15-04-2026, 01:07:46

Autor Tema: ®aruljica od ulja  (Posjeta: 18543 vremena)

0 Èlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Enver

• Gost
  • Trade Count: (0)
®aruljica od ulja
« u: 24-06-2007, 17:42:19 »
UPOMOC !!!

Vozio sam auto 15 min na 6 000 - 7 000 okretaja, i kad sam stao u leru mi svijetli (blinka) zaruljica za ulje. Ulja auto ima, i to na max, al zaruljica ne prestaje svijetlit. Imaju neki manu ko fiatovi 1.6 da im ode senzor pa blinka bez veze? Ili se mi nesto opasno desilo alfici?

:sad: a taman ju htio pohvalit kako sve ok sa njom i nikakvi problemi  :ne2:

Boxer

• Gost
Odg: ®aruljica od ulja
« Odgovori #1 u: 24-06-2007, 18:20:06 »
Heh mjenjaj potpis :)))

Jel ti i dalje svijetli ili se ugasila??

Kolegi je blinkala na leru na Puntu i motor je rekao bye :da:
« Zadnja izmjena: 24-06-2007, 18:20:20 od Boxer »

Enver

• Gost
« Odgovori #2 u: 24-06-2007, 18:22:51 »
Èim sam uzeo èekiæ u ruke prestalo svijetlit  :)))
Sad opet svijetli da mi neka zaruljica ne svijetli, ¹top il tako ne¹to, a sve radi ok  :rolll:

prokleto talijansko smece, idem u "¹etnju" s njim, mo¾da se sve popravi samo od sebe  :hap:

eto, ako netko zna zasto bi bilo svijetlilo, pretpostavljam da negdje na nekom senzoru nije bilo ulja, jel moguce zbog previsokih kretaja ? al zasto u leru onda svijeltilo  :?:

Offline Bandit

• Èlan Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Mu¹ki
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #3 u: 24-06-2007, 18:50:49 »
eto, ako netko zna zasto bi bilo svijetlilo, pretpostavljam da negdje na nekom senzoru nije bilo ulja, jel moguce zbog previsokih kretaja ? al zasto u leru onda svijeltilo  :?:

Ja sam prije nekih mjesec dana i¹ao prema Zagrebu, u istom danu nazad... ujutro sam provjerio ulje i bilo taman na max. Sunèan dan, na putu gore veæi dio vremena velika brzina, visoki okretaji (na du¾e), u povratku naveèer ganjanje s nekim BMWom duze vremena na cca 200kmh, pocela mi se lagano pojavljivati ta lampica, ono zatreperi na sekund, i to ne stalno... malo sam nadolio ulja kasnije, sve ok, nije se vise palila. Vjerojatno je popila malo ulja zbog te vo¾nje, visokih okretaja....
Sad mi je samo upitno zasto svijetli u leru....
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline LO©A

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #4 u: 24-06-2007, 19:56:27 »
Hm, onako zdravo seljaèki, ako lampica od ulja blinka na leru znaèi da je motor zrel za generalku.

E sad, naravno da mo¾e biti i ne¹to sasvim deseto, od nedostatka ulja, do neispravnog senzora, ali u svakom sluèaju provjeri o èemu se radi...

Boxer

• Gost
« Odgovori #5 u: 24-06-2007, 20:13:43 »
Ima¹ jedan i jedini problem, zove se prerijetko ulje u motoru i totalno se razrijedilo dok si je gario, meni se to de¹avalo na sprinteru dok sam imao 5w40 unutra, sad stavljam 10w60.

Stavi neko W60 ulje jer po ovom paklu treba gu¹æe ulje :da:

Offline LO©A

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #6 u: 24-06-2007, 22:37:58 »
Ima¹ jedan i jedini problem, zove se prerijetko ulje u motoru i totalno se razrijedilo dok si je gario, meni se to de¹avalo na sprinteru dok sam imao 5w40 unutra, sad stavljam 10w60.

Stavi neko W60 ulje jer po ovom paklu treba gu¹æe ulje :da:

Ne bi se ba¹ slo¾io da bi mu zbog toga ulje svijetlilo  :rolll:

Ima par sluèajeva kada sam vidio da svijetli ulje (a da nije motor u banani) i sve upravo zbog suprotnog razloga:
- susjedu je svjetlilo po zimi neko vrijeme nakon ¹to je upalio jer je imao gusto 15w40 ulje i jo¹ neki gusti LM aditiv, dok se nije malo zgrijalo
- jednom frajeru je svijetlilo ulje na yugu dok mu nismo promjenili filter za ulje (koji nije mijenjan bogzna kad) pa nije bilo dovoljno protoka ni pritiska ulja

Boxer

• Gost
« Odgovori #7 u: 25-06-2007, 08:11:36 »
Ovo nije zima nego ljeto, paklena vruæina i on je jo¹ motor klao, druga stvar, prije par tjedana je radio servis i sve je stavio novo i filtere i ulje :da:

Enver

• Gost
« Odgovori #8 u: 25-06-2007, 12:27:09 »
Poslije sam napravio jos 150 km, i nije se vise upalilo, al je vec bila noc onda, pa malo hladnije.

Kako je kompresija na motoru odlicna, nekako tesko da spreman za generalku, koju je mozda motor vec i imao. Pustamo ulje van i stavljamo seleniu unutra ovaj tjedan, prvi put da me mobil razocarao, budem stavio onu 20K, nadam se da je onako kako boxer kaze. Ulja sigurno nije falilo, jer i danas ujutro sam provjerio i ulje na max. Otkad mobil unutra ulja uopce nije trosio  :?:

Boxer

• Gost
« Odgovori #9 u: 25-06-2007, 12:29:25 »
Zdravije je da motor tro¹i malo ulja nego da ga ne tro¹i, èim motor ulje tro¹i naravno u granicama normale znaèi da se ulje primilo za stijenku cilindra i klip ga je povukao sa sobom, odnosno karike su ga povukle u kompresijski prostor ¹to znaèi da je stijenka cilindra bila podmazana i nije se habala :ok:

Offline LO©A

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #10 u: 25-06-2007, 15:37:35 »
Zdravije je da motor tro¹i malo ulja nego da ga ne tro¹i, èim motor ulje tro¹i naravno u granicama normale znaèi da se ulje primilo za stijenku cilindra i klip ga je povukao sa sobom, odnosno karike su ga povukle u kompresijski prostor ¹to znaèi da je stijenka cilindra bila podmazana i nije se habala :ok:

Hm, zdravije da motor tro¹i ulje..  :rolll:

Ako motor tro¹i ulje znaèi da ono ulazi u kompresioni prostor i izgara.
A ulje tamo mo¾e uæi ili izmeðu cilindra i klipa (¹to bi znaèilo da ga karike propu¹taju), ili uz gumice ventila (¹to bi znaèilo da su one pri kraju). Najgori sluèaj je da ulje ili gori/isparava (¹to bi znaèilo da karike propu¹taju kompresiju pa ulje u karteru gori i isparava na iberlauf).
U svakom sluèaju normalno je da motor mora potro¹iti malo ulja, ali da je dobro da motor tro¹i ulje, to sigurno nije ba¹ pohvalno...  :ne2:

Ka¾e¹ karike vuku ulje u kompresioni prostor...  :rolll:

Ulja uvijek ima na stijenkama cilindra (jer ga gore zabaciva radilica) i mora ga biti jer mu je to i glavna funkcija da hladi i podmazuje, ali karike slu¾e (pogotovo uljna) da ga skinu dolje kako ne bi ulazilo u kompresioni prostor...

Kod Turbo Diesela (ali i kod nekih visoko optereæenih benzinskih motora, izmeðu ostalog mislim da  i kod TS-a) su zbog veæih temperatura dodane i brizgaljke koje ¹pricaju ulje na stijenke cilindra, ali to ne znaèi da motor mora tro¹iti ulje.
Kad Diesel poène tro¹iti ulje (bilo TD ili JTD ili ...) to nije nimalo dobar znak  :ne2:

Boxer

• Gost
« Odgovori #11 u: 25-06-2007, 15:43:40 »
Ovdje se radi o TS-u a ne dizelima :ok:

Ice man

• Gost
« Odgovori #12 u: 25-06-2007, 16:09:29 »
Za TS motore je normalno da potrose nesto ulja. Neki vi¹e neki manje to ovisi o nacinu voznje, ulju u motoru, ...

Offline vedran_zg

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #13 u: 07-02-2008, 23:50:34 »
koji moze biti uzrok? Sad dok sam se vozio doma mi se tu i tamo upalila, bilo me frka pa sam stao i pogledao, ulja ima dosta. Koji moze biti uzrok?

Offline Seb

• Èlan Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #14 u: 08-02-2008, 06:56:05 »
koja lampica?od kojeg ulja?
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline vedran_zg

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 08-02-2008, 11:30:35 »
koja lampica?od kojeg ulja?

od ulja za motor. Ne ona za servo ili kocnice.

Offline LO©A

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #16 u: 08-02-2008, 12:05:24 »
Znaèi blinka ti lampica za pritisak ulja, ona koja svijetli kad da¹ kontakt :?:

Ako je tako to je veæ ozbiljna stvar...

Boxer

• Gost
« Odgovori #17 u: 08-02-2008, 12:06:40 »
U prvom redu indikator ulja a onda tek ozbiljne stvariv kao uljna pumpa, zaèepljen filter ili leteæi le¾ajevi odnosno generalka :hap:

Offline Nino81

• Sa sta¾om
  • Alfa 146 16v 1,6 TS
    • Koprivnica
« Odgovori #18 u: 08-02-2008, 14:20:24 »
Definitivno nije za ¹alu , hitno kod nekog servisa da ustanove imal sam taj problem na jednom drugom vozilu isto je svijtlilo a ulja bilo i ja se fino vozil dok nije zacvikal :clap:  inaèe pumpa ulja je bila oti¹la, pa mislim da ti je jasno da nije za zeku  :ne:
Crazy for speed

Offline vedran_zg

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 08-02-2008, 20:07:56 »
Definitivno nije za ¹alu , hitno kod nekog servisa da ustanove imal sam taj problem na jednom drugom vozilu isto je svijtlilo a ulja bilo i ja se fino vozil dok nije zacvikal :clap:  inaèe pumpa ulja je bila oti¹la, pa mislim da ti je jasno da nije za zeku  :ne:

oke, pravac mehanicar. O koliko para pricamo ako je otisla uljna pumpa, zna li netko?

Boxer

• Gost
« Odgovori #20 u: 08-02-2008, 22:02:31 »
Pumpa je oko 800kn original :da: :da:

Offline gte

• Pripravnik
  • **
  • boxer power, Stelvio
    • Zadar
« Odgovori #21 u: 08-02-2008, 22:27:56 »
...ali èim prije kod doktora da boxerica ne ostane suha :ne:
Za pravog alfistu ravna cesta je smetnja izmeðu dva zavoja...

Offline vedran_zg

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #22 u: 17-02-2008, 01:07:37 »
sve 5, promjenio ulje, filter, senzor pritiska, i to je to. Prtisak ulja izmjeren i dobar (1bar na leru, 4bar na 3500rpm), bolji nego po specifikacijama (0,8bar@800rpm, 4bar@4000rpm)
mehanicar kaze da se vjerovatno nesto negdje bilo zastopalo.

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #23 u: 17-02-2008, 01:09:59 »
Ajd, sva sreæa da je sve ok!  :ok:
    "...if in doubt, flat out..."   

Offline silvije

• Ovisnik o alfistima
  • alfa 145 junior zender edition
    • pula
« Odgovori #24 u: 26-12-2008, 01:32:33 »
pocela mi se maloprije palit lampica od ulja a ulja ima upali se pa ugasi a kao da se cuju ventili ili podizaci to mi je maloprije pocelo kad sam isao doma sta bi moglo bit pumpa otisla od ulja ili sta vi  mislite
« Zadnja izmjena: 25-01-2012, 14:17:40 od Argor »

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pe¹èa
« Odgovori #25 u: 26-12-2008, 01:45:05 »
Nemoj vi¹e auto paliti. Odvuci auto mehanièaru nek ti ispusti ulje skine filter i provjeri pumpu. nek skine poklopac breagstaih i pogleda dal ima dovoljno ulaj po bregastima. treba se motor detaljno pregledati.

Mo¾e biti ni¹ta, ali preveliki je rizik.
Senzor za lampicu se nalazi na spiju bloka i blave.

Kockasti auto, najbolji auto.

Offline silvije

• Ovisnik o alfistima
    • pula
« Odgovori #26 u: 26-12-2008, 01:50:38 »
Nemoj vi¹e auto paliti. Odvuci auto mehanièaru nek ti ispusti ulje skine filter i provjeri pumpu. nek skine poklopac breagstaih i pogleda dal ima dovoljno ulaj po bregastima. treba se motor detaljno pregledati.

Mo¾e biti ni¹ta, ali preveliki je rizik.
Senzor za lampicu se nalazi na spiju bloka i blave.
ok hvala neznam mislio sam da sam negdje pogodio karter ali ne ulje je na maximumu a pali se lampica poludit cu

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pe¹èa
« Odgovori #27 u: 26-12-2008, 02:21:07 »
nema to veze, meni je bila ista stvar ulje na max a lampica se palila.
Mo¾e biti da je samo filter zaèepljen pa treba¹ njega mijenjati, ALI po¹to se tebi ne¹to èuje iz motora ( jel dieselski zvuk), ne vjerujem da je to.
Vjerojatnije je da je negdje problem ili na pumpi ili na situ ili na magistralama. Rije¹enje je skinuti karter, i provjeriti pumpu, sito, ako je tamo sve Ok iæi dalje. Ja bih i skinuo poklopac pregastih i bacio pogled gore.

Sigurno æe tvoj mehanièar znati ¹to napraviti, kad mu opi¹e¹ sindrome.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline vedran_zg

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #28 u: 26-12-2008, 05:45:42 »
pocela mi se maloprije palit lampica od ulja a ulja ima upali se pa ugasi a kao da se cuju ventili ili podizaci to mi je maloprije pocelo kad sam isao doma sta bi moglo bit pumpa otisla od ulja ili sta vi  mislite

kad padne tlak ulja hidraulièni podizaèi ventila prestaju obavljati svoju funkciju i onda èuje¹ to lupkanje bregaste od podizaèe kao na starom ra¹telanom motoru.  Ako to èuje¹ onda doista tlak padne, te nije gre¹ka u senzoru niskog pritiska.

Dok takvo stanje vlada nebi se zafrkavao s vo¾njom, ako se mo¾e¹ odvesti do mehanièara bez da ti to lupka - dobro, ali ako lupka i svijetli lampica bolje ne. Parsto kuna za ¹lepanje je bolje od par tisuæa za generalku.

Moguæi uzroci:

raspadnut podizaè gubi tlak

overpressure ventil u pumpi ulja se otvara prerano ili se zaglavio

pohabana uljna pumpa

uljni filter za¹topao

uljna pumpa nova mislim daje oko 800kn. Vjerojatno mo¾e i polovna, mislim da nije ba¹ neki èesti kvar.

Offline silvije

• Ovisnik o alfistima
    • pula
« Odgovori #29 u: 26-12-2008, 14:15:01 »
kad padne tlak ulja hidraulièni podizaèi ventila prestaju obavljati svoju funkciju i onda èuje¹ to lupkanje bregaste od podizaèe kao na starom ra¹telanom motoru.  Ako to èuje¹ onda doista tlak padne, te nije gre¹ka u senzoru niskog pritiska.

Dok takvo stanje vlada nebi se zafrkavao s vo¾njom, ako se mo¾e¹ odvesti do mehanièara bez da ti to lupka - dobro, ali ako lupka i svijetli lampica bolje ne. Parsto kuna za ¹lepanje je bolje od par tisuæa za generalku.

Moguæi uzroci:

raspadnut podizaè gubi tlak

overpressure ventil u pumpi ulja se otvara prerano ili se zaglavio

pohabana uljna pumpa

uljni filter za¹topao

uljna pumpa nova mislim daje oko 800kn. Vjerojatno mo¾e i polovna, mislim da nije ba¹ neki èesti kvar.ej meni se cuje kao kad je variator u klincu ro¹ta maloprije sam upalio nakratko auto i odmah sam morao ugasit lupa danas cu zvat mehanicara i to je to nadam se da nije u motoru otislo nistaquote]