oni sa odličnim prodajnim rezultatima ne uspiju krpati, zato je ovih dana i postavljen novi čovjek na čelo Alfa Romea, a jesu li se naučili pameti vidjet ćemo za koju godinu kad se pojave novi modeli...

Anton

• Gost
« Odgovori #154 u: 15-12-2007, 16:09:31 »
sto cemo mi pisati kada zatvore tvornicu?  :sad:

Zagorar

• Gost
« Odgovori #155 u: 15-12-2007, 17:21:21 »
Tema ti se ne sviđa vjerovatno zato što je jedina na forumu koja barata sa činjenicama (čitaj brojkama), ali i u takvim uvjetima vidim mnogi osporavaju brojke...

Nisam rekao da mi se ne sviđa, nego smatram nepotrebnim te silne rasprave oko stvari na koje stvarno ne možemo utjecati, pogotovo jer te rasprave ponekad i prelaze granicu uljudnog komuniciranja.

Nema nedosljednosti u mojim postovima, u trenutku kada sam komentirao prodaju 147-ice ona je bila otprilike jednaka ili neznatno bolja od prodaje 159-tke...

Normalno je da prodaja 147-ice sada pada, jer je model na zalasku, a raznim akcijama se pokušava održati na profitabilnom nivou.

Da, ali ne radi se o  tome da si komentirao, kako sad kažeš, da je prodaja 147-ice bila otprilike jednaka ili neznatno bolja od prodaje 159-ke, nego o tome da svojevremeni dobri prodajni rezultati AR nisu, po tebi, bili zbog dobre prodaje 159-ke nego relativno dobre prodaje 147-ice koja je "maskirala" tu slabu prodaju 159-ke, ali istina je to da se i tada kao i sada, kao i već dosta dugo vremena, 147-ica ne prodaje zadovoljavajuće i kako bi trebala i tako dulje vremena doprinosi dobrim dijelom također ukupnim ne baš sjajnijm rezultatima.

Ja mislim da nema razloga za žurbu sa nasljednikom, bolje neka oni to odrade kako treba.
Požurili su se sa 159 pa eto kako je to završilo, nakom samo 3 godine najavljuje se nova lakša konstrukcija šasije, apsolutno svi novi benzinski motori, redizajn, još uvjek nema top modela koji bi konkurirao Audi-u i BMW-u itd...

To je tvoje mišljenje o žurbi, moje je suprotno, a istinu znaju valjda jedino u tvornici. I IMHO nisu se požurili s 159-kom. Pa što su trebali još danas proizvoditi 156-ice, pa da im Nijemci i drugi ismijavajući uspoređuju njezine rezultate na NCAP testovima s kineskim proizvodima. To bi zbilja doprinosilo velikoj prodaji!

U pravi si kad govoriš "tvornica je trebala" jer su neke stvari trebali napraviti drugačije.
Ovo ne kažem ja jer sam prepametan, nego to govore prodajni rezultati koji podbacuju.
Očito je da su ti ljudi donijeli neke krive odluke, krivo procjenili tržiše ili nešto treće.

Pa velim, ne bih htio da sad to shvatiš posprdno, onda trebaš razmišljati o nekoj savjetničkoj funkciji.  :hap:

Lako je sad, poslije bitke, biti pametan. No, oni su vjerojatno imali mogućnost napraviti "masivan" auto (159 i srodni) i da bude opremljeniji, a ipak malo jefiniji od konkurencije, ili da koriste naprednije, lakše i skuplje materijale i da im auto bude skuplji od konkurencije. Oni su se odlučili za ovo prvo i nisu imali preveliki uspjeh. Da su se odlučili za ovo drugo neuspjeh bi lako moguće bio i veći. (Zamislimo samo komentare u njemačkim i drugim tiskovinama da je, Gott behute, Alfa skuplja od Mercedesa, Audija i slično.  :vamp: Smak svijeta.  :) A njemačko tržište važno je.)

Ako kažeš da se 147 prodaje slabije nego u najboljim danima onda možemo reći da 159 nikad nije ni imala najbolje dane, nikad nije ni ostvarila plan, a nakon 3-4 godine na tržištu i najavljenog velikog kostrukcijskog redizajna nemože se ni očekivati da će prodaja rasti tako da sam tu vrlo pesimističan...

S tim se uglavnom slažem, ali nadajmo se da će ipak pronaći načina za povećanje prodaje.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #156 u: 15-12-2007, 18:01:41 »
Nisam rekao da mi se ne sviđa, nego smatram nepotrebnim te silne rasprave oko stvari na koje stvarno ne možemo utjecati, pogotovo jer te rasprave ponekad i prelaze granicu uljudnog komuniciranja.

Pa nema onda smisla raspravljati ni o dizajnu, potrošnji, tehnikalijama, pouzdanosti, jer mi na ništa od toga nemožemo utjecati...

Da, ali ne radi se o  tome da si komentirao, kako sad kažeš, da je prodaja 147-ice bila otprilike jednaka ili neznatno bolja od prodaje 159-ke, nego o tome da svojevremeni dobri prodajni rezultati AR nisu, po tebi, bili zbog dobre prodaje 159-ke nego relativno dobre prodaje 147-ice koja je "maskirala" tu slabu prodaju 159-ke, ali istina je to da se i tada kao i sada, kao i već dosta dugo vremena, 147-ica ne prodaje zadovoljavajuće i kako bi trebala i tako dulje vremena doprinosi dobrim dijelom također ukupnim ne baš sjajnijm rezultatima.

Prelistaj ti malo bolje zadnjih 5-6 stranica pa pogledaj, koji su bili omjeri 147 vs 159.
Ali to sada nije ni bitno, ono što je bitno i zabrinjavajuće da bi kako sad stvari stoje Alfa godinu mogla završiti u minusu, a to je tragično...

To je tvoje mišljenje o žurbi, moje je suprotno, a istinu znaju valjda jedino u tvornici. I IMHO nisu se požurili s 159-kom. Pa što su trebali još danas proizvoditi 156-ice, pa da im Nijemci i drugi ismijavajući uspoređuju njezine rezultate na NCAP testovima s kineskim proizvodima. To bi zbilja doprinosilo velikoj prodaji!

A ovako im se smiju jer ih deru u performansama i voznim osobina zbog kilaže, vidim kako to doprinosi prodajnim rezultatima...

Pogledaj si recimo na Youtube-u test Brera vs TT vs Z4 (to je direktna konkurencija, a ista priča bi bila za 159 vs A4 vs BMW 3..), možda malo progledaš, ili ti padne mrak na oči, pa mi onda reci jesu li se požurili ili su trebali taj auto malo bolje istesati
YouTube - AMS TV - Audi TT, BMW Z4, Alfa Brera

Pa velim, ne bih htio da sad to shvatiš posprdno, onda trebaš razmišljati o nekoj savjetničkoj funkciji.  :hap:

Lako je sad, poslije bitke, biti pametan. No, oni su vjerojatno imali mogućnost napraviti "masivan" auto (159 i srodni) i da bude opremljeniji, a ipak malo jefiniji od konkurencije, ili da koriste naprednije, lakše i skuplje materijale i da im auto bude skuplji od konkurencije. Oni su se odlučili za ovo prvo i nisu imali preveliki uspjeh. Da su se odlučili za ovo drugo neuspjeh bi lako moguće bio i veći. (Zamislimo samo komentare u njemačkim i drugim tiskovinama da je, Gott behute, Alfa skuplja od Mercedesa, Audija i slično.  :vamp: Smak svijeta.  :) A njemačko tržište važno je.)

Ne pričam ja te priče o 159 i klonovima od jučer, nego od dana kad se pojavila.
Gledam malo te cjenike i ne primjećujem baš da je 159 osjetno jeftinija od Audi-a i BMW-a, zapravo tu su negdje.
A tu je zapravo i srž problema, jer su se sa tim autima htjeli uvaliti njemačkim kupcima i tu su popušili, njemci će za iste pare uvijek radije odabrati BMW ili Audi, a pravi Alfisti će žaliti jer je 159-tka "wanabe švabo"

Zagorar

• Gost
« Odgovori #157 u: 15-12-2007, 18:47:20 »
Pa nema onda smisla raspravljati ni o dizajnu, potrošnji, tehnikalijama, pouzdanosti, jer mi na ništa od toga nemožemo utjecati...

Sad si ipak malo pretjerao.  :rolll:

Odgovorit ću sad uglavnom samo na ovo citirano jer idem na posao, a sutra na ostalo ako bude još potrebno/zanimljivo.

Mislim da o ovom gore što si naveo ima smisla raspravljati, jer na sve to možemo barem djelomice utjecati i tiče nas se. Ako čujemo ovdje iz vjerodostojnih izvora da neki auto ima preveliku potrošnju i premalu pouzdanost onda ćemo možda odustati od njegove nabavke i kupiti nešto drugo, ili bar dodati kakav spojler i malo unaprijediti njegov dizajn. A mislim da nitko neće odustati od kupnje nekog auta zato jer se on, eto, slabije prodaje od očekivanog. Dobro, možda ti jesi!  :da:

Ne mogu sad trenutno pogledati onaj test jer ovdje i sad imam sporu internet vezu. No, to mi nije niti važno. Ne kupujem auto zato jer je on na nekom testu bolji ili brži nego po sasvim drugim kriterijima. S lakoćom sam mogao kupiti bilo koji od navedenih auta umjesto Brere, ali već sam pogled na taj Audi, a pogotovo BMW, kad bi mi se otvorila vrata garaže natjerao bi me na...  :puke:  :craz

Isto, ne vidim potrebu za tvojim "mudrim" rečenicama tipa "Tema ti se ne sviđa vjerovatno zato što je jedina na forumu koja barata sa činjenicama (čitaj brojkama), ali i u takvim uvjetima vidim mnogi osporavaju brojke..." Valjda bi to značilo da ja pričam bajke pa to mogu raditi u drugim temama, a ovdje gdje se barata s činjenicama i gdje sudjeluju ljudi tipa CEO i slični nemam što tražiti.  :hap:

Ponajprije, u ovoj temi se uglavnom barata s interpretacijom činjenica i brojaka, često puta vrlo, vrlo svojevoljnom, a nipošto samim činjenicama i brojkama.  :ok:  NHF

« Zadnja izmjena: 15-12-2007, 18:50:27 od Zagorar »

Online piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #158 u: 15-12-2007, 18:53:05 »
Citat:
Pogledaj si recimo na Youtube-u test Brera vs TT vs Z4 (to je direktna konkurencija, a ista priča bi bila za 159 vs A4 vs BMW 3..),

ovakva rečenica je kod tebe problem...ne znam da li možeš to shvatiti...izvučeš podatak i onda dodaš svoj glorificirajuću negativnu izmišljotinu. na velikom ams testu je 159ka razvalila svu konkurenciju po voznim osobinama.
drugo podliježeš negativnoj propagandi dominirajućih njemačkih tiskovina...samo kod 159ke je masa problem, iako i konkurenti imaju brojke vrlo blizu tima, ali se nitko time ne bavi...
treće...da li ozbiljno misliš da alfa napravi redizajn 159ke i da po apsolutno svim parametrima taj auto bude bolji od bmw trojke da bi se bolje prodavao od nje??
MiTo

Online piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #159 u: 15-12-2007, 18:54:48 »
Citat:
Gledam malo te cjenike i ne primjećujem baš da je 159 osjetno jeftinija od Audi-a i BMW-a, zapravo tu su negdje.

nemoj gledati cjenike...prošeći do jednih pa do drugih...zatraži ponude pa se javi...
MiTo

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
« Odgovori #160 u: 15-12-2007, 19:03:22 »
sto cemo mi pisati kada zatvore tvornicu?  :sad:

O budi ti bez brige, da se to dogodi Loša bi napravio takvu feštu kakvu svijet ne pamti  :hap: 

Ili se to samo meni čini?  :?:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #161 u: 15-12-2007, 19:35:22 »
Sad si ipak malo pretjerao.  :rolll:

Odgovorit ću sad uglavnom samo na ovo citirano jer idem na posao, a sutra na ostalo ako bude još potrebno/zanimljivo.

Mislim da o ovom gore što si naveo ima smisla raspravljati, jer na sve to možemo barem djelomice utjecati i tiče nas se. Ako čujemo ovdje iz vjerodostojnih izvora da neki auto ima preveliku potrošnju i premalu pouzdanost onda ćemo možda odustati od njegove nabavke i kupiti nešto drugo, ili bar dodati kakav spojler i malo unaprijediti njegov dizajn. A mislim da nitko neće odustati od kupnje nekog auta zato jer se on, eto, slabije prodaje od očekivanog. Dobro, možda ti jesi!  :da:

Dobro ti onda promjeni masu, snagu, ubrzanje, dizajn,... svoje Brere 2.2 JTS pa ćemo na forumu raspravljati samo o tome što možemo promjeniti :hap:

A da je tebe zanimala potrošnja, ili performanse, ili pouzdanost sigurno ne bi kupio taj auto, jer si ga kupio srcem a ne razumom :ok:
Naravno da većina pravih Alfista neće odustati od kupnje auta koj im se sviđa, zato što se on slabo prodaje. Tako je bilo i dosada i prijašnje Alfe su imale hrpu mana koje si morao progutati...

Ali ako neki auto totalno podbaci u prodaji i ne ostvari plan prodaje, onda znači da je sam auto negdje prilično podbacio, znači da ima neke ozbiljno mane ili nedostatke koje su ljudi prepoznali, a ja ovdje raspravljam o tome samo zato što mislim da ima prostora da ti auti budu puuuno, puuuno bolji, i samo zato sam kritičan...

Ne mogu sad trenutno pogledati onaj test jer ovdje i sad imam sporu internet vezu. No, to mi nije niti važno. Ne kupujem auto zato jer je on na nekom testu bolji ili brži nego po sasvim drugim kriterijima. S lakoćom sam mogao kupiti bilo koji od navedenih auta umjesto Brere, ali već sam pogled na taj Audi, a pogotovo BMW, kad bi mi se otvorila vrata garaže natjerao bi me na...  :puke:  :craz

Ok, nebi ni ja nikad uzeo TT ili Z4, ali bogami nebi ni ovakvu Breru kakva je sada, barem ne za te pare  :ne2:
Ali da joj skinu 100Kg, da joj stave 1.8 Turbo motore i nove prave Alfine V6, da joj unaprijede ovjes, onda bi mi vrijedila te pare, i vjerovatno bi je više ljudi kupovalo  :rolll:

Poanta je da jedna Brera ne smije biti ovako inferiorna u odnosu na švabe, a rezultati prodaje to vrlo jasno pokazuju, možeš ih na prste prebrojat...

Isto, ne vidim potrebu za tvojim "mudrim" rečenicama tipa "Tema ti se ne sviđa vjerovatno zato što je jedina na forumu koja barata sa činjenicama (čitaj brojkama), ali i u takvim uvjetima vidim mnogi osporavaju brojke..." Valjda bi to značilo da ja pričam bajke pa to mogu raditi u drugim temama, a ovdje gdje se barata s činjenicama i gdje sudjeluju ljudi tipa CEO i slični nemam što tražiti.  :hap:

Ponajprije, u ovoj temi se uglavnom barata s interpretacijom činjenica i brojaka, često puta vrlo, vrlo svojevoljnom, a nipošto samim činjenicama i brojkama.  :ok:  NHF

Ja i dalje stojim da je ova tema jedina "potencijalno" objektivna tema na forumu, jer nekad treba biti i kritičan, a ne samo lelujati u oblacima... :rolll:

ovakva rečenica je kod tebe problem...ne znam da li možeš to shvatiti...izvučeš podatak i onda dodaš svoj glorificirajuću negativnu izmišljotinu. na velikom ams testu je 159ka razvalila svu konkurenciju po voznim osobinama.
drugo podliježeš negativnoj propagandi dominirajućih njemačkih tiskovina...samo kod 159ke je masa problem, iako i konkurenti imaju brojke vrlo blizu tima, ali se nitko time ne bavi...
treće...da li ozbiljno misliš da alfa napravi redizajn 159ke i da po apsolutno svim parametrima taj auto bude bolji od bmw trojke da bi se bolje prodavao od nje??

Pika daj se malo stabiliziraj, koju izmišljotinu, pa nisam ja izmislio te testove, u većini testova je zbog ljuljanja i mase karakteriziraju kao "brod"... :)

Osobno mislim da se 159 nikad neće prodavati ni blizu dobro kao BMW, ali da su je od početka napravili kao što najavljuju za taj redizajn mislim da bi prošla osjetno bolje...

O budi ti bez brige, da se to dogodi Loša bi napravio takvu feštu kakvu svijet ne pamti  :hap: 
Ili se to samo meni čini?  :?:

To ti se samo čini :da:

Ja bi bio najsretniji da Alfi ide duplo bolje nego sada, ali sa trenutnom ponudom to jednostavno nije moguće i zato su potrebne promjene.
Nadam se da će sa novim modelima prestati sa tim "wanabe švabo" sranjima i vratiti Alfu na pravi put...

Zagorar

• Gost
« Odgovori #162 u: 16-12-2007, 11:05:20 »
Evo LOŠA, kao što si rekao da prelistam malo prijašnje stranice u temi, tvojeg posta o kojemu sam ja samo usput govorio:

Ajmo, suma prodaje u Italiji za 2007 god.:

- FIAT,  543118 vozila,  23.4% tržišta,  +17% u odnosu na 2006
- Lancia, 98444 vozila, 4.24% tržišta, -1.12% u odnosu na 2006
- Alfa Romeo, 71776 vozila, 3.09% tržišta, +15.74% u odnosu na 2006

Što mislite, jeste li očekivali bolju prodaju s obzirom na nove modele (159, 159SW, Brera, Spider), ovo povećanje prodaje je najvećim djelom zasluga 147 koja se u Italiji odlično prodaje  :?:

I kao što već rekoh, ovo je potpuno proizvoljno tumačenje podataka jer tvoja tvrdnja "ovo povećanje prodaje je najvećim djelom zasluga 147 koja se u Italiji odlično prodaje" je skroz pogrešna. (Naravno, ako ti uopće i možeš pogriješiti!)

Ali to te uopće ne sprječava da u zadnjem postu napišeš i:

Ja i dalje stojim da je ova tema jedina "potencijalno" objektivna tema na forumu, jer nekad treba biti i kritičan, a ne samo lelujati u oblacima... :rolll:

"Potencijalno" bi možda mogla biti doista jedina objektivna tema na forumu dok se ti u nju ne uključiš sa komentarima ovakvog tipa, neobično, a mogli bi reći i drsko, već u istom postu:

Ali ako neki auto totalno podbaci u prodaji i ne ostvari plan prodaje, onda znači da je sam auto negdje prilično podbacio, znači da ima neke ozbiljno mane ili nedostatke koje su ljudi prepoznali, a ja ovdje raspravljam o tome samo zato što mislim da ima prostora da ti auti budu puuuno, puuuno bolji, i samo zato sam kritičan...

Jer ti kao veliki i, kako sam kažeš, objektivni stručnjak za tržište, morao bi znati da uspjeh nekog proizvoda na tržištu ne ovisi isključivo o njegovoj kvaliteti, nego i, ponekad čak i presudnije, o nekim drugim faktorima/sitnicama kao što su npr. image, cijena, konkurencija i slično. I samo usput, da li je auto koji ti imaš bio svojevremeno najprodavaniji u klasi na tržištu ili nešto takvoga? Ne bih rekao! Znači, prema tvojem tumačenju, ima neke ozbiljne mane i nedostatke. Pa zašto si onda kupio njega, a ne nekog drugog kojega je tržište prepoznalo kao (naj)boljeg?!?  :craz

« Zadnja izmjena: 16-12-2007, 11:25:48 od Zagorar »

Zagorar

• Gost
« Odgovori #163 u: 16-12-2007, 11:17:35 »
I pošto smatram da ovakvo razmjenjivanje citata previše zamara čitatelje na tvrdnje LOŠE iznesene u njegovom zadnjem postu odgovorit ću i ovako:
Ispričavam se unaprijed na (pre)dugom postu.  :redf:

Ne znam najprije zašto bih trebao promijeniti dizajn svog auta kad mi se on sviđa. A za druge neke stvari brine se tvornica. Budući da si, pretpostavljam, vješt s ePER-om lako ćeš provjeriti da je tvornica u međuvremenu napravila više od 65 poboljšanja, od kojih se ogromna većina s obzirom na vrijeme provedbe odnosi i na moj auto, uključujući i druge amortizere i opruge. Na valjcima, prema talijanskom testu, auto razvija 189,7 KS (Automobilismo 01. 2006) i nimalo se ne naginje u zavoju. Imao sam nekoliko Alfi i vozio se u još nekoliko drugih i svaka se, pa čak i spuštene,  naginjala više od Brere. A ti ako to ne vjeruješ mogu te provozati pa da vidiš i sam.

Što se tiče potrošnje tu si u pravu, to me nimalo ne zanima, budući da s tim autom napravim mjesečno možda kakvih 400 kilometara, ako i toliko, pa mi to nije, kao što ne bi bio ni nikome drugome na forumu, neki preveliki izdatak. Performanse me donekle zanimaju, ali ne očekujem čuda niti trkaći auto, a ponašanje na cesti je izvrsno i nisu potrebna nikakva unaprijeđenja na ovjesu, kako to ti, valjda iz prakse, govoriš. Ne znam samo koji auto i ima unaprijeđeniji ovjes, a da spada u istu cjenovnu klasu?!

Djelomično si u pravu kad kažeš da se takav auto kupuje srcem. Da, pa čak i Maserati Spider u AC-ovom salonu mi je pokraj njega izgledao nekako običan. Ali prije nego sam ga stvarno i naručio posavjetovao sam se ipak s nekolicinom vlasnika sa stranih foruma od kojih su neki imali auto i više od godinu dana pa su sigurno mogli reći više i točnije nego novinari na kratkom testu, pogotovo o izboru najbolje motorizacije modela.

Glede pouzdanosti, tu naravno za sada ne mogu ništa govoriti, iako me, jasno, zanima. Do sad je sve funkcioniralo savršeno pa se nadam da će i dalje. Imao sam 147-icu pet godina i bio jako, jako zadovoljan pouzdanošću i kvalitetom, i to mi je bila neka referenca, pa ne vidim razloga da ne bude i sada tako, s više nego dvostruko skupljim autom, pogotovo uzevši u obzir ponovno činjenicu da se Brera sklapa u pogonima Pininfarine, a to se i vidi.

Svatko, dakako, ima pravo na svoje mišljenje o nečemu, to me ni ne smeta, ma kakvo ono bilo. No, nije mi jedino sasvim drago kad to promatram u svjetlu jednog događaja koji ću, neka mi bude dopušteno, sad ukratko opisati.

Moj susjed, dvije kuće dalje, vozi inače trenutno Audi A6 između ostalog, imao je priličan broj automobila u životu (vidio sam ih dosta za ovih 30-ak godina što živi ovdje) i razumije se ponešto u aute, i makar ponekad samo, vjerojatno za nekih dosadnih noćnih dežurstava pogleda i kakav filmić o autima na internetu. Nešto je stariji od mene i nije previše druželjubiv. Ta, razumljivo, on je vrlo uvaženi kirurg. Drugi dan kad sam kupio auto, bila je otvorena garaža jer sam nešto lickao na autu, on je kao omađijan skrenuo s ceste u garažu i zadivljen ponavljao: Prekrasna je, prekrasna, skoro ne mogavši vjerojati svojim očima, kako mu se auto bio dopao. A nije rekao, a mogao je, proizvoljne stvari, a kakve se govore tu na forumu kao npr. “Ma, zaostaje za TT-om i konkurencijom u svakom pogledu.” Ili “Ali, naginje se u zavoju više čak nego moj A6.” Ne bih htio povrijediti bilo koga, pa ću reći jedino da to nije rekao valjda samo zato jer, eto, nije član Alfa foruma.

I kao što je to općenito u teoriji, jedinka sama ne mora nužno reprezentirati svojstva naizgled istovrsne cjeline kojoj pripada kao i obratno, isto vrijedi i za aute; nove 147-ice opećenito su odlični auti, ali vidjeli smo tu na forumu da neke i nisu. Tako su i 159/Brere/Spideri  doista potpuno neuspjeli modeli i neautentične Alfe,  :hap: ali to ipak ne vrijedi baš za sve.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #164 u: 16-12-2007, 11:43:03 »
Vidim da su sada malo popustili živci pa se pokušavaš obraniti nekakvim napadima, ali:

Evo LOŠA, kao što si rekao da prelistam malo prijašnje stranice u temi, tvojeg posta o kojemu sam ja samo usput govorio:

I kao što već rekoh, ovo je potpuno proizvoljno tumačenje podataka jer tvoja tvrdnja "ovo povećanje prodaje je najvećim djelom zasluga 147 koja se u Italiji odlično prodaje" je skroz pogrešna. (Naravno, ako ti uopće i možeš pogriješiti!)

Izgleda da se moram ponavljat. Jesi li ti pogledao koliko je taj mjesec kada sam to rekao bilo prodano 147-ica a koliko 159-tki :?:

Recimo 2006. godine je u Europi prodano:
- 147 - 61350 komada
- 159 - 57231 komad

"Potencijalno" bi možda mogla biti doista jedina objektivna tema na forumu dok se ti u nju ne uključiš sa komentarima ovakvog tipa, neobično, a mogli bi reći i drsko, već u istom postu:

Da, da, ja koji ukažem na problem koji očigledno postoji sam neobjektivan, a svi ostali koji pjevaju hvalospjeve i žive u oblacima iako brod zapravo tone su upravu :ok:

Jer ti kao veliki i, kako sam kažeš, objektivni stručnjak za tržište, morao bi znati da uspjeh nekog proizvoda na tržištu ne ovisi isključivo o njegovoj kvaliteti, nego i, ponekad čak i presudnije, o nekim drugim faktorima/sitnicama kao što su npr. image, konkurencija i slično. I samo usput, da li je auto koji ti imaš bio svojevremeno najprodavaniji u klasi na tržištu ili nešto takvoga? Ne bih rekao! Znači, prema tvojem tumačenju, ima neke ozbiljne mane i nedostatke. Pa zašto si onda kupio njega, a ne nekog drugog kojega je tržište prepoznalo kao (naj)boljeg?!?  :craz

O upjehu auta na tržišu najviše presuđuje to koliko je on dobro pogođen.
Alfa '97 definitivno nije imala dobar image, ali si na novu 156-icu morao čekati preko pola godine, a 159-tke stoje na lageru...

Da ti dam još zorniji primjer, Fiat nema baš neku reputaciju kao proizvođač ali u zadnjih par godina:
- 500 je toliko dobro pogođen da je kompletna proizvedena količina za 2007 prodana u tri tjedna
- Croma je recimo odmah u prvoj godini premašila očekivanu prodaje, a 159 je nikad nije ni dostigla...

Auto koji ja vozim, nije bio najprodavaniji, ima hrpu mana, i kupio sam ga srcem ne razumom...
Ali to ne znači da sam zaluđen time, i ja bi volio da je on u nekih segmentima puno bolji nego što je, i zato bi volio da nove Alfe budu bolje nego što jesu.
Jer još ću jednom ponoviti frazu koju su izjavili iz Alfa Romea kad se pojavila 159, nešto tipa "Nemožemo više raditi atue samo za Alfiste, nego i za sve ostale". Ali ako tako razmišljaju teško da će sa ovakvim proizvodima privući kupce na koje ciljaju, a izgubit će Alfiste koji od auta ipak očekuju nešto više...
A prodajni rezultati upravo to pokazuju...

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #165 u: 16-12-2007, 12:09:29 »
Moj susjed, dvije kuće dalje, vozi inače trenutno Audi A6 između ostalog, imao je priličan broj automobila u životu (vidio sam ih dosta za ovih 30-ak godina što živi ovdje) i razumije se ponešto u aute, i makar ponekad samo, vjerojatno za nekih dosadnih noćnih dežurstava pogleda i kakav filmić o autima na internetu. Nešto je stariji od mene i nije previše druželjubiv. Ta, razumljivo, on je vrlo uvaženi kirurg. Drugi dan kad sam kupio auto, bila je otvorena garaža jer sam nešto lickao na autu, on je kao omađijan skrenuo s ceste u garažu i zadivljen ponavljao: Prekrasna je, prekrasna, skoro ne mogavši vjerojati svojim očima, kako mu se auto bio dopao. A nije rekao, a mogao je, proizvoljne stvari, a kakve se govore tu na forumu kao npr. “Ma, zaostaje za TT-om i konkurencijom u svakom pogledu.” Ili “Ali, naginje se u zavoju više čak nego moj A6.” Ne bih htio povrijediti bilo koga, pa ću reći jedino da to nije rekao valjda samo zato jer, eto, nije član Alfa foruma.

Ima ti jedan slogan koji kaže: la bellezza non basta

Zagorar

• Gost
« Odgovori #166 u: 16-12-2007, 12:19:48 »

Ima ti jedan sloga koji kaže: la bellezza non basta

Da, potrebna je i mrvica uglađenosti bar, između odstalog!  :clap2:

Dobro, dugi postovi ionako nemaju previše smisla. Forum ne služi da se drugi ljudi uvjeravaju u vlastito mišljenje, nego da svatko svoje mišljenje može slobodno iznijeti. Ti si svoje iznio, ja također, oko naginjanja u zavoju ćemo vidjeti uživo kad bude prilike, a o ostalom će prosuditi vrijeme. Svaki početak je težak, a pogotovo promjena tržišne filozofije jedne marke.

Mislim da imam pravo, pa i dužnost,  :hap: iznijeti svoja zapažanja o svojem autu, pa bi ih iznio čak i da su, kojim slučajem, loša, tako da sprječim štetu koja bi mogla nastati ako bi i netko drugi kupio isti auto. Tu smo da si pomažemo, pretpostavljam. Meni ne bi palo na pamet kritizirati bilo koju karakteristiku 145-ice, jer ju nikad nisam vozio, ali ti misliš da "iz prospekta" znaš više o voznim karakteristikama Brere od mene koji je vozim.

Kad dođe vrijeme, odnosno prođe dovoljno vremena, napisati ću detaljniji osvrt na Breru sa svim pozitivnim i negativnim stranama. Iako, bar za sad, da ne ureknem, negativne još nisam pronašao osim sitnica koje mnogi ne bi niti primijetili. Evo jedne, pa prosudite:

Pedala kvačila ima dulji hod nego kod 147-ice. Sasvim u skladu s cijelom filozofijom auta. Međutim, ako se lijeva noga ne drži na onom odmorištu nego na podu, pri dizanju i pritiskanju papučice ponekad vrh cipele malo zapne za pedalu s donje strane. Tako da mi lijeva cipela izgleda kao da sam lijevi bočni u nekom nogometnom klubu.  :hap: Meni osobno to je sasvim svejedno jer koristim obično vrlo jeftine cipele, ali nekome tko nosi skupocjene talijanske cipele poznatih kreatora to bi moglo biti problem. Naravno, sve ovo moglo bi se izbjeći držanjem noge na odmorištu ili s malo više pažnje.

I da post ne bi bio totalno dosadan reći ću i ovo:

I ja bih moglao biti vrlo tržišno mudar i dalekovidan i, suprotno svim oduševljenim najavama, poručiti vodstvu AR-a: Nemojte se nadati da ćete u Hrvatskoj prodati više onih malih FIAT-a 500 u verziji Sport (16-18 tisuća eura) nego što ste prodali Brera.  :clap:

I za par godina reći, "Evo, ja sam to govorio još od početka!"  :ok: :craz

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #167 u: 16-12-2007, 12:33:52 »
Mislim da imam pravo, pa i dužnost,  :hap: iznijeti svoja zapažanja o svojem autu, pa bi ih iznio čak i da su, kojim slučajem, loša, tako da sprječim štetu koja bi mogla nastati ako bi i netko drugi kupio isti auto. Tu smo da si pomažemo, pretpostavljam. Meni ne bi palo na pamet kritizirati bilo koju karakteristiku 145-ice, jer ju nikad nisam vozio, ali ti misliš da "iz prospekta" znaš više o voznim karakteristikama Brere od mene koji je vozim.

I ja bih moglao biti vrlo tržišno mudar i dalekovidan i, suprotno svim oduševljenim najavama, poručiti vodstvu AR-a: Nemojte se nadati da ćete u Hrvatskoj prodati više onih malih FIAT-a 500 u verziji Sport (16-18 tisuća eura) nego što ste prodali Brera.  :clap:
I za par godina reći, "Evo, ja sam to govorio još od početka!"  :ok: :craz

Ti (i još neki) uporno furaš svoju priču i ja ti to očito nemogu objasnit...
Pa ne govorim samo JA što je sve loše na 159 i klonovima, ne radim JA sve te testove na kojima loše prolaze, pa na kraju krajeva ne kreiram JA statistike prodaje koje su u ovom trenutku loše...

U slučaju sa 159/... sam od početka ipak bio u pravu i dao dobru prognozu, vidjet ćemo kako će proći modeli koji dolaze i hoće li Alfa promjeniti tu po meni promašenu filozofiju započetu sa 159/... (zapravo već su je promjenili sa najavom tehničkog redizajna nakon godinu/dvije proizvodnje), ali u svakom slučaju vrijeme će reći svoje, samo trebamo čekati i pratiti statistike prodaje  :hap:

Zagorar

• Gost
« Odgovori #168 u: 16-12-2007, 12:50:39 »
Mislio sam da ćeš iz mojeg zadnjeg posta shvatiti moje razmišljanje da ovakva rasprava nema smisla. No, očito sam se preračunao.  :)

Zato hajde onda ovako: Ti nisi kupio Breru iz više razloga, pretpostavljam. Ja znam tek jednoga.

A pošto ti znaš o 159/Breri/Spideru puno više od njihovih vlasnika, i, još neobičnije, bolje znaš moje potrebe i želje nego ja sam, onda mi ti reci koji sam auto, po tvojem mišljenju trebao kupiti. Htio sam da bude Alfa jer sam sa zadnjom imao odlična iskustva i jer mi se općenito sviđa i izgled i kako voze, a svaki postojeći model sa svakim motorom mi je bio financijski dostupan.

Naravno, ne priznajem odgovor da sam trebao čekati redizajn i navodno lakše verzije u 2009. ako i tada, odnosno kod nas 2010., ako i tada i to onda u verziji Maranello.  :hap: Jer to je predaleko.

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #169 u: 16-12-2007, 13:36:50 »
Mislio sam da ćeš iz mojeg zadnjeg posta shvatiti moje razmišljanje da ovakva rasprava nema smisla. No, očito sam se preračunao.  :)

Zato hajde onda ovako: Ti nisi kupio Breru iz više razloga, pretpostavljam. Ja znam tek jednoga.

A pošto ti znaš o 159/Breri/Spideru puno više od njihovih vlasnika, i, još neobičnije, bolje znaš moje potrebe i želje nego ja sam, onda mi ti reci koji sam auto, po tvojem mišljenju trebao kupiti. Htio sam da bude Alfa jer sam sa zadnjom imao odlična iskustva i jer mi se općenito sviđa i izgled i kako voze, a svaki postojeći model sa svakim motorom mi je bio financijski dostupan.

Naravno, ne priznajem odgovor da sam trebao čekati redizajn i navodno lakše verzije u 2009. ako i tada, odnosno kod nas 2010., ako i tada i to onda u verziji Maranello.  :hap: Jer to je predaleko.

Ja mislim da ova rasprava ima jednako smisla kao i bilo koja druga na ovom forumu...

Nisam ja tebi rekao da nisi trebao kupiti Breru, niti ti sugeriram da kupiš neki drugi auto, nego u ovoj temi raspravljamo o tome koliko je koji auto uspio na tržištu, kako se prodaje, i koji su mogući razlozi za to, iako ti stalno navlačiš na svoj osobni primjer...

E sad, da li si ti trebao pričekati taj redizajn 2009., ili bi ti bilo draže da su od početka Brere bile olakšane i sa drugim motorima, ili te potpuno zadovoljava i ova koju imaš, to je tvoja stvar, ovdje raspravljamo o globalnom uspjeh/neuspjehu prodaje...

Zagorar

• Gost
« Odgovori #170 u: 16-12-2007, 14:10:43 »
Na tvoj zadnji post nemam baš nikakve primjedbe. Na mjestu je!  :ok:

Mogu jedino dodati na ono prije da je, što se tiče tržišnog uspjeha, a sad o tome govorimo, bilo posve nerealno očekivati da 159-ka ponovi uspjehe 156-ice jer:

a) model i uspjeh kakav je Alfa imala s modelom 156 događa se tvornicama jednom ili niti jednom, :hap: i gotovo nemoguće ga je ponoviti u tako kratkom vremenu, odnosno odmah s nasljednikom.

b) model 159 je bitno skuplji nego 156 (5 tisuća eura i više) pa je nerealno već i po tome da bude jednako dobro prodavan. U tom slučaju i manja prodaja skupljeg modela donosi istu dobit.

A da li sve to tvornicu zadovoljava, to najbolje znaju oni sami. Vjerojatno ne, ali opet, nije to ni neki veliki neuspjeh. Što se tiče Brere i Spidera, budući da se je tvornica odlučila na štedljiviju varijantu i brojne iste dijelove, alate i postupke proizvodnje to i nisu previše novaca uložili u njihov razvoj (koliko bi uložili da su oni posve drugačiji kao svojevremeno GTV), pa ih relativno mali broj prodanih primjeraka financijski previše ni ne pogađa, iako je, to sigurno, određeni neuspjeh. (Tako kaže i njihov direktor, pa neću onda ja drugačije.)  :hap:
« Zadnja izmjena: 16-12-2007, 14:12:56 od Zagorar »

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #171 u: 16-12-2007, 16:04:01 »
Uf, moram stati sa ovom prepiskom, ali samo da još ovo dodam...

a) U redu, nitko nije očekivao onakvo ludilo i rast prodaje kao kada se pojavila Alfa 156, ali pojavom 159 ipak se očekivao daljnji rast prodaje, a ne pad  :rolll:

b) Generalno svi auti su sve skuplji, i 156-ica je na kraju proizvodnje bila osjetno skuplja nego kada je krenula u prodaju.
A vjerujem da je i 159 dosta skuplja za proizvodnju od 156-ice, a da na 159 više zarađuju, ne bi se baš kladio u to pošto su najveći gubitaš u Fiat grupaciji :rolll:

Online piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #172 u: 17-12-2007, 10:41:44 »
Citat:
Pika daj se malo stabiliziraj, koju izmišljotinu, pa nisam ja izmislio te testove, u većini testova je zbog ljuljanja i mase karakteriziraju kao "brod"...

nisi...ali izmišljaš pridjeve itd...ja te opet pitam koji auto je na velikom ams testu imao najbolje vozne osobine???
MiTo

LAVIC 159

• Gost
« Odgovori #173 u: 17-12-2007, 11:12:08 »

:ok: :ok: :ok: :ok:

Offline fbajlo

• Starosjedioc
  • Freemont 2.0 mjt, Aprilia Atlantic 500,Monster 696
    • Zagreb
« Odgovori #174 u: 17-12-2007, 11:36:24 »
Evo, da se priključim malo raspravi. Friški sam vlasnik nove 159-tke i mogu reći da sam savršeno zadovoljan i da sam siguran da nisam pogriješio u izboru. Mjesecima sam obilazio salone i prikupljao ponude, uspoređivao ih, kopao po internetu, forumima, novinama.... U konačni izbor su mi ušle Alfa 159, Saab 93 i Volvo S40 (dimenzijama nešto manji ali u tom cjenovnom razredu). BMW, i VW nisam niti razmatrao kao opcije (meni osobnio su fuj), a Peugeot, Opel, Renault i japanci mi jednostavno ne ulaze u kategoriju sa Alfom. Sve u svemu, nakon nekoliko odlazaka u salone i probnih vožnji Alfa mi je najbolje sjela (možda jer sam nekad vozio 164 V6 Turbo).
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.

Offline desperado

• Sa stažom
  • AR 147 1.9 jtdm
    • babinec
« Odgovori #175 u: 17-12-2007, 14:32:24 »
tak ti je to,jednom alfa,zauvijek alfa... :drive:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #176 u: 17-12-2007, 22:09:23 »
nisi...ali izmišljaš pridjeve itd...ja te opet pitam koji auto je na velikom ams testu imao najbolje vozne osobine???

Neznam nisam uspio naći taj test..., ali što i ako su na tom testu pohvalili vozne osobine, u hrpi ostalih testova su popljuvali 159, a u većini i sa dobrim razlogom :rolll:

Zamorna mi je ta igra, ti započneš neku raspravu i dalje šutiš jer nemaš argumenata, ja tu raspravljam o 100 stvari, i stojim kod toga na nisam rekao ni jednu riječ koja nije potkrijepljena činjenicama...
I onda mi ti tu na kraju valjda hoćeš dokazati kako ja nisam u pravu, jer eto na nekom testu su pohvalili vozne osobine 159-tke, pa sve što sam ja rekao pada u vodu  :) :) :) :?::?::?:

Online piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #177 u: 18-12-2007, 08:07:15 »
pa ti velika enciklopedija testova i baš ne znaš za taj...ccccc....
MiTo

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #178 u: 18-12-2007, 08:14:11 »
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Offline Neven

• Član Alfa Kluba 11
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 JTDm
    • Varaždin
    • Naljepnice - dizajn, izrada i prodaja
« Odgovori #179 u: 18-12-2007, 10:45:54 »
Vidio neki dan da GP nije niti u prvih 20 po modelima  :o000: A Fabia je negdje 13. koja je i skuplja...