To su price za malu djecu. Ja imam kod sebe R&D odjel. Te price o ulupanim milijardama su najobicnje gluposti. Posebno u danasnje vrijeme kada se 90% razvoja simulira racunalno. Profit se ostvaruje kasnijim servisima i prodajom rezevnih dijelova, a ne prodajom auta. Prodaja novog automobila je desetina profita.
Zašto je onda profit auto industrije manji od 10%? Po tebi oni lupaju 200 ili 300%. Tako ispada.
Da, danas se dosta radi preko računalnih simulacija, pa i samo projektiranja preko računala baš u Fiatu ima jednog od pionira. Giulia je sva razvijana kroz modeliranje na računalu.
No to onda opet provjeriš u stvarnom svijetu prije nego započne industrijalizacija.
Ali danas R&D je ljudstvo koje je ogromno, to plaćaš. Ali kako su mi rekli ljudi koji se bave ovim. Najskuplje ih izađe sam proces industrijalizacije. Opremanje tvornica je daleko najskuplje.
Ima negdje pogon za proizvodnju (bolje reći sklapanje) 2.0 TBi i 2.9 V6 za

. Kapacitet 200 tisuća godišnje. To je novi pogon i dosta je koštao. Američki 2.0 GME ima neovisan pogon od toga.
Pa onda proizvodnja blokova. Alfin 2.0 nije isti ili nije identičan blok kao što će biti američki.
Aluminijski 2.2 JTD koristi samo Alfa. Postoji i onaj drugi 2.2 JTD koji je u Jeep Cherokeeu...
Iako vjerujem da će svi preći na aluminijski kada dođu SCR verzije no one neće možda još koju godinu.