Vidim da se tu svi žeste, i dosta su oprečna mišljena.. moja iskustva do sada sa alfom..
kupio 147 1.9 jtd 115 Ks prije 5 godina, 2003. godina, sa 68000 km, auto bio na leasingu 3 godina, i onda ga čovjek otkupio za ženu.. ja sam bio treći vlasnik.. u 5 godina prošao 90.000 km. nakon kupnje na 72000 km probušila se cijev na usisu zraka turbine, skoro mi srce otkazalo, dimio ko lud, već mislio da je turbina otišla u pm a tek sam je kupio, i nisam imao ni kune više u džepu.. popravak 500 kn, nakon pola godine pukao prednji vozačev podizač prozora - 700 kn Valeo uz kemiju sa cijenom. na 100.000 km otišao kuplung, zamijenio kuplin, zamašnjak ostao stari... na 130.000 km zamijenjen senzor okretaja radilice - 300 kn i dosta živaca dok nisu dijagnosticirali kvar - auto se par puta ugasio u vožnji!!!! što nije nikako ugodno... redovno bila servisirana, remen mijenjan 2 puta, na 80.000 km i na 155.000 km, ulje mijenjano svakih 13.000 - 15.000km, sa setom filtera - ulje, gorivo, zrak... jednom promijenjene prednje disk pločice.. i to je to.. auto održavan kod Valenčića.. prodao je prije par tjedana sa 157.000 km, interijer nije bio raskliman (oprema distincive).. sve u svemu sam bio jako zadovoljan sa njom..
kupio sam mito 1.4 TB 120 Ks, 2011. godina, 37.000km..još ga prekratko imam za neke ozbiljne dojmove.. lijep autić, dizajn mi se sviđa, djeluje kvalietno.još po garancijom..ali kada pogledaš neke sitnice: zamijenjen pokrov krova (plastična obloga prednjeg nosača krova) na 20.000 km, zamijenjen pokrov ispod brisača (crna plastika između prednje šajbe i haube) na nekih 30.000 km. sada vidim da me zeza vozačev podizač prozora (diže se i spušta sam, izgleda da ga zeza onaj senzor pritistka podizačakoji bi trebao spriječiti da se prozorom nešto priklješti), rasklimana je obloga nosača krova naprijed na drugoj strani.. pa se stvarno počinjm pitati što se događa sa kvalitetom AR..i malo me hvata nostalgija za 147-icom.
nastavno na kvalitetu BMW-a. Cura vozi BMW 118 D, 2006. godina.. kupila ga 2 godine starog sa 30.000 km od cure koju pozna. auto održavan u tomiću, pažen i mažen, vožen većinom na duže relacije (80% kilometraže na magistrali i autocesti). na 115.000 km prošle godine otišle turbina !!!!! - 12.000 kn uz sve moguće popuste (to je treći BMW koji ima pa joj snizili malo cijenu). oko nove godine vozimo se za ljubljanu, čuje se neki zvuk par mjeseci, i onda se počeo ćuti na svim brzinama..kažem joj da ipak odfura auto u servis, da mi to zvuči ko neki lager.. a kada u servisu kažu otišao diferencijal..na 130.000 km!!!kako je to moguće?!u servisu čovijek kaže da bi on trebao trajati koliko i auto, i da je to neka tvornička greška u materijalu.. i ode još 8000 kn. unutrašnjost BMW-a rasklimanija nego što je bila u mojoj 147 (možda posljedica sport paketa i tvrdog ovjesa), ali gušt u vožnji stvarno dobar.. i svake pohvale za mjenjač na BMW-u, zadnji pogon, i 6 brzinu na autoputu... troši ko upaljač.
toliko o kvaliteti bajnog BMW-a.
to su samo moja iskustva.