Evo par korisnih informacija za GTV/Spider ekipu po pitanju svjetala. Za oborena veæ dugo imam xenone, prvo je to bio originalni set s Alfe 166 uz modifikaciju ¾arulje da uðe u HB3 grlo, a kasnije mi je krepao jedan od trafoa, pa sam nabavio kineske HB3 6000K. Radili su gotovo isto, ali su bili previ¹e plavog sjaja i to je bio problem na tehnièkom, a i meni je to izgledalo too much F&F style, a mi Alfisti smo ipak gospoda koja dr¾e do dobrog ukusa!

Kasnije sam uspio nabaviti HB3 5000K i to se pokazalo kao odlièno i neupadljivo rje¹enje.
Za duga sam godinama imao Philips BlueVision i Osram Nightbreaker. Obje dobro rade posao, ali od kada su se pojavile nove LED generacije isprobao sam HB4 LED s 4 elementa, 40W, 4000L, 6000K. Iako bi tvornièki trebao iæi HB3, on ne postoji kao LED (osim u nekim lo¹im kompromisima), ali za duga to nije bitno. Razlika izmeðu HB3 i HB4 je zapravo samo u "kapi", tj. zatamnjenju na vrhu. Kako su LED elementi kod veæine modernih kvalitetnih LED modela uvijek postrance, takve "¾arulje" su najbli¾e HB4 formatu jer je te¹ko izvesti dobar LED HB3.

To radi nevjerojatno dobro za duga svjetla i zaista su izuzetne snage, neusporedivo s halogenim ¾aruljima, a i xenon u oborenim je pored toga izgledao nekako jadno. Na tragu toga sam onda nabavio isti set za oborena s ciljem da zamjenim xenone, ali na moje iznenaðnje ipak se u oborenima s leæom bolje pokazao xenon!
Iako je LED HB4 sigurno bolji od obiène ¾arulje, vjerojatno ne mo¾e u ovom sluèaju biti bolji od xenona iz razloga ¹to ne baca svjetlo direktno naprijed u leæu kao originalni HB3, a nema ogroman reflektor kao dugo svjetlo. Kod dugog se to ¹to ne baca naprijed vjerojatno nadoknadi kroz refleksije u velikom reflektoru, ali u leæi oèigledno to nije optimalno. Ukratko - za oborena odite na HB4 LED samo ako ste na obiènim ¾aruljama, tada to ima smisla i vidjet æete napredak, ali ako veæ imate xenone, pustite taj setup, to je za sada najbolje dok se ne pojave neke jo¹ novije i bolje generacije LED-ica koje bi bacale snop i direktno naprijed u leæu.
Takoðer, ovaj model HB4 koji sam ja uzeo i koji ima i ventilator znaèajno se grije. Kod dugih svjetala to nije problem jer rade povremeno i uvijek po noæi kada je hladnije, a oborena pak rade gotovo uvijek i èini mi se da je bolja opcija dr¾ati se xenona za taj dio - ili uzeti neki LED s 2 ili 3 elementa koji se manje grije.
Nadam se da sam nekome u¹tedio vremena za istra¾ivanje opcija i eksperimentiranje!

LED HB4 koji sam uzeo i koji mogu preporuèiti je ovaj (dolazi bez carine):
http://www.ebay.co.uk/itm/80W-8000LM-LED-COB-Hi-Lo-Headlights-Bulbs-Conversion-Kit-H1-H4-9005-9006-6000K-/182391560913?var=&hash=item2a77625ad1:m:mbI9g28hFxbp99mWvdKCkOwIako nisu "perfect fit", modifikacija je trivijalna - treba skinuti 1.5 mm plastiènog ruba na dnu koje ulazi u grlo jer je ne¹to veæeg promjera od standarda. S ra¹pom za drvo to sredite za par minuta.