Evo me opet... dakle iman par informacija jer san jučer i danas nešto rješavao...
Jučer sam išao obaviti homologaciju u Splitu.
Dakle od dokumenata trebate imati orginalni COC dokument baš koji je iz Italije... Npr momak prije mene je uvozio Renaulta i imao je Austrijski COC dokument, takav dokument nisu priznali jer je morao imati Francuski dokument. Dakle dokument treba biti iz zemlje proizvodnje. Ukoliko se nema COC dokument onda morate dostaviti potvrdu proizvođača koju morate platiti nekih 400 kn ovlaštenom uvozniku za navedeni model.
Drugi dokument što sam priložio bio je kupoprodajni ugovor
Treće je bila poništena prometna dozvola od bivšeg vlasnika (neznam dali je potrebna) a i tu je bila moja prometna dozvola (slovenska)
Sa tim papirima sam došao u stanicu za pregled i dobio sam uplatnicu na iznos od 625 kn i morao sam kupiti 70 kn takse. I po završetku procedure dobio sam potvrdu o suglesnosti pojedinačno pregledanog vozila
Danas sam išao u carinsku ispostavu i stvarno sam uvidio da su nam katalozi smeće...
Naime preko prijatelja koji radi u poreznoj upravi sam došao do cijene od 36 000 kn kao vrijednost automobila al u carinskoj ispostavi šok....
Procijenili su mi automobil na 42 906,00 kn što me nemalo iznenadilo... Druga stvar što sam očito krivo shvatio je da se izračun računa na sljedeći način
42906,00 + 1% = 429,06 kn
42906,00 +16%= 6864,96 kn
---------------------------------------
7294,02 kn
Ja sam mislio da ide 42906,00 +16% = 6864,96 i onda na ovaj iznos ide porez od 1% dakle eto čisto da znate formulu za izračun.
E kada dobijete rješenje onda imate opciju da se žalite što odugovlači cijelu proceduru ili potpisujete izjavu da se nećete žaliti i onda sve to možete riješiti isti dan. Nakon potpisa izjave uplatio sam iznos putem internet bankarstva da izbjegnem bankarske lihvarske naknade, isprintao sam potvrdu i tim se vratio u carinsku ispostavu.
Uvidom uplate su mi potvrdili porezno rješenje i sad idemo dalje...
Sutra ću otići u poreznu ispostavu i rješiti 5% poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila i onda sa svim tim papirima na osiguranje i stanicu za tehnički pregled....
Eto nadam se da sam bio jasan a ako kome što treba slobodno mi se obratite