22-06-2026, 09:28:42

Autor Tema: Kako prijaviti i registrirati vozilo kupljeno u EU ??  (Posjeta: 58927 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alfa166twinspark

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Ljubljana
Odg: Kako prijaviti i registrirati vozilo kupljeno u EU ??
« Odgovori #120 u: 06-08-2013, 00:42:58 »
nisam to rekao radi uvoza iz UK, vec kao poredjenje kakve su ogromne razlike u cijenama polovnjaka u razvijenim zemljama i balkanu

evo kako se to krece u BiH
http://www.pik.ba/artikal/7041538/alfa-romeo-164-2-0-t-s/
http://www.pik.ba/artikal/4645703/alfa-romeo-156-3-2-gta-special/
http://www.pik.ba/artikal/7457655/alfa-romeo-159/

Offline kremenko

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo svih 1425 dana pod opsadom
« Odgovori #121 u: 06-08-2013, 22:55:38 »
nisam to rekao radi uvoza iz UK, vec kao poredjenje kakve su ogromne razlike u cijenama polovnjaka u razvijenim zemljama i balkanu

evo kako se to krece u BiH
http://www.pik.ba/artikal/7041538/alfa-romeo-164-2-0-t-s/
http://www.pik.ba/artikal/4645703/alfa-romeo-156-3-2-gta-special/
http://www.pik.ba/artikal/7457655/alfa-romeo-159/
Jedno je prica koliko ko trazi,a sasvim druga hoce li neko te pare istresti.
Prve dvije ni u ludilu ne vrijede toliko,dok 159 po meni ima sasvim korektnu cijenu ako je sve onako kako pise.
Nije to bolest rijetka, nisu posljedice rata,
Al'  ja sam prvo rek'o Alfa, pa sam poslije rek'o tata.

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #122 u: 07-08-2013, 00:28:37 »
kod nas zakon ima nelogičnosti more!

imao al asad ce se mjenjat mic po mic, mene su znali zaustaviti vise puta sa autom od punca sa Njemackom dozvolom i HR Rega. nikad nista a na koncu i sta bi mi :), mislim smjesno :), sve placeno osigurano iii, nek mi dokaze da je kontra, a ja cu njemu dokazati da nije u pravu ;)

DrAnte

• Gost
« Odgovori #123 u: 09-08-2013, 23:05:33 »
Vratio sam se iz Njemačke pa na zahtjev forumaša pišem o proceduri.

Kupio sam Alfu u Auto kući. Izgledalo je ovako:

- Gazda je stavio crvene tablice da bi mogli otići do Fiat servisa na pregled auta prije kupnje.

- Kad sam ga odlučio kupiti, onda smo išli u državnu službu (ne znam kako se zove, ne znam Njemački). Tamo se kupi narančaste tablice jer jedino s njima možeš kući. Crvene su mukte, ali važe samo na teritoriju Njemačke, a narančaste važe za druge države, ali koštaju 100 eura. Ta registracija vrijedi mjesec dana. Plus toga sam platio 50 eura prijepis auta na svoje ime i neke administrativne troškove. Znači 150 eura za tablice. Tamo nije kao kod nas da ideš napraviti ugovor kod javnog bilježnika, pa prijepis u Mup, tablice (probne ili obične na tehnički, pa malo vamo, malo tamo). Samo dođeš u tu državnu službu i tamo se sve obavi (prijepis, ugovor, tablice, dobiješ prometnu dozvolu... sve na jednom mjestu).

- Zatim sam otišao u Zagreb u Autokomerc da dobijem potvrdu proizvođača. Pokazao sam prometnu, platio sam 400 kuna i dobio sam potvrdu za 10 minuta. Ovo valja obaviti u Zagrebu jer u drugim gradovima ne ide, nego trebaš zvati da ti daju broj računa gdje ćeš uplatiti, pa uplatiš i faksiraš, pošalješ im broj šasije, a oni tebi poštom potvrdu što je tlaka i može potrajati ako pošta zagubi pismo ili ako vaš faksimil bude turnut u nečiju ladicu. Bolje je obaviti u Zagrebu ako ste blizu.

- S tom potvrdom se ide u Eurodaus na homologaciju. Dao sam im sve papire koje sam do tada dobio, platio 625 kuna uplatnicu na pošti (pošta odmah pored Eurodausa) i kupio 70 kuna biljega (ima isto na pošti). Mehaničar je pola sata ispunjavao neke puste formulare, a zatim je uslikao auto i dao mi potvrdu.

- Sada sa svim tim papirima moram ići na carinu da mi odrežu porez. Kad platim porez onda moram odrezak uplatnice od plaćenog poreza skupa sa svim papirima koji su navedeni prije ići na tehnički.

Nastojat ću uplatiti porez, ali ne registrirati odmah, nego voziti mjesec dana na njemačke tablice. Ako sam ih već platio 150 eura, onda zašto da gubim mjesec dana na registraciji/osiguranju. Samo ne znam da li ću smjeti toliko dugo voziti s njemačkim tablicama, to moram pitati drugove milicionare.

Ukratko rečeno, nije neka osobita procedura. Problem je jedino ovaj dio u Njemačkoj. Tamo je u biti jednostavnije nego kod nas, ali neće baš ići ako nemate tamo nekoga od domaćih ljudi. Treba vam netko ko zna kako to ide, gdje se ide, ko zna na Njemačkom prozboriti o tehnikalijama za vrijeme pregleda auta u servisu, tko zna za formalne procedure...

Tako od prilike ide. Javim se još kad sredim s poreznom i ostale stvari, ali mislim da ovo što je ostalo za srediti neće biti problem.
« Zadnja izmjena: 09-08-2013, 23:13:05 od DrAnte »

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #124 u: 10-08-2013, 00:07:45 »
Tamo di si uzimo tablice njih ne interesira ugovor, u njemackoj je tako da sam imo tu knjigu koju si ti imo mogo sam auto na sebe prepisati. A to da je kud i kamo jednostavnije je. Ako posluzi sreca mozes biti za nekih 20 minuta gotov sam tak.
A zove se Zulassungsstelle ili Landratsamt jedno od tog dvoje zavisi koliki je grad. Koju si alfu uzeo 147?
Daj malo podatke.
A sa tablama ne pitazi pajkane jer pojma nemaju nego EU zakon ;), nirmalno bi smio dok ti vrijede vozit se na njemackim ;).

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2
« Zadnja izmjena: 10-08-2013, 00:09:22 od Dama 166 »

DrAnte

• Gost
« Odgovori #125 u: 10-08-2013, 00:18:04 »
Tamo di si uzimo tablice njih ne interesira ugovor, u njemackoj je tako da sam imo tu knjigu koju si ti imo mogo sam auto na sebe prepisati. A to da je kud i kamo jednostavnije je. Ako posluzi sreca mozes biti za nekih 20 minuta gotov sam tak.
A zove se Zulassungsstelle ili Landratsamt jedno od tog dvoje zavisi koliki je grad. Koju si alfu uzeo 147?
Daj malo podatke.
A sa tablama ne pitazi pajkane jer pojma nemaju nego EU zakon ;), nirmalno bi smio dok ti vrijede vozit se na njemackim ;).

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2

Uzeo sam Alfu 147 1,9 8v 116 konja, 2005. godina, 130 000 km. Auto je dosta očuvano, dobar ovjes i motor. JEdino što ima ogrebotine na metalu kod kvake. To je vozila neka baba koja je nosila pusto prstenje na ruci pa  kad bi otvarala vrata onda bi zagrebala s prstenjem po pituri.

Offline daniels1001

• Trade Count: (+57)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V Multijet
    • PŽ-ZG (HR), München (DE)
« Odgovori #126 u: 10-08-2013, 00:34:50 »

- Gazda je stavio crvene tablice da bi mogli otići do Fiat servisa na pregled auta prije kupnje.

- Kad sam ga odlučio kupiti, onda smo išli u državnu službu (ne znam kako se zove, ne znam Njemački). Tamo se kupi narančaste tablice jer jedino s njima možeš kući. Crvene su mukte, ali važe samo na teritoriju Njemačke, a narančaste važe za druge države, ali koštaju 100 eura. Ta registracija vrijedi mjesec dana. Plus toga sam platio 50 eura prijepis auta na svoje ime i neke administrativne troškove. Znači 150 eura za tablice. Tamo nije kao kod nas da ideš napraviti ugovor kod javnog bilježnika, pa prijepis u Mup, tablice (probne ili obične na tehnički, pa malo vamo, malo tamo). Samo dođeš u tu državnu službu i tamo se sve obavi (prijepis, ugovor, tablice, dobiješ prometnu dozvolu... sve na jednom mjestu).

- Zatim sam otišao u Zagreb u Autokomerc da dobijem potvrdu proizvođača. Pokazao sam prometnu, platio sam 400 kuna i dobio sam potvrdu za 10 minuta. Ovo valja obaviti u Zagrebu jer u drugim gradovima ne ide, nego trebaš zvati da ti daju broj računa gdje ćeš uplatiti, pa uplatiš i faksiraš, pošalješ im broj šasije, a oni tebi poštom potvrdu što je tlaka i može potrajati ako pošta zagubi pismo ili ako vaš faksimil bude turnut u nečiju ladicu. Bolje je obaviti u Zagrebu ako ste blizu.

- S tom potvrdom se ide u Eurodaus na homologaciju. Dao sam im sve papire koje sam do tada dobio, platio 625 kuna uplatnicu na pošti (pošta odmah pored Eurodausa) i kupio 70 kuna biljega (ima isto na pošti). Mehaničar je pola sata ispunjavao neke puste formulare, a zatim je uslikao auto i dao mi potvrdu.

- Sada sa svim tim papirima moram ići na carinu da mi odrežu porez. Kad platim porez onda moram odrezak uplatnice od plaćenog poreza skupa sa svim papirima koji su navedeni prije ići na tehnički.

Nastojat ću uplatiti porez, ali ne registrirati odmah, nego voziti mjesec dana na njemačke tablice. Ako sam ih već platio 150 eura, onda zašto da gubim mjesec dana na registraciji/osiguranju. Samo ne znam da li ću smjeti toliko dugo voziti s njemačkim tablicama, to moram pitati drugove milicionare.

Ukratko rečeno, nije neka osobita procedura. Problem je jedino ovaj dio u Njemačkoj. Tamo je u biti jednostavnije nego kod nas, ali neće baš ići ako nemate tamo nekoga od domaćih ljudi. Treba vam netko ko zna kako to ide, gdje se ide, ko zna na Njemačkom prozboriti o tehnikalijama za vrijeme pregleda auta u servisu, tko zna za formalne procedure...

Tako od prilike ide. Javim se još kad sredim s poreznom i ostale stvari, ali mislim da ovo što je ostalo za srediti neće biti problem.

koliko si ti ovdje gluposti nalupeto.....  :rolll:

DrAnte

• Gost
« Odgovori #127 u: 10-08-2013, 00:46:28 »
koliko si ti ovdje gluposti nalupeto.....  :rolll:

Čekaj malo, koga ti vrijeđaš? Ljudi su tražili da napišem proceduru koju sam prošao. Šta tebi nije pravo?

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #128 u: 10-08-2013, 00:48:01 »
ja tebe ne vrijeđam, al nadrobio si gluposti da ni sam ne znas di udaras....

DrAnte

• Gost
« Odgovori #129 u: 10-08-2013, 01:05:01 »

Ovakav bezobrazluk još nisam vidio. Da si barem napisao što sam konkretno krivo napisao, tada bih još i razumio. Ali ti kažeš da ja drobim gluposti, ali bez ijednog argumenta, dakle govoriš to onako 100% paušalno. Zar to nije vrijeđanje. Napiši ti onda kako ide procedura unosa vozila!

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #130 u: 10-08-2013, 08:54:35 »
ako neko zna sve procedure onda je to daniels  :hehe:

Offline a.m.alfa

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • MG HS
    • Fiume (RI)
« Odgovori #131 u: 10-08-2013, 08:57:02 »
Ovakav bezobrazluk još nisam vidio. Da si barem napisao što sam konkretno krivo napisao, tada bih još i razumio. Ali ti kažeš da ja drobim gluposti, ali bez ijednog argumenta, dakle govoriš to onako 100% paušalno. Zar to nije vrijeđanje. Napiši ti onda kako ide procedura unosa vozila!

Ajde ako nije problem da ovu tipku ili šta već ''PRIJAVI MODERATORU'' ne stišćeš svaki puta kada ti netko prigovori ili nije istog mišljenja kao ti!

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #132 u: 10-08-2013, 08:59:11 »
  :kokice: :kokice:

DrAnte

• Gost
« Odgovori #133 u: 10-08-2013, 09:36:22 »
Ajde ako nije problem da ovu tipku ili šta već ''PRIJAVI MODERATORU'' ne stišćeš svaki puta kada ti netko prigovori ili nije istog mišljenja kao ti!

Ovo si mogao i na pp poslati, čemu ovako javno. Ja ne stišćem "tipku" kad netko ima drugačije mišljenje, nego kad vrijeđa. Tip opetovano piše da ja drobim gluposti, ali bez ijednog argumenta i bez da kaže što sam krivo napisao.
Zar to nije čista drskost. Da je on naveo bilo koju novu informaciju ili da je argumentirano pobio moje informacije, onda bi to bilo iznošenje drugačijeg mišljenja. Ovo definitivno nije iznošenje mišljenja, nego provociranje. I onda SysAdmin to tolerira. Ispada da se ne isplati više ni pisati ovdje. Zbogom!

Offline a.m.alfa

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • MG HS
    • Fiume (RI)
« Odgovori #134 u: 10-08-2013, 09:41:41 »
Ovo si mogao i na pp poslati, čemu ovako javno. Ja ne stišćem "tipku" kad netko ima drugačije mišljenje, nego kad vrijeđa. Tip opetovano piše da ja drobim gluposti, ali bez ijednog argumenta i bez da kaže što sam krivo napisao.
Zar to nije čista drskost. Da je on naveo bilo koju novu informaciju ili da je argumentirano pobio moje informacije, onda bi to bilo iznošenje drugačijeg mišljenja. Ovo definitivno nije iznošenje mišljenja, nego provociranje. I onda SysAdmin to tolerira. Ispada da se ne isplati više ni pisati ovdje. Zbogom!

Javno sam napisao zato šta si malo pretjerao sa tim prijavama, nitko te nije vrijeđao

kao npr. ovaj prijavljen post

Citat: daniels1001 - Danas u 00:48:01

(kakvo je tu vrijeđanje)???
« Zadnja izmjena: 10-08-2013, 09:42:14 od a.m.alfa »

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #135 u: 10-08-2013, 09:44:06 »
Vidi frende.
Ja tebe doista nisam vrijedao.
Ukoliko ti smatras da sam te uvrijedio primi moju iskrenu ispriku.

Sinoc sam dosao iz italije i nije mi se dalo pisati. Danas dok uhvatim vise vremena budem ti napisao par argumenata koje trazis.

DrAnte

• Gost
« Odgovori #136 u: 10-08-2013, 09:48:49 »
Javno sam napisao zato šta si malo pretjerao sa tim prijavama, nitko te nije vrijeđao

kao npr. ovaj prijavljen post

Citat: daniels1001 - Danas u 00:48:01

(kakvo je tu vrijeđanje)???

Ehm, kliknuo sam na prijavu postova nakon drugog opetovanog posta istog sadržaja. Nakon prvog nisam stiskao jer nije to uvreda za ubiti se niti za baciti se prascima. Ali kad sam vidio da ponavlja isto, smatrao sam da počinje rafalna paljba prema meni. No to je sad manje bitno. Danijel je rekao da će navesti kako ide procedura, a to i je ono što svi u ovom threaadu želimo, da se što bolje identificira sve korake u proceduri. Ja ću navesti ostatak procedure nakon što sve obavim, nakon što me oderu za porez i ostale dadžbine.

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #137 u: 10-08-2013, 11:34:57 »

(crvene tablice su tablice sa crvenim slovima. to su hendlerske tablice tipa naših Hrvatskih PP tablica)

državna služba koju neznas kako se zove, zove se zulassungsstelle
ne postoje mukte tablice, i one ako ne postoje ne mogu biti niti crvene niti vrijediti samo u njemačkoj.
narančaste tablice isto ne postoje.
postoje samo zoll tablice, sada cemo njih zvati crvene, postoje probne tablice koje svi zovu žute, i postoje redovne tablice.
na slikama su zoll sa crvenim desnim rubom i probne sa zutim desnim rubom

navedene zute i crvene zoll tablice kostaju različito u različitim pokrajinama.
zoll tablice crvene mogu koštati od 140 do 300€
žute mogu koštati od 50-ak do 100€
žute vrijede 5 dana, a crvene do maximalno mjesec dana.
u hrvatsku se automobil moze dovesti i na jednim i na drugim tablicama
ne nalazi se sve na jednom mjestu, tablice se prave u skroz drugoj firmi koja uopce nije drzavna.
same tablice kao tablice koštaju 12,50€, sve drugo su administrativni troškovi, porez, osiguranje itd.
ti si vjerovatno auto kupio u salonu, jer kazes da je gazda stavio crvene tablice (privatna lica nemaju takve tablice), onda ne trebas ici kod notara (javnog bilježnika) niti prepisivati auto, ili bilo kakve slične radnje, nego samo trebas imati fakturu (račun) izdan od toga salona. dakle, nema ugovora i nema prepisa.

ovo sto si isao u autokomerc nema potrebe jer za iste novce to odradi tehnički pregled di radis homologaciju.
s druge strane, mozda si u ladici imao coc dokument i tada ti ta potvrda nije ni trebala.

95% foruma ne zna sta je eurodaus, to je vjerovatno stanica za tehnički pregled vozila pa čemo to dalje zvati tako.
dakle, na tehničkom ne treba dati sve papire, samo treba poslikati vozilo (3 slike) i dati prometnu od vozila i OIB osobe na čije ime se uvozi. njima ne treba ni račun, niti bilo sta drugo.
čovjek kojeg zoves mehaničar, nije mehaničar. kod mene na tehničkom čovjek koji radi je zidar.
prije bi rekli da je to kontrolor. to sto si ti isao platiti u poštu, i kupovati biljege i u servis traziti potvrdu proizvođača sve za tebe moze obaviti tehnički pregled u roku od 20-ak minuta ako mu das 10 kn za kavu. dakle, ako počastite čovjeka sa kavom, i vi ne trebate letati po gradu, nego sjednete u kafić i sami popijete kavu za predah. sve to platite odjednom čovjeku koji vam radi homologaciju bez letanja i cekanja u redovima

da si se prije raspitao, porez si mogao platiti vec u njemačkoj gdje je 19%, sada ovdje ces platiti 25%
s druge strane porez na to vozilo je mozda vec placen, ali ti nisi znao traziti tu potvrdu od prodavača tako da ces ga sada platiti jos jednom. inače, u kuloarima zvan paragraf 25.

zoll tablice (crvene) inače prema zakonu nebi smio voziti, no policija to dopušta. (od 01.07.2013 dopušta i vožnju po hrvatskoj i sa zutim (probnim) tablicama) ogroman ce problem nastati ukoliko ti se dogodi prometna nesreca.

99% salona se obvezuje zavrsiti vam papirologiju koja vam je potrebna.
dakle ako trebate praviti tablice za export, ne trebate imati rođaka koji zna di je zulassungsstelle, nego sa vama ide vlasnik, ili zaposlenik salona.
minimum 50% salona vam nece dati automobil istjerati iz salona kamoli ici na servis, pa ne racunajte puno sa tim.

dakle ti imas jos na carini platiti porez i davanja prema drzavi uvjetovana prema godištu automobila, prema broju pređenih kilometara, prema motoru (ccm i KW) prema co2, prema opremi i još nekim parametrima.
sve to opet postoji jednostavniji način, ali za sada sam se vec dosta napisao. mozda ces u poreznoj morati platiti jos dodatnih 5% i tada ides na registraciju.

boldat cu ispravke..... iliti pojašnjenja...

Offline savara

• Pripravnik
  • **
    • zagreb
« Odgovori #138 u: 10-08-2013, 12:09:57 »
Jebiga daniels tebi je to posao. Čovjek je otišao po auto i to je njegovo iskustvo i lijepo opisao proceduru meni je to ok.

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #139 u: 10-08-2013, 12:13:47 »
ma ne kuzim... par stvari nema logiku.

bez veze je da postoje mukte tablice
bez veze je da je platio prepis na svoje ime.
itd itd...

DrAnte

• Gost
« Odgovori #140 u: 10-08-2013, 13:18:30 »
Danijele, kako mislis da trebam platiti 25 posto poreza kad je ta autokuca kupila auto od privatne osobe i zatim sam ga ja kupio. Auto nije u sustavu pdva pa nema logike da treba biti opet placen pdv.

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #141 u: 10-08-2013, 13:24:44 »
onda ne treba.
ok.
ti si tamo govorio da moras platiti porez pa zato kazem da ako je auto bio od lizinga ili slično i treba platiti porez onda je bolje ga platiti gore jer je za 6% jeftinije.

pricao si sad treba, a sad ne treba.
ok,
ali osim toga, na recnung-u (fakturi iliti računu) moras  imati navedeno da je porez plaćen. paragraf 25. potrebno za carinu u HR.

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #142 u: 10-08-2013, 14:27:04 »
bez uvrede ikome, ante reagira ko djete preburno ali pohvale na textu
a i dainelsu pohvale jer je ispravio i dopunio netocne ili dvosmislene navode, uskoro ce na forumu se moc slozit extra procedura tako da ce i najveci neznalice moc ic po auto vani po sto jeftinijem nacinu, naravno uvijek je bolje dati nekome da ti uveze auto nego sam se bacakat jer ipak ce oni to za razliku od mozda 100€ napravit brze, bolje i jednostavnije (pricam o papirologiji samoj)
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

DrAnte

• Gost
« Odgovori #143 u: 10-08-2013, 15:04:15 »
Nisam ja ljut kao pas. Sto se tice ispravka, mislim da danijel nije potpuno ispravno ispravio. Ima jos par detalja za navesti. Sad sam u busu, trese mi se komp dok pisem pa se javim kasnije. Svakako, mislim da bi bilo dobro da se slozi jedan dobar tutorijal. Posrednik u mom slucaju bi kostao malo vise jer je trebalo ici u neku njemacku vukojebinu, a bilo je i jos par razloga zbog kojih bi bilo teze preko posrednika.

DrAnte

• Gost
« Odgovori #144 u: 10-08-2013, 21:01:36 »
onda ne treba.
ok.
ti si tamo govorio da moras platiti porez pa zato kazem da ako je auto bio od lizinga ili slično i treba platiti porez onda je bolje ga platiti gore jer je za 6% jeftinije.

pricao si sad treba, a sad ne treba.
ok,
ali osim toga, na recnung-u (fakturi iliti računu) moras  imati navedeno da je porez plaćen. paragraf 25. potrebno za carinu u HR.

Ovo je moj račun: http://tinypic.com/view.php?pic=2z7rdif&s=5

Ja sam tražio da mi izda račun na kojem stoji ili PDV na auto ili PDV na maržu s obzirom da tako stoji u objašnjenju porezne, da ovdje ne trebaš platiti PDV ukoliko auto kuća iz vani plaća PDV na auto ili ako je auto van sustava PDV-a, onda da mora platiti PDV na svoju maržu.

Gazda je rekao da on to ne može izdati niti da ikome to izdaje. Onda smo mi zvali Poreznu upravu u Njemačkoj i pitali ih za ovu situaciju. Oni su potvrdili da gazda nema što izdati osim ovoga što stoji na gore priloženoj slici.

Smatraš li da ću biti u govnima zbog ovoga i da ovaj račun nije ispravan?

Online Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #145 u: 10-08-2013, 21:42:54 »
Mislim da ako nije iskazan iznos PDV-a, placas 5% poreza na stjecanje, tj isto kao da si kupovao od fizicke osobe.

PDV neces morat placat, jer nadam se da si gore platio brutto cijenu. Da si uzimao na firmu npr, onda bi gore platio neto, a kod nas PDV, ali bez 5% na stjecanje.

To su te cake na koje treba pazit. Sta tebi pise na racunu pod iznos? Ovaj dio koji si slikao je nebitan ua cijelu pricu

DrAnte

• Gost
« Odgovori #146 u: 10-08-2013, 21:52:27 »
Za iznos piše samo koliko sam platio. Nema postotka poreza ni iznosa bilo kakvog poreza. Znači čeka me plaćanje dodatnih 300 eura na ime 5% poreza na stjecanje vozila iako i gazda auto kuće i Njemačka porezna tvrde da mi se nema šta dodatno od računa izdati osim ovoga. Čak sam pitao njemačku poreznu da li bi mi gazda mogao/trebao izdati račun na kojem je iskazan PDV na iznos njegove dobiti. Njemačka porezna kaže da ne, da je njegova zarada njegova stvar koja se mene ne tiče. Znači naša Porezna ima morbidno tumačenje zakona (kao i obično) i zato ću ja vjerojatno ispaliti dodatnih 300 eura.

Online Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #147 u: 10-08-2013, 22:15:01 »
Da, platit ces 5%.

Ali nije tu njegova marza pitanje, nego je samo trebalo napisati (karikiram):

Neto: 2000
PDV: 19%
Brutto: 2380

I stvar rjesena, nigdje ne pise ni nabavna cijena auta ni njegova marza

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #148 u: 10-08-2013, 22:26:08 »
Ovo je moj račun: http://tinypic.com/view.php?pic=2z7rdif&s=5

Ja sam tražio da mi izda račun na kojem stoji ili PDV na auto ili PDV na maržu s obzirom da tako stoji u objašnjenju porezne, da ovdje ne trebaš platiti PDV ukoliko auto kuća iz vani plaća PDV na auto ili ako je auto van sustava PDV-a, onda da mora platiti PDV na svoju maržu.

Gazda je rekao da on to ne može izdati niti da ikome to izdaje. Onda smo mi zvali Poreznu upravu u Njemačkoj i pitali ih za ovu situaciju. Oni su potvrdili da gazda nema što izdati osim ovoga što stoji na gore priloženoj slici.

Smatraš li da ću biti u govnima zbog ovoga i da ovaj račun nije ispravan?

ti  nemas racun kao racun.
ti imas kaufvertag. pisan rukom. koji je zamjena za račun (nešto tipa ugovora) i do 01.07 se jako jako tesko ili nikako nije priznavao u HR, sada se priznaje.
ja rijetko imam situaciju dovesti auto na kaufvertag, a i kada dovozim na takav tip računa, dovozim na firmu a ne na ime kao sto si ti dovezao, te iz toga razloga  ti ne mogu tvrditi ništa sa 100%-tnom sigurnošću oko poreza.

naime, ja sto sam auta i dovezao nakon 01,07,2013 a da su bili na kaufvertag, ipak su imali naznaku da su auti sa porezom. za uvoz na firmu to mora biti, uvjetovano, u svakom drugom slučaju ako nema ili ne zeli izdati (dopisati), auto ne uzimam. za tvoj slučaj, pošto je auto na ime, doista nisam upoznat. ja se nadam da 25% poreza neces morati platiti, ali mislim da ces morati 5% u poreznoj. ponavljam, sve se dosta promijenilo nakon prvi sedmi i za tvoj slučaj, bar taj dio oko poreza, ne mogu reci nista sa 100% sigurnošću.

Offline daniels1001

• Ovisnik o alfistima
« Odgovori #149 u: 10-08-2013, 22:29:51 »
Da, platit ces 5%.

Ali nije tu njegova marza pitanje, nego je samo trebalo napisati (karikiram):

Neto: 2000
PDV: 19%
Brutto: 2380

I stvar rjesena, nigdje ne pise ni nabavna cijena auta ni njegova marza

to boldano je tesko napraviti na kaufvertagu, na racunu da, ali na kaufvertag je često jako tesko dobiti i štambilj, kamoli nesto detaljnije tipa toga sto si ti napisao. inače, u praksi, idealan (savršen) racun je takav kako si naveo.