17-04-2026, 14:10:22

Autor Tema: Xenon  (Posjeta: 143352 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
Odg: Xenon
« Odgovori #540 u: 07-01-2013, 17:39:29 »
Pa na ovom linku oglasa koji sam dal.
Još dobiš i gratis dostavu do Vž  :hap:

Toni (cro-xenon na njuškalu) veli da su origigi, ja nemam razloga mu ne vjerovati, znam ga dosta dugo, jer ne kužim se u to kaj je origigi, a kaj kopija.
« Zadnja izmjena: 07-01-2013, 17:41:50 od Mike20 »

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #541 u: 08-01-2013, 09:08:44 »
Saznao sam da se vise tehnicki nece moci proci s xenonima ako ne zadovoljavaju sljedece uvjete: xenon s lecom, pranje farova i automatksu nivelaciju snopa. Saznao sam od prijatelja koji je jucer isao na tehnicki, lik ga je pustio ali rekao je da se vise nece moci proc. Frend ima lece.  :speer: :speer:
Fora je što ljudi dođu na tehnički sa halogenim svjetlima, i drugi dan vrate na blještavi HID Xenon.
A policija bi trebala biti žešća u isključivanju takvih vozača jer su neki auti sa reflektorskim farovima i HID-om zbilja opasnost na cesti koliko to blješti.
Naravno ima i ljudi koji to slože pristojno (recimo za podnošljivu kombinaciju na 156 ne smiju se skidati originalna sjenila, i koristiti samo HID H7RC 4300/5000k).

Teoretski HID Xenon ne bi smio proći tehnički:
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=41663.msg812819#msg812819
Ali koliko sam primijetio na tehničkom i nisu toliko rigorozni (pogotovo što neki auti sa tvorničkim Xenonom nemaju leću, pa ni oni nisu sigurni što i kako).

super vijesti  :wal: :wal:
najbolje, i najkorisnije od svega kaj sam radio na autu, i ima smisla, 3 puta sigurnije od onih halogenih fejnera na Đurđi, i ond ailegala teška, a dosad mi niko nije bliao da mu smetaju.  :wal: :wal: :wal: Ako ne prođe na tehničkom, prodat ću ju i kupit Punto 2  :mad: :mad: :mad:

Baš me zanima kak če prolazit ovi s plavim žaruljama u farovima, i još k tome bez laći, koji doslovno po cesti izgledaju kao varioci  :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal: :wal:
Ja sam mislio da 146 ima slaba halogena svjetla (ima leće i jako dobar rez iza kojeg je mrak).
Dok na 156 sa halogenim svjetlima gdje ima ulična rasvjeta moraš provjeriti jesu li upaljena ili nisu :)
Ali manje više je isto tako kod svih auta sa halogenim reflektorskim farovima.

Offline VIPER999

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 155 & Alfetta in progress
    • Malinska, Otok Krk
« Odgovori #542 u: 08-01-2013, 09:29:23 »
Ja sam mislio da 146 ima slaba halogena svjetla (ima leće i jako dobar rez iza kojeg je mrak).
Dok na 156 sa halogenim svjetlima gdje ima ulična rasvjeta moraš provjeriti jesu li upaljena ili nisu :)
Ali manje više je isto tako kod svih auta sa halogenim reflektorskim farovima.

146 ima stvarno vrhunski rez ...

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #543 u: 09-01-2013, 10:19:21 »

Offline gandi

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #544 u: 09-01-2013, 12:52:13 »

Ali koliko sam primijetio na tehničkom i nisu toliko rigorozni (pogotovo što neki auti sa tvorničkim Xenonom nemaju leću, pa ni oni nisu sigurni što i kako).

ti sa tvorničkim xenonom u farovima bez leće na samom faru imaju oznaku "HID" ili "XENON". I jasno je vidljiva.
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #545 u: 09-01-2013, 13:51:38 »
ti sa tvorničkim xenonom u farovima bez leće na samom faru imaju oznaku "HID" ili "XENON". I jasno je vidljiva.

Svatko može na far naljepiti žutu naljepnicu Xenon.

Ali kad ti na tehnički dođe ovakva 147 sa origigi Xenon farovima (bez leće) moglo bi biti problema sa dokazivanjem da je to originalan Xenon:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #546 u: 09-01-2013, 17:15:57 »
http://www.autoportal.hr/index.php/novostic/5971

To ja pisem i tupim ljudima vec zadnja dva mjeseca ako ne i vise.. Tablice skidaju ko od sale za to..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #547 u: 09-01-2013, 17:34:41 »
"Dakle, u praksi ako neki automobil koji nema xenone, ali se proizvodio takav ili se proizvodi s xenonima, može ih se skinuti s rabljenog karamboliranog i ugraditi te nikom nista - sve paše jer su isti automobili i ne treba naknadno provoditi atestiranje, jer se ugradio originali xenon i nitko ne može utvrditi da su naknadno stavljena, jer su originali i ispunjavaju provjeru. To su u CVH i sami priznali, ali ako nisu od istog automobila nego neki aftermarket - to se primijeti, pa u tom slučaju ako takav kit ispunjava sve tehničke zahtjeve može se napraviti atest u CVH, inače ne prolazi vozilo tehnički. "

pranje ču riješiti, ali s nivelacijom se neidem zezat  ::) ::) Ostalo je sve homologirano  jer sam uzeo original farove s original lečama i original balastima i dobio original žarulje s karamboliranog auta u austriji, tako da je sve atestirano i homologirano,:craz
« Zadnja izmjena: 09-01-2013, 17:36:10 od Marekk »

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #548 u: 09-01-2013, 17:44:11 »
kako napraviti iz serijskog ksenona biksenon?
Nije bolest sve što boli

Offline klaudijo

• Trade Count: (+10)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
    • Ilirska Bistrica, Slovenija
« Odgovori #549 u: 09-01-2013, 18:31:45 »
teško (ili nemoguče)...

bi-xenon ima između žarulje i leće sjenilo pokretano elektromagnetnom sklopkom
žarulja stalno jednako svjetli samo što ovo sjenilo sječe snop za kratko svjetlo
(glupo sam objasnio... nadam se da me raumiješ - evo i slike Morimoto bixenon leće):

« Zadnja izmjena: 09-01-2013, 18:32:19 od klaudijo »

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #550 u: 09-01-2013, 18:34:37 »
jel bixenon kad npr imam xenon na kratkim svejtlima, i kad upalim halogena duga, onda se kratka podignu malo pa svjetle zajedno s dugim?  :?:

Offline klaudijo

• Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
« Odgovori #551 u: 09-01-2013, 18:39:45 »
ne   :ne:

Offline klaudijo

• Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
« Odgovori #552 u: 09-01-2013, 18:50:53 »
ovako to izgleda kod mene:

gore kratka svjetla, bixenon Morimoto leće, žarulje 5000K
ispod duga svjetla Morimoto + (ono jaće na sredini) originalna svjetla koja su odlična u dubinu

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #553 u: 09-01-2013, 19:25:12 »
"Dakle, u praksi ako neki automobil koji nema xenone, ali se proizvodio takav ili se proizvodi s xenonima, može ih se skinuti s rabljenog karamboliranog i ugraditi te nikom nista - sve paše jer su isti automobili i ne treba naknadno provoditi atestiranje, jer se ugradio originali xenon i nitko ne može utvrditi da su naknadno stavljena, jer su originali i ispunjavaju provjeru. To su u CVH i sami priznali, ali ako nisu od istog automobila nego neki aftermarket - to se primijeti, pa u tom slučaju ako takav kit ispunjava sve tehničke zahtjeve može se napraviti atest u CVH, inače ne prolazi vozilo tehnički. "

pranje ču riješiti, ali s nivelacijom se neidem zezat  ::) ::) Ostalo je sve homologirano  jer sam uzeo original farove s original lečama i original balastima i dobio original žarulje s karamboliranog auta u austriji, tako da je sve atestirano i homologirano,:craz
Naravno, čak ni u FIAT eper-u za 156 nema informacije o tome je li doplaćen Xenon ili ne.
Znači ako sve preseliš sa drugog auta nema problema.
Samo što je kod 156 problem jer je instalacija za svjetla zajedno sa instalacijom motora, znači morao bi imati za donora baš 156 2.4 M-JET da bi sve preselio (instalacija za svjetla/senzore/prekidač/perače/dijagnostiku, senzori na prednjoj/zadnjoj osovini, branik sa peračima, drugačija posuda za tekućinu, farovi...).

U praksi dovoljno bi bilo da ti na svojoj složiš perače farova i to bi vjerovatno prošlo (neznam kako bi oni na tehničkom testirali da li ti radi automatska nivelacija), a možda bi te pustili i bez perača.
Samo je bitno da ti je instalacija za farove uredno napravljena (da se ne kuži da je prebrikana).

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #554 u: 09-01-2013, 19:32:03 »
ovako to izgleda kod mene:

(Image removed from quote.)

gore kratka svjetla, bixenon Morimoto leće, žarulje 5000K
ispod duga svjetla Morimoto + (ono jaće na sredini) originalna svjetla koja su odlična u dubinu

ček ti onda imaš dva duga svjetla?

jel bi ja mogao ugraditi morimoto leću umjesto serijske i ostaviti balaste i sve serijski?
Nije bolest sve što boli

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #555 u: 09-01-2013, 20:02:11 »
Naravno, čak ni u FIAT eper-u za 156 nema informacije o tome je li doplaćen Xenon ili ne.
Znači ako sve preseliš sa drugog auta nema problema.
Samo što je kod 156 problem jer je instalacija za svjetla zajedno sa instalacijom motora, znači morao bi imati za donora baš 156 2.4 M-JET da bi sve preselio (instalacija za svjetla/senzore/prekidač/perače/dijagnostiku, senzori na prednjoj/zadnjoj osovini, branik sa peračima, drugačija posuda za tekućinu, farovi...).

U praksi dovoljno bi bilo da ti na svojoj složiš perače farova i to bi vjerovatno prošlo (neznam kako bi oni na tehničkom testirali da li ti radi automatska nivelacija), a možda bi te pustili i bez perača.
Samo je bitno da ti je instalacija za farove uredno napravljena (da se ne kuži da je prebrikana).

Ovo za automatsku nivelaciju, cisto jednostavno, opterete npr zadnji kraj vozila.. na vecini auta kod samog paljenja snop napravi nivelaciju odnosno iz jedne kraj je tocke ode u drugu i iznivelira odma pocetnu poziciju..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #556 u: 09-01-2013, 20:11:53 »
instalacija je uredno složena, nema šanse da se skuži , čak ni ja neznam gdje je složeno i kak več :ok: uredno prebrikana instalacija kod vrsnog električara, sve omotano bužirem ko i original, konektori original isto stavljeni od 147  :ok:

Perače ću složiti, budem videl još, i to ne one s poklopcima, nego obične dizne za šajbu, ali bez spajanja  ::) A za automatsku nivelaciju, baša kak gtv veli, jedino kod paljenja kad naprave ful dolje gore i vrati u optimalnu poziciju, ali da opterete SW straga s 200kg, nebude mrdnul ni pol cm kak je na gevindama i tvrd  :hehe: :hehe: :hehe:

Offline klaudijo

• Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
« Odgovori #557 u: 09-01-2013, 21:35:55 »
instalacija je uredno složena, nema šanse da se skuži , čak ni ja neznam gdje je složeno i kak več :ok: uredno prebrikana instalacija kod vrsnog električara, sve omotano bužirem ko i original, konektori original isto stavljeni od 147  :ok:

Perače ću složiti, budem videl još, i to ne one s poklopcima, nego obične dizne za šajbu, ali bez spajanja  ::) A za automatsku nivelaciju, baša kak gtv veli, jedino kod paljenja kad naprave ful dolje gore i vrati u optimalnu poziciju, ali da opterete SW straga s 200kg, nebude mrdnul ni pol cm kak je na gevindama i tvrd  :hehe: :hehe: :hehe:

o tome sam se raspitivao u temi koju sam otvorio:

http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=63446.0

međutim nikakvih korisnih informacija nije bilo   :ne:

Offline klaudijo

• Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
« Odgovori #558 u: 09-01-2013, 21:41:46 »

jel bi ja mogao ugraditi morimoto leću umjesto serijske i ostaviti balaste i sve serijski?

da, imam   :da:

a za stavit Morimoto umjesto serijskih bilo bi potrebno raskopati far i probati nekako fiksirati leću
ugradnja u običan far (onakva kakvu radimo npr. kod ugradnje leća u farove od 156) nije problematična jer su leće napravljene da pašu na mjesto gdje ej obično H7 žarulja

sve je moguče, samo je pitanje kako...   :?:

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #559 u: 09-01-2013, 22:10:55 »
danko, šteta ti je raskopati na 159 farove radi dodavanja još jednog xenona, pa imaš original, kaj ti ne svjetli dosta?  :?:

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #560 u: 09-01-2013, 22:30:23 »

mislim da su ti svi farovi isti na alfi i samo se zamjene vanjski sa unutarnjima, i onda se monitraju bi-xenon.. pa za dnevna imas ove sa orginal lecom i ledicama, a po noci bi-xenon ..
ja o tome razmisljam vec 2god. al nikako da napravim i da uhvatim 4-5 dana slobodnog
:Horse: :mehanic

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #561 u: 09-01-2013, 22:38:37 »
o tome sam se raspitivao u temi koju sam otvorio:

http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=63446.0

međutim nikakvih korisnih informacija nije bilo   :ne:

Prekopao sam cijeli net za nečim kao fake senzor, ali nitko to nije još izmislio nažalost za bilo koje auto,
samo originale prodaju.
Naći nekog mega programera koji može naredit centralini kad se upale kratka svjetla da ih do kraja
digne-spusti i ostavi na poziciju 2 (ako su svjetla povezana s centralinom?) ::)
« Zadnja izmjena: 09-01-2013, 22:39:11 od Greco »
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #562 u: 09-01-2013, 23:34:20 »
danko, šteta ti je raskopati na 159 farove radi dodavanja još jednog xenona, pa imaš original, kaj ti ne svjetli dosta?  :?:

ma dugo mi je nekako slabo naspram kratkog  :hehe: imam serijski ksenon i hoću bolja duga svjetla, e sada ili budem kupio neke jebem žarulje H7 ili ću nešto skemijati!

mislim da su ti svi farovi isti na alfi i samo se zamjene vanjski sa unutarnjima, i onda se monitraju bi-xenon.. pa za dnevna imas ove sa orginal lecom i ledicama, a po noci bi-xenon ..
ja o tome razmisljam vec 2god. al nikako da napravim i da uhvatim 4-5 dana slobodnog

taj sistem opet ne valja jer onda imaš u nutarnjim krugovima opet kratka dale po faru dva kratka ukupno 4 too much i svi ksenon i skužila bi murja garant, idealno bi bilo ubaciti leću u far umjesto tvorniče i od tvorničkog ksenona napraviti biksenon a dugo i blic nek bude neki bjeli H7 :da:
Nije bolest sve što boli

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #563 u: 10-01-2013, 08:36:32 »
Ovo za automatsku nivelaciju, cisto jednostavno, opterete npr zadnji kraj vozila.. na vecini auta kod samog paljenja snop napravi nivelaciju odnosno iz jedne kraj je tocke ode u drugu i iznivelira odma pocetnu poziciju..
Najnoviji Xenon farovi nemaju samo tu jednostavnu nivelaciju visine, nego i zakretanje snopa kod okretanja volana, skraćivanje/produljivanje snopa svakog fara posebno ovisno o prisutnosti auta ispred ili iz suprotnog smjera, itd...

Ako jedan od farova prijavi grešku (recimo neispravni senzor ili nije prištekan senzor), master centrala bilježi grešku i automatski se oba fara spuštaju u najniži položaj.
Pa pretpostavljam da su kod tebe stalno zakucani u najnižu poziciju ?

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #564 u: 10-01-2013, 09:28:34 »
taj sistem opet ne valja jer onda imaš u nutarnjim krugovima opet kratka dale po faru dva kratka ukupno 4 too much i svi ksenon i skužila bi murja garant, idealno bi bilo ubaciti leću u far umjesto tvorniče i od tvorničkog ksenona napraviti biksenon a dugo i blic nek bude neki bjeli H7 :da:

nisi me skuzi unutarnji bi sluzili samo kao led svijetla za dan i kada bi ukljucio kratka ona bi se ugasila, jer bi xenoni radili onda. moglo bi se napravit i kada oces blicat ili upalit duga, da se i ta led dnevna svijetla pale isto..
:Horse: :mehanic

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #565 u: 10-01-2013, 16:37:28 »
Najnoviji Xenon farovi nemaju samo tu jednostavnu nivelaciju visine, nego i zakretanje snopa kod okretanja volana, skraćivanje/produljivanje snopa svakog fara posebno ovisno o prisutnosti auta ispred ili iz suprotnog smjera, itd...
Ako jedan od farova prijavi grešku (recimo neispravni senzor ili nije prištekan senzor), master centrala bilježi grešku i automatski se oba fara spuštaju u najniži položaj.

Najnoviji izmedju ostaloga i to.. i eto ti odmah i odgovora u vezi provjeravanja na tehnickom jesu li pravi xenoni...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #566 u: 10-01-2013, 16:54:31 »

ja na svojima imam i ručno štelanje, tako sam si ih naštelao pošto namam nivelator na zadnjoj osovini  :ok:

Offline ST-alfija

• Koordinator
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • junior,alfetta,147,crosswagon,ducati.
    • Split
« Odgovori #567 u: 10-01-2013, 16:56:11 »
sto kunića u đepu nadležnog  :hap: piješi cili problem na tehničkom  :da:
ALFA je ALFA i omega svega cega.

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #568 u: 10-01-2013, 16:57:11 »
sto kunića u đepu nadležnog  :hap: piješi cili problem na tehničkom  :da:

najjednostavnije samopodešavanje snopa i pranja farova   :craz  Hrvatistan  :ok:

Offline ST-alfija

• Koordinator
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • junior,alfetta,147,crosswagon,ducati.
    • Split
« Odgovori #569 u: 10-01-2013, 17:01:33 »
 :da: s ovom krizom će sljedeću godinu bit dovoljno i 50kn  :hehe:
ALFA je ALFA i omega svega cega.