Ovako laički, ne bih rekao.
Ako mogu povezati sa brodovima gdje je sve isto fly-by-wire. To je sve hrpa zasebnih sklopiva ali ne postoji tolika integracija kao u automobilima. I radi sa manjom osjetljivoscu
Kako kod kojih brodova, nama ovi specijalni uglavnom imaju dvije centrale (koje izmeđuostalog i međusobno komuniciraju) i velika većina je na njima direktno - brodovlasnik čak inzistira da je sva logika u centrali kako bi mogli sve sklopove mijenjati bez posebnog programiranja već da ih koriste na defaultnim postavkama.. Uglavnom alarmna centrala monitorira i upravlja sa navigacionim dijelom broda - glavni motori, klime, kormila, ventili, davača razina, tlaka, kompresori, kotlovi, balastni i kaljužni sustavi i sl., da ne nabrajam (od nabrojanih sustava ne kontroliraju se sve funkcije direktno jer to klasa ne bi dozvolila, nešto ide direkt hardwiringom). Dok druga upravlja kompletnom dredging opremom, hidraulika, vitla, glavne pumpe za kopanje itd.
Uglavnom u nabrojenom se nabere preko 5000 (govorim napamet ali red veličine je tu) što analognih (4-20mA ili 0-10V), što digitalnih (24V), signala - mislim da je to daleko više nego što je ijedan auto ikad imao, uključujući razne sofisticirane Tesle i slične..
A što se tiče osjetljivosti, cutter nam je imao DGPS sa preciznošću od nekih desetak ili par desetaka milimetara - moram li reći više od toga da su antene montirane uz pomoć geodetske opreme kako bi bile na točnoj poziciji. Naravno za takvu preciznost se mora tražiti dopuštenje od razno raznih vojnih vlasti, ne znam više ni od koga za pojedini projekt odnosno područje - eto samo jedan od primjera. Hopper nam je imao daljinski upravljač s kojim si mogao voziti brod i tako...
Kada se vratim s godišnjeg mogu baciti oko koliko samo moja hidraulika ima signala, ali nije malo.