Moje mišljenje se poklapa u velikoj mjeri sa mišljenjem IvanaGT.
Na mojih sadašnjih 150ks mislim da nije sada presudno ići na takvo što dok su neke druge stvari isto tako serijske.
Mislim da je inox usisna cijev bolje iz nekoliko razloga:
1) trajnije su od gumenih
2) čvršće su od gumenih (nema povećavanja volumena i kašnjenja odziva - tih 8 nano sekundi)
3) manje je laminarno trenje unutar cijevi (ovo je naravno samo pretpostavka ali sa, po mojem mišljenju, dobrim temeljima)
4) ljepše su, a budimo realni, to je na Alfi bitno.
Što se tiče termodinamike, tu bi trebalo uzeti u obzir puuuno faktora da bi se došlo do zaključka da li cijev treba izolirati te na koji način ju treba izolirati.
Prijenos toplinske energije moguć je kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. Kondukcija se povećava ili smanjuje izborom samog konstrukcijskog materijala cijevi, konvekcija se rješava sa površinskim slojem izolacije (iako tu imamo opet kombinaciju konvekcije i kondukcije) i reflektivnim elementima kako bi smanjili prijenos topline zračenjem.
Pa treba mjeriti temperature zraka nakon turba, pa temperaturu stijenke cijevi, pa temperaturu zraka koji ju okružuje i temperature okolnih površina.... Ja bih to pustio onima koji žele znati više. Ne samo računanje, jer je to sigurno odrađeno, već i samo rješavanje "problema"
Meni sada Alfa ide odlično i samo čekam nove cijevi da ih pomontiram i ponovno probam zaljepiti gas u pod

Što se tiče poboljšavanja situacije, možda bi bilo bolje gledati u smjeru kojeg mi je alfa166tuner predložio, a to je čišćenje ili čak zamjena MAF senzora.