Evo par korisnih informacija za GTV/Spider ekipu po pitanju svjetala. Za oborena već dugo imam xenone, prvo je to bio originalni set s Alfe 166 uz modifikaciju žarulje da uđe u HB3 grlo, a kasnije mi je krepao jedan od trafoa, pa sam nabavio kineske HB3 6000K. Radili su gotovo isto, ali su bili previše plavog sjaja i to je bio problem na tehničkom, a i meni je to izgledalo too much F&F style, a mi Alfisti smo ipak gospoda koja drže do dobrog ukusa!
Kasnije sam uspio nabaviti HB3 5000K i to se pokazalo kao odlično i neupadljivo rješenje.
Za duga sam godinama imao Philips BlueVision i Osram Nightbreaker. Obje dobro rade posao, ali od kada su se pojavile nove LED generacije isprobao sam HB4 LED s 4 elementa, 40W, 4000L, 6000K. Iako bi tvornički trebao ići HB3, on ne postoji kao LED (osim u nekim lošim kompromisima), ali za duga to nije bitno. Razlika između HB3 i HB4 je zapravo samo u "kapi", tj. zatamnjenju na vrhu. Kako su LED elementi kod većine modernih kvalitetnih LED modela uvijek postrance, takve "žarulje" su najbliže HB4 formatu jer je teško izvesti dobar LED HB3.
To radi nevjerojatno dobro za duga svjetla i zaista su izuzetne snage, neusporedivo s halogenim žaruljima, a i xenon u oborenim je pored toga izgledao nekako jadno. Na tragu toga sam onda nabavio isti set za oborena s ciljem da zamjenim xenone, ali na moje iznenađnje ipak se u oborenima s lećom bolje pokazao xenon!
Iako je LED HB4 sigurno bolji od obične žarulje, vjerojatno ne može u ovom slučaju biti bolji od xenona iz razloga što ne baca svjetlo direktno naprijed u leću kao originalni HB3, a nema ogroman reflektor kao dugo svjetlo. Kod dugog se to što ne baca naprijed vjerojatno nadoknadi kroz refleksije u velikom reflektoru, ali u leći očigledno to nije optimalno. Ukratko - za oborena odite na HB4 LED samo ako ste na običnim žaruljama, tada to ima smisla i vidjet ćete napredak, ali ako već imate xenone, pustite taj setup, to je za sada najbolje dok se ne pojave neke još novije i bolje generacije LED-ica koje bi bacale snop i direktno naprijed u leću.
Također, ovaj model HB4 koji sam ja uzeo i koji ima i ventilator značajno se grije. Kod dugih svjetala to nije problem jer rade povremeno i uvijek po noći kada je hladnije, a oborena pak rade gotovo uvijek i čini mi se da je bolja opcija držati se xenona za taj dio - ili uzeti neki LED s 2 ili 3 elementa koji se manje grije.
Nadam se da sam nekome uštedio vremena za istraživanje opcija i eksperimentiranje!
LED HB4 koji sam uzeo i koji mogu preporučiti je ovaj (dolazi bez carine):
http://www.ebay.co.uk/itm/80W-8000LM-LED-COB-Hi-Lo-Headlights-Bulbs-Conversion-Kit-H1-H4-9005-9006-6000K-/182391560913?var=&hash=item2a77625ad1:m:mbI9g28hFxbp99mWvdKCkOwIako nisu "perfect fit", modifikacija je trivijalna - treba skinuti 1.5 mm plastičnog ruba na dnu koje ulazi u grlo jer je nešto većeg promjera od standarda. S rašpom za drvo to sredite za par minuta.