Da, izgleda ko veća prometna, na 3 preklopne strane sa svim podacima. Bio sam u ovlaštenom u Prikratkog, nemaju pojma.
Kolko bude carina priznala originalni račun od auta kad je kupljen 2009. za osnovicu?
Potvrda o sukladnosti je dokument koji izdaje homologacijski ured (kod nas CVH), i treba ti za prvu registraciju vozila u RH. Da bi se potvrda o sukladnosti dobila, potrebno je imati, između ostalog, CoC (certificate of conformity) koji izdaje proizvođač automobila, a prilaže se prilikom homologacije vozila. Kod nas se CoC naziva "potvrda proizvođača" makar bi doslovan prijevod bio potvrda o sukladnosti.
Dakle to kaj ti imaš je slovenski ekvivalent našoj potvrdi o sukladnosti, a to
nije potvrda proizvođača. Informacije na oba dokumenta su više-manje iste, pa to zna bit zbunjujuće. Potvrdu proizvođača, ukoliko je prodavač/vozilo nema, izdaje zastupnik u RH (ako je Alfa, onda Autocommerce, košta oko 400kn).
Carina ne priznaje nikakve račune za obračunavanje PPMV-a, već se obračun vrši po dvije metode: tablica ili procjena. Tablica, iliti kataloška vrijednost vozila se uzima iz Eurotaxa, i takva je kakva je, ne može se utjecati ničime na cijenu "novog" vozila. Iz kataloga se uzima najbliža moguća oprema koju navodiš na prijavi. Znači ako imaš praktički sve od opreme, uzima se najskuplji mogući kataloški primjerak kao osnovica. Auto se u tom slučaju uopće ne mora nikome uživo pokazivati, sve ide na rekla kazala, i ako lažeš za opremu, možeš kasnije kazneno odgovarati.
Procjenu vrši vještak na konkretnom primjerku koji ti unosiš, dakle auto se mora dovesti kod njih. Kako ljudi prolaze s procjenom ne znam iz iskustva, jer sam uvijek išao metodom tablice (svi koji se bave unosom će ti to preporučit), ali navodno se ne isplati ukoliko vozilo koje unosiš nije žešće oštećeno i/ili ima puno boljki koje ruše cijenu vozila. Vještak je ipak ljudski faktor, pa u pravilu i pogotovo ako je frajer
dobre volje, procjenom dobiješ još veću osnovicu za izračun PPMV-a.