Ono kad napraviš gotovo savršen auto koji praktički nitko ne kupuje, pa onda da bi se svidio masama, kreneš u krivom smjeru.
Staviš ružniji full digitalni kokpit te ružnija prednja svjetla.
Ako ikada uspijem kupiti Giuliu, bude 2020-2022.
Već sam se zabrinuo da samo ja to vidim.

Digitalni kokpit na takvom autu je težak kompromis i korak unazad, nadam se da nude neku opciju uz doplatu za analogne instrumente. Ha-ha, šalim se, naravno da Alfa to neće napraviti, previše je to zezancije, lijeni su oni i za manje opcije.
Razočaran sam, pa nije ovo urbano mini SUV hibridno zujalo da mi treba šareni tablet ispred nosa. Giulia bi trebala biti fini precizni mehanički sat, a ne jeftini smart-watch. Dosljedan sam oko tih stvari - npr. često me pitaju kako to da kada sam Apple Reseller ne nosim Apple Watch već klasične mehaničke satove, a tako je i s cockpitom... to je finesa, znak sofisticiranosti i dobrog ukusa, a ne pomodnog glumljenja PlayStationa gdje je to potpuno suvišno.
Farovi su isto korak unatrag; možda tehnički i po karakteristikama nisu i taj dio mogu pozdraviti, ali vizualno, čisto dizajnom, to što su napravili je silovanje i nema veze s formom i linijama koje "teku" na prednjem dijelu auta. Farovi moraju biti "oči", lice mora biti skladno, linija mora imati početak i završiti u ravnoteži, oku ugodno. Ovdje to nije slučaj, a nos je prije bio sjajno pogođen, svakako najbolji dio tog auta.
Ionako sam imao probleme s dizajnom Giulije koja je jedino nos imala zaista originalan i pravi Alfin, a sada su i to narušili jer potpuno oble linije blatobrana i haube više ne završavaju u žarištu, u jednako oblom i okruglom projektoru/leći, već u hladnom kvadratnom pravokutniku koji nema veze s ostatkom auta koji je mekan i na njemu nema mjesta za pravokutne oblike. Izgubili su "flow". Još su za dnevna svjetla umjesto "obrva na licu" koje su bile izvrsno pogođene, stavili nekakav BMW-look-alike đir. Veliko razočaranje.
Znači moram ciljati na modele do 2022. godine. Ovo im je korak unazad, ali često (zapravo uvijek!) Alfa to zezne: originalna 156 je finija od facelifta, isto i 147, pogotovo to važi za 166, a tek GTV... I da, ok, svi ti redizajni "drže vodu", ali nisu tako lijepo uravnoteženi kao originali. Bolji posao je odradio onaj entuzijast koji je Giuliji napravio nos po ugledu na staru retro GTA.