Vratio sam se iz Njemačke pa na zahtjev forumaša pišem o proceduri.
Kupio sam Alfu u Auto kući. Izgledalo je ovako:
- Gazda je stavio crvene tablice da bi mogli otići do Fiat servisa na pregled auta prije kupnje.
- Kad sam ga odlučio kupiti, onda smo išli u državnu službu (ne znam kako se zove, ne znam Njemački). Tamo se kupi narančaste tablice jer jedino s njima možeš kući. Crvene su mukte, ali važe samo na teritoriju Njemačke, a narančaste važe za druge države, ali koštaju 100 eura. Ta registracija vrijedi mjesec dana. Plus toga sam platio 50 eura prijepis auta na svoje ime i neke administrativne troškove. Znači 150 eura za tablice. Tamo nije kao kod nas da ideš napraviti ugovor kod javnog bilježnika, pa prijepis u Mup, tablice (probne ili obične na tehnički, pa malo vamo, malo tamo). Samo dođeš u tu državnu službu i tamo se sve obavi (prijepis, ugovor, tablice, dobiješ prometnu dozvolu... sve na jednom mjestu).
- Zatim sam otišao u Zagreb u Autokomerc da dobijem potvrdu proizvođača. Pokazao sam prometnu, platio sam 400 kuna i dobio sam potvrdu za 10 minuta. Ovo valja obaviti u Zagrebu jer u drugim gradovima ne ide, nego trebaš zvati da ti daju broj računa gdje ćeš uplatiti, pa uplatiš i faksiraš, pošalješ im broj šasije, a oni tebi poštom potvrdu što je tlaka i može potrajati ako pošta zagubi pismo ili ako vaš faksimil bude turnut u nečiju ladicu. Bolje je obaviti u Zagrebu ako ste blizu.
- S tom potvrdom se ide u Eurodaus na homologaciju. Dao sam im sve papire koje sam do tada dobio, platio 625 kuna uplatnicu na pošti (pošta odmah pored Eurodausa) i kupio 70 kuna biljega (ima isto na pošti). Mehaničar je pola sata ispunjavao neke puste formulare, a zatim je uslikao auto i dao mi potvrdu.
- Sada sa svim tim papirima moram ići na carinu da mi odrežu porez. Kad platim porez onda moram odrezak uplatnice od plaćenog poreza skupa sa svim papirima koji su navedeni prije ići na tehnički.
Nastojat ću uplatiti porez, ali ne registrirati odmah, nego voziti mjesec dana na njemačke tablice. Ako sam ih već platio 150 eura, onda zašto da gubim mjesec dana na registraciji/osiguranju. Samo ne znam da li ću smjeti toliko dugo voziti s njemačkim tablicama, to moram pitati drugove milicionare.
Ukratko rečeno, nije neka osobita procedura. Problem je jedino ovaj dio u Njemačkoj. Tamo je u biti jednostavnije nego kod nas, ali neće baš ići ako nemate tamo nekoga od domaćih ljudi. Treba vam netko ko zna kako to ide, gdje se ide, ko zna na Njemačkom prozboriti o tehnikalijama za vrijeme pregleda auta u servisu, tko zna za formalne procedure...
Tako od prilike ide. Javim se još kad sredim s poreznom i ostale stvari, ali mislim da ovo što je ostalo za srediti neće biti problem.