20-06-2026, 10:35:15

Autor Tema: EGR Ventil - svi modeli  (Posjeta: 122791 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

nile

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: EGR Ventil - svi modeli
« Odgovori #150 u: 17-01-2013, 18:05:31 »
OK dečki, recite mi koju cifru mogu očekivati od majstora za blokiranje i software gašenje EGR-a ? Vrlo rado bih ja svratio do Seba, ali VU-ZG   :rol:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #151 u: 20-01-2013, 16:18:40 »
Evo malo moga iskustva s EGR ventilom. Auto (AR 159 1,9 JTDm) mi je trzao (ne jako ali  :kosa:) u vožnji i nakon savjeta Seb-a i još nekih alfista s foruma jučer s kolegom s posla odlučim ga skinuti i očistiti po potrebi. Evo što sam zatekao: Potpuno začepljen, opruga blokirana.......Nakon temeljitog čišćenja nisam mogao dočekati da ga provozam i uvjerim se da sam rješio problem. Na moju veliku radost trzanje je potpuno nestalo, auto jako fino radi ALI (zašto mora biti "Ali"   :?:) sad mi slabije prima gas, nakon startanja papučica gasa do poda i jedva krenem, čim prebacim u 2 brzinu i dalje auto se ponaša normalno ali kretanje s mjesta KATASTROFA!?!                                                                                                                               

Stavi si ulozak umjesto origi zracnoga od K&N ;), cuda cini taj zrak sto ga malo dobiva :))

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #152 u: 20-01-2013, 16:19:33 »
OK dečki, recite mi koju cifru mogu očekivati od majstora za blokiranje i software gašenje EGR-a ? Vrlo rado bih ja svratio do Seba, ali VU-ZG   :rol:

Oko 2000kn + put

nile

• Gost
« Odgovori #153 u: 21-01-2013, 09:10:23 »
Oko 2000kn + put
Uhhh...lijepo  :henker:

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #154 u: 26-05-2013, 18:22:59 »
Evo danas skinuo EGR ventil rastavio ,pipak na solenoidu bez greske nije zastekao ali zato sam ventil zapekao u nekom poluotvorenom polozaju opruga koja nalijeze na pipak solenoida puna cadji.carb cleaner odradio posao i odblokirao tako da je koncano mogao da se lagano krece otvoren zatvoren polozaj.sve sastavio vratio upalio i NOV AUTO ..!!! :drive:
A prije nekoliko dana promijenim MAF senzor pierburg stavim umjesto BOSCH i auto nece do oko 2500 o/min .ja kontao da nece zbog pierburga umjesto bosch MAF senzora,htio narucivati nov MAf bosch.

Nisam ga htio blokirati ako ce mi javljati gresku posto je mjet motor da se ne j...m sa tim jer ovdje to slabo ko ima sw ugasiti .Jednom godisnje skinem ocistim i to je to.sav posao trajao sat vremena najduze sto sam ventil malo ostavio da odstoji u tecnosti spreja.ostalo cisto šarafanje.Tako da ako skidate nije dovoljno samo ocistiti posto se jedan kolega zalio da ga je cistio i vratio i auto ni makac.Mora se razraditi opruga ventila da ide baas lagano unutra van a tako i pipak solenoida ako je nekom zastopao.pozzzz

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #155 u: 26-05-2013, 18:36:17 »
A sad skini usisnu i divi se :hehe: Ja bi to bez prigovora zablindirao.
« Zadnja izmjena: 26-05-2013, 18:37:46 od ..miha.. »

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #156 u: 26-05-2013, 19:13:04 »
A sad skini usisnu i divi se :hehe: Ja bi to bez prigovora zablindirao.

nisam granu cijelu tu se ima malo vise zaj.... ali hocu kad odem na godisnji lonac kafe i polako :-) jedino sam ocistio danas i leptir usisa gdje ide vazduh sa IC.Ma bi i ja zacepio ali da mi nije i softverski mapirati ECU bez EGR-a da se ugasi jer kad je zatvoren javlja navodno gresku i gori lampica ona zuta.Ovdje to malo ko zna raditi posto ne ide softver za dijagnostiku nego za cipovanje.A i gdje ima naplacuju kao svetog petra kajganu :-) Ja znam da je taj softver skup i sve to stoji ali bratee :-)Cak imaju i gotove mape za odredjen auto bez egr samo se ucita neki ne rade posebno za svaki auto pa opet skupi.E sad kad je u pitanju EGR ne znam da li je samo to sto javlja tu gresku a auto se ponasa normalno ili ipak i ode u safe mod i ne radi punom snagom kad prijavi gresku kod zablokiranog egr na mjet motorima???

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #157 u: 26-05-2013, 19:24:14 »

Offline ivan149

• Ovisnik o alfistima
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
« Odgovori #158 u: 26-05-2013, 19:29:15 »
imas nekoga u sa mislim 140 km ti dodja sa remapom usput i to pa gas

#drobipare

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #159 u: 20-08-2013, 10:10:57 »
Evo mene sa jednim pitanj vezanom za EGR,naime juce sam blokirao EGR ventil iz razloga sto mi nije zatvarao do kraja,to sam primijetio jer sam ga skinuo i ulio vode koju je on odmah propustio tako da sam se odlucio da blokiram prolaz ispusnih plinova,na ulaz u usisnu granu sam stavio brtvu bez rupe kao sto ste i pisali ovdje a na ispusnu stranu nisam nista stavija,e sada sve je ostalo i dalje spojeno i vakum i sve al mi javlja gresku na dijagnostici,ne pali mi se lampica al je greska uvijek prisutna,da napomenem radi se o alfi 156 1.9 JTD 8V 77kw 98 godiste i kod nje je mehanicki EGR ventil bas kao u prvom postu,tako da mi nije jasno kako sada javlja gresku a prije nije i kako sada vidi da je blokiran kada se i dalje on otvara i zatvara uz pomoc vakuma samo sto nista ne prolazi kroz njega,dal je potrebno i ispusnu stranu da zablindiram.Briga me za gresku al se bojim da onda motor ne radi kako treba tj da ne ode u neki rezim pa da slabije ide,eto nadam se da ste me razumijeli,hvala na pomoci :)

novitecalfa159

• Gost
« Odgovori #160 u: 22-08-2013, 19:23:45 »
Radi se o alfi 159 1.9 JTDM 16v, auto je prije zatvaranja ventila slabo povlacio ispod 2000 okretaja tj. nikako i splabo se vrtila turbina. Sada kad sam zatvorio EGR turbina normalno radi, stavljena je brtva, i auto povlaci normalno iz nizih okretaja u vece.
ALI ALI ALI  :craz :craz :craz tu je jedam problem sad izbacuje gresku, da li se moze sta lose desit motoru da ga tako ostavim, da li motor ili turbina ulazi u nekakav safe mode itd itd

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #161 u: 23-08-2013, 10:44:42 »
Kolege molim za pomoc,sve sam teme pretrazio u vezi EGR ventila al mislim da je moj problem poseban,naime auto mi nije imalo snage do 2000okretaja pa sam se odlucio na blokiranje EGR ventila jer sam ga prije toga skinuo sa auta i dok je u zatvorenom polozaju i dalje je propustao malo sto mislim da nije normalno pa sam se kazem odlucio na blokiranje istoga ali ni nakon toga auto i dalje nema neke vece snage do 200o okretaja i dalje dimitako da nista nisam postigao osim sto mi sada na dijagnostici izbacuje gresku za egr ventil sto prije nije,da napomenem alfa je 156 1.9 JTD 77kw 98godiste i kod nje je EGR mehanicki tako da mi nije jasno kako sada izbacuje gresku po meni nikakvo blindiranje nije moglo da utice na to i jos nesto koji bi mogao biti sledeci razlog zasto je auto mrtvo do 2000 okretaja ako se ne varam kod mene turbina nije varijabilna  tako da nema nikakvih poluga koje mogu zastekati,sta jos moze biti neki savjet,sva sam crijeva provjerio od turbine do usisa i nigdje ne pusta,turbina nema lufta,jedino mi pada na pamet zaprljan usis al ne bi onda ni preko 2000 okretaja isla,sumljam jos na protokomjer mada ne izbacuje nikakvu gresku za njega,nisam vise pametan mislim da je najbolje majstora da potrazim ne mogu vise sam  :wal:
« Zadnja izmjena: 23-08-2013, 10:57:59 od Mihailo89 »

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #162 u: 23-08-2013, 11:50:40 »
jesi provjerio donju i gornju cijev od turba da ne pusta di?

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #163 u: 23-08-2013, 12:17:53 »
Kolege molim za pomoc,sve sam teme pretrazio u vezi EGR ventila al mislim da je moj problem poseban,naime auto mi nije imalo snage do 2000okretaja pa sam se odlucio na blokiranje EGR ventila jer sam ga prije toga skinuo sa auta i dok je u zatvorenom polozaju i dalje je propustao malo sto mislim da nije normalno pa sam se kazem odlucio na blokiranje istoga ali ni nakon toga auto i dalje nema neke vece snage do 200o okretaja i dalje dimitako da nista nisam postigao osim sto mi sada na dijagnostici izbacuje gresku za egr ventil sto prije nije,da napomenem alfa je 156 1.9 JTD 77kw 98godiste i kod nje je EGR mehanicki tako da mi nije jasno kako sada izbacuje gresku po meni nikakvo blindiranje nije moglo da utice na to i jos nesto koji bi mogao biti sledeci razlog zasto je auto mrtvo do 2000 okretaja ako se ne varam kod mene turbina nije varijabilna  tako da nema nikakvih poluga koje mogu zastekati,sta jos moze biti neki savjet,sva sam crijeva provjerio od turbine do usisa i nigdje ne pusta,turbina nema lufta,jedino mi pada na pamet zaprljan usis al ne bi onda ni preko 2000 okretaja isla,sumljam jos na protokomjer mada ne izbacuje nikakvu gresku za njega,nisam vise pametan mislim da je najbolje majstora da potrazim ne mogu vise sam  :wal:

1.9 JTD 105 ima turbinu fiksne geometrije i ona daje pravi pritisak tek preko 2000rpm (značu ima izraženu turbo rupu).

Ako ti baš ima velik manjak snage (da ima slab odziv na gas, da dimi, da teško ide uz brijeg), a zatvorio si EGR (direktno kod usisne grane), jedino si još provjeri MAF (probaj iskopčati konektor i vozi da vidiš kako se auto ponaša kada ne dobiva signal sa MAF-a).

Anton

• Gost
« Odgovori #164 u: 23-08-2013, 12:31:51 »
Definitivno je MAF. Senzor protoka zraka...

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #165 u: 23-08-2013, 12:51:44 »
I ja sada sumljam na njega,isao sam u malo voznju i napravio ove grafikone i po njima bi rekao da maf radi ako se uopste moze vidjeti sta iz ovoga,probao sam i da iskljucim maf al samo poslije toga javi gresku a sto se tice nekih performanski nista se ne desavai dalje je isto,samo me zanima zasto izbacuje EGR gresku i dal ona sta utice na snagu motora.
Eto nadam se da vam to nzaci,radjeni su pri voznji uzbrdo u trecoj brzni pri gasu do poda,maksimalan tlak turba je malo vise od 2000mBar skoro pri blokadi jel to OK ne znam.
Ukratko opet nije da auto nema snage al se ulijenio dosta pri niskim okretajima i dimi do 2000 okretaja pa onda prestane i onda opetmalo prije blokade zadimi i to je to,ma nisam vise pametan,najvjerovatnije je MAF nisam ga nikako mijenjao al me cudi da ne izbacuje gresku,isto sumljam na prljavu usisnu,taj sam problem imao na TDI motoru bas zbog obog EGR ventila kji nije nikada do kraja zatvarao
« Zadnja izmjena: 23-08-2013, 12:59:30 od Mihailo89 »

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #166 u: 23-08-2013, 14:02:48 »
po ovim logovima dobar ti je i MAF i turbo ti dosta puni, sam si trebo i okretaje uključit

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #167 u: 23-08-2013, 17:18:00 »
E to sa i ja zakljucio jbg sjutra stavljam novi graf sa okretajima pa da se bolje moze vijdeti,ne znam sadsa mi se cini da je malo bolje mada i dalje nisam zadovoljan,mozda jos injektore da pogledam i jos nesto mi je palo na pamet nisam nikako mjerio zazor ventila ne znam to bi sigurno trebalo jer auto ima 280tkm, a ne znam mora nesto da bude,po ovome koliko se ja razumijem nije MAF.

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #168 u: 23-08-2013, 17:19:54 »
jesi provjerio donju i gornju cijev od turba da ne pusta di?
Cijevi su provjerene,nigdje ne pustaju,gore sam odavno stavio inox sa silikonskim nastavcima tako da je sve super al i dalje slabo vuce i dimiiii :wal: :gun:

Offline Sprint

• Koordinator
  • Sa stažom
  • *
    • Zadar
« Odgovori #169 u: 23-08-2013, 17:37:30 »
Katalizator  :?: zacepljen  :ok:

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #170 u: 23-08-2013, 17:40:48 »
Katalizator  :?: zacepljen  :ok:
A ne znam i to sam mislio al znas kako duva iz ispuha a na vecim okretajima nema gubitka snage tako da mislim da nije ni on :?:
Po meni samo jos moze biti prljava usisna grana a za njeno skidanje mora pumpa dolje i remenje a to mi se ne radi bas,mozda se malo zescom voznjom procepi  :happ:
« Zadnja izmjena: 23-08-2013, 17:42:00 od Mihailo89 »

Anton

• Gost
« Odgovori #171 u: 23-08-2013, 23:56:56 »
Evo malo moga iskustva s EGR ventilom. Auto (AR 159 1,9 JTDm) mi je trzao (ne jako ali  :kosa:) u vožnji i nakon savjeta Seb-a i još nekih alfista s foruma jučer s kolegom s posla odlučim ga skinuti i očistiti po potrebi. Evo što sam zatekao: Potpuno začepljen, opruga blokirana.......Nakon temeljitog čišćenja nisam mogao dočekati da ga provozam i uvjerim se da sam rješio problem. Na moju veliku radost trzanje je potpuno nestalo, auto jako fino radi ALI (zašto mora biti "Ali"   :?:) sad mi slabije prima gas, nakon startanja papučica gasa do poda i jedva krenem, čim prebacim u 2 brzinu i dalje auto se ponaša normalno ali kretanje s mjesta KATASTROFA!?!                                                                                                                               

ovo je strasno...  :o000:
kakav je onda ostatak auta tek...?
usis klapna ventili  :sad:

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #172 u: 24-08-2013, 12:00:51 »
Evo ponovo sam jutros se malo vozio i snimio dijagram al sa okretajima.
Prvi je u pocetku druga brzina pa onda treca brzina uzbrdo a drugi dijagram je sa mjesta krenuto i izmijenjeno prve tri brzine u blizini blokade pa vas molim da vidimo moze li se sta zakljuciti u cemu je moj problem,vjerojatno u prljavoj usisnoj drugo nista.

novitecalfa159

• Gost
« Odgovori #173 u: 24-08-2013, 12:03:40 »
HELPPPP!!!   :party
Radi se o Alfi 159 1.9 JTDM 16v. Vozim vec par mj s zatvorenim EGR ventilom i greskom koju mi pokazuje. Greska se nije javljala dok mehanicar nije malo iskljucio pa upet ukljucio blindirani EGR....Auto je prije slabo vukako u nizim okretajima pogotovo na uzbrdici....a sada auto radi normalno....tu i tamo primjetim kad stisnem gas nekakvu turbo rupu ono dijelic sekunde kao da malo padne pa se digne.... Pomagajte prije nego sta se desi ZLO  :violent-smiley-039: ili neko s tim iskustvom neka posalje poruku...molim vas

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #174 u: 24-08-2013, 12:45:54 »
pa zatvori ga nazad

Anton

• Gost
« Odgovori #175 u: 24-08-2013, 12:50:21 »
Pa nema se kaj desiti...
Jedino sto frustrira!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #176 u: 24-08-2013, 17:21:08 »
Zablindiraj ga skroz mehanicki i softwareski ugasi u centrali motora
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #177 u: 24-08-2013, 17:49:02 »
Evo ponovo sam jutros se malo vozio i snimio dijagram al sa okretajima.
Prvi je u pocetku druga brzina pa onda treca brzina uzbrdo a drugi dijagram je sa mjesta krenuto i izmijenjeno prve tri brzine u blizini blokade pa vas molim da vidimo moze li se sta zakljuciti u cemu je moj problem,vjerojatno u prljavoj usisnoj drugo nista.

iz tih grafova se niš ne kuži, napravi export to csv i tablicu stavi

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #178 u: 25-08-2013, 01:33:07 »
iz tih grafova se niš ne kuži, napravi export to csv i tablicu stavi
Izvini nisam te razumija kako da to napravim,mislim kada odradim export to cvs onda mi ga otvara u Excel al ne mogu tablicu da napravim nikako :)

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #179 u: 25-08-2013, 01:34:50 »
Zablindiraj ga skroz mehanicki i softwareski ugasi u centrali motora
Seb,kako mogu EGR softverski ugasiti koji mi program treba,jer vidim da i ja moram i ako je kod mene mehanicki poslije blindiranja javlja gresku a kako ne znam,nije mi jasno kako kuzi da saqm ga zablindirao kada je on i dalje slobodan da se otvara i zatvara samo sto ne propusta plinove vise  :speechless-smiley-016: