Konačno sam jučer započeo veliki servis: zamjena distribucije, vodene pumpe, brtvi poklopaca ventila i usputno smo našli jedan nosač motora koji je bolje zamijeniti. Dogovorio sam s mojim mehaničarom (i frendom) da pokušam veći dio posla odraditi sam, naravno u njegovoj radionici i uz njegov nadzor. Mali servis lako odradim sam, ali ovo je neka posebna priča, pogotovo na ovako kompliciranom i, što je još važnije, nedostupnom motoru jer je toliko velik za GTV šasiju da "ne stane ni igla".
Alfa Romeo preporučuje vađenje cijelog motora za taj posao, ali prije svega zato jer je na rubu mogućeg izvaditi pumpu vode dok je motor unutra. Kako je Kristijan (
www.autokiki.hr) stara iskusnjara i već je to radio na ovom autu, idemo putem da motor ostane unutra, samo se mrvu spusti kada se izmakne donji desni nosač motora. Ako se ne žuri, to je posao od puna dva dana da se lijepo uredno odradi, a i više ako netko ima OKP kao ja, pa ide još polirati usise, plenum itd..
Uglavnom, sada iz prve ruke osjetim koliko je posla kod velikog servisa i nemojte nikada njurgati majstoru da je "skupo". Čak i kada sve ide glatko, zaista pravi majstori zarade svaku kunu, a kamo li kada negdje uletiš u neki neplanirani problem, vijak koji ne možeš skinuti i slično. Skidam kapu majstorima koji to izvode ležerno, ja sam cijelo vrijeme bio u strahu da nešto ne zeznem. Pumpu vode je ipak skidao Kiki, to ne bih sam izveo nikada u nemoguće malom prostoru. Iskustvo se ne može kupiti, to jednostavno dolazi s godinama i godinama rada.
Servis sam predugo odgađao iz raznih razloga, a tješio sam se time da radim malo km s tom Alfom (nije daily driver) i da će valjda izdržati. Uglavnom, debelo sam prešao vremenski rok koji tvornica preporučuje za remenje distribucije - iako sam po kilometraži bio daleko od zamjene. Zanimljivo je kako su originalni Alfa Romeo dijelovi nekada bili kvalitetnije rađeni, npr. vodena pumpa je imala metalni rotor, a danas sve koje smo našli imaju plastični, itd... to je valjda cijena/danak napretka i komercijalizacije cijele auto industrije.
Čekam brtve poklopaca ventila u utorak (stare su bile ipak za zamjenu), pa nastavljam tada. Zaželite mi sreće!